SME

Neplytvajte potravinami, tu je osem tipov, ako to dosiahnuť

Vyhodené jedlo znamená aj plytvanie vodnými zdrojmi, pôdou, energiami a peniazmi.

(Zdroj: Flickr)

Viac než miliarda tony jedla ročne vyjde nazmar a to sa týka celého reťazca výroby počínajúc na poliach a v našich domácnostiach končiac.

Nech sa snažíme akokoľvek, či už je to ľahostajnosťou alebo zábudlivosťou, v košoch končí veľké množstvo potravín celkom zbytočne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci v Európe sú bežné iniciatívy, vďaka ktorým sa nespotrebované jedlo dostáva napríklad do verejných chladničiek, u nás takéto snahy zatiaľ brzdí legislatíva. Potešujúca je azda novela zákona o potravinách platná od začiatku tohto roka. Obchodným reťazcom umožňuje darovať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti charitatívnym organizáciám.

SkryťVypnúť reklamu

Ako však zabrániť plytvaniu na individuálnej úrovni a najmä v rámci domácností? Tu je niekoľko tipov.

1. Kupujte len to, čo potrebujete

Áno, to sa ľahšie povie ako urobí. Vyskúšajte však nakupovať podľa presného plánu. Vytvorte si vždy menu na celý týždeň a či už chodíte do obchodu raz do týždňa na veľký nákup alebo každý druhý deň kvôli jednotlivým potravinám, riaďte sa ním. Ak vám neprekáža navštevovať obchod častejšie, robte vždy radšej menšie nákupy a vyhnite sa impulzívnemu výberu. Pred nákupom sa tiež nezabudnite uistiť, či danú potravinu už náhodou nemáte doma.

2. Dajte šancu čudným tvarom

Tým máme na mysli netypicky tvarované ovocie či zeleninu, ktoré je inak kvalitatívne a chuťovo úplne v poriadku, rovnako ako ostatné „dokonale“ tvarované kúsky. Väčšina ľudí sa však podivným tvarom vyhýba a keď sa nepredávajú, napokon v regáloch zhnijú a končia v koši.

SkryťVypnúť reklamu

3. Sledujte spotrebu

A rozlišujte medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Potraviny v chladničke, ktoré sa blížia k dátumu spotreby, majte v prednej časti, viac na očiach, aby ste na ne nezabudli a stihli ich spotrebovať. Čerstvo zakúpené potraviny ukladajte do zadnej časti To isté sa týka nielen chladničky, ale aj napríklad poličiek v komore.

4. Skladujte správne

Vedeli ste, že napríklad jahody vydržia dlhšie, keď sa nedotýkajú? A veľké množstvo ovocia a zeleniny, ako napríklad banány, citrusové plody či rajčiny nepatria do chladničky? Udržujte svoje potraviny čerstvé čo najdlhšie aj vďaka tomu, že ich umiestnite na správne miesto. Vyhnete sa tak ich rýchlemu znehodnoteniu a vyhadzovu.

5. Dôverujte svojim zmyslom

Ak máte pocit, že je potravina na vyhodenie, overte si to pre istotu pomocou vlastných zmyslov. Ani po dátume spotreby totiž nemusí ísť o pokazené jedlo. Spoľahnite sa na vlastný čuch a chuť, pri jogurtoch, omáčkach či džúsoch isto prídete na to, či sa ešte dajú konzumovať.

SkryťVypnúť reklamu

6. Na tanier s mierou

Nakladajte si len toľko, koľko ste schopní zjesť, aby ste nemuseli vysypať nezjedené jedlo z taniera do koša. Radšej si neskôr doložte. To isté odporučte aj členom domácnosti či návšteve. A s mierou pristupujte aj k vareniu a samotnej príprave jedál – nevarte pre štyroch, ak viete, si robíte iba večeru vo dvojici.

7. Darujte

Ak viete, že máte doma jedlo nazvyš a už ho nespotrebujete, darujte ho. Na princípe solidarity sa tak vyhnete tomu, aby vyšlo nazmar. Pokojne sa spýtajte priateľov, známych alebo susedov, či by nepotrebovali niečo z toho, čo máte nazvyš. Darovať jedlo môžete aj náhodným ľuďom bez domova kdekoľvek na ulici. Vyhadzovať nemusíte dokonca ani nepoužiteľné časti ako šupky, škrupiny z vajec či nedojedené zvyšky. Nájdite vo vašom okolí človeka, ktorý chová trebárs sliepky či ošípané a to, čo už vy nedokážete využiť, ponúknite pre zvieratá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

8. Kompostujte

Urobte z odpadu niečo užitočné, premeňte ho na kompost, teda organického hnojivo. Kompostovanie je prírodný proces, prostredníctvom ktorého dochádza k rozkladaniu organického odpadu pomocou živých mikroorganizmov. Najjednoduchšie je kompostovať vo vlastnej záhrade, vyrábať vlastné hnojivo je však možné aj v byte. Existujú na to napríklad vermikompostéry, v ktorých rozkladu odpadu napomáhajú dážďovky. Ak nemáte takúto možnosť v byte či dome, môžete vytvoriť komunitné kompostovanie. Spojte sa so susedmi či záhradkármi v nejakej lokalite a kompostujte spoločne.

Ekologická domácnosť

Vlaňajšia dezinfekcia nádob na odpad.

Čistenie beží od pondelka 17. do piatka 21. marca.


SITA 6
Vedierka distribuuje radnica už takmer rok.

S distribúciou začala radnica pred takmer rokom


SITA
Ilustračná fotografia

Zber a spracovanie kuchynského odpadu sa zlepšili, náklady sú však vysoké.


SITA 4
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


21
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, rozhodne strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 168
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 493
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 872
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 725
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 338
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu