Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov (najlepšie sú rožteky)
- 2 dcl hovädzieho vývaru
- 1 PL plnotučnej horčice
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 dcl rastlinného oleja (nie olivový)
- 2 stredne veľké červené cibule
- cukor
- ocot
- pažítku
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé približne štyri-päť milimetrov. Zalejeme vlažným silným hovädzím vývarom (nerobte bujón z kocky!) a dobre premiešame tak, by sme zemiaky nerozbili – najlepšie rukou. Šalát musí byť vlhký.
Pridáme polievkovú lyžicu plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie a asi jeden deciliter rastlinného oleja, ktorý vytvorí s vývarom správnu konzistenciu.
Opatrne znovu premiešame. Pridáme cibule pokrájané nadrobno a dochutíme octom a cukrom. Necháme postáť aspoň polhodinu, znovu okoštujeme, prípadne dochutíme a pred podávaním do šalátu zamiešame pokrájanú pažítku.