Potrebujeme:
- 1 kohúta
- 150 g anglickej slaniny
- 100 g masla
- 30 g múky
- 15 – 20 malých šalotiek (ak sú väčšie, tak ich niekoľkokrát rozkrojíme)
- 300 g drobných šampiňónov
- fľašu kvalitného Rulandského modrého
- 3 PL koňaku na flambovanie
- olej
- bobkový list
- tymian
- mleté čierne korenie
- soľ
Na marinádu:
- 2 fľaše Rulandského modrého
- 2 stredne veľké cibule
- 1 zeler
- 2 mrkvy
- 1 strúčik cesnaku
- niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
- petržlenovú vňať
- 2 bobkové listy
- celé čierne korenie
- 1 lyžičku mletého čierneho korenia
- 50 ml olivového oleja
Postup:

Najprv si pripravíme marinádu. Zeleninu rozkrájame na 3- až 5-centimetrové kúsky. Všetky suroviny okrem olivového oleja niekoľko minút povaríme s koreninami. Marinádu necháme vychladnúť a vložíme do nej na niekoľko častí rozkrájaného kohúta. Pridáme olivový olej, bylinky a prikryté fóliou uložíme na 2 – 3 dni do chladu.

V časti marinády s cibuľou domäkka uvaríme krídla a drobky z kohúta a necháme vychladnúť. Z rovnakého dielu masla a múky pripravíme hladké múčne maslo (beurre manié) a dáme ho zamraziť. Pokrájanú prerastenú slaninu dozlatista opečieme s tretinou masla. Slaninu vyberieme z panvice a dáme bokom.

Osušené marinované mäso osolíme, posypeme mletým čiernym korením a dozlatista opekáme na masle.

Vyberieme a vo zvyšku výpeku podusíme posekanú cibuľu, mrkvu a zeler z marinády. Pridáme popučený cesnak, mäso, slaninu a niekoľko minút prehrejeme. Medzitým zahrejeme koňak, prelejeme ho cez mäso a oflambujeme. Pridáme čerstvé bylinky, všetku marinádu a víno tak, aby sme mäso zakryli. Varíme na miernom ohni.

Na zvyšku masla dozlatista opečieme osolené šalotky a hríby (tie väčšie pokrájame). Pridáme ich k mäsu, okoreníme, premiešame a na veľmi miernom ohni domäkka dusíme (aj niekoľko hodín). Hotové mäso opatrne vyberieme, dáme do tepla a omáčku varíme, kým nezhustne.
Pred koncom do nej po malých kúskoch pridáme múkové maslo. Podávajte s čerstvou bagetou ugrilovanou na masle a najlepším Rulandským modrým.