SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Pečené kozľacie lýtka so šošovicou a karfiolom

Veľká noc prináša na taniere okrem jahňacieho mäsa aj kozľacinu. Podávať ju môžete trochu netradične s karfiolom a šošovicou.

Pečené kozľacie lýtka so šošovicou a karfiolomPečené kozľacie lýtka so šošovicou a karfiolom (Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

  • lýtka z kozľaťa
  • sušenú oravskú slaninu
  • 1 hlávku cesnaku
  • karfiol
  • ružovú šošovicu
  • tmavšie červené víno
  • 1 PL repkového oleja
  • 5 PL masla
  • bobkový list
  • tymian
  • petržlenovú vňať aj so stonkami
  • mleté čierne korenie
  • soľ.

Postup:

Umyté lýtka osolíme, okoreníme a obložíme slaninou, pod ktorú schováme vetvičky čerstvého tymianu. Podlejeme olejom a pečieme pod grilom, kým sa slaninka nevyškvarí (asi 15 – 20 minút). Potom otočíme, podlejeme vínom, pridáme bobkový list a pečieme prikryté domäkka pri 170 °C.

Skryť Vypnúť reklamu

Občas prelejeme výpekom a na záver sprudka zapečieme. Zároveň dohneda upečieme rozrezanú hlávku cesnaku.

Podlievame len malými množstvami vína, aby sme na záver nemali veľa riedkej šťavy a nemuseli ju redukovať.

Príloha: Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme v slanej vode. V tej istej vode uvaríme šošovicu a scedíme.

Na 2 PL masla osmahneme pokrájané stonky petržlenovej vňate, zmiešame so šošovicou a malými ružičkami karfiolu. Okoreníme a dosolíme, ak treba.

Časť pečeného cesnaku zmixujeme dohladka so zvyšným maslom a karfiolom, ktorý sme dali asi na 10 minút do rúry, aby stratil časť vody

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 547
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 392
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 874
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 728
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 074
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 056
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 218
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Jedzte zdravo!, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan