Umývate svoje jedlo správne? Ako nešíriť mikróby v kuchyni

Čo s mäsom a ako na obávané citrusy?

(Zdroj: IKEA)

Je všeobecne známe, že kuchyňa je priestor, ktorý vo svojich útrobách skrýva často viac mikroorganizmov ako toaletná misa.

Baktériami je najviac „zaliaty“ kuchynský drez. Končí v ňom každý kúsok špinavého riadu, zvyšky jedla a špina, ktorá schádza z potravín pri ich umývaní.

Jediným riešením je pravidelné umývanie a každovečerná dezinfekcia čistiacim prostriedkom.

Hygienu potravín nezanedbávajte, no nemusí vás stresovať

Ďalšou obavou všetkých, ktorí radi trávia čas v kuchyni, či už jedením alebo prípravou jedál, sú mikróby na jedle.

Tie tam jednoducho sú, najmä v prípade mäsa či vajec. Nemusíte ich však umývať hneď ako ich kúpite a následne vložiť do chladničky. To by ste si urobili skôr medvediu službu.

„Základným pravidlom je, že potraviny by sa mali umývať bezprostredne pred konzumáciou. V umytom mäse sa šíria a rozmnožujú mikroorganizmy podstatne rýchlejšie ako v neumytom,“ radí potravinový technológ Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

„Nemusíte sa báť silného prúdu vody a toho, že keď niekde špliecha, prenesiete tam mikroorganizmy, pretože potraviny konzumujeme hneď po tepelnom opracovaní. Samozrejme, platí zásada, najmä v reštauračných zariadeniach, že by vedľa seba nemali byť tepelne opracované a neopracované potraviny, pretože práve z tých neopracovaných môžu mikroorganizmy „preskočiť“ do spracovaného jedla a množiť sa,“ upresňuje odborník.

Citrusy ako postrach

Hovorí sa, že citrusy sú jedny z najšpinavších plodín. Verejnosť straší najmä ich kôra, ktorá vraj obsahuje veľké množstvo pesticídov.

Preto by sa plátky citróna či pomaranča nemali dávať do nápojov aj s kôrou. Ako to však je podľa odborníka na potraviny Petra Šimka?

„Citrusy sú ošetrované chemickými látkami proti hnilobe. Každému z nás sa stalo, že niekedy citrus veľmi rýchlo podľahol plesni. Stalo sa to preto, že na konkrétnom splesnivenom mieste nebola ochranná látka. Obecne sa neodporúča konzumovať kôru, pretože chemická látka v kôre zostáva. Keď si poviete, že umyjete citrus, nebudete veľmi úspešní, pretože postrek preniká dovnútra. Zmyjete asi tak štvrtinu tej látky. Ale treba sa na to pozerať realisticky. Aj keď prijímate nejaké tie pozberové konzervačné látky, dostávate do tela len minimálne koncentrácie, ktoré pre spotrebiteľa nie sú nebezpečné. Do dužiny citrusov chemické látky neprenikajú,“ vysvetlil odborník.

Kôru citrusov, prirodzene, jesť nebudeme, pretože je horká a neprináša telu žiadny úžitok. Zároveň v nej pretrvávajú chemické látky.

S umývaním sa namáhať nemusíte. Ak chcete citrus použiť v nápoji, zbavte sa väčšiny kôry.

Ak na druhej strane potrebujete kôru, napríklad, na koláč, použite bio citróny či pomaranče alebo to risknite s konvenčnými.

Peter Šimko si z chemických látok v takom zanedbateľnom množstve kôry ťažkú hlavu nerobí. Vraj na to nie je dôvod.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 9 108
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 410
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 538
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 379
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 002
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 510
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 4 875
  8. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 089
  9. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 2 709
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 609

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Najmladší pivovar na Slovensku má rozlohu dvojizbového bytu

Najmenší, najdlhšie budovaný a najlacnejší. Rodinný mikropivovar Hudák si môže pripísať hneď niekoľko naj.

KOMENTÁRE

Z celého sveta: Ako sa karikaturisti smiali z Donalda Trumpa

Karikatúry Trumpa z celého sveta.

DOMOV

Z Petrohradu do Pekingu. Podpredsedníčka úradu zo Smeru spoznáva svet za štátne

Vitteková išla na kontrolnú cestu do Číny, hoci nie je inšpektorka.

Neprehliadnite tiež

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop