Viete, aké banány a jablká kupujete? Zorientujte sa v ich pôvode podľa značiek

Nálepky s číslami na ovocí majú svoj význam, nie každý sa v nich však vyzná.

(Zdroj: Pexels.com)

Možno ste si aj vy pri nákupe niektorých druhov ovocia na nich všimli nálepky s niekoľkočíselnými kódmi, nikdy vám však nezišlo na um zisťovať, čo presne znamenajú.

Nie sú tam náhodou a majú pomerne dôležitý význam, ak chcete vedieť pôvod plodov, ktoré kupujete a akým spôsobom boli vypestované.

Na Slovensku sa zvyčajne stretávame s týmito nálepkami na banánoch či jablkách.

Každá z nich obsahuje takzvaný PLU kód (PLU - Price Look Up, vyhľadanie ceny), ktorý môže byť štvor- a päťmiestny. Existujú však tri druhy PLU kódov. Pomáhajú rozlíšiť, či bolo ovocie vypestované konvenčným spôsobom (za pomoci použitia pesticídov a hnojív), organicky alebo či bolo geneticky modifikované.

Článok pokračuje pod video reklamou

Napríklad na banánoch sa s týmto označením stretnete v podobe čísel 4011, 94011 alebo 84011.

Kódy platia medzinárodne a spravuje ich Medzinárodná federácia pre výrobné štandardy, nie sú však pre pestovateľov povinné. Aj preto nie je zvykom, že by producenti ovocia dobrovoľne priznávali, že ich plody sú geneticky modifikované. Iba málokedy sa tak človek na trhu stretne s päťmiestnym kódom začínajúcim číslicou 8.

Na stránke Medzinárodnej federácie pre výrobné štandardy nájdete kódy akýchkoľvek druhov ovocia a zeleniny a ľahko si môžete overiť, čo znamenajú.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 069
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 611
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 561
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 143
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 253
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 961
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 764
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 557
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 364
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 731

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Čím viac mi bolo dovolené, tým viac som hranice prekračoval

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

Komentár Ondreja Podstupku

Pri pustenej klimatizácii by ste sa mali cítiť zle

Klíma nevyrába chlad, len robí z tepla problém niekoho iného.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.