SME

Neplytvajte potravinami, tu je osem tipov, ako to dosiahnuť

Vyhodené jedlo znamená aj plytvanie vodnými zdrojmi, pôdou, energiami a peniazmi.

(Zdroj: Flickr)

Viac než miliarda tony jedla ročne vyjde nazmar a to sa týka celého reťazca výroby počínajúc na poliach a v našich domácnostiach končiac.

Nech sa snažíme akokoľvek, či už je to ľahostajnosťou alebo zábudlivosťou, v košoch končí veľké množstvo potravín celkom zbytočne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci v Európe sú bežné iniciatívy, vďaka ktorým sa nespotrebované jedlo dostáva napríklad do verejných chladničiek, u nás takéto snahy zatiaľ brzdí legislatíva. Potešujúca je azda novela zákona o potravinách platná od začiatku tohto roka. Obchodným reťazcom umožňuje darovať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti charitatívnym organizáciám.

SkryťVypnúť reklamu

Ako však zabrániť plytvaniu na individuálnej úrovni a najmä v rámci domácností? Tu je niekoľko tipov.

1. Kupujte len to, čo potrebujete

Áno, to sa ľahšie povie ako urobí. Vyskúšajte však nakupovať podľa presného plánu. Vytvorte si vždy menu na celý týždeň a či už chodíte do obchodu raz do týždňa na veľký nákup alebo každý druhý deň kvôli jednotlivým potravinám, riaďte sa ním. Ak vám neprekáža navštevovať obchod častejšie, robte vždy radšej menšie nákupy a vyhnite sa impulzívnemu výberu. Pred nákupom sa tiež nezabudnite uistiť, či danú potravinu už náhodou nemáte doma.

2. Dajte šancu čudným tvarom

Tým máme na mysli netypicky tvarované ovocie či zeleninu, ktoré je inak kvalitatívne a chuťovo úplne v poriadku, rovnako ako ostatné „dokonale“ tvarované kúsky. Väčšina ľudí sa však podivným tvarom vyhýba a keď sa nepredávajú, napokon v regáloch zhnijú a končia v koši.

SkryťVypnúť reklamu

3. Sledujte spotrebu

A rozlišujte medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Potraviny v chladničke, ktoré sa blížia k dátumu spotreby, majte v prednej časti, viac na očiach, aby ste na ne nezabudli a stihli ich spotrebovať. Čerstvo zakúpené potraviny ukladajte do zadnej časti To isté sa týka nielen chladničky, ale aj napríklad poličiek v komore.

4. Skladujte správne

Vedeli ste, že napríklad jahody vydržia dlhšie, keď sa nedotýkajú? A veľké množstvo ovocia a zeleniny, ako napríklad banány, citrusové plody či rajčiny nepatria do chladničky? Udržujte svoje potraviny čerstvé čo najdlhšie aj vďaka tomu, že ich umiestnite na správne miesto. Vyhnete sa tak ich rýchlemu znehodnoteniu a vyhadzovu.

5. Dôverujte svojim zmyslom

Ak máte pocit, že je potravina na vyhodenie, overte si to pre istotu pomocou vlastných zmyslov. Ani po dátume spotreby totiž nemusí ísť o pokazené jedlo. Spoľahnite sa na vlastný čuch a chuť, pri jogurtoch, omáčkach či džúsoch isto prídete na to, či sa ešte dajú konzumovať.

SkryťVypnúť reklamu

6. Na tanier s mierou

Nakladajte si len toľko, koľko ste schopní zjesť, aby ste nemuseli vysypať nezjedené jedlo z taniera do koša. Radšej si neskôr doložte. To isté odporučte aj členom domácnosti či návšteve. A s mierou pristupujte aj k vareniu a samotnej príprave jedál – nevarte pre štyroch, ak viete, si robíte iba večeru vo dvojici.

7. Darujte

Ak viete, že máte doma jedlo nazvyš a už ho nespotrebujete, darujte ho. Na princípe solidarity sa tak vyhnete tomu, aby vyšlo nazmar. Pokojne sa spýtajte priateľov, známych alebo susedov, či by nepotrebovali niečo z toho, čo máte nazvyš. Darovať jedlo môžete aj náhodným ľuďom bez domova kdekoľvek na ulici. Vyhadzovať nemusíte dokonca ani nepoužiteľné časti ako šupky, škrupiny z vajec či nedojedené zvyšky. Nájdite vo vašom okolí človeka, ktorý chová trebárs sliepky či ošípané a to, čo už vy nedokážete využiť, ponúknite pre zvieratá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

8. Kompostujte

Urobte z odpadu niečo užitočné, premeňte ho na kompost, teda organického hnojivo. Kompostovanie je prírodný proces, prostredníctvom ktorého dochádza k rozkladaniu organického odpadu pomocou živých mikroorganizmov. Najjednoduchšie je kompostovať vo vlastnej záhrade, vyrábať vlastné hnojivo je však možné aj v byte. Existujú na to napríklad vermikompostéry, v ktorých rozkladu odpadu napomáhajú dážďovky. Ak nemáte takúto možnosť v byte či dome, môžete vytvoriť komunitné kompostovanie. Spojte sa so susedmi či záhradkármi v nejakej lokalite a kompostujte spoločne.

Ekologická domácnosť

Vlaňajšia dezinfekcia nádob na odpad.

Čistenie beží od pondelka 17. do piatka 21. marca.


SITA 6
Vedierka distribuuje radnica už takmer rok.

S distribúciou začala radnica pred takmer rokom


SITA
Ilustračná fotografia

Zber a spracovanie kuchynského odpadu sa zlepšili, náklady sú však vysoké.


SITA 4
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  3. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  5. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  6. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  7. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  8. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  1. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  3. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  4. Ako naši krajania v Amerike začínali od nuly
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  6. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  7. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  8. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 9 512
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 6 010
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 124
  4. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 543
  5. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 4 500
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 153
  7. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 092
  8. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 096
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 17 623
  2. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 12 063
  3. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 11 617
  4. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 10 959
  5. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 6 959
  6. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 342
  7. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 4 900
  8. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 4 341
  1. Marcel Rebro: Diplomacia podľa Fica: úsmevy v Pekingu a Užhorode, dym v Kyjive
  2. Marian Nanias: Jadrové reaktory použité v kozmickom prieskume.
  3. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  4. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
  5. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  6. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
  7. Jiří Ščobák: Proč je boj Palestinců konfliktem mezi bohatými a chudými? A co s tím má F*co?
  8. Radko Mačuha: Ficova fotka s Putinom nakoniec nebude zadarmo.
SkryťZatvoriť reklamu