SME

Revolucionárky v stravovaní: Deti zabúdajú na pitný režim a jedia nadmerné množstvo sladkostí

Anetta a Janica chcú zmenu v školskom stravovaní, prinášajú na Slovensko podujatie Food Revolution Day.

(Zdroj: Jem iné)

Janica Lacová a Anetta Vaculíková sú dve ženy, ktoré nadchlo varenie a zdravé kvalitné stravovanie. Preto si založili blog, neskôr školu varenia Jem iné, vydali knihu so zdravými receptami a stali sa ambasádorkami projektu britského šéfkuchára Jamieho Olivera – Food Foundation na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V rámci projektu každoročne pripravujú iniciatívu Food Revolution Day. Tento rok pripravujú piaty ročník podujatia. Tentoraz ho poňali detsky a hravo, jednou z tém kampane je otázka “Banán, alebo jablko?”.

“Snažíme sa o rannú detskú rutinu s jednoduchou otázkou. Nie je dôležité, či je zdravší banán, alebo jablko. Kľúčové je, aby sme sa vyberali medzi dvoma kvalitnými voľbami a aby sme vôbec raňajkovali a nesiahli neskôr po niečom, čo nás v záchvate hladu môže mrzieť. To sa týka detí, aj nás dospelých. “ hovorí Janica Lacová.

SkryťVypnúť reklamu

Zámerom projektu je vrátiť vzdelávanie o stravovaní naspäť do škôl. Jedeň deň síce nestačí na zlepšenie stavu školských jedální či na zastavenie rozmachu nezdravých fast foodov v živote našich detí.

Existuje však pár nástrojov, ako zlepšiť vzťah detí k čerstvej zelenine a ovociu. S Anettou Vaculíkovou sme sa bavili o téme stravovania na Slovensku, o možnostiach jeho nápravy a projektoch Jem iné.

Načítavam video...

Ako ste sa dostali k iniciatíve Food Revolution? Kde to celé začalo?

"Vášeň pre kvalitné potraviny a dobré jedlo, vlastné zdravotné problémy a zrazu možnosť byť súčasťou celosvetovej stravovacej revolúcie s Jamiem, tomu sa nedalo odolať, tak som vyplnila prihlášku a vybrali ma. S Janicou sme začali pracovať na kampani a osvete.

Naše plány stále rastú. Meniť svet (aj keď len ten náš maličký) je super, vždy sme chceli, aby tu po nás zostalo niečo “hlbšie”."

SkryťVypnúť reklamu

Spoznali ste Jamieho aj osobne?

"Skôr ide o komunikáciu na diaľku, ale už máme za sebou spoločný skype call, niekoľko vymenených interview a dostávame od neho každoročné pravidelné pozdravy k Food Revolution do Bratislavy, pretože je mu sympatické, akú prácu tu na Slovensku v rámci projektu robíme.

Snažíme sa byť veľmi aktívnymi ambasádormi a výsledky prinášajú svoje ovocie. Nie každý sa dostane tak blízko Jamieho, pretože je veľmi zaneprázdnený. Ešte pravidelnejšie komunikujeme s jeho najbližšími spolupracovníkmi z nadácie Food Foundation a veríme, že aj Jamieho sem raz osobne dotiahneme."

Čo hovorí britský šéfkuchár na iniciatívu „po slovensky“?

"No je z toho paf ! Aj tento rok nás pozdravil a zaprial veľa zdaru k eventu, páči sa mu, ako tú stravovaciu revolúciu na Slovensku ťaháme už piaty rok. A stále vo väčšom.

SkryťVypnúť reklamu

Naše výsledky a aktivity pravidelne reportujeme do UK a prepájame sa s novými partnermi, aby sme naše aktivity mohli realizovať čoraz zaujímavejšie."

Ako je možné zapojiť sa do iniciatívy?

"Pre vstup do celosvetovej iniciatívy treba požiadať o status ambasádora priamo cez stránku projektu Food Revolution, odprezentovať svoj vzdelávací projekt a čakať na vyjadrenie Food Foundation Jamieho Olivera.

Do tej slovenskej sa stačí zaregistrovať na stránke Frdslovakia.sk, kde nájdete všetky informácie ohľadom tohtoročnej kampane a možností zapojiť sa, či už ide o školu, firmu alebo inú komunitu ľudí."

Aká je úloha ambasádorov Food Revolution?

"Naša práca sa nekončí tým, že sme ambasádormi projektu Food Revolution, práveže začína. Máme síce veľa povinností vyplývajúcich z daného statusu, no nám naše aktivity robia radosť. Je to aj tým, že sa nám podarilo zrealizovať vysnívaný vzdelávací projekt Jem iné a tak sa stravovaciu revolúciu snažíme šíriť kde sa dá a kde je záujem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V našej škole varenia organizujeme kurzy pre verejnosť na rôznorodé témy, realizujeme workshopy vo firmách a na školách, chodíme prednášať a prezentovať. Pracujeme aj na uvedení projektu Skutočne zdravá škola do slovenských škôl."

Loading

...

Základným problémom iniciatívy je príliš vysoká konzumácia cukru – je to podľa vás problém aj u nás?

"Nie len, ale je to jeden z dôvodov, prečo stúpa obezita u detí. Okrem toho, že deti často konzumujú priveľa cukru, majú nedostatok pohybu a zlý pitný režim. Správne základy získavajú deti v rodine, tam by revolúcia mala začať. Potom je to samozrejme prostredie, v ktorom vyrastáme."

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4WQ9 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 004
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 607
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 829
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 646
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 904
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 355
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 212
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 174
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 384
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 880
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 776
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 566
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu