Domáca jablková štrúdľa

Zabudnite na štrúdľu z kupovaného cesta. S naším receptom sa vám podarí vyčarovať skvelý dezert.

Domáca jablková štrúdľa(Zdroj: Fotolia.com)

Suroviny:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 PL rastlinného oleja
  • vajce
  • soľ
  • 1 PL masla
  • bravčová masť na potretie plechu

Na plnku:

  • 125 g masla
  • 4 PL strúhanky
  • 75 g hrozienok
  • 2 kg jabĺk
  • 75 g mandlí
  • 1 ČL škorice
  • 100 g kryštálového cukru

Na posypanie:

  • 2 PL práškového cukru

1. Múku preosejeme na dosku a do stredu urobíme jamku. Do nej dáme olej, vajce, soľ a 125 ml vlažnej vody. Väčším nožom pomaly premiešame suroviny od okrajov do stredu.

2. Suroviny potom spracúvame rukami asi 10 minút, kým nezískame hladké cesto. Sformujeme ho do tvaru gule, priklopíme zohriatou miskou a necháme odpočívať asi 45 minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

3. Pripravíme si plnku. V panvici roztopíme 100 g masla a opražíme na ňom strúhanku. Hrozienka zalejeme vlažnou vodou a necháme napučať asi 10 minút. Potom ich scedíme a dáme odkvapkať. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadierka a pokrájame na tenké plátky. Hrozienka, jablká, posekané mandle, škoricu a cukor zmiešame s opraženou strúhankou.

4. Na stôl rozprestrieme čistú kuchynskú utierku a dobre ju pomúčime. Položíme na ňu guľu cesta a rozvaľkáme natenko. Roztopíme lyžicu masla a potrieme cesto. Ruky pomúčime, vsunieme pod cesto a odspodu ho rozťahujeme zo všetkých strán na tenký plát.

6. Na roztiahnuté cesto rovnomerne nasypeme jablčnú plnku, bočné okraje a spodná časť ostatnú voľné. Nadvihneme utierku a s jej pomocou štrúdľu zvinieme. Voľný spodný okraj aj bočné strany cesta prehneme a pevne pritlačíme.

7. Rúru zohrejeme na 200 stupňov. Plech potrieme bravčovou masťou a štrúdľu naň opatrne prenesieme. Roztopíme zvyšok masla a štrúdľu potrieme. Vložíme do rúry a upečieme 30 až 40 minút. Ešte teplú ju posypeme práškovým cukrom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 069
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 611
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 561
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 143
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 253
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 961
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 764
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 557
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 364
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 731

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Čím viac mi bolo dovolené, tým viac som hranice prekračoval

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

Komentár Ondreja Podstupku

Pri pustenej klimatizácii by ste sa mali cítiť zle

Klíma nevyrába chlad, len robí z tepla problém niekoho iného.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.