Tráviaci systém
Tráviaci systém v ľudskom tele meria asi deväť metrov. Niektoré typy potravín prejdú túto trasu za sedemdesiatdva hodín, iným to trvá o niečo kratšie.
Úlohou tráviacich orgánov je rozložiť potravu na miniatúrne častice, ktoré potom vyživujú bunky celého tela.
Podľa toho, ako kvalitne tento proces prebieha, sa cítime zdraví alebo chorí.
Trávenie je akýmsi centrom nášho zdravia Začína sa v ústnej dutine, kde sa potrava rozomieľa zubami a enzým zvaný slinná amyláza začína rozkladať sacharidy.
Potom potrava putuje cez pažerák do žalúdka, kde sa premiešava so žalúdočnými šťavami.
Tie obsahujú enzýmy na trávenie proteínov a tukov, takže potrava sa čiastočne rozkladá ešte predtým, než sa dostane do tenkého čreva, kde pokračuje proces trávenia a vstrebávania jednotlivých živín.
V tom tenkému črevu pomáhajú aj enzýmy z pankreasu a baktérie, ktoré žijú v tráviacom systéme. Ďalej sa na trávení podieľa pečeň. Odpadové látky, ktoré telo z prijatej potravy nestrávi, sa vylučujú močom, cez hrubé črevo stolicou a cez kožu potom.
Trávenie a imunita
Ľudské telo je osídlené biliónmi baktérií, veľká časť z nich žije v tráviacom systéme, kde pomáhajú tráveniu a podporujú imunitný systém. Nie nadarmo sa hovorí, že imunita sídli v črevách.
Je to skutočne tak. Zdravé črevá sú hlavnou zbraňou proti všetkým nebezpečným mikroorganizmom, ktoré napádajú telo.
Zloženie takzvanej črevnej flóry je veľmi individuálna záležitosť, vplýva naň prostredie, v ktorom človek žije, spôsob života, ktorý vedie, aj potrava, ktorú prijíma. Každý človek ho má trochu iné.
Čo zabíja črevnú flóru
Keď telo napadnú nebezpečné mikroorganizmy, lekár predpíše pacientovi antibiotiká, ktoré ich dokážu zlikvidovať.
Problém však je, že okrem škodlivých baktérií vyhubia aj tie zdraviu prospešné, ktoré sídlia v črevách. Preto mávajú ľudia, ktorí sa liečia antibiotikami tráviace problémy.
Antibiotiká sa môžu do nášho tráviaceho systému dostať aj z mäsa z veľkochovu, kde ním kŕmili zvieratá.
Niektorí chovatelia dobytka dávajú kravám nízke dávky antibiotík ako prevenciu pred ochorením. Pritom zvieratá aj rýchlejšie naberajú na hmotnosti, čo sa využíva na urýchlenie výroby mäsa.
Zdraviu prospešné baktérie ničia aj potraviny, ktoré sú plné konzervačných látok. Tie sú prioritne určené na to, aby zabili baktérie, ktoré rozkladajú potraviny a kazia ich.
Vedľajším efektom je, že ničia aj črevnú flóru. Preto je zdravšie konzumovať čerstvé, chemicky neupravené suroviny.
Úloha probiotík
Pri narušení črevnej flóry, napríklad pri liečbe antibiotikami je zmysluplné pomôcť si probiotikami. Dnes je už bežné, že ak vám lekár predpíše antibiotiká, odporučí vám zároveň aj nejaký výživový doplnok s probiotikami.
Okrem toho sú bohatým zdrojom zdraviu prospešných baktérií, ktoré dokážu osídliť črevá aj prirodzene fermetované potraviny.
Ľudia poznali ich pozitívny vplyv na zdravie už v staroveku. Napríklad jogurt sa vyrábal už v starej Mezopotámii a starovekí Rimania konzumovali kvasenú kyslú kapustu.
