SME

Pre celú rodinu: Smotanová štrúdľa z Dolnej zeme

Jedna štrúdľa, tri náplne a tri zážitky plné poctivých chutí.

Smotanová štrúdľa z Dolnej zemeSmotanová štrúdľa z Dolnej zeme (Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g medu
  • 1 vajce
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 kl soli
  • vytopené maslo na potieranie

Na zápražku:

  • 50 g masti
  • 50 g hladkej múky

Na tvarohovú plnku:

  • 400 g tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 vanilkové cukre
  • ½ balíčka vanilkového pudingu bez varenia
  • kôru z (bio)citrónu
  • 200 g višní z griotky alebo 100 g hrozienok

Na jablkovú plnku:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 400 g postrúhaných jabĺk
  • 6 PL hrozienok namočených v rume
  • 8 kopcovitých PL pomletých vlašských orechov
  • 4 PL strúhanky
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • mletú škoricu podľa chuti.

Na makovú plnku:

SkryťVypnúť reklamu
  • 200 g postrúhaných jabĺk
  • 200 g pomletého maku
  • 4 PL slivkového lekváru
  • 4 kopcovité PL čučoriedkového džemu alebo mrazené čučoriedky
  • 1 vajce

Postup:

Polohrubú múku, cukor, med, vajce a soľ spolu vypracujeme na vláčne cesto. Ak by sa lepilo dosypeme múku. Z masti a hladkej múky urobíme svetlú zápražku a vychladnutú ju rovnomerne natrieme na cesto vyvaľkané do kruhu. Cesto zvinieme a necháme 30 minút oddychovať.

Potom ho znovu vymiesime a rozdelíme na štyri časti. Každú osobitne vymiesime a necháme ešte aspoň 30 minút stáť (môžeme nechať aj cez noc na chladnejšom mieste).

Jednu z plniek si pripravte v dvojitej dávke. Cesto rozvaľkáme natenko, natrieme primeranou vrstvou plnky, zrolujeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme cca 30-40 minút. Zo dvakrát potrieme roztopeným maslom a dopečieme ešte asi 30 minút pri 160°C.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 007
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 612
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 835
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 655
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 882
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 331
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 212
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 174
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 384
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 880
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 776
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 566
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu