Umývate svoje jedlo správne? Ako nešíriť mikróby v kuchyni

Čo s mäsom a ako na obávané citrusy?

(Zdroj: IKEA)

Je všeobecne známe, že kuchyňa je priestor, ktorý vo svojich útrobách skrýva často viac mikroorganizmov ako toaletná misa.

Baktériami je najviac „zaliaty“ kuchynský drez. Končí v ňom každý kúsok špinavého riadu, zvyšky jedla a špina, ktorá schádza z potravín pri ich umývaní.

Jediným riešením je pravidelné umývanie a každovečerná dezinfekcia čistiacim prostriedkom.

Hygienu potravín nezanedbávajte, no nemusí vás stresovať

Ďalšou obavou všetkých, ktorí radi trávia čas v kuchyni, či už jedením alebo prípravou jedál, sú mikróby na jedle.

Tie tam jednoducho sú, najmä v prípade mäsa či vajec. Nemusíte ich však umývať hneď ako ich kúpite a následne vložiť do chladničky. To by ste si urobili skôr medvediu službu.

„Základným pravidlom je, že potraviny by sa mali umývať bezprostredne pred konzumáciou. V umytom mäse sa šíria a rozmnožujú mikroorganizmy podstatne rýchlejšie ako v neumytom,“ radí potravinový technológ Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

„Nemusíte sa báť silného prúdu vody a toho, že keď niekde špliecha, prenesiete tam mikroorganizmy, pretože potraviny konzumujeme hneď po tepelnom opracovaní. Samozrejme, platí zásada, najmä v reštauračných zariadeniach, že by vedľa seba nemali byť tepelne opracované a neopracované potraviny, pretože práve z tých neopracovaných môžu mikroorganizmy „preskočiť“ do spracovaného jedla a množiť sa,“ upresňuje odborník.

Citrusy ako postrach

Hovorí sa, že citrusy sú jedny z najšpinavších plodín. Verejnosť straší najmä ich kôra, ktorá vraj obsahuje veľké množstvo pesticídov.

Preto by sa plátky citróna či pomaranča nemali dávať do nápojov aj s kôrou. Ako to však je podľa odborníka na potraviny Petra Šimka?

„Citrusy sú ošetrované chemickými látkami proti hnilobe. Každému z nás sa stalo, že niekedy citrus veľmi rýchlo podľahol plesni. Stalo sa to preto, že na konkrétnom splesnivenom mieste nebola ochranná látka. Obecne sa neodporúča konzumovať kôru, pretože chemická látka v kôre zostáva. Keď si poviete, že umyjete citrus, nebudete veľmi úspešní, pretože postrek preniká dovnútra. Zmyjete asi tak štvrtinu tej látky. Ale treba sa na to pozerať realisticky. Aj keď prijímate nejaké tie pozberové konzervačné látky, dostávate do tela len minimálne koncentrácie, ktoré pre spotrebiteľa nie sú nebezpečné. Do dužiny citrusov chemické látky neprenikajú,“ vysvetlil odborník.

Kôru citrusov, prirodzene, jesť nebudeme, pretože je horká a neprináša telu žiadny úžitok. Zároveň v nej pretrvávajú chemické látky.

S umývaním sa namáhať nemusíte. Ak chcete citrus použiť v nápoji, zbavte sa väčšiny kôry.

Ak na druhej strane potrebujete kôru, napríklad, na koláč, použite bio citróny či pomaranče alebo to risknite s konvenčnými.

Peter Šimko si z chemických látok v takom zanedbateľnom množstve kôry ťažkú hlavu nerobí. Vraj na to nie je dôvod.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 984
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 783
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 657
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 256
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 764
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 669
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 433
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 884
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 881
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 842

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.