Príbeh prvej psej pekárne: srdcovka, ktorá zachutila štvornohým miláčikom

„Nie je to biznis, na ktorom sa bohatne, toto je jednoducho srdcová vec,“ hovorí majiteľka Mia Kurucová.

(Zdroj: Diana Harsányiová)

Na Slovensku vraj takáto pekáreň vzniká každú chvíľu. Iba málokomu sa však podarí udržať na trhu dlhšie, než pár mesiacov. MLS pekáreň je prvá a zatiaľ jediná, ktorá v Bratislave úspešne funguje už takmer rok a pol a svoje výrobky ponúka netradičným zákazníkom – psom.

„Začiatočné chvíle boli veľmi ťažké. Silno sme zaťali zuby a povedali sme si, že náš klient niekde po svete chodí, len o nás ešte nevie,“ hovorí Mia Kurucová, ktorá za celý MLS projektom stojí. Dnes už môže povedať, že jej psia pekáreň si svojich milovníkov našla a vytvorila okolo nej doslova komunitu. Tá okrem nakupovania sušených zdravých maškŕt a tortičiek stojí aj na novonadobudnutých priateľstvách.

Tradície, trendy a hand-made

Než na jeseň 2015 založila prvú pekáreň pre psy, pracovala Kurucová deväť rokov ako novinárka. Keďže sa venovala najmä „psíčkarskym“ témam, veci týkajúce sa štvornohých chlpáčov jej boli blízke.

„Povedala som si, že trend zdravej stravy by sa mohol týkať aj psov. Zaujímala som sa o to, čo by mal pes ako mäsožravec jesť a ako to má v tele uspôsobené. Doma som mu niečo skúsila uvariť a prvé maškrtky som dávala ochutnávať aj psom známych. Chcela som na to ísť po domácky, ale keďže sú tu isté normy a zákony, jediným riešením bolo otvoriť si pekáreň. A čím šialenejšie to znelo, tým viac ma to inšpirovalo,“ približuje Mia s úsmevom.

Dnes v jej pekárni, ktorú pôvodne otvárala ešte s kolegyňou Mirkou Geistovou, a v kaviarni pre psov, ktorú už rozbiehala sama, pracuje niekoľko ľudí. A okrem jedného pekára, ktorý sa svoje remeslo musel učiť dlhé štyri mesiace, vypeká stále aj sama.

„Celé je to hand-made, od nakrájania mäsa, zeleniny a ovocia, cez vypracovanie zmesi až po tvarovanie. Potom nastáva proces sušenia. Recepty sú založené na tradíciách aj na trendoch. Tradícia je, že pes je mäsožravec, a preto do mlsiek dávame čo najviac mäsa. Trend je v tom, že ľudia vyhľadávajú lokálne a slovenské suroviny, takže podporujeme slovenských farmárov a sme stopercentne slovenským produktom,“ hovorí Mia Kurucová.

A zdravý trend je, v neposlednom rade, aj kvalitný obsah. Vo svojich výrobkoch tak používajú bylinky, semienka, ovocie, zeleninu, doplnkové látky z prírody, vlákninu, kokosový olej, a čo je najdôležitejšie – kvalitnú svalovinu, žiadne drobky či mäsokostné múčky.

Na dobrú srsť či trávenie

Obsah maškŕt konzultovala majiteľka pekárne s veterinármi, aby bolo isté, že psy dostanú to najlepšie pre ich zdravie.

„Robíme funkčnú stravu. Keď chceme niečo na peknú srsť, tak vieme, čo dobre pôsobí na srsť, keď chceme na trávenie, tak používame ľahko stráviteľné mäso, pridávame prírodné látky. Pozrieme sa na to, aký je to produkt v surovom stave a snažíme sa vyrobiť niečo, čo ulahodí aj oku. Neverili by ste, ale keby ste psovi dali vybrať medzi pásikom a krúžkom, tak veľmi dobre vie, čo si vyberie, lebo sa mu to inak chrúme a inak správa v ústach,“ vysvetľuje Kurucová.

V ponuke tak majú pochúťky rôznych tvarov, ale aj názvov – repové kuriatko, sviečková žvejka či tresky plesky. Odvodené sú od suroviny, ktorá je v nich podstatná, no vždy v nich prevláda mäso. Chlpáči však s prehľadom zjedia aj keksíky s brokolicou, jablkom, tekvicou, hruškou či ľanovými semienkami.

„Psy nepotrebujú iba čisto bielkovinovú stravu, takže takéto mlsky bez cukrov a konzervačných látok im v zmysle odmeny určite neuškodia,“ tvrdí aj zverolekárka Blanka Sedláková z veterinárnej ambulancie v Pezinku.

„Problém však je, že väčšina psov aj mačiek trpí na obezitu, takže všetko, čo sa pridáva navyše k ich základnej strave ich zaťažuje a sú čoraz viac obéznejší. Preto pokiaľ im majitelia dávajú takéto dobroty navyše, je treba ich zohľadniť ako kalorický príjem a ubrať v bežnej kŕmnej dávke. A úplne najlepšia je čerstvá strava,“ dodáva odborníčka.

Podstatné však podľa nej je, aby zloženie maškŕt pre psov zodpovedalo potrebám daného živočíšneho druhu, veľkosti a aj veku jedinca.

„My sme zdravá mlska,“ hovorí Mia Kurucová. A ak by niekto pochyboval, proces výroby si môže každý záujemca pozrieť na vlastné oči. „Robíme aj exkurzie do pekárne a máme aj výrezové okno, kde môžu ľudia vidieť, ako mlsky vyrábame,“ uzatvára majiteľka pekárne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 16 735
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 632
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 981
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 540
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 389
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 905
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 487
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 448
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 299
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 037

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Vidieť Zem oproti čiernote vesmíru je neuveriteľné

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

SVET

Minúta po minúte: Merkelová môže byť štvrtýkrát kancelárkou

Jej konzervatívci vedú nad druhými socialistami Martina Schulza.

SVET

Merkelová bude pokračovať. Nikto však nevie ako, hovorí analytik

Nemecká kancelárka je istou víťazkou nedeľných volieb už teraz.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.