SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Pre celú rodinu: Smotanová štrúdľa z Dolnej zeme

Jedna štrúdľa, tri náplne a tri zážitky plné poctivých chutí.

Smotanová štrúdľa z Dolnej zemeSmotanová štrúdľa z Dolnej zeme (Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g medu
  • 1 vajce
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 kl soli
  • vytopené maslo na potieranie

Na zápražku:

  • 50 g masti
  • 50 g hladkej múky

Na tvarohovú plnku:

  • 400 g tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 vanilkové cukre
  • ½ balíčka vanilkového pudingu bez varenia
  • kôru z (bio)citrónu
  • 200 g višní z griotky alebo 100 g hrozienok

Na jablkovú plnku:

  • 400 g postrúhaných jabĺk
  • 6 PL hrozienok namočených v rume
  • 8 kopcovitých PL pomletých vlašských orechov
  • 4 PL strúhanky
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • mletú škoricu podľa chuti.

Na makovú plnku:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 200 g postrúhaných jabĺk
  • 200 g pomletého maku
  • 4 PL slivkového lekváru
  • 4 kopcovité PL čučoriedkového džemu alebo mrazené čučoriedky
  • 1 vajce

Postup:

Polohrubú múku, cukor, med, vajce a soľ spolu vypracujeme na vláčne cesto. Ak by sa lepilo dosypeme múku. Z masti a hladkej múky urobíme svetlú zápražku a vychladnutú ju rovnomerne natrieme na cesto vyvaľkané do kruhu. Cesto zvinieme a necháme 30 minút oddychovať.

Potom ho znovu vymiesime a rozdelíme na štyri časti. Každú osobitne vymiesime a necháme ešte aspoň 30 minút stáť (môžeme nechať aj cez noc na chladnejšom mieste).

Jednu z plniek si pripravte v dvojitej dávke. Cesto rozvaľkáme natenko, natrieme primeranou vrstvou plnky, zrolujeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme cca 30-40 minút. Zo dvakrát potrieme roztopeným maslom a dopečieme ešte asi 30 minút pri 160°C.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 830
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 824
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 860
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 191
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 156
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 915
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 588
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedzte zdravo!

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

4 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

3 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

8 h

Neprehliadnite tiež

Michaela Žureková

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

20 h
Ilustračné foto.

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

20. jan

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.

17. feb

Mení sa ľudské telo aj vzťahy.

28. apr