SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Kohút na víneKohút na víne (Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

  • 1 kohúta
  • 150 g anglickej slaniny
  • 100 g masla
  • 30 g múky
  • 15 – 20 malých šalotiek (ak sú väčšie, tak ich niekoľkokrát rozkrojíme)
  • 300 g drobných šampiňónov
  • fľašu kvalitného Rulandského modrého
  • 3 PL koňaku na flambovanie
  • olej
  • bobkový list
  • tymian
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Na marinádu:

  • 2 fľaše Rulandského modrého
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 zeler
  • 2 mrkvy
  • 1 strúčik cesnaku
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
  • petržlenovú vňať
  • 2 bobkové listy
  • celé čierne korenie
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • 50 ml olivového oleja

Postup:

Najprv si pripravíme marinádu. Zeleninu rozkrájame na 3- až 5-centimetrové kúsky. Všetky suroviny okrem olivového oleja niekoľko minút povaríme s koreninami. Marinádu necháme vychladnúť a vložíme do nej na niekoľko častí rozkrájaného kohúta. Pridáme olivový olej, bylinky a prikryté fóliou uložíme na 2 – 3 dni do chladu.

Skryť Vypnúť reklamu

V časti marinády s cibuľou domäkka uvaríme krídla a drobky z kohúta a necháme vychladnúť. Z rovnakého dielu masla a múky pripravíme hladké múčne maslo (beurre manié) a dáme ho zamraziť. Pokrájanú prerastenú slaninu dozlatista opečieme s tretinou masla. Slaninu vyberieme z panvice a dáme bokom.

Osušené marinované mäso osolíme, posypeme mletým čiernym korením a dozlatista opekáme na masle.

Vyberieme a vo zvyšku výpeku podusíme posekanú cibuľu, mrkvu a zeler z marinády. Pridáme popučený cesnak, mäso, slaninu a niekoľko minút prehrejeme. Medzitým zahrejeme koňak, prelejeme ho cez mäso a oflambujeme. Pridáme čerstvé bylinky, všetku marinádu a víno tak, aby sme mäso zakryli. Varíme na miernom ohni.

Na zvyšku masla dozlatista opečieme osolené šalotky a hríby (tie väčšie pokrájame). Pridáme ich k mäsu, okoreníme, premiešame a na veľmi miernom ohni domäkka dusíme (aj niekoľko hodín). Hotové mäso opatrne vyberieme, dáme do tepla a omáčku varíme, kým nezhustne.

Skryť Vypnúť reklamu

Pred koncom do nej po malých kúskoch pridáme múkové maslo. Podávajte s čerstvou bagetou ugrilovanou na masle a najlepším Rulandským modrým.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 547
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 392
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 874
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 728
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 074
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 056
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 218
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedzte zdravo!

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan