SME

Neplytvajte potravinami, tu je osem tipov, ako to dosiahnuť

Vyhodené jedlo znamená aj plytvanie vodnými zdrojmi, pôdou, energiami a peniazmi.

(Zdroj: Flickr)

Viac než miliarda tony jedla ročne vyjde nazmar a to sa týka celého reťazca výroby počínajúc na poliach a v našich domácnostiach končiac.

Nech sa snažíme akokoľvek, či už je to ľahostajnosťou alebo zábudlivosťou, v košoch končí veľké množstvo potravín celkom zbytočne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci v Európe sú bežné iniciatívy, vďaka ktorým sa nespotrebované jedlo dostáva napríklad do verejných chladničiek, u nás takéto snahy zatiaľ brzdí legislatíva. Potešujúca je azda novela zákona o potravinách platná od začiatku tohto roka. Obchodným reťazcom umožňuje darovať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti charitatívnym organizáciám.

SkryťVypnúť reklamu

Ako však zabrániť plytvaniu na individuálnej úrovni a najmä v rámci domácností? Tu je niekoľko tipov.

1. Kupujte len to, čo potrebujete

Áno, to sa ľahšie povie ako urobí. Vyskúšajte však nakupovať podľa presného plánu. Vytvorte si vždy menu na celý týždeň a či už chodíte do obchodu raz do týždňa na veľký nákup alebo každý druhý deň kvôli jednotlivým potravinám, riaďte sa ním. Ak vám neprekáža navštevovať obchod častejšie, robte vždy radšej menšie nákupy a vyhnite sa impulzívnemu výberu. Pred nákupom sa tiež nezabudnite uistiť, či danú potravinu už náhodou nemáte doma.

2. Dajte šancu čudným tvarom

Tým máme na mysli netypicky tvarované ovocie či zeleninu, ktoré je inak kvalitatívne a chuťovo úplne v poriadku, rovnako ako ostatné „dokonale“ tvarované kúsky. Väčšina ľudí sa však podivným tvarom vyhýba a keď sa nepredávajú, napokon v regáloch zhnijú a končia v koši.

SkryťVypnúť reklamu

3. Sledujte spotrebu

A rozlišujte medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Potraviny v chladničke, ktoré sa blížia k dátumu spotreby, majte v prednej časti, viac na očiach, aby ste na ne nezabudli a stihli ich spotrebovať. Čerstvo zakúpené potraviny ukladajte do zadnej časti To isté sa týka nielen chladničky, ale aj napríklad poličiek v komore.

4. Skladujte správne

Vedeli ste, že napríklad jahody vydržia dlhšie, keď sa nedotýkajú? A veľké množstvo ovocia a zeleniny, ako napríklad banány, citrusové plody či rajčiny nepatria do chladničky? Udržujte svoje potraviny čerstvé čo najdlhšie aj vďaka tomu, že ich umiestnite na správne miesto. Vyhnete sa tak ich rýchlemu znehodnoteniu a vyhadzovu.

5. Dôverujte svojim zmyslom

Ak máte pocit, že je potravina na vyhodenie, overte si to pre istotu pomocou vlastných zmyslov. Ani po dátume spotreby totiž nemusí ísť o pokazené jedlo. Spoľahnite sa na vlastný čuch a chuť, pri jogurtoch, omáčkach či džúsoch isto prídete na to, či sa ešte dajú konzumovať.

SkryťVypnúť reklamu

6. Na tanier s mierou

Nakladajte si len toľko, koľko ste schopní zjesť, aby ste nemuseli vysypať nezjedené jedlo z taniera do koša. Radšej si neskôr doložte. To isté odporučte aj členom domácnosti či návšteve. A s mierou pristupujte aj k vareniu a samotnej príprave jedál – nevarte pre štyroch, ak viete, si robíte iba večeru vo dvojici.

7. Darujte

Ak viete, že máte doma jedlo nazvyš a už ho nespotrebujete, darujte ho. Na princípe solidarity sa tak vyhnete tomu, aby vyšlo nazmar. Pokojne sa spýtajte priateľov, známych alebo susedov, či by nepotrebovali niečo z toho, čo máte nazvyš. Darovať jedlo môžete aj náhodným ľuďom bez domova kdekoľvek na ulici. Vyhadzovať nemusíte dokonca ani nepoužiteľné časti ako šupky, škrupiny z vajec či nedojedené zvyšky. Nájdite vo vašom okolí človeka, ktorý chová trebárs sliepky či ošípané a to, čo už vy nedokážete využiť, ponúknite pre zvieratá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

8. Kompostujte

Urobte z odpadu niečo užitočné, premeňte ho na kompost, teda organického hnojivo. Kompostovanie je prírodný proces, prostredníctvom ktorého dochádza k rozkladaniu organického odpadu pomocou živých mikroorganizmov. Najjednoduchšie je kompostovať vo vlastnej záhrade, vyrábať vlastné hnojivo je však možné aj v byte. Existujú na to napríklad vermikompostéry, v ktorých rozkladu odpadu napomáhajú dážďovky. Ak nemáte takúto možnosť v byte či dome, môžete vytvoriť komunitné kompostovanie. Spojte sa so susedmi či záhradkármi v nejakej lokalite a kompostujte spoločne.

Ekologická domácnosť

Vlaňajšia dezinfekcia nádob na odpad.

Čistenie beží od pondelka 17. do piatka 21. marca.


SITA 6
Vedierka distribuuje radnica už takmer rok.

S distribúciou začala radnica pred takmer rokom


SITA
Ilustračná fotografia

Zber a spracovanie kuchynského odpadu sa zlepšili, náklady sú však vysoké.


SITA 4
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Prečo sú dovolenky na obrích výletných lodiach lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 776
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 4 222
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 684
  4. Prečo sú dovolenky na obrích výletných lodiach lacné? 3 318
  5. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 3 299
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 797
  7. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 2 720
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 242
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 577
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 18 506
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 17 651
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 9 088
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 6 246
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 6 198
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 853
  8. Otilia Horrocks: Tzv. lokálpatrioti ukázali občanom prostredník. 4 360
  1. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  2. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  3. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  4. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  5. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  6. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  7. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  8. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
SkryťZatvoriť reklamu