Príbeh prvej psej pekárne: srdcovka, ktorá zachutila štvornohým miláčikom

„Nie je to biznis, na ktorom sa bohatne, toto je jednoducho srdcová vec,“ hovorí majiteľka Mia Kurucová.

(Zdroj: Diana Harsányiová)

Na Slovensku vraj takáto pekáreň vzniká každú chvíľu. Iba málokomu sa však podarí udržať na trhu dlhšie, než pár mesiacov. MLS pekáreň je prvá a zatiaľ jediná, ktorá v Bratislave úspešne funguje už takmer rok a pol a svoje výrobky ponúka netradičným zákazníkom – psom.

„Začiatočné chvíle boli veľmi ťažké. Silno sme zaťali zuby a povedali sme si, že náš klient niekde po svete chodí, len o nás ešte nevie,“ hovorí Mia Kurucová, ktorá za celý MLS projektom stojí. Dnes už môže povedať, že jej psia pekáreň si svojich milovníkov našla a vytvorila okolo nej doslova komunitu. Tá okrem nakupovania sušených zdravých maškŕt a tortičiek stojí aj na novonadobudnutých priateľstvách.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tradície, trendy a hand-made

Než na jeseň 2015 založila prvú pekáreň pre psy, pracovala Kurucová deväť rokov ako novinárka. Keďže sa venovala najmä „psíčkarskym“ témam, veci týkajúce sa štvornohých chlpáčov jej boli blízke.

„Povedala som si, že trend zdravej stravy by sa mohol týkať aj psov. Zaujímala som sa o to, čo by mal pes ako mäsožravec jesť a ako to má v tele uspôsobené. Doma som mu niečo skúsila uvariť a prvé maškrtky som dávala ochutnávať aj psom známych. Chcela som na to ísť po domácky, ale keďže sú tu isté normy a zákony, jediným riešením bolo otvoriť si pekáreň. A čím šialenejšie to znelo, tým viac ma to inšpirovalo,“ približuje Mia s úsmevom.

Dnes v jej pekárni, ktorú pôvodne otvárala ešte s kolegyňou Mirkou Geistovou, a v kaviarni pre psov, ktorú už rozbiehala sama, pracuje niekoľko ľudí. A okrem jedného pekára, ktorý sa svoje remeslo musel učiť dlhé štyri mesiace, vypeká stále aj sama.

„Celé je to hand-made, od nakrájania mäsa, zeleniny a ovocia, cez vypracovanie zmesi až po tvarovanie. Potom nastáva proces sušenia. Recepty sú založené na tradíciách aj na trendoch. Tradícia je, že pes je mäsožravec, a preto do mlsiek dávame čo najviac mäsa. Trend je v tom, že ľudia vyhľadávajú lokálne a slovenské suroviny, takže podporujeme slovenských farmárov a sme stopercentne slovenským produktom,“ hovorí Mia Kurucová.

A zdravý trend je, v neposlednom rade, aj kvalitný obsah. Vo svojich výrobkoch tak používajú bylinky, semienka, ovocie, zeleninu, doplnkové látky z prírody, vlákninu, kokosový olej, a čo je najdôležitejšie – kvalitnú svalovinu, žiadne drobky či mäsokostné múčky.

Na dobrú srsť či trávenie

Obsah maškŕt konzultovala majiteľka pekárne s veterinármi, aby bolo isté, že psy dostanú to najlepšie pre ich zdravie.

„Robíme funkčnú stravu. Keď chceme niečo na peknú srsť, tak vieme, čo dobre pôsobí na srsť, keď chceme na trávenie, tak používame ľahko stráviteľné mäso, pridávame prírodné látky. Pozrieme sa na to, aký je to produkt v surovom stave a snažíme sa vyrobiť niečo, čo ulahodí aj oku. Neverili by ste, ale keby ste psovi dali vybrať medzi pásikom a krúžkom, tak veľmi dobre vie, čo si vyberie, lebo sa mu to inak chrúme a inak správa v ústach,“ vysvetľuje Kurucová.

V ponuke tak majú pochúťky rôznych tvarov, ale aj názvov – repové kuriatko, sviečková žvejka či tresky plesky. Odvodené sú od suroviny, ktorá je v nich podstatná, no vždy v nich prevláda mäso. Chlpáči však s prehľadom zjedia aj keksíky s brokolicou, jablkom, tekvicou, hruškou či ľanovými semienkami.

„Psy nepotrebujú iba čisto bielkovinovú stravu, takže takéto mlsky bez cukrov a konzervačných látok im v zmysle odmeny určite neuškodia,“ tvrdí aj zverolekárka Blanka Sedláková z veterinárnej ambulancie v Pezinku.

„Problém však je, že väčšina psov aj mačiek trpí na obezitu, takže všetko, čo sa pridáva navyše k ich základnej strave ich zaťažuje a sú čoraz viac obéznejší. Preto pokiaľ im majitelia dávajú takéto dobroty navyše, je treba ich zohľadniť ako kalorický príjem a ubrať v bežnej kŕmnej dávke. A úplne najlepšia je čerstvá strava,“ dodáva odborníčka.

Podstatné však podľa nej je, aby zloženie maškŕt pre psov zodpovedalo potrebám daného živočíšneho druhu, veľkosti a aj veku jedinca.

„My sme zdravá mlska,“ hovorí Mia Kurucová. A ak by niekto pochyboval, proces výroby si môže každý záujemca pozrieť na vlastné oči. „Robíme aj exkurzie do pekárne a máme aj výrezové okno, kde môžu ľudia vidieť, ako mlsky vyrábame,“ uzatvára majiteľka pekárne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 109
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 654
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 650
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 056
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 248
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 980
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 722
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 579
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 357
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 737

Téma: Psy


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Čím viac mi bolo dovolené, tým viac som hranice prekračoval

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

Komentár Ondreja Podstupku

Pri pustenej klimatizácii by ste sa mali cítiť zle

Klíma nevyrába chlad, len robí z tepla problém niekoho iného.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.