SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Desať superpotravín roka 2017 podľa dietológov

Čo by malo podľa odborníkov patriť do vašej kuchyne?

(Zdroj: Unsplash.com)

Trendy nie sú len záležitosťou módneho sveta. Z roka na rok sa menia aj odporúčania, čo by malo byť súčasťou našich jedálnych lístkov podľa odborníkov na výživu.

V roku 2014 zažila verejnosť „boom“ chia semienok. Rok 2015 spopularizoval najmä quinou, v roku 2016 bola obľúbenou témou kurkuma.

Odborný magazín Pollock Communications and Today's Dietitian chcel zistiť, čo nás v oblasti stravovania čaká v roku 2017 a aké potraviny budú tými s prívlastkom „super“.

Preto sa na túto tému opýtal v rámci prieskumu What´s Trending in Nutrition viac ako 1700 dietológov a odborníkov na výživu.

Skryť Vypnúť reklamu

Väčšina z nich sa zhodla, že si verejnosť čoraz viac osvojuje jedenie s rozumom, teda premýšľanie o tom, čo si dáva na tanier a čo jednotlivé potraviny obsahujú.

V roku 2016 množstvo ľudí zmenilo svoje stravovacie návyky, zmeny boli u mnohých radikálne, ľudia aktívne vyhľadávali informácie a nepriamo vyvíjali tlak na výrobcov a dodávateľov potravín, ktorí postupne v mnohých prípadoch zlepšili kvalitu výrobkov.

Dôsledkom toho bude podľa dietológov umiernenejší prístup spotrebiteľov k jedlu a zníženie opatrnosti.

Nebudú sa už natoľko zaoberať otázkou geneticky modifikovaných potravín či obsahu lepku. Zaujímať ich však vraj bude najmä nízky obsah sodíka a cukru v potravinách.

Odborníci v rámci prieskumu tiež vymedzili desať základných potravín, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti a na žiadnom tanieri.

Skryť Vypnúť reklamu

Losos

Všestranná a chutná ryba je v posledných rokoch čoraz obľúbenejšia. Nielen Slováci patria k národom, ktoré neboli zvyknuté jesť ryby.

Podľa spoločnosti NatureMed priemerný Európan skonzumuje približne 23 kg rýb ročne, kým Slovák len 5 kg.

Ešte stále ich nejedávame dosť. No vďaka lososovi sa náš jedálny lístok a jeho nutričné hodnoty zlepšujú. Losos je výdatným zdrojom omea-3 mastných kyselín a dokážete si z neho pripraviť skutočne sýte jedlo.

Prečítajte si tiež: Slovákom chýbajú omega-3 mastné kyseliny: Hľadajte ich v rybách Čítajte 

Exotické ovocie

Niet nad domáce lokálne ovocie a zeleninu. V zime však len ťažko dostať čerstvé ovocie zo záhrady, preto môžete siahať aj po iných druhoch, aj tých exotických.

Pestrosť stravy je vždy vítaná. Vyskúšajte napríklad pitahayu či bobule plodu goji. Nielen dobre chutia, obsahujú aj množstvo antioxidantov a skvele vyzerajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Kokosové produkty

Obľúbenosť kokosových mliek, masiel a olejov vzrástla v posledných rokoch. Nikto však zatiaľ nepotvrdil, či sú kokosové produkty naozaj výživné.

Sú však jednou z preferovaných náhrad kravského mlieka, obsahujú viac tuku a nahráva im aj všestranné využitie v kuchyni.

Prečítajte si tiež: Kokosové, mandľové či sójové? Vedci si posvietili na živiny v rastlinných mliekach Čítajte 

Zelený čaj

Farbou roka 2017 je zelená. Niet sa preto čo čudovať, že zelený čaj opäť pretrváva v rebríčkoch superpotravín.

Nie je to však len kvôli farbe, no najmä kvôli vysokému obsahu antioxidantov a schopnosti hydratovať organizmus a zároveň ho povzbudiť. Ak vám zelený čaj chutí, doprajte si aspoň jednu šálku denne.

Kel

Túto zeleninu používali bežne v kuchyni aj naše staré mamy. Ľahko sa pestuje, vyzerá dobre v šalátoch a je chutný. Obľúbenosť kelu vzrástla najmä v roku 2016.

Skryť Vypnúť reklamu

Je vhodný pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, keďže nie je energeticky výdatný. Obsahuje tiež vitamíny C, B1, B2, B6, bielkoviny a minerálne látky, zlepšuje trávenie a má antibakteriálne účinky.

Obilné zrná

Už rok 2016 naznačil, že trendom vo varení a stravovaní bude návrat k tradíciám. Za prirodzený vývoj preto možno považovať rastúcu popularitu klasických surovín našich predkov.

Do kuchyne sa vracia špaldová pšenica, jačmeň a celozrnné potraviny. Nemusíte ich doma mlieť a piecť z nich chlieb, zrná si môžete dať napríklad aj do jogurtov či mlieka ako výživnú alternatívu raňajok či desiaty.

Kysnuté a kvasené potraviny

Aj kvasené, fermentované a nakladané potraviny sú dobre známe našim predkom.

Kvasená kapusta je základom silnej imunity, liekom počas chrípky a zároveň obsahuje len malé množstvo kalórií. Tráveniu pomáha aj kefír a jogurty so živými kultúrami.

Skryť Vypnúť reklamu

Orechy

Štúdia z minulého roka poukázala na súvislosť medzi jedením aspoň jednej hrsti orechov a zníženým rizikom srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny a cukrovky.

Orechy obsahujú omega-3 mastné kyseliny a vitamín E, sú bohaté na bielkoviny a sú spoľahlivým zdrojom energie, napríklad, ako niečo zdravé pod zub v práci.

Avokádo

Avokádo ako prísadu dnes nájdete takmer v každom trendovom a zdravom recepte. Môžete si ho pridať do šalátov, do nepečených a pečených dezertov, smoothie nápojov alebo len tak na toast s vajíčkom.

Obsahuje vysoké množstvo nenasýtených tukov, je energeticky výdatné, je plné vitamínov E, B, minerálov a vlákniny.

Semienka

Ak obmedzujete mäso alebo sa jednoducho snažíte o pestrosť stravy a hľadáte nového nositeľa bielkovín a tukov, spoľahnite sa na semienka.

Skryť Vypnúť reklamu

Slnečnicové, tekvicové, chia, to všetko môžete zakomponovať do šalátov, smoothie nápojov, jogurtov, müsli, koláčov aj polievok a omáčok.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 124
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 800
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 305
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 988
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 616
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 370
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 658
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 544
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 375
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 337
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zdravá strava

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

7 h
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

9 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

25. jan
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan