Príbeh prvej psej pekárne: srdcovka, ktorá zachutila štvornohým miláčikom

„Nie je to biznis, na ktorom sa bohatne, toto je jednoducho srdcová vec,“ hovorí majiteľka Mia Kurucová.

(Zdroj: Diana Harsányiová)

Na Slovensku vraj takáto pekáreň vzniká každú chvíľu. Iba málokomu sa však podarí udržať na trhu dlhšie, než pár mesiacov. MLS pekáreň je prvá a zatiaľ jediná, ktorá v Bratislave úspešne funguje už takmer rok a pol a svoje výrobky ponúka netradičným zákazníkom – psom.

„Začiatočné chvíle boli veľmi ťažké. Silno sme zaťali zuby a povedali sme si, že náš klient niekde po svete chodí, len o nás ešte nevie,“ hovorí Mia Kurucová, ktorá za celý MLS projektom stojí. Dnes už môže povedať, že jej psia pekáreň si svojich milovníkov našla a vytvorila okolo nej doslova komunitu. Tá okrem nakupovania sušených zdravých maškŕt a tortičiek stojí aj na novonadobudnutých priateľstvách.

Tradície, trendy a hand-made

Než na jeseň 2015 založila prvú pekáreň pre psy, pracovala Kurucová deväť rokov ako novinárka. Keďže sa venovala najmä „psíčkarskym“ témam, veci týkajúce sa štvornohých chlpáčov jej boli blízke.

„Povedala som si, že trend zdravej stravy by sa mohol týkať aj psov. Zaujímala som sa o to, čo by mal pes ako mäsožravec jesť a ako to má v tele uspôsobené. Doma som mu niečo skúsila uvariť a prvé maškrtky som dávala ochutnávať aj psom známych. Chcela som na to ísť po domácky, ale keďže sú tu isté normy a zákony, jediným riešením bolo otvoriť si pekáreň. A čím šialenejšie to znelo, tým viac ma to inšpirovalo,“ približuje Mia s úsmevom.

Dnes v jej pekárni, ktorú pôvodne otvárala ešte s kolegyňou Mirkou Geistovou, a v kaviarni pre psov, ktorú už rozbiehala sama, pracuje niekoľko ľudí. A okrem jedného pekára, ktorý sa svoje remeslo musel učiť dlhé štyri mesiace, vypeká stále aj sama.

„Celé je to hand-made, od nakrájania mäsa, zeleniny a ovocia, cez vypracovanie zmesi až po tvarovanie. Potom nastáva proces sušenia. Recepty sú založené na tradíciách aj na trendoch. Tradícia je, že pes je mäsožravec, a preto do mlsiek dávame čo najviac mäsa. Trend je v tom, že ľudia vyhľadávajú lokálne a slovenské suroviny, takže podporujeme slovenských farmárov a sme stopercentne slovenským produktom,“ hovorí Mia Kurucová.

A zdravý trend je, v neposlednom rade, aj kvalitný obsah. Vo svojich výrobkoch tak používajú bylinky, semienka, ovocie, zeleninu, doplnkové látky z prírody, vlákninu, kokosový olej, a čo je najdôležitejšie – kvalitnú svalovinu, žiadne drobky či mäsokostné múčky.

Na dobrú srsť či trávenie

Obsah maškŕt konzultovala majiteľka pekárne s veterinármi, aby bolo isté, že psy dostanú to najlepšie pre ich zdravie.

„Robíme funkčnú stravu. Keď chceme niečo na peknú srsť, tak vieme, čo dobre pôsobí na srsť, keď chceme na trávenie, tak používame ľahko stráviteľné mäso, pridávame prírodné látky. Pozrieme sa na to, aký je to produkt v surovom stave a snažíme sa vyrobiť niečo, čo ulahodí aj oku. Neverili by ste, ale keby ste psovi dali vybrať medzi pásikom a krúžkom, tak veľmi dobre vie, čo si vyberie, lebo sa mu to inak chrúme a inak správa v ústach,“ vysvetľuje Kurucová.

V ponuke tak majú pochúťky rôznych tvarov, ale aj názvov – repové kuriatko, sviečková žvejka či tresky plesky. Odvodené sú od suroviny, ktorá je v nich podstatná, no vždy v nich prevláda mäso. Chlpáči však s prehľadom zjedia aj keksíky s brokolicou, jablkom, tekvicou, hruškou či ľanovými semienkami.

„Psy nepotrebujú iba čisto bielkovinovú stravu, takže takéto mlsky bez cukrov a konzervačných látok im v zmysle odmeny určite neuškodia,“ tvrdí aj zverolekárka Blanka Sedláková z veterinárnej ambulancie v Pezinku.

„Problém však je, že väčšina psov aj mačiek trpí na obezitu, takže všetko, čo sa pridáva navyše k ich základnej strave ich zaťažuje a sú čoraz viac obéznejší. Preto pokiaľ im majitelia dávajú takéto dobroty navyše, je treba ich zohľadniť ako kalorický príjem a ubrať v bežnej kŕmnej dávke. A úplne najlepšia je čerstvá strava,“ dodáva odborníčka.

Podstatné však podľa nej je, aby zloženie maškŕt pre psov zodpovedalo potrebám daného živočíšneho druhu, veľkosti a aj veku jedinca.

„My sme zdravá mlska,“ hovorí Mia Kurucová. A ak by niekto pochyboval, proces výroby si môže každý záujemca pozrieť na vlastné oči. „Robíme aj exkurzie do pekárne a máme aj výrezové okno, kde môžu ľudia vidieť, ako mlsky vyrábame,“ uzatvára majiteľka pekárne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 12 474
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 320
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 181
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 004
  5. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 875
  6. Kam do tepla v januári? 1 729
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 371
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 110
  9. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 041
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 896

Téma: Psy


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čipový génius Rado Danilák: Viem, ako súperiť s Intelom

Počítačový výskumník a podnikateľ so slovenskými koreňmi vysvetľuje, ako sa môže presadiť malý hráč.

KOMENTÁRE

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

TECH

Historici sa mýlia, čiernu smrť roznieslo čosi iné

Nový výskum naznačuje, ako sa problém šíril.

Neprehliadnite tiež

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.