Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Kohút na víne(Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

  • 1 kohúta
  • 150 g anglickej slaniny
  • 100 g masla
  • 30 g múky
  • 15 – 20 malých šalotiek (ak sú väčšie, tak ich niekoľkokrát rozkrojíme)
  • 300 g drobných šampiňónov
  • fľašu kvalitného Rulandského modrého
  • 3 PL koňaku na flambovanie
  • olej
  • bobkový list
  • tymian
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Na marinádu:

  • 2 fľaše Rulandského modrého
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 zeler
  • 2 mrkvy
  • 1 strúčik cesnaku
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
  • petržlenovú vňať
  • 2 bobkové listy
  • celé čierne korenie
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • 50 ml olivového oleja

Postup:

Najprv si pripravíme marinádu. Zeleninu rozkrájame na 3- až 5-centimetrové kúsky. Všetky suroviny okrem olivového oleja niekoľko minút povaríme s koreninami. Marinádu necháme vychladnúť a vložíme do nej na niekoľko častí rozkrájaného kohúta. Pridáme olivový olej, bylinky a prikryté fóliou uložíme na 2 – 3 dni do chladu.

Článok pokračuje pod video reklamou

V časti marinády s cibuľou domäkka uvaríme krídla a drobky z kohúta a necháme vychladnúť. Z rovnakého dielu masla a múky pripravíme hladké múčne maslo (beurre manié) a dáme ho zamraziť. Pokrájanú prerastenú slaninu dozlatista opečieme s tretinou masla. Slaninu vyberieme z panvice a dáme bokom.

Osušené marinované mäso osolíme, posypeme mletým čiernym korením a dozlatista opekáme na masle.

Vyberieme a vo zvyšku výpeku podusíme posekanú cibuľu, mrkvu a zeler z marinády. Pridáme popučený cesnak, mäso, slaninu a niekoľko minút prehrejeme. Medzitým zahrejeme koňak, prelejeme ho cez mäso a oflambujeme. Pridáme čerstvé bylinky, všetku marinádu a víno tak, aby sme mäso zakryli. Varíme na miernom ohni.

Na zvyšku masla dozlatista opečieme osolené šalotky a hríby (tie väčšie pokrájame). Pridáme ich k mäsu, okoreníme, premiešame a na veľmi miernom ohni domäkka dusíme (aj niekoľko hodín). Hotové mäso opatrne vyberieme, dáme do tepla a omáčku varíme, kým nezhustne.

Pred koncom do nej po malých kúskoch pridáme múkové maslo. Podávajte s čerstvou bagetou ugrilovanou na masle a najlepším Rulandským modrým.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 442
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 693
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 273
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 666
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 561
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 317
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 522

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

TV

Cez čiaru s Pavlom Fejérom: Ľudí v Humennom ovláda strach

O tom, ako v meste vládne primátorka, sa šíria nelichotivé príbehy.

DOMOV

Polícia smeruje k obvineniu Kočnera z vraždy

Zsuzsová nemala dôvod na objednávku vraždy Kuciaka, upozornil Najvyšší súd.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kočner je v putách, zrazu ho nikto nepozná

Ako fungoval Marian Kočner a zmenky.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Pred Maltou sme o Kočnera popredu

Rok od vraždy novinárky Galiziovej sú v cele len vykonávatelia.

Neprehliadnite tiež