SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Revolucionárky v stravovaní: Deti zabúdajú na pitný režim a jedia nadmerné množstvo sladkostí

Anetta a Janica chcú zmenu v školskom stravovaní, prinášajú na Slovensko podujatie Food Revolution Day.

(Zdroj: Jem iné)

Janica Lacová a Anetta Vaculíková sú dve ženy, ktoré nadchlo varenie a zdravé kvalitné stravovanie. Preto si založili blog, neskôr školu varenia Jem iné, vydali knihu so zdravými receptami a stali sa ambasádorkami projektu britského šéfkuchára Jamieho Olivera – Food Foundation na Slovensku.

V rámci projektu každoročne pripravujú iniciatívu Food Revolution Day. Tento rok pripravujú piaty ročník podujatia. Tentoraz ho poňali detsky a hravo, jednou z tém kampane je otázka “Banán, alebo jablko?”.

“Snažíme sa o rannú detskú rutinu s jednoduchou otázkou. Nie je dôležité, či je zdravší banán, alebo jablko. Kľúčové je, aby sme sa vyberali medzi dvoma kvalitnými voľbami a aby sme vôbec raňajkovali a nesiahli neskôr po niečom, čo nás v záchvate hladu môže mrzieť. To sa týka detí, aj nás dospelých. “ hovorí Janica Lacová.

SkryťVypnúť reklamu

Zámerom projektu je vrátiť vzdelávanie o stravovaní naspäť do škôl. Jedeň deň síce nestačí na zlepšenie stavu školských jedální či na zastavenie rozmachu nezdravých fast foodov v živote našich detí.

Existuje však pár nástrojov, ako zlepšiť vzťah detí k čerstvej zelenine a ovociu. S Anettou Vaculíkovou sme sa bavili o téme stravovania na Slovensku, o možnostiach jeho nápravy a projektoch Jem iné.

Načítavam video...

Ako ste sa dostali k iniciatíve Food Revolution? Kde to celé začalo?

"Vášeň pre kvalitné potraviny a dobré jedlo, vlastné zdravotné problémy a zrazu možnosť byť súčasťou celosvetovej stravovacej revolúcie s Jamiem, tomu sa nedalo odolať, tak som vyplnila prihlášku a vybrali ma. S Janicou sme začali pracovať na kampani a osvete.

Naše plány stále rastú. Meniť svet (aj keď len ten náš maličký) je super, vždy sme chceli, aby tu po nás zostalo niečo “hlbšie”."

SkryťVypnúť reklamu

Spoznali ste Jamieho aj osobne?

"Skôr ide o komunikáciu na diaľku, ale už máme za sebou spoločný skype call, niekoľko vymenených interview a dostávame od neho každoročné pravidelné pozdravy k Food Revolution do Bratislavy, pretože je mu sympatické, akú prácu tu na Slovensku v rámci projektu robíme.

Snažíme sa byť veľmi aktívnymi ambasádormi a výsledky prinášajú svoje ovocie. Nie každý sa dostane tak blízko Jamieho, pretože je veľmi zaneprázdnený. Ešte pravidelnejšie komunikujeme s jeho najbližšími spolupracovníkmi z nadácie Food Foundation a veríme, že aj Jamieho sem raz osobne dotiahneme."

Čo hovorí britský šéfkuchár na iniciatívu „po slovensky“?

"No je z toho paf ! Aj tento rok nás pozdravil a zaprial veľa zdaru k eventu, páči sa mu, ako tú stravovaciu revolúciu na Slovensku ťaháme už piaty rok. A stále vo väčšom.

SkryťVypnúť reklamu

Naše výsledky a aktivity pravidelne reportujeme do UK a prepájame sa s novými partnermi, aby sme naše aktivity mohli realizovať čoraz zaujímavejšie."

Ako je možné zapojiť sa do iniciatívy?

"Pre vstup do celosvetovej iniciatívy treba požiadať o status ambasádora priamo cez stránku projektu Food Revolution, odprezentovať svoj vzdelávací projekt a čakať na vyjadrenie Food Foundation Jamieho Olivera.

Do tej slovenskej sa stačí zaregistrovať na stránke Frdslovakia.sk, kde nájdete všetky informácie ohľadom tohtoročnej kampane a možností zapojiť sa, či už ide o školu, firmu alebo inú komunitu ľudí."

Aká je úloha ambasádorov Food Revolution?

"Naša práca sa nekončí tým, že sme ambasádormi projektu Food Revolution, práveže začína. Máme síce veľa povinností vyplývajúcich z daného statusu, no nám naše aktivity robia radosť. Je to aj tým, že sa nám podarilo zrealizovať vysnívaný vzdelávací projekt Jem iné a tak sa stravovaciu revolúciu snažíme šíriť kde sa dá a kde je záujem.

SkryťVypnúť reklamu

V našej škole varenia organizujeme kurzy pre verejnosť na rôznorodé témy, realizujeme workshopy vo firmách a na školách, chodíme prednášať a prezentovať. Pracujeme aj na uvedení projektu Skutočne zdravá škola do slovenských škôl."

Základným problémom iniciatívy je príliš vysoká konzumácia cukru – je to podľa vásproblém aj u nás?

"Nie len, ale je to jeden z dôvodov, prečo stúpa obezita u detí. Okrem toho, že deti často konzumujú priveľa cukru, majú nedostatok pohybu a zlý pitný režim. Správne základy získavajú deti v rodine, tam by revolúcia mala začať. Potom je to samozrejme prostredie, v ktorom vyrastáme."

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4WQ9 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4WQ9 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 19 886
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 217
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 021
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 670
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 861
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 927
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 604
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 516
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 297
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 286
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Rozhovory z denníka SME, Zdravá strava, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Laboratóriá odhalili 1728 nových prípadov, krízový štáb rokuje o lockdowne (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
Beata Javorcik
Marco Pantani (vpravo) ako líder pretekov na Giro d´ Italia 1999.
Cynická obluda

Zázrak v parlamente

Záborská, pevne sa spoliehajúca na hlasy fašistov, už videla svoje obmedzenie interrupcií ako hotovú vec.