Ak ste niekedy navštívili fitness centrum, poznáte ľudí, ktorí sa snažia zväčšovať svoje svalstvo cvičením alebo ste to dokonca vy, možno ste sa už stretli s tvrdením, že ak chceme mať väčšie a pevnejšie svaly, musíme konzumovať veľa mäsa, pretože to je zdrojom proteínov.
Mäso ako súčasť stravovania kulturistov alebo aktívnych športovcov je prirodzené a užitočne, pretože naozaj obsahuje dostatočné množstvo proteínov.
Tu však nastáva moment úzkosti pre vegetariánov a vegánov, medzi ktorými sa tiež nájdu takí, ktorí túžia po vyrysovaných svaloch, silnom a pevnom tele. Kde nájsť pre ľudí s takýmto typom stravovania zdroje bielkovín?
Svaly bez mäsa nie sú ničím výnimočným
Vedci z univerzity z Massachusetts nedávno realizovali štúdiu, ktorá poteší najmä tie skupiny ľudí, ktoré sa jedlám živočíšneho pôvodu vyhýbajú.
Je známe, že proteíny pomáhajú rastu svalov, doteraz však nebolo úplne jasné, odkiaľ majú tieto proteíny pochádzať. Odborníci prostredníctvom štúdie, ktorú uverejnili v American Journal of Clinical Nutrition na problematiku vrhajú nové svetlo.

Zistili, že aj vegáni sa pokojne môžu stať svalnatými športovcami s dostatkom sily a energie. Formou dotazníka medzi takmer 3000 mužmi a ženami zisťovali, ako vyzerá ich stravovanie a porovnávali ho s ich fyzickým zjavom.
Zistili tak, že 82 percent zúčastnených konzumuje počas dňa dostatočné množstvo proteínov.
Formy stravovania jednotlivých dobrovoľníkov štúdie sa dali rozdeliť do šiestich skupín podľa prevahy typu konzumovaných potravín: fast food a tučné jedlá, ryby, červené mäso, kuracie mäso, nízkotučné mlieka, zelenina.
Tí, ktorí konzumovlai najmenej proteínov, mali najnižší objem svalov, no nezáležalo na tom, z čoho proteíny čerpali.
Vedci tak pre magazín Health.com, ktorý o štúdii informoval medzi prvými, skonštatovali, že ak nejete potraviny živočíšneho pôvodu, "potravu" pre svoje svaly nájdete aj inde, v zelenine a niektorých obilninách.
Najlepšími zdrojmi bielkovín sú vraj quinoa, hrach, kel, orechy, fazuľa a sója.

Zdravá diéta, teda typ stravovania podľa dietológa a jedného z autorov štúdie Kelseyho Mangana pozostáva z vyradenia alebo prinajmenšom obmedzenia saturovaného tuku, sodíka a cukru.
Zdroje proteínov v potravinách neživočíšneho pôvodu:
- quinoa - jeden hrnček obsahuje približne 8 g bielkovín
- zelený hrach - jeden hrnček obsahuje približne 7,9 g bielkovín
- fazuľa - jeden hrnček obsahuje približne 13 g bielkovín
- cícer - jeden hrnček obsahuje približne 7 g bielkovín
- tofu a tempeh - jeden hrnček obsahuje približne 30 g bielkovín
- listová zelenina - hrnček špenátu obsahuje približne 1 g bielkovín, hrnček brokolice zas 8 g, kel približne 4 g
- orechy - mandle, kešu, pistácie - 30 g orieškov obsahuje približne 6 g bielkovín
- chia semienka - na 30 g semienok pripadá približne 5 g bielkovín
- slnečnicové semienka - jeden hrnček obsahuje približne 29 g bielkovín
- sezamové a makové semienka - jeden hrnček obsahuje približne 21 g bielkovín
- pšeničné mäso seitan - jeden hrnček obsahuje približne 70 g bielkovín
- sójové mlieko - jeden pohár obsahuje približne 4 až 8 g bielkovín
- mandľové a ryžové mlieko - jeden pohár obsahuje približne 1 g bielkovín
Zdroj: Helth.com