Aquafaba v sladkých pusinkách: Nevzhľadnú tekutinu premeníte na zákusok

Všetci sme ju ignorovali, no nahrádza jednu z najfrekventovanejších surovín v kuchyni.

(Zdroj: autorka)

Čo urobíte hneď po tom ako otvoríte konzervu s cícerom alebo inou strukovinou?

Väčšinou bez záujmu vylejete nepotrebnú tekutinu z plechovky a tak, ako ste zamýšľali, v plánovanom recepte využijete jej tuhý obsah.

Odteraz však namiesto vylievania môžete tekutinu z konzervy využiť efektívnejšie a chutnejšie.

Cícerový objav

Cícer už v našich zemepisných šírkach dobre poznáme. Strukovina chutí takmer každému, využíva sa najčastejšie do šalátov alebo do humusu, ocenia ju aj vegáni, pre ktorých táto potravina tvorí jednu zo základných zložiek jedálneho lístka.

Cícer si môžete uvariť, no rýchlejšia cesta k chutnému prvku v jedle je otvorenie konzervy.

Ide o zdravú potravinu, ktorá zakonzervovaná obsahuje len cícer, vodu a trochu soli.

Loading

...

Nálevu sa však spravidla zbavujeme. A práve tu sa všetci dopúšťame obrovskej chyby. Ešte väčší omyl je to v prípade vegánov. Táto bezmenná tekutina je totiž dokonalou náhradou vaječných bielkov.

Objaviteľom jej skrytého potenciálu je Američan Goose Wohlt, softvérový inžinier, ktorého baví chémia a fyzika a ktorý je zároveň aj vegánom.

V kuchyni nevyužíval živočíšne produkty, no so svojou vynaliezavou dušou sa snažil prísť na efektívnu náhradu vajec.

základe prieskumu a empirických skúseností začal experimentovať s rôznymi surovinami.

Všimol si, že tekutina v konzerve cíceru sa veľmi podobala na surové vaječné bielko. Ešte viac sa presvedčil o svojom správnom dohade, keď túto vodu vymiešal na tuhý sneh.

Po veľkom vegánskom objave sa patrilo ho aj pomenovať a tak spojil slová voda a fazuľa v latinskom preklade. Tak vznikol názov aquafaba.

Loading

...

Strukovinový dezert

Vaječné bielka sa bežne využívajú ako súčasť rôznych sladkých dezertov.

Sú takmer synonymom snehových pusiniek, s ďalšími ingredienciami dokážu vytvoriť elegantné makrónky, Pavlovu tortu, pokrývku na žemľovku alebo iné koláče, čokoládovú penu alebo jednoduché cesto bez múky. To všetko teraz môžete vytvoriť za pomoci cícerovej vody.

Vyskúšali sme za vás

V redakcii sme v prípade cícerovej vody ako náhrady vaječného bielka boli najprv skeptické.

A tak sme si to vyskúšali vo vlastnej rúre. Aby sme si to príliš nekomplikovali, začali sme naše cícerové pečenie s najjednoduchším receptom – snehovými pusinkami.

Prekvapivo, výsledok bol skvelý a takmer nerozoznateľný od vaječného originálu. Stačil práškový cukor a „bielka“, v tomto prípade aquafaba.

Proces sme starostlivo zdokumentovali, pozrite sa sami, či sa nám to podarilo.

V pokusoch ešte budeme pokračovať v najbližších dňoch. Vyskúšame si kakaové snehové pusinky, ale aj tekuté zložky iných konzervovaných strukovín ako biela či červená fazuľa, hrášok alebo šošovica.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 070
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 030
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 401
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 815
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 367
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 181
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 844
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 993
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 673
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 732

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?