SME

Aquafaba v sladkých pusinkách: Nevzhľadnú tekutinu premeníte na zákusok

Všetci sme ju ignorovali, no nahrádza jednu z najfrekventovanejších surovín v kuchyni.

Aquafaba v sladkých pusinkách.Aquafaba v sladkých pusinkách. (Zdroj: Martina Štérová)

Čo urobíte hneď po tom ako otvoríte konzervu s cícerom alebo inou strukovinou?

Väčšinou bez záujmu vylejete nepotrebnú tekutinu z plechovky a tak, ako ste zamýšľali, v plánovanom recepte využijete jej tuhý obsah.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odteraz však namiesto vylievania môžete tekutinu z konzervy využiť efektívnejšie a chutnejšie.

Cícerový objav

Cícer už v našich zemepisných šírkach dobre poznáme. Strukovina chutí takmer každému, využíva sa najčastejšie do šalátov alebo do humusu, ocenia ju aj vegáni, pre ktorých táto potravina tvorí jednu zo základných zložiek jedálneho lístka.

SkryťVypnúť reklamu

Cícer si môžete uvariť, no rýchlejšia cesta k chutnému prvku v jedle je otvorenie konzervy.

Ide o zdravú potravinu, ktorá zakonzervovaná obsahuje len cícer, vodu a trochu soli.

Loading

...

Nálevu sa však spravidla zbavujeme. A práve tu sa všetci dopúšťame obrovskej chyby. Ešte väčší omyl je to v prípade vegánov. Táto bezmenná tekutina je totiž dokonalou náhradou vaječných bielkov.

Objaviteľom jej skrytého potenciálu je Američan Goose Wohlt, softvérový inžinier, ktorého baví chémia a fyzika a ktorý je zároveň aj vegánom.

V kuchyni nevyužíval živočíšne produkty, no so svojou vynaliezavou dušou sa snažil prísť na efektívnu náhradu vajec.

základe prieskumu a empirických skúseností začal experimentovať s rôznymi surovinami.

Všimol si, že tekutina v konzerve cíceru sa veľmi podobala na surové vaječné bielko. Ešte viac sa presvedčil o svojom správnom dohade, keď túto vodu vymiešal na tuhý sneh.

SkryťVypnúť reklamu

Po veľkom vegánskom objave sa patrilo ho aj pomenovať a tak spojil slová voda a fazuľa v latinskom preklade. Tak vznikol názov aquafaba.

Loading

...

Strukovinový dezert

Vaječné bielka sa bežne využívajú ako súčasť rôznych sladkých dezertov.

Sú takmer synonymom snehových pusiniek, s ďalšími ingredienciami dokážu vytvoriť elegantné makrónky, Pavlovu tortu, pokrývku na žemľovku alebo iné koláče, čokoládovú penu alebo jednoduché cesto bez múky. To všetko teraz môžete vytvoriť za pomoci cícerovej vody.

Vyskúšali sme za vás

V redakcii sme v prípade cícerovej vody ako náhrady vaječného bielka boli najprv skeptické.

A tak sme si to vyskúšali vo vlastnej rúre. Aby sme si to príliš nekomplikovali, začali sme naše cícerové pečenie s najjednoduchším receptom – snehovými pusinkami.

SkryťVypnúť reklamu

Prekvapivo, výsledok bol skvelý a takmer nerozoznateľný od vaječného originálu. Stačil práškový cukor a „bielka“, v tomto prípade aquafaba.

Proces sme starostlivo zdokumentovali, pozrite sa sami, či sa nám to podarilo.

V pokusoch ešte budeme pokračovať v najbližších dňoch. Vyskúšame si kakaové snehové pusinky, ale aj tekuté zložky iných konzervovaných strukovín ako biela či červená fazuľa, hrášok alebo šošovica.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  5. Signature vône podľa osobnosti
  6. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  7. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  8. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  1. Signature vône podľa osobnosti
  2. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  3. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  4. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  5. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  6. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  7. V Malackách vybudovali čajové impérium
  8. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 930
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 10 867
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 9 850
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 5 746
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 469
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 360
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 307
  8. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis 3 680
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 40 639
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 545
  3. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 11 263
  4. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 8 694
  5. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 550
  6. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 7 677
  7. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 290
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 252
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  2. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  3. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  4. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  5. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  6. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  7. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  8. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
SkryťZatvoriť reklamu