Umývate svoje jedlo správne? Ako nešíriť mikróby v kuchyni

Čo s mäsom a ako na obávané citrusy?

(Zdroj: IKEA)

Je všeobecne známe, že kuchyňa je priestor, ktorý vo svojich útrobách skrýva často viac mikroorganizmov ako toaletná misa.

Baktériami je najviac „zaliaty“ kuchynský drez. Končí v ňom každý kúsok špinavého riadu, zvyšky jedla a špina, ktorá schádza z potravín pri ich umývaní.

Jediným riešením je pravidelné umývanie a každovečerná dezinfekcia čistiacim prostriedkom.

Hygienu potravín nezanedbávajte, no nemusí vás stresovať

Ďalšou obavou všetkých, ktorí radi trávia čas v kuchyni, či už jedením alebo prípravou jedál, sú mikróby na jedle.

Tie tam jednoducho sú, najmä v prípade mäsa či vajec. Nemusíte ich však umývať hneď ako ich kúpite a následne vložiť do chladničky. To by ste si urobili skôr medvediu službu.

„Základným pravidlom je, že potraviny by sa mali umývať bezprostredne pred konzumáciou. V umytom mäse sa šíria a rozmnožujú mikroorganizmy podstatne rýchlejšie ako v neumytom,“ radí potravinový technológ Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

„Nemusíte sa báť silného prúdu vody a toho, že keď niekde špliecha, prenesiete tam mikroorganizmy, pretože potraviny konzumujeme hneď po tepelnom opracovaní. Samozrejme, platí zásada, najmä v reštauračných zariadeniach, že by vedľa seba nemali byť tepelne opracované a neopracované potraviny, pretože práve z tých neopracovaných môžu mikroorganizmy „preskočiť“ do spracovaného jedla a množiť sa,“ upresňuje odborník.

Citrusy ako postrach

Hovorí sa, že citrusy sú jedny z najšpinavších plodín. Verejnosť straší najmä ich kôra, ktorá vraj obsahuje veľké množstvo pesticídov.

Preto by sa plátky citróna či pomaranča nemali dávať do nápojov aj s kôrou. Ako to však je podľa odborníka na potraviny Petra Šimka?

„Citrusy sú ošetrované chemickými látkami proti hnilobe. Každému z nás sa stalo, že niekedy citrus veľmi rýchlo podľahol plesni. Stalo sa to preto, že na konkrétnom splesnivenom mieste nebola ochranná látka. Obecne sa neodporúča konzumovať kôru, pretože chemická látka v kôre zostáva. Keď si poviete, že umyjete citrus, nebudete veľmi úspešní, pretože postrek preniká dovnútra. Zmyjete asi tak štvrtinu tej látky. Ale treba sa na to pozerať realisticky. Aj keď prijímate nejaké tie pozberové konzervačné látky, dostávate do tela len minimálne koncentrácie, ktoré pre spotrebiteľa nie sú nebezpečné. Do dužiny citrusov chemické látky neprenikajú,“ vysvetlil odborník.

Kôru citrusov, prirodzene, jesť nebudeme, pretože je horká a neprináša telu žiadny úžitok. Zároveň v nej pretrvávajú chemické látky.

S umývaním sa namáhať nemusíte. Ak chcete citrus použiť v nápoji, zbavte sa väčšiny kôry.

Ak na druhej strane potrebujete kôru, napríklad, na koláč, použite bio citróny či pomaranče alebo to risknite s konvenčnými.

Peter Šimko si z chemických látok v takom zanedbateľnom množstve kôry ťažkú hlavu nerobí. Vraj na to nie je dôvod.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 15 120
  2. Eilat: Slnko, teplo a zábava 10 702
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 311
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 300
  5. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 818
  6. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 320
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 1 802
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 604
  9. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50% 1 537
  10. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky 1 412

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Veľkolepý nástup, výslnie a pád. Prečo veľké strany neprežijú svojich lídrov

Výmena lídra nie je kľúčom k dlhšej životnosti strany. Funguje len pri menších stranách, v Smere by mohla znamenať rýchly zánik.

KOMENTÁRE

Smer bez Fica nemá logiku

Životnosť strán ako Smer sa odvíja od popularity zakladateľa.

Neprehliadnite tiež

Jimi Hendrix: Oslávil by 75 rokov, no jeho život bol príliš divoký

Keď najvplyvnejší gitarista 20. storočia zomrel, nikto nevedel, ako sa to stalo.

Tip na výlet: Juhočeská Třeboň možno práve chová vášho vianočného kapra

Skvelý tip na predĺžený víkend môže byť Třeboň, preslávená rybníkmi, históriou, kúpeľníctvom a pivom.

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.