Neplytvajte potravinami, tu je osem tipov, ako to dosiahnuť

Vyhodené jedlo znamená aj plytvanie vodnými zdrojmi, pôdou, energiami a peniazmi.

(Zdroj: Flickr)

Viac než miliarda tony jedla ročne vyjde nazmar a to sa týka celého reťazca výroby počínajúc na poliach a v našich domácnostiach končiac.

Nech sa snažíme akokoľvek, či už je to ľahostajnosťou alebo zábudlivosťou, v košoch končí veľké množstvo potravín celkom zbytočne.

Hoci v Európe sú bežné iniciatívy, vďaka ktorým sa nespotrebované jedlo dostáva napríklad do verejných chladničiek, u nás takéto snahy zatiaľ brzdí legislatíva. Potešujúca je azda novela zákona o potravinách platná od začiatku tohto roka. Obchodným reťazcom umožňuje darovať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti charitatívnym organizáciám.

Ako však zabrániť plytvaniu na individuálnej úrovni a najmä v rámci domácností? Tu je niekoľko tipov.

1. Kupujte len to, čo potrebujete

Áno, to sa ľahšie povie ako urobí. Vyskúšajte však nakupovať podľa presného plánu. Vytvorte si vždy menu na celý týždeň a či už chodíte do obchodu raz do týždňa na veľký nákup alebo každý druhý deň kvôli jednotlivým potravinám, riaďte sa ním. Ak vám neprekáža navštevovať obchod častejšie, robte vždy radšej menšie nákupy a vyhnite sa impulzívnemu výberu. Pred nákupom sa tiež nezabudnite uistiť, či danú potravinu už náhodou nemáte doma.

2. Dajte šancu čudným tvarom

Tým máme na mysli netypicky tvarované ovocie či zeleninu, ktoré je inak kvalitatívne a chuťovo úplne v poriadku, rovnako ako ostatné „dokonale“ tvarované kúsky. Väčšina ľudí sa však podivným tvarom vyhýba a keď sa nepredávajú, napokon v regáloch zhnijú a končia v koši.

3. Sledujte spotrebu

A rozlišujte medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Potraviny v chladničke, ktoré sa blížia k dátumu spotreby, majte v prednej časti, viac na očiach, aby ste na ne nezabudli a stihli ich spotrebovať. Čerstvo zakúpené potraviny ukladajte do zadnej časti To isté sa týka nielen chladničky, ale aj napríklad poličiek v komore.

4. Skladujte správne

Vedeli ste, že napríklad jahody vydržia dlhšie, keď sa nedotýkajú? A veľké množstvo ovocia a zeleniny, ako napríklad banány, citrusové plody či rajčiny nepatria do chladničky? Udržujte svoje potraviny čerstvé čo najdlhšie aj vďaka tomu, že ich umiestnite na správne miesto. Vyhnete sa tak ich rýchlemu znehodnoteniu a vyhadzovu.

5. Dôverujte svojim zmyslom

Ak máte pocit, že je potravina na vyhodenie, overte si to pre istotu pomocou vlastných zmyslov. Ani po dátume spotreby totiž nemusí ísť o pokazené jedlo. Spoľahnite sa na vlastný čuch a chuť, pri jogurtoch, omáčkach či džúsoch isto prídete na to, či sa ešte dajú konzumovať.

6. Na tanier s mierou

Nakladajte si len toľko, koľko ste schopní zjesť, aby ste nemuseli vysypať nezjedené jedlo z taniera do koša. Radšej si neskôr doložte. To isté odporučte aj členom domácnosti či návšteve. A s mierou pristupujte aj k vareniu a samotnej príprave jedál – nevarte pre štyroch, ak viete, si robíte iba večeru vo dvojici.

7. Darujte

Ak viete, že máte doma jedlo nazvyš a už ho nespotrebujete, darujte ho. Na princípe solidarity sa tak vyhnete tomu, aby vyšlo nazmar. Pokojne sa spýtajte priateľov, známych alebo susedov, či by nepotrebovali niečo z toho, čo máte nazvyš. Darovať jedlo môžete aj náhodným ľuďom bez domova kdekoľvek na ulici. Vyhadzovať nemusíte dokonca ani nepoužiteľné časti ako šupky, škrupiny z vajec či nedojedené zvyšky. Nájdite vo vašom okolí človeka, ktorý chová trebárs sliepky či ošípané a to, čo už vy nedokážete využiť, ponúknite pre zvieratá.

8. Kompostujte

Urobte z odpadu niečo užitočné, premeňte ho na kompost, teda organického hnojivo. Kompostovanie je prírodný proces, prostredníctvom ktorého dochádza k rozkladaniu organického odpadu pomocou živých mikroorganizmov. Najjednoduchšie je kompostovať vo vlastnej záhrade, vyrábať vlastné hnojivo je však možné aj v byte. Existujú na to napríklad vermikompostéry, v ktorých rozkladu odpadu napomáhajú dážďovky. Ak nemáte takúto možnosť v byte či dome, môžete vytvoriť komunitné kompostovanie. Spojte sa so susedmi či záhradkármi v nejakej lokalite a kompostujte spoločne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 248
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 5 316
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 446
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 2 119
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 046
  6. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 912
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 738
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 657
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 503
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 888

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená. Nízka nezamestnanosť, vysoká pôrodnosť, kultúra. Šéfuje jej len 33-ročný starosta.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?