Diéta
Pre diabetikov je dôležité, aby dodržiavali diabetickú diétu. Hlavne treba vylúčiť potraviny s vysokým glykemickým indexom ako sú cukor, med, džem, čokoláda, cukrovinky a zároveň obmedziť príjem tukov. Na udržanie stabilnej hladiny cukru je dobré rozdeliť si stravu počas dňa na štyri alebo šesť menších porcií.
Lepšie je jesť častejšie a menšie množstvo. Do jedálneho lístka je vhodné zaradiť potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú zelenina, ovocie, celozrnné pečivo a ovsené vločky. Pri ich konzumácii neprichádza k vysokému vzostupu hladiny krvného cukru a dlhšie pretrvá pocit sýtosti. Pre diabetikov je dôležité, aby hladina cukru nekolísala, v opačnom prípade by riskovali vážne akútne stavy ochorenia.

Hnojník obyčajný
Okrem štandardnej liečby u diabetológa si ľudia postihnutí cukrovkou môžu pomôcť aj niektorými prírodnými prostriedkami, ktoré pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Účinná je napríklad huba hnojník obyčajný, ktorá rastie aj u nás. Pri dlhodobej konzumácii pomáha znižovať hladinu krvného cukru a jej pozitívne účinky uznávajú aj viacerí diabetológovia. Hnojník navyše povzbudzuje chuť do jedla a krvný obeh, zároveň je aj dobrou prevenciou aterosklerózy.
Tinospóra srdcolistá
Táto bylina rastie ako popínavý ker a jej pôvod je v Indii. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitný systém, povzbudzuje obranyschopnosť dýchacích ciest a pečene. Táto rastlina sa na Slovensku nepestuje, ale je možné získať ju akú súčasť výživových doplnkov.
Škorica
Konzumuje sa aromatická kôra škoricovníka, ktorá sa bežne využíva ako korenie. Pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi a v boji proti obezite. Škoricovníková kôra obsahuje polymér metylhydroxychlakón, ktorý pôsobí podobne ako inzulín. Navyše znižuje hladinu tukov, takže pomáha nielen pri diabate, ale aj kardiovaskulárnych ochoreniach.
Zázvor
Zázvor pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, podporuje sekréciu inzulínu a pôsobí aj ako ochrana pred sivým zákalom, čo je častá kombinácia u pacientov s cukrovkou. Zázvor je koreňová zelenina, ktorá sa v tradičnej prírodnej medicíne využíva už tisíce rokov. Patrí medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom, mal by sa však jesť len v malom množstve. Ak užívate lieky na znižovanie hladiny cukru v krvi, je dobré poradiť sa o jeho konzumácii s lekárom.
Aloe vera
Aloe vera je pichľavá rastlina s liečivými a upokojujúcimi účinkami. Z výťažkov aloe vera sa vyrábajú aj liečivé masti, výživové doplnky a často sa pridávajú aj do kozmetických výrobkov. Tekutý výťažok z aloe vera prispieva k znižovaniu hladiny cukru v krvi a zároveň aj k znižovaniu hladiny tukov, čo môže nepriamo pomôcť aj diabetikom, ktorí trpia oboma symptómami.
Niektorí pacienti s cukrovkou druhého typu totiž trpia aj zvýšenou hladinou tukov v krvi. Aloe vera sa využíva aj pri liečbe opuchov a zároveň urýchľuje hojenie rán, čo je vhodné najmä pre pacientov s diabetickou nohou. Pozitívne účinky tejto rastliny na diabetes sú dané obsahom látok, ako sú lektíny, čo sú proteíny, ktoré na seba viažu cukry, polysacharidy, ktoré stimulujú imunitný systém a antrachinony.

Bobkový list
Sušený bobkový list sa bežne používa ako korenie pri varení, táto rastlina má však aj liečivé účinky. Pomáha regulovať hladinu krvného cukru a zároveň znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov, čím zlepšuje funkcie srdca a pečene. A pečeň je orgán, ktorý je zodpovedný za štiepenie glukózy.
Fazuľa
Fazuľa patrí k potravinám s nízkym glykemickým indexom, čo znamená, že nespôsobuje rýchly nárast hladiny krvného cukru. Navyše vďaka vysokému obsahu vlákniny pozitívne pôsobí na zdravie črevnej sliznice a zlepšuje trávenie.
Namiesto cukru
Niektoré rastliny obsahujú látky so sladkou chuťou, preto sa dajú používať namiesto umelých sladidiel. Patria k nim napríklad stévia cukrová alebo sladkovka hladkoplodná, známa ako sladké drievko.
Vysoké dávky sladkého drievka však môžu byť pre niektorých ľudí rizikové. Spôsobujú totiž zadržiavanie sodíka a zvýšené vylučovanie draslíka. Priveľa sladkého drievka tiež blokuje premenu kortizolu na kortizón, čo spôsobuje vysoký krvný tlak a bolesť svalov.
Poraďte sa s lekárom
Niektorí pacienti uprednostňujú prírodnú liečbu pred konvenčnou, iní, naopak, účinky rastlín a výživových doplnkov, ktoré sa z nich vyrábajú, podceňujú, a tak ich užívajú bez toho, aby sa poradili s lekárom alebo lekárnikom. Obidva takéto prístupy sú rizikové. Fakt je, že účinky rastlinných výživových doplnkov, ktoré sú voľno predajné, môžu byť natoľko silné, že sa nemusia dobre znášať s liekmi, ktoré má pacient predpísané od lekára.
Takzvané prírodné lieky môžu byť veľmi dobrou podpornou liečbou len vtedy, ak o ich užívaní informujeme ošetrujúceho lekára. Výživové doplnky s rastlinnými extraktmi predstavujú vysokú koncentráciu účinných látok, ich účinky nemožno podceňovať. Je dôležité byť dobre informovaní o ich vhodnom dávkovaní a držať sa pokynov, uvedených v príbalových letákoch rastlinných výživových doplnkov.