Bažant plnený jablkami a brusnicami

Možno sa trochu potrápite kým zoženiete bažanta, ale výsledok stojí za každú minútu, ktorú pri príprave tohto jedla strávite.

Bažant plnený jablkami a brusnicami(Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

  • 5 stredne veľkých bažantov
  • 8 menších jabĺk
  • 450 g brusníc
  • 250 g prerastenej gazdovskej slaniny
  • 3 veľké cibule
  • 4 šálky koreňovej zeleniny
  • 2,5 dl sladkej smotany
  • suchú frankovku
  • 1 dl koňaku
  • 125 g masla
  • 2 PL horčice
  • 2 PL múky
  • 15 zrniek čierneho korenia
  • 5 zrniek borievky
  • 3 bobkové listy
  • tymian
  • mleté nové a čierne korenie
  • cukor
  • soľ.

Postup:

Bažanty umyjeme, povyberáme viditeľné broky a spolu s pokrájanou zeleninou, cibuľou a koreninami zalejeme vínom a necháme odležať do druhého dňa.

Slaninu pokrájame na plátky, čiastočne vypražíme, vyberieme a necháme vychladnúť. Do výpeku pridáme maslo a osušené bažanty dozlatista opražíme, podlejeme koňakom a flambujeme.

Článok pokračuje pod video reklamou

Alobal potrieme maslom a vystelieme plátkami slaniny. Jablká prekrojíme, zbavíme jadier a časti vnútra, posypeme cukrom, naplníme brusnicami, spojíme a vložíme do každého bažanta.

Časť brusníc dáme do bažantov. Bažanty osolíme, zvonka okoreníme tymianom a mletým novým korením, každého dáme samostatne na alobal, uzavrieme a naukladáme do pekáča na zeleninu a cibuľu z marinády, ktorú sme opražili na výpeku. Podlievame marinádou a pečieme pri 200 °C asi dve hodiny.

Vtáky a koreniny vyberieme, zeleninu preložíme do druhého hrnca, pridáme smotanu, časť marinády s rozmiešanou múkou, horčicu, nakrájané jablká, zvyšok brusníc a povaríme. Ak treba dosolíme a ochutíme mletým čiernym korením.

Podávame s knedľou. Jedzte opatrne, lebo zatúlané broky môžu byť schované i hlboko v mäse! Aspoň vám nezaškodí a pekne si ho vychutnáte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 335
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 396
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 268
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 570
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 212
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 5 574
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 510
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 501
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 784
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 303

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty z MS 2018 vo futbale.

Komentár Zuzany Kepplovej

Paška robí Dankovi zlého psa. A šteká na ombudsmanku

Patakyová v úrade nie je zaviazaná politikom, ktorí ju zvolili.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Odsúdili vás? Staňte sa rovno primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.