Potrebujeme:
- 500 g mladej žihľavy
- 500 g brokolice
- 2 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250 ml smotany na varenie
- 2 PL masla
- 2 plytšie PL hladkej múky
- cukor, muškátový kvet
- štipku šafranu
- soľ
Postup:
Zo žihľavy odstránime staršie stonky a necháme len najmladšie vrcholky s listami, dobre ju umyjeme a dvakrát prelejeme vriacou vodou. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme pohárom vody a povaríme spolu s nadrobno pokrájanou cibuľou a cesnakom. Pridáme smotanu, blanšírovanú žihľavu a asi 10 minút varíme. Všetko dokonale rozmixujeme, osolíme, dochutíme koreninami a chvíľu ešte povaríme s brokolicou rozobranou na ružičky.