Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Kohút na víne(Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

  • 1 kohúta
  • 150 g anglickej slaniny
  • 100 g masla
  • 30 g múky
  • 15 – 20 malých šalotiek (ak sú väčšie, tak ich niekoľkokrát rozkrojíme)
  • 300 g drobných šampiňónov
  • fľašu kvalitného Rulandského modrého
  • 3 PL koňaku na flambovanie
  • olej
  • bobkový list
  • tymian
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Na marinádu:

  • 2 fľaše Rulandského modrého
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 zeler
  • 2 mrkvy
  • 1 strúčik cesnaku
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
  • petržlenovú vňať
  • 2 bobkové listy
  • celé čierne korenie
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • 50 ml olivového oleja

Postup:

Najprv si pripravíme marinádu. Zeleninu rozkrájame na 3- až 5-centimetrové kúsky. Všetky suroviny okrem olivového oleja niekoľko minút povaríme s koreninami. Marinádu necháme vychladnúť a vložíme do nej na niekoľko častí rozkrájaného kohúta. Pridáme olivový olej, bylinky a prikryté fóliou uložíme na 2 – 3 dni do chladu.

V časti marinády s cibuľou domäkka uvaríme krídla a drobky z kohúta a necháme vychladnúť. Z rovnakého dielu masla a múky pripravíme hladké múčne maslo (beurre manié) a dáme ho zamraziť. Pokrájanú prerastenú slaninu dozlatista opečieme s tretinou masla. Slaninu vyberieme z panvice a dáme bokom.

Osušené marinované mäso osolíme, posypeme mletým čiernym korením a dozlatista opekáme na masle.

Vyberieme a vo zvyšku výpeku podusíme posekanú cibuľu, mrkvu a zeler z marinády. Pridáme popučený cesnak, mäso, slaninu a niekoľko minút prehrejeme. Medzitým zahrejeme koňak, prelejeme ho cez mäso a oflambujeme. Pridáme čerstvé bylinky, všetku marinádu a víno tak, aby sme mäso zakryli. Varíme na miernom ohni.

Na zvyšku masla dozlatista opečieme osolené šalotky a hríby (tie väčšie pokrájame). Pridáme ich k mäsu, okoreníme, premiešame a na veľmi miernom ohni domäkka dusíme (aj niekoľko hodín). Hotové mäso opatrne vyberieme, dáme do tepla a omáčku varíme, kým nezhustne.

Pred koncom do nej po malých kúskoch pridáme múkové maslo. Podávajte s čerstvou bagetou ugrilovanou na masle a najlepším Rulandským modrým.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  3. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  7. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  9. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  10. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 24 530
  2. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 575
  3. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 5 061
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 706
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 3 789
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 743
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 494
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 204
  9. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 2 900
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 553

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Pred cestou sme vtipkovali, spomínajú ženy z prvého transportu do Osvienčimu

V sobotu 25. marca je 75. výročie prvého transportu Židov do koncentračného tábora v Osvienčime.

KOMENTÁRE

Varšava chce zavrieť Tuska. A s ním poľskú demokraciu

Poľsko začalo s kriminalizáciou politických protivníkov.

KULTÚRA

Gorillaz idú do vesmíru. Ich nová hudba je experiment

Animovaná kapela vydala štyri nové piesne.

ŠPORT

Sagan na E3 Harelbeke spadol, vyhral Van Avermaet

V záverečnom špurte sa rozhodovalo medzi triom Belgičanov.

Neprehliadnite tiež

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Paul a Linda McCartneyovci: Pomohla mu nájsť stabilitu v čase slávy

Nadaný člen The Beatles patril medzi obletované sexsymboly, „ulovila“ ho platinová blondínka.

Syndróm vyhorenia: Vážny problém, ktorý prichádza potichu

Môže sa objaviť u kohokoľvek, ale dá sa mu zabrániť. Ako bojovať so syndrómom vyhorenia?


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop