Suroviny:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 PL rastlinného oleja
- vajce
- soľ
- 1 PL masla
- bravčová masť na potretie plechu
Na plnku:
- 125 g masla
- 4 PL strúhanky
- 75 g hrozienok
- 2 kg jabĺk
- 75 g mandlí
- 1 ČL škorice
- 100 g kryštálového cukru
Na posypanie:
- 2 PL práškového cukru
1. Múku preosejeme na dosku a do stredu urobíme jamku. Do nej dáme olej, vajce, soľ a 125 ml vlažnej vody. Väčším nožom pomaly premiešame suroviny od okrajov do stredu.
2. Suroviny potom spracúvame rukami asi 10 minút, kým nezískame hladké cesto. Sformujeme ho do tvaru gule, priklopíme zohriatou miskou a necháme odpočívať asi 45 minút.
3. Pripravíme si plnku. V panvici roztopíme 100 g masla a opražíme na ňom strúhanku. Hrozienka zalejeme vlažnou vodou a necháme napučať asi 10 minút. Potom ich scedíme a dáme odkvapkať. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadierka a pokrájame na tenké plátky. Hrozienka, jablká, posekané mandle, škoricu a cukor zmiešame s opraženou strúhankou.
4. Na stôl rozprestrieme čistú kuchynskú utierku a dobre ju pomúčime. Položíme na ňu guľu cesta a rozvaľkáme natenko. Roztopíme lyžicu masla a potrieme cesto. Ruky pomúčime, vsunieme pod cesto a odspodu ho rozťahujeme zo všetkých strán na tenký plát.
6. Na roztiahnuté cesto rovnomerne nasypeme jablčnú plnku, bočné okraje a spodná časť ostatnú voľné. Nadvihneme utierku a s jej pomocou štrúdľu zvinieme. Voľný spodný okraj aj bočné strany cesta prehneme a pevne pritlačíme.
7. Rúru zohrejeme na 200 stupňov. Plech potrieme bravčovou masťou a štrúdľu naň opatrne prenesieme. Roztopíme zvyšok masla a štrúdľu potrieme. Vložíme do rúry a upečieme 30 až 40 minút. Ešte teplú ju posypeme práškovým cukrom.