Čo urobíte hneď po tom ako otvoríte konzervu s cícerom alebo inou strukovinou?
Väčšinou bez záujmu vylejete nepotrebnú tekutinu z plechovky a tak, ako ste zamýšľali, v plánovanom recepte využijete jej tuhý obsah.
Odteraz však namiesto vylievania môžete tekutinu z konzervy využiť efektívnejšie a chutnejšie.
Cícerový objav
Cícer už v našich zemepisných šírkach dobre poznáme. Strukovina chutí takmer každému, využíva sa najčastejšie do šalátov alebo do humusu, ocenia ju aj vegáni, pre ktorých táto potravina tvorí jednu zo základných zložiek jedálneho lístka.
Cícer si môžete uvariť, no rýchlejšia cesta k chutnému prvku v jedle je otvorenie konzervy.
Ide o zdravú potravinu, ktorá zakonzervovaná obsahuje len cícer, vodu a trochu soli.
Nálevu sa však spravidla zbavujeme. A práve tu sa všetci dopúšťame obrovskej chyby. Ešte väčší omyl je to v prípade vegánov. Táto bezmenná tekutina je totiž dokonalou náhradou vaječných bielkov.
Objaviteľom jej skrytého potenciálu je Američan Goose Wohlt, softvérový inžinier, ktorého baví chémia a fyzika a ktorý je zároveň aj vegánom.
V kuchyni nevyužíval živočíšne produkty, no so svojou vynaliezavou dušou sa snažil prísť na efektívnu náhradu vajec.
základe prieskumu a empirických skúseností začal experimentovať s rôznymi surovinami.
Všimol si, že tekutina v konzerve cíceru sa veľmi podobala na surové vaječné bielko. Ešte viac sa presvedčil o svojom správnom dohade, keď túto vodu vymiešal na tuhý sneh.
Po veľkom vegánskom objave sa patrilo ho aj pomenovať a tak spojil slová voda a fazuľa v latinskom preklade. Tak vznikol názov aquafaba.
Strukovinový dezert
Vaječné bielka sa bežne využívajú ako súčasť rôznych sladkých dezertov.
Sú takmer synonymom snehových pusiniek, s ďalšími ingredienciami dokážu vytvoriť elegantné makrónky, Pavlovu tortu, pokrývku na žemľovku alebo iné koláče, čokoládovú penu alebo jednoduché cesto bez múky. To všetko teraz môžete vytvoriť za pomoci cícerovej vody.

Vyskúšali sme za vás
V redakcii sme v prípade cícerovej vody ako náhrady vaječného bielka boli najprv skeptické.
A tak sme si to vyskúšali vo vlastnej rúre. Aby sme si to príliš nekomplikovali, začali sme naše cícerové pečenie s najjednoduchším receptom – snehovými pusinkami.
Prekvapivo, výsledok bol skvelý a takmer nerozoznateľný od vaječného originálu. Stačil práškový cukor a „bielka“, v tomto prípade aquafaba.
Proces sme starostlivo zdokumentovali, pozrite sa sami, či sa nám to podarilo.
V pokusoch ešte budeme pokračovať v najbližších dňoch. Vyskúšame si kakaové snehové pusinky, ale aj tekuté zložky iných konzervovaných strukovín ako biela či červená fazuľa, hrášok alebo šošovica.
Recept: Cícerové snehové pusinky
Suroviny:
- 150 ml aquafaby
- 150 g práškového cukru
Postup:
- Použili sme cícerové konzervy, ktoré sme mali v skrinke. Spolu z nich vytieklo 166 ml tekutiny, no aby sme boli matematicky presní, využili sme 150 ml tekutiny a k tomu sme pridali 150 g cukru.
- Cukru môžete dať pokojne aj menej, ak nechcete príliš sladké pusinky vo finále. Ak chcete výraznejšiu chuť a vôňu, môžete použiť vanilkovú arómu alebo prášok.
- Aquafabu a cukor metličkovým mixérom zmiešajte. Ideálne je, ak máte kuchynského robota. Po približne siedmich minútach máte sneh hotový.
- Rúru si predhrejte na 100 stupňov Celzia, nám sa osvedčila teplovzdušná rúra. Nízka teplota zaručí, že sa pusinky nebudú piecť, ale pomaly sušiť. Po vybratí pekne uschnú.
- Na plech cukrárskym vrecúškom naneste pusinky a vložte do trúby. Sušenie pusiniek by malo trvať približne hodinu. My sme piekli hodinu a pol, ale ak chcete, aby boli vo vnútri vláčne, čas si skráťte.







