Príbeh prvej psej pekárne: srdcovka, ktorá zachutila štvornohým miláčikom

„Nie je to biznis, na ktorom sa bohatne, toto je jednoducho srdcová vec,“ hovorí majiteľka Mia Kurucová.

(Zdroj: Diana Harsányiová)

Na Slovensku vraj takáto pekáreň vzniká každú chvíľu. Iba málokomu sa však podarí udržať na trhu dlhšie, než pár mesiacov. MLS pekáreň je prvá a zatiaľ jediná, ktorá v Bratislave úspešne funguje už takmer rok a pol a svoje výrobky ponúka netradičným zákazníkom – psom.

„Začiatočné chvíle boli veľmi ťažké. Silno sme zaťali zuby a povedali sme si, že náš klient niekde po svete chodí, len o nás ešte nevie,“ hovorí Mia Kurucová, ktorá za celý MLS projektom stojí. Dnes už môže povedať, že jej psia pekáreň si svojich milovníkov našla a vytvorila okolo nej doslova komunitu. Tá okrem nakupovania sušených zdravých maškŕt a tortičiek stojí aj na novonadobudnutých priateľstvách.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tradície, trendy a hand-made

Než na jeseň 2015 založila prvú pekáreň pre psy, pracovala Kurucová deväť rokov ako novinárka. Keďže sa venovala najmä „psíčkarskym“ témam, veci týkajúce sa štvornohých chlpáčov jej boli blízke.

„Povedala som si, že trend zdravej stravy by sa mohol týkať aj psov. Zaujímala som sa o to, čo by mal pes ako mäsožravec jesť a ako to má v tele uspôsobené. Doma som mu niečo skúsila uvariť a prvé maškrtky som dávala ochutnávať aj psom známych. Chcela som na to ísť po domácky, ale keďže sú tu isté normy a zákony, jediným riešením bolo otvoriť si pekáreň. A čím šialenejšie to znelo, tým viac ma to inšpirovalo,“ približuje Mia s úsmevom.

Dnes v jej pekárni, ktorú pôvodne otvárala ešte s kolegyňou Mirkou Geistovou, a v kaviarni pre psov, ktorú už rozbiehala sama, pracuje niekoľko ľudí. A okrem jedného pekára, ktorý sa svoje remeslo musel učiť dlhé štyri mesiace, vypeká stále aj sama.

„Celé je to hand-made, od nakrájania mäsa, zeleniny a ovocia, cez vypracovanie zmesi až po tvarovanie. Potom nastáva proces sušenia. Recepty sú založené na tradíciách aj na trendoch. Tradícia je, že pes je mäsožravec, a preto do mlsiek dávame čo najviac mäsa. Trend je v tom, že ľudia vyhľadávajú lokálne a slovenské suroviny, takže podporujeme slovenských farmárov a sme stopercentne slovenským produktom,“ hovorí Mia Kurucová.

A zdravý trend je, v neposlednom rade, aj kvalitný obsah. Vo svojich výrobkoch tak používajú bylinky, semienka, ovocie, zeleninu, doplnkové látky z prírody, vlákninu, kokosový olej, a čo je najdôležitejšie – kvalitnú svalovinu, žiadne drobky či mäsokostné múčky.

Na dobrú srsť či trávenie

Obsah maškŕt konzultovala majiteľka pekárne s veterinármi, aby bolo isté, že psy dostanú to najlepšie pre ich zdravie.

„Robíme funkčnú stravu. Keď chceme niečo na peknú srsť, tak vieme, čo dobre pôsobí na srsť, keď chceme na trávenie, tak používame ľahko stráviteľné mäso, pridávame prírodné látky. Pozrieme sa na to, aký je to produkt v surovom stave a snažíme sa vyrobiť niečo, čo ulahodí aj oku. Neverili by ste, ale keby ste psovi dali vybrať medzi pásikom a krúžkom, tak veľmi dobre vie, čo si vyberie, lebo sa mu to inak chrúme a inak správa v ústach,“ vysvetľuje Kurucová.

V ponuke tak majú pochúťky rôznych tvarov, ale aj názvov – repové kuriatko, sviečková žvejka či tresky plesky. Odvodené sú od suroviny, ktorá je v nich podstatná, no vždy v nich prevláda mäso. Chlpáči však s prehľadom zjedia aj keksíky s brokolicou, jablkom, tekvicou, hruškou či ľanovými semienkami.

„Psy nepotrebujú iba čisto bielkovinovú stravu, takže takéto mlsky bez cukrov a konzervačných látok im v zmysle odmeny určite neuškodia,“ tvrdí aj zverolekárka Blanka Sedláková z veterinárnej ambulancie v Pezinku.

„Problém však je, že väčšina psov aj mačiek trpí na obezitu, takže všetko, čo sa pridáva navyše k ich základnej strave ich zaťažuje a sú čoraz viac obéznejší. Preto pokiaľ im majitelia dávajú takéto dobroty navyše, je treba ich zohľadniť ako kalorický príjem a ubrať v bežnej kŕmnej dávke. A úplne najlepšia je čerstvá strava,“ dodáva odborníčka.

Podstatné však podľa nej je, aby zloženie maškŕt pre psov zodpovedalo potrebám daného živočíšneho druhu, veľkosti a aj veku jedinca.

„My sme zdravá mlska,“ hovorí Mia Kurucová. A ak by niekto pochyboval, proces výroby si môže každý záujemca pozrieť na vlastné oči. „Robíme aj exkurzie do pekárne a máme aj výrezové okno, kde môžu ľudia vidieť, ako mlsky vyrábame,“ uzatvára majiteľka pekárne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 879
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 483
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 724
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 618
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 597
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 218
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 026
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 634
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 949

Téma: Psy


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Triasli sa pred ním vrahovia a páchatelia sa šli radšej sami prihlásiť

Vrahovia a zlodejíčkovia sa šli radšej sami udať.

SVET

Štát zabil novinára. Nitky vedú k princovi

Saudská Arábia priznala, že Chášukdží je mŕtvy.

Neprehliadnite tiež

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.

Lenka Vavrinčíková: Začala som od piky a som za to vďačná

Kariéra moderátorky ju paradoxne priviedla aj k ďalšej vášni, tancu.

Ukazujú, že je to v poriadku. Významné ženy, ktoré milujú iné ženy

Pätnásť žien, ktoré posúvajú hranice tolerancie.