Fermetované potraviny majú tradíciu aj v ázijskej kuchyni. Napríklad Kórejci jedávajú ako prílohu pikantnú kvasenú zeleninu kimchi a Japonci využívajú na zlepšenie trávenia nakladané slivky umeboshi.
Vyhnite sa stresu
To, že stresové situácie môžu negatívne vplývať na trávenie, je stará známa vec. Niektorí ľudia nedokážu pri intenzívnom citovom rozrušení vôbec jesť, iní majú po prijatí potravy rôzne tráviace problémy.
Americký lekár Steven Peinkin vo svojej knihe Gastrointestinálne zdravie opisuje prípad pacienta, u ktorého vznikol v dôsledku strelného poranenia otvorený priechod medzi vnútrom žalúdka a povrchom tela.
Dalo sa tak sledovať, ako pacientov emocionálny stav ovplyvňuje tvorbu ochranného povlaku na žalúdočnej stene. Keď bol rozrušený, zvyšovala sa u neho tvorba žalúdočnej kyseliny a spomaľovali sa pohyby žalúdka, čím prichádzalo k podráždeniu.
Odborníci na trávenie odporúčajú jesť v pokojnom prostredí a vyhradiť si dostatok času na trávenie. Stredomorské národy, napríklad Francúzi a Taliani to robia inštinktívne už celé stáročia.
Vždy si na obed vyhradia dostatok času, aj keby mali preto ostať večer dlhšie v práci.
Ako jesť
Ajurvédsky lekár Deepak Chopra dáva čitateľom svojej knihy Perfektné zažívanie návod na dobré trávenie prostredníctvom týchto jednoduchých rád:
- Jedzte v upravenom a pokojnom prostredí.
- Doprajte si po jedle pár minút odpočinku.
- Vždy sa k jedlu posaďte.
- Nejedzte, keď ste nahnevaní alebo rozrušení.
- Vyhnite sa prejedaniu.
- Pri prežúvaní potravy nerozprávajte.
- Pri jedle sa neponáhľajte.
- Nejedzte, kým nestrávite predchádzajúce jedlo.
- Uprednostňujte čerstvo uvarenú stravu z prírodných surovín.
Význam vlákniny
To, že na zdravé trávenie má dôležitý vplyv dostatočný prísun vlákniny, zistil anglický lekár Denis Parsons Burkittov, keď prišiel na to, že ľudia z prírodne žijúcich afrických kmeňov majú trojnásobne viac stolice ako priemerný Angličan.
Zároveň prišiel na to, že u kmeňového afrického obyvateľstva je nižší výskyt zápalov slepého čreva a rakoviny hrubého čreva ako u Európanov. Dôvod videl v zložení stravy, keďže Afričania konzumovali viac vlákniny.
Aj keď novšie výskumy súvislosť medzi príjmom vlákniny a rakovinou hrubého čreva nepotvrdili, jedno je isté – strava bohatá na vlákninu podporuje zdravé trávenie a je dobrou prevenciou proti iným ochoreniam, ako sú srdcové choroby a diabetes.
Pravidelnosť
Ľudia, ktorí jedávajú každý deň v približne rovnakom čase, mávajú menej tráviacich problémov ako tí, ktorí jedávajú nepravidelne. Keď si tráviaci systém zvykne prijímať potravu v určitý čas, dokáže sa lepšie pripraviť na jej spracovanie.
Hlavné jedlo je najlepšie zjesť okolo obeda, ľahká večera by sa mala zjesť najneskôr tri hodiny pred spaním.
Ráno pred raňajkami je dobré vypiť na lačný žalúdok pohár prevarenej vody, ktorá rozhýbe črevá a uľahčí ranné vylučovanie stolice. Môžete si ju ochutiť čerstvou šťavou z citróna.
Pohyb a trávenie
Tráveniu prospieva aj pravidelný mierny pohyb, napríklad prechádzky po čerstvom vzduchu alebo cvičenie jogy. Niektoré jogové asány sú špeciálne určené na povzbudenie detoxikácie a tráviacich procesov v tele.