Potrebujeme:
- 5 stredne veľkých bažantov
- 8 menších jabĺk
- 450 g brusníc
- 250 g prerastenej gazdovskej slaniny
- 3 veľké cibule
- 4 šálky koreňovej zeleniny
- 2,5 dl sladkej smotany
- suchú frankovku
- 1 dl koňaku
- 125 g masla
- 2 PL horčice
- 2 PL múky
- 15 zrniek čierneho korenia
- 5 zrniek borievky
- 3 bobkové listy
- tymian
- mleté nové a čierne korenie
- cukor
- soľ.
Postup:
Bažanty umyjeme, povyberáme viditeľné broky a spolu s pokrájanou zeleninou, cibuľou a koreninami zalejeme vínom a necháme odležať do druhého dňa.

Slaninu pokrájame na plátky, čiastočne vypražíme, vyberieme a necháme vychladnúť. Do výpeku pridáme maslo a osušené bažanty dozlatista opražíme, podlejeme koňakom a flambujeme.

Alobal potrieme maslom a vystelieme plátkami slaniny. Jablká prekrojíme, zbavíme jadier a časti vnútra, posypeme cukrom, naplníme brusnicami, spojíme a vložíme do každého bažanta.

Časť brusníc dáme do bažantov. Bažanty osolíme, zvonka okoreníme tymianom a mletým novým korením, každého dáme samostatne na alobal, uzavrieme a naukladáme do pekáča na zeleninu a cibuľu z marinády, ktorú sme opražili na výpeku. Podlievame marinádou a pečieme pri 200 °C asi dve hodiny.

Vtáky a koreniny vyberieme, zeleninu preložíme do druhého hrnca, pridáme smotanu, časť marinády s rozmiešanou múkou, horčicu, nakrájané jablká, zvyšok brusníc a povaríme. Ak treba dosolíme a ochutíme mletým čiernym korením.
Podávame s knedľou. Jedzte opatrne, lebo zatúlané broky môžu byť schované i hlboko v mäse! Aspoň vám nezaškodí a pekne si ho vychutnáte.