SME

Domáca jablková štrúdľa

Zabudnite na štrúdľu z kupovaného cesta. S naším receptom sa vám podarí vyčarovať skvelý dezert.

Domáca jablková štrúdľaDomáca jablková štrúdľa (Zdroj: Fotolia.com)

Suroviny:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 PL rastlinného oleja
  • vajce
  • soľ
  • 1 PL masla
  • bravčová masť na potretie plechu

Na plnku:

  • 125 g masla
  • 4 PL strúhanky
  • 75 g hrozienok
  • 2 kg jabĺk
  • 75 g mandlí
  • 1 ČL škorice
  • 100 g kryštálového cukru

Na posypanie:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 2 PL práškového cukru

1. Múku preosejeme na dosku a do stredu urobíme jamku. Do nej dáme olej, vajce, soľ a 125 ml vlažnej vody. Väčším nožom pomaly premiešame suroviny od okrajov do stredu.

2. Suroviny potom spracúvame rukami asi 10 minút, kým nezískame hladké cesto. Sformujeme ho do tvaru gule, priklopíme zohriatou miskou a necháme odpočívať asi 45 minút.

SkryťVypnúť reklamu

3. Pripravíme si plnku. V panvici roztopíme 100 g masla a opražíme na ňom strúhanku. Hrozienka zalejeme vlažnou vodou a necháme napučať asi 10 minút. Potom ich scedíme a dáme odkvapkať. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadierka a pokrájame na tenké plátky. Hrozienka, jablká, posekané mandle, škoricu a cukor zmiešame s opraženou strúhankou.

4. Na stôl rozprestrieme čistú kuchynskú utierku a dobre ju pomúčime. Položíme na ňu guľu cesta a rozvaľkáme natenko. Roztopíme lyžicu masla a potrieme cesto. Ruky pomúčime, vsunieme pod cesto a odspodu ho rozťahujeme zo všetkých strán na tenký plát.

6. Na roztiahnuté cesto rovnomerne nasypeme jablčnú plnku, bočné okraje a spodná časť ostatnú voľné. Nadvihneme utierku a s jej pomocou štrúdľu zvinieme. Voľný spodný okraj aj bočné strany cesta prehneme a pevne pritlačíme.

SkryťVypnúť reklamu

7. Rúru zohrejeme na 200 stupňov. Plech potrieme bravčovou masťou a štrúdľu naň opatrne prenesieme. Roztopíme zvyšok masla a štrúdľu potrieme. Vložíme do rúry a upečieme 30 až 40 minút. Ešte teplú ju posypeme práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 911
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 690
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 471
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 491
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 665
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 319
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 589
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu