SME
Piatok, 28. február, 2020 | Meniny má Zlatica

Umývate svoje jedlo správne? Ako nešíriť mikróby v kuchyni

Čo s mäsom a ako na obávané citrusy?

(Zdroj: IKEA)

Je všeobecne známe, že kuchyňa je priestor, ktorý vo svojich útrobách skrýva často viac mikroorganizmov ako toaletná misa.

Baktériami je najviac „zaliaty“ kuchynský drez. Končí v ňom každý kúsok špinavého riadu, zvyšky jedla a špina, ktorá schádza z potravín pri ich umývaní.

Jediným riešením je pravidelné umývanie a každovečerná dezinfekcia čistiacim prostriedkom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hygienu potravín nezanedbávajte, no nemusí vás stresovať

Ďalšou obavou všetkých, ktorí radi trávia čas v kuchyni, či už jedením alebo prípravou jedál, sú mikróby na jedle.

Tie tam jednoducho sú, najmä v prípade mäsa či vajec. Nemusíte ich však umývať hneď ako ich kúpite a následne vložiť do chladničky. To by ste si urobili skôr medvediu službu.

„Základným pravidlom je, že potraviny by sa mali umývať bezprostredne pred konzumáciou. V umytom mäse sa šíria a rozmnožujú mikroorganizmy podstatne rýchlejšie ako v neumytom,“ radí potravinový technológ Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

„Nemusíte sa báť silného prúdu vody a toho, že keď niekde špliecha, prenesiete tam mikroorganizmy, pretože potraviny konzumujeme hneď po tepelnom opracovaní. Samozrejme, platí zásada, najmä v reštauračných zariadeniach, že by vedľa seba nemali byť tepelne opracované a neopracované potraviny, pretože práve z tých neopracovaných môžu mikroorganizmy „preskočiť“ do spracovaného jedla a množiť sa,“ upresňuje odborník.

Citrusy ako postrach

Hovorí sa, že citrusy sú jedny z najšpinavších plodín. Verejnosť straší najmä ich kôra, ktorá vraj obsahuje veľké množstvo pesticídov.

Preto by sa plátky citróna či pomaranča nemali dávať do nápojov aj s kôrou. Ako to však je podľa odborníka na potraviny Petra Šimka?

„Citrusy sú ošetrované chemickými látkami proti hnilobe. Každému z nás sa stalo, že niekedy citrus veľmi rýchlo podľahol plesni. Stalo sa to preto, že na konkrétnom splesnivenom mieste nebola ochranná látka. Obecne sa neodporúča konzumovať kôru, pretože chemická látka v kôre zostáva. Keď si poviete, že umyjete citrus, nebudete veľmi úspešní, pretože postrek preniká dovnútra. Zmyjete asi tak štvrtinu tej látky. Ale treba sa na to pozerať realisticky. Aj keď prijímate nejaké tie pozberové konzervačné látky, dostávate do tela len minimálne koncentrácie, ktoré pre spotrebiteľa nie sú nebezpečné. Do dužiny citrusov chemické látky neprenikajú,“ vysvetlil odborník.

Kôru citrusov, prirodzene, jesť nebudeme, pretože je horká a neprináša telu žiadny úžitok. Zároveň v nej pretrvávajú chemické látky.

S umývaním sa namáhať nemusíte. Ak chcete citrus použiť v nápoji, zbavte sa väčšiny kôry.

Ak na druhej strane potrebujete kôru, napríklad, na koláč, použite bio citróny či pomaranče alebo to risknite s konvenčnými.

Peter Šimko si z chemických látok v takom zanedbateľnom množstve kôry ťažkú hlavu nerobí. Vraj na to nie je dôvod.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  2. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  3. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  4. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  5. Angličtina nielen pre maturantov
  6. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  7. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  8. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  1. Cesta na sever Talianska je nateraz riziková, zvážte ju
  2. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  3. Modrá je dobrá. Článok IBA pre ženy
  4. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  5. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  6. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  7. Môže ťa štúdium baviť?
  8. Kaufland v Ľuboticiach otvára prvú predajňu so zelenou strechou
  9. Bude ďalší Učiteľ Slovenska práve z vášho mesta alebo obce?
  10. Bývanie stvorené pre šťastné detstvo
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 20 813
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 14 146
  3. Slovensko potrebuje dezinFicovať 8 739
  4. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine 8 646
  5. Viete aké je študentské mesto na Slovensku? 6 976
  6. Ktorá farba je tá tvoja? 6 740
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 435
  8. Angličtina nielen pre maturantov 5 932
  9. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 945
  10. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí 4 808

Téma: Mikroskopický svet

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Potraviny, Mikroorganizmy, Hygiena

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner odchádza zo súdu 27. februára 2020 pred rozhodnutím o vine a treste za falšovanie zmeniek TV Markíza.
Obvinený Štefan Agh sleduje pojednávanie v kauze falšovania zmeniek.
Dobré ráno

Dobré ráno: Čo bude nasledovať po rozsudku v zmenkovom procese?

Obaja obžalovaní dostali po 19 rokov.

Podcast Dobré Ráno.

Vo Viedni potvrdili ďalšie dve nákazy koronavírusom

Koronavírus sa ďalej šíri, v Európe už má dve desiatky obetí.

Polícia pred školou vo Viedni.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Tri nepríjemné slová o masívnom zneužívaní detí: Deje sa to

Film V sieti sa na problém nedíva cez lupu.

Soňa Jánošová

Sexualitu nikto neskúmal tak ako oni. Stali sa milencami, no čakal ich pád

William Masters a Virginia Johnsonová priniesli vedu do spální.

Päť seriálov Netflixu, ktoré sa môžu zapáčiť ženám

Pri týchto tipoch môžete stráviť večery.

Pixabay.com