Aquafaba v sladkých pusinkách: Nevzhľadnú tekutinu premeníte na zákusok

Všetci sme ju ignorovali, no nahrádza jednu z najfrekventovanejších surovín v kuchyni.

(Zdroj: autorka)

Čo urobíte hneď po tom ako otvoríte konzervu s cícerom alebo inou strukovinou?

Väčšinou bez záujmu vylejete nepotrebnú tekutinu z plechovky a tak, ako ste zamýšľali, v plánovanom recepte využijete jej tuhý obsah.

Odteraz však namiesto vylievania môžete tekutinu z konzervy využiť efektívnejšie a chutnejšie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cícerový objav

Cícer už v našich zemepisných šírkach dobre poznáme. Strukovina chutí takmer každému, využíva sa najčastejšie do šalátov alebo do humusu, ocenia ju aj vegáni, pre ktorých táto potravina tvorí jednu zo základných zložiek jedálneho lístka.

Cícer si môžete uvariť, no rýchlejšia cesta k chutnému prvku v jedle je otvorenie konzervy.

Ide o zdravú potravinu, ktorá zakonzervovaná obsahuje len cícer, vodu a trochu soli.

Loading

...

Nálevu sa však spravidla zbavujeme. A práve tu sa všetci dopúšťame obrovskej chyby. Ešte väčší omyl je to v prípade vegánov. Táto bezmenná tekutina je totiž dokonalou náhradou vaječných bielkov.

Objaviteľom jej skrytého potenciálu je Američan Goose Wohlt, softvérový inžinier, ktorého baví chémia a fyzika a ktorý je zároveň aj vegánom.

V kuchyni nevyužíval živočíšne produkty, no so svojou vynaliezavou dušou sa snažil prísť na efektívnu náhradu vajec.

základe prieskumu a empirických skúseností začal experimentovať s rôznymi surovinami.

Všimol si, že tekutina v konzerve cíceru sa veľmi podobala na surové vaječné bielko. Ešte viac sa presvedčil o svojom správnom dohade, keď túto vodu vymiešal na tuhý sneh.

Po veľkom vegánskom objave sa patrilo ho aj pomenovať a tak spojil slová voda a fazuľa v latinskom preklade. Tak vznikol názov aquafaba.

Loading

...

Strukovinový dezert

Vaječné bielka sa bežne využívajú ako súčasť rôznych sladkých dezertov.

Sú takmer synonymom snehových pusiniek, s ďalšími ingredienciami dokážu vytvoriť elegantné makrónky, Pavlovu tortu, pokrývku na žemľovku alebo iné koláče, čokoládovú penu alebo jednoduché cesto bez múky. To všetko teraz môžete vytvoriť za pomoci cícerovej vody.

Vyskúšali sme za vás

V redakcii sme v prípade cícerovej vody ako náhrady vaječného bielka boli najprv skeptické.

A tak sme si to vyskúšali vo vlastnej rúre. Aby sme si to príliš nekomplikovali, začali sme naše cícerové pečenie s najjednoduchším receptom – snehovými pusinkami.

Prekvapivo, výsledok bol skvelý a takmer nerozoznateľný od vaječného originálu. Stačil práškový cukor a „bielka“, v tomto prípade aquafaba.

Proces sme starostlivo zdokumentovali, pozrite sa sami, či sa nám to podarilo.

V pokusoch ešte budeme pokračovať v najbližších dňoch. Vyskúšame si kakaové snehové pusinky, ale aj tekuté zložky iných konzervovaných strukovín ako biela či červená fazuľa, hrášok alebo šošovica.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  4. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  5. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  6. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  8. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  9. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  10. Ekonomická diplomacia Indonézie
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 622
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 567
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 181
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 11 529
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 9 583
  6. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 4 760
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 4 102
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 4 083
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 691
  10. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 3 642

Téma: Diéty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny, Vegetariánstvo, Vajcia, Klietkový chov sliepok

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Hmly, nočné jazdy, hazardéri so smrťou. Aké je byť na čele vlaku

Obyčajný cestujúci takúto jazdu nezažije.

PLUS

Čo robíš, spíš? Spíš ne. Ako si Česi a Slováci rozumejú

Na čom sa lámu preteky v jazykových omyloch.

Neprehliadnite tiež

Zimný trend číslo jeden: Káro a tartan menia farbu

Aj túto sezónu sú stredobodom pozornosti.