Aquafaba v sladkých pusinkách: Nevzhľadnú tekutinu premeníte na zákusok

Všetci sme ju ignorovali, no nahrádza jednu z najfrekventovanejších surovín v kuchyni.

(Zdroj: autorka)

Čo urobíte hneď po tom ako otvoríte konzervu s cícerom alebo inou strukovinou?

Väčšinou bez záujmu vylejete nepotrebnú tekutinu z plechovky a tak, ako ste zamýšľali, v plánovanom recepte využijete jej tuhý obsah.

Odteraz však namiesto vylievania môžete tekutinu z konzervy využiť efektívnejšie a chutnejšie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cícerový objav

Cícer už v našich zemepisných šírkach dobre poznáme. Strukovina chutí takmer každému, využíva sa najčastejšie do šalátov alebo do humusu, ocenia ju aj vegáni, pre ktorých táto potravina tvorí jednu zo základných zložiek jedálneho lístka.

Cícer si môžete uvariť, no rýchlejšia cesta k chutnému prvku v jedle je otvorenie konzervy.

Ide o zdravú potravinu, ktorá zakonzervovaná obsahuje len cícer, vodu a trochu soli.

Loading

...

Nálevu sa však spravidla zbavujeme. A práve tu sa všetci dopúšťame obrovskej chyby. Ešte väčší omyl je to v prípade vegánov. Táto bezmenná tekutina je totiž dokonalou náhradou vaječných bielkov.

Objaviteľom jej skrytého potenciálu je Američan Goose Wohlt, softvérový inžinier, ktorého baví chémia a fyzika a ktorý je zároveň aj vegánom.

V kuchyni nevyužíval živočíšne produkty, no so svojou vynaliezavou dušou sa snažil prísť na efektívnu náhradu vajec.

základe prieskumu a empirických skúseností začal experimentovať s rôznymi surovinami.

Všimol si, že tekutina v konzerve cíceru sa veľmi podobala na surové vaječné bielko. Ešte viac sa presvedčil o svojom správnom dohade, keď túto vodu vymiešal na tuhý sneh.

Po veľkom vegánskom objave sa patrilo ho aj pomenovať a tak spojil slová voda a fazuľa v latinskom preklade. Tak vznikol názov aquafaba.

Loading

...

Strukovinový dezert

Vaječné bielka sa bežne využívajú ako súčasť rôznych sladkých dezertov.

Sú takmer synonymom snehových pusiniek, s ďalšími ingredienciami dokážu vytvoriť elegantné makrónky, Pavlovu tortu, pokrývku na žemľovku alebo iné koláče, čokoládovú penu alebo jednoduché cesto bez múky. To všetko teraz môžete vytvoriť za pomoci cícerovej vody.

Vyskúšali sme za vás

V redakcii sme v prípade cícerovej vody ako náhrady vaječného bielka boli najprv skeptické.

A tak sme si to vyskúšali vo vlastnej rúre. Aby sme si to príliš nekomplikovali, začali sme naše cícerové pečenie s najjednoduchším receptom – snehovými pusinkami.

Prekvapivo, výsledok bol skvelý a takmer nerozoznateľný od vaječného originálu. Stačil práškový cukor a „bielka“, v tomto prípade aquafaba.

Proces sme starostlivo zdokumentovali, pozrite sa sami, či sa nám to podarilo.

V pokusoch ešte budeme pokračovať v najbližších dňoch. Vyskúšame si kakaové snehové pusinky, ale aj tekuté zložky iných konzervovaných strukovín ako biela či červená fazuľa, hrášok alebo šošovica.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  5. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  6. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  7. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  8. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 866
  2. Najužitočnejšia appka 17 768
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 096
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 127
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 630
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 730
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 358
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 665
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 230
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 820

Téma: Diéty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny, Vegetariánstvo, Vajcia, Klietkový chov sliepok

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako sa z mafiánov stávajú ctihodní občania

Mafiánom pomáhajú kontakty s políciou.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Fico bojuje o všetko, vrátil sa do formy

Šéf Smeru je späť, skúša starú formu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Súd podľa Fica

Fico svoj návrh nemyslí celkom vážne.

PRIEVIDZA

Médiá hovorili o šoku. Keď slovenský klub omráčil Barcelonu

Malý klub vtedy uhral senzačnú remízu.

Neprehliadnite tiež

Zo speváčky herečkou. Ako sa z Lady Gaga zrodila hviezda

Už viem, že za niečo stojím, tvrdí.

Máte veľa bratrancov? Prečo ste posledná veľká generácia

Veľkosť rodiny je slobodné rozhodnutie, ktoré diktuje ekonomika.

Ako zorganizovať nezabudnuteľnú rozlúčku so slobodou

Desať tipov, keď plánujete párty pre budúcu nevestu.

Vzťahová poradňa: Milujem snúbenicu môjho kamaráta. Mám mu to povedať?

Klinická psychologička odpovedá na vzťahové otázky.

Staré telefóny: Sú zásobárňou toxických látok, kam s nimi?

Čo robiť s mobilným zariadením, ktorého životnosť už skončila?