SME
Štvrtok, 2. február, 2023 | Meniny má Erik, Erika

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Kohút na víneKohút na víne (Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

  • 1 kohúta
  • 150 g anglickej slaniny
  • 100 g masla
  • 30 g múky
  • 15 – 20 malých šalotiek (ak sú väčšie, tak ich niekoľkokrát rozkrojíme)
  • 300 g drobných šampiňónov
  • fľašu kvalitného Rulandského modrého
  • 3 PL koňaku na flambovanie
  • olej
  • bobkový list
  • tymian
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Na marinádu:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 2 fľaše Rulandského modrého
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 zeler
  • 2 mrkvy
  • 1 strúčik cesnaku
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
  • petržlenovú vňať
  • 2 bobkové listy
  • celé čierne korenie
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • 50 ml olivového oleja

Postup:

Najprv si pripravíme marinádu. Zeleninu rozkrájame na 3- až 5-centimetrové kúsky. Všetky suroviny okrem olivového oleja niekoľko minút povaríme s koreninami. Marinádu necháme vychladnúť a vložíme do nej na niekoľko častí rozkrájaného kohúta. Pridáme olivový olej, bylinky a prikryté fóliou uložíme na 2 – 3 dni do chladu.

SkryťVypnúť reklamu

V časti marinády s cibuľou domäkka uvaríme krídla a drobky z kohúta a necháme vychladnúť. Z rovnakého dielu masla a múky pripravíme hladké múčne maslo (beurre manié) a dáme ho zamraziť. Pokrájanú prerastenú slaninu dozlatista opečieme s tretinou masla. Slaninu vyberieme z panvice a dáme bokom.

Osušené marinované mäso osolíme, posypeme mletým čiernym korením a dozlatista opekáme na masle.

Vyberieme a vo zvyšku výpeku podusíme posekanú cibuľu, mrkvu a zeler z marinády. Pridáme popučený cesnak, mäso, slaninu a niekoľko minút prehrejeme. Medzitým zahrejeme koňak, prelejeme ho cez mäso a oflambujeme. Pridáme čerstvé bylinky, všetku marinádu a víno tak, aby sme mäso zakryli. Varíme na miernom ohni.

Na zvyšku masla dozlatista opečieme osolené šalotky a hríby (tie väčšie pokrájame). Pridáme ich k mäsu, okoreníme, premiešame a na veľmi miernom ohni domäkka dusíme (aj niekoľko hodín). Hotové mäso opatrne vyberieme, dáme do tepla a omáčku varíme, kým nezhustne.

SkryťVypnúť reklamu

Pred koncom do nej po malých kúskoch pridáme múkové maslo. Podávajte s čerstvou bagetou ugrilovanou na masle a najlepším Rulandským modrým.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  2. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  3. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu
  5. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  8. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  1. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  2. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  3. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu
  5. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  6. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  7. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  8. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 942
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 11 079
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 4 298
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 673
  5. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 671
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 073
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 011
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dorazila do Kyjeva vo štvrtok.

Kyjev vie, že najväčším problémom je korupcia. Pokračuje v zásahoch.


4 h
Jaroslav Halák.

Sezóna 2022/23 pripomína Halákovu kariéru ako takú.


6 h
Ivan Chrenko (3 ku 2)

Chrenko vybudoval najväčšieho slovenského developera, hoci nie všetky projekty mu vyšli.


12 h
Fínska premiérka Sanna Marin a švédsky premiér Ulf Kristersson.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 23 h

Blogy SME

  1. Ľudmila Križanovská: Radšej v toxickom vzťahu ako sám
  2. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  3. Anton Kaiser: Bábiky Márie Pekárovej v krojoch z Požitavia
  4. Matej Mravec: Ako ovplyvňuje strava Vašu náladu a psychiku
  5. Viera Spišáková: Trapas návštevný
  6. Michael Achberger: Prečo priberáme v zime?
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Pred samotou tu niet kam ujsť
  8. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 648
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 741
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 4 028
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 884
  5. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 759
  6. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 689
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 936
  8. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 2 767
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťZatvoriť reklamu