Potrebujeme:
- 0,5 kg predného hovädzieho mäsa
- 0,5 kg bravčového stehna
- menší zeler
- 4 mrkvy
- 2 petržleny
- 200 g hlávkovej kapusty
- 4 – 5 cvikiel
- 250 g paradajkového pyré
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- celé čierne korenie
- celé nové korenie
- 3 bobkové listy
- ocot
- soľ.
Postup:
Mäso zalejeme studenou vodou, pridáme všetky koreniny, pokrájanú cibuľu, tri celé strúčiky cesnaku, osolíme a uvaríme takmer domäkka.
Bravčové mäso vyberieme skôr ako hovädzie. Všetko mäso necháme vychladnúť, odstránime prebytočný tuk a pokrájame ho na kocky.
Do vývaru dáme na kocky pokrájanú zeleninu, paradajkové pyré a varíme asi 15 minút. Potom pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na hrubšie rezance a chvíľu ešte povaríme.
Medzitým cviklu uvaríme v šupke, ošúpeme, pokrájame na hrubšie rezance a s octom pridáme do polievky.
Pred dovarením vložíme aj pokrájané mäso (nemusíme všetko) a jeden popučený cesnak.
Hotovú polievku dochutíme octom, mletým čiernym korením a dosolíme. Kyslú smotanu podávame osobitne.