SME

Bažant plnený jablkami a brusnicami

Možno sa trochu potrápite kým zoženiete bažanta, ale výsledok stojí za každú minútu, ktorú pri príprave tohto jedla strávite.

Bažant plnený jablkami a brusnicamiBažant plnený jablkami a brusnicami (Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

  • 5 stredne veľkých bažantov
  • 8 menších jabĺk
  • 450 g brusníc
  • 250 g prerastenej gazdovskej slaniny
  • 3 veľké cibule
  • 4 šálky koreňovej zeleniny
  • 2,5 dl sladkej smotany
  • suchú frankovku
  • 1 dl koňaku
  • 125 g masla
  • 2 PL horčice
  • 2 PL múky
  • 15 zrniek čierneho korenia
  • 5 zrniek borievky
  • 3 bobkové listy
  • tymian
  • mleté nové a čierne korenie
  • cukor
  • soľ.

Postup:

Bažanty umyjeme, povyberáme viditeľné broky a spolu s pokrájanou zeleninou, cibuľou a koreninami zalejeme vínom a necháme odležať do druhého dňa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slaninu pokrájame na plátky, čiastočne vypražíme, vyberieme a necháme vychladnúť. Do výpeku pridáme maslo a osušené bažanty dozlatista opražíme, podlejeme koňakom a flambujeme.

SkryťVypnúť reklamu

Alobal potrieme maslom a vystelieme plátkami slaniny. Jablká prekrojíme, zbavíme jadier a časti vnútra, posypeme cukrom, naplníme brusnicami, spojíme a vložíme do každého bažanta.

Časť brusníc dáme do bažantov. Bažanty osolíme, zvonka okoreníme tymianom a mletým novým korením, každého dáme samostatne na alobal, uzavrieme a naukladáme do pekáča na zeleninu a cibuľu z marinády, ktorú sme opražili na výpeku. Podlievame marinádou a pečieme pri 200 °C asi dve hodiny.

Vtáky a koreniny vyberieme, zeleninu preložíme do druhého hrnca, pridáme smotanu, časť marinády s rozmiešanou múkou, horčicu, nakrájané jablká, zvyšok brusníc a povaríme. Ak treba dosolíme a ochutíme mletým čiernym korením.

Podávame s knedľou. Jedzte opatrne, lebo zatúlané broky môžu byť schované i hlboko v mäse! Aspoň vám nezaškodí a pekne si ho vychutnáte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 032
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 629
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 879
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 679
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 827
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 247
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 146
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu