Umývate svoje jedlo správne? Ako nešíriť mikróby v kuchyni

Čo s mäsom a ako na obávané citrusy?

(Zdroj: IKEA)

Je všeobecne známe, že kuchyňa je priestor, ktorý vo svojich útrobách skrýva často viac mikroorganizmov ako toaletná misa.

Baktériami je najviac „zaliaty“ kuchynský drez. Končí v ňom každý kúsok špinavého riadu, zvyšky jedla a špina, ktorá schádza z potravín pri ich umývaní.

Jediným riešením je pravidelné umývanie a každovečerná dezinfekcia čistiacim prostriedkom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hygienu potravín nezanedbávajte, no nemusí vás stresovať

Ďalšou obavou všetkých, ktorí radi trávia čas v kuchyni, či už jedením alebo prípravou jedál, sú mikróby na jedle.

Tie tam jednoducho sú, najmä v prípade mäsa či vajec. Nemusíte ich však umývať hneď ako ich kúpite a následne vložiť do chladničky. To by ste si urobili skôr medvediu službu.

„Základným pravidlom je, že potraviny by sa mali umývať bezprostredne pred konzumáciou. V umytom mäse sa šíria a rozmnožujú mikroorganizmy podstatne rýchlejšie ako v neumytom,“ radí potravinový technológ Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

„Nemusíte sa báť silného prúdu vody a toho, že keď niekde špliecha, prenesiete tam mikroorganizmy, pretože potraviny konzumujeme hneď po tepelnom opracovaní. Samozrejme, platí zásada, najmä v reštauračných zariadeniach, že by vedľa seba nemali byť tepelne opracované a neopracované potraviny, pretože práve z tých neopracovaných môžu mikroorganizmy „preskočiť“ do spracovaného jedla a množiť sa,“ upresňuje odborník.

Citrusy ako postrach

Hovorí sa, že citrusy sú jedny z najšpinavších plodín. Verejnosť straší najmä ich kôra, ktorá vraj obsahuje veľké množstvo pesticídov.

Preto by sa plátky citróna či pomaranča nemali dávať do nápojov aj s kôrou. Ako to však je podľa odborníka na potraviny Petra Šimka?

„Citrusy sú ošetrované chemickými látkami proti hnilobe. Každému z nás sa stalo, že niekedy citrus veľmi rýchlo podľahol plesni. Stalo sa to preto, že na konkrétnom splesnivenom mieste nebola ochranná látka. Obecne sa neodporúča konzumovať kôru, pretože chemická látka v kôre zostáva. Keď si poviete, že umyjete citrus, nebudete veľmi úspešní, pretože postrek preniká dovnútra. Zmyjete asi tak štvrtinu tej látky. Ale treba sa na to pozerať realisticky. Aj keď prijímate nejaké tie pozberové konzervačné látky, dostávate do tela len minimálne koncentrácie, ktoré pre spotrebiteľa nie sú nebezpečné. Do dužiny citrusov chemické látky neprenikajú,“ vysvetlil odborník.

Kôru citrusov, prirodzene, jesť nebudeme, pretože je horká a neprináša telu žiadny úžitok. Zároveň v nej pretrvávajú chemické látky.

S umývaním sa namáhať nemusíte. Ak chcete citrus použiť v nápoji, zbavte sa väčšiny kôry.

Ak na druhej strane potrebujete kôru, napríklad, na koláč, použite bio citróny či pomaranče alebo to risknite s konvenčnými.

Peter Šimko si z chemických látok v takom zanedbateľnom množstve kôry ťažkú hlavu nerobí. Vraj na to nie je dôvod.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 410
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 145
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 233
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 573
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 283
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 869
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 910
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 598
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 753
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 333

Téma: Hygiena


Článok je zaradený aj do ďalších tém Mikroorganizmy, Potraviny, Mikroskopický svet

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Na Krym nejdú nič zisťovať. Odpoveď si nesú v kufri

Marček a spol. sa idú podpísať pod Putinovu verziu udalostí.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.