Príbeh prvej psej pekárne: srdcovka, ktorá zachutila štvornohým miláčikom

„Nie je to biznis, na ktorom sa bohatne, toto je jednoducho srdcová vec,“ hovorí majiteľka Mia Kurucová.

(Zdroj: Diana Harsányiová)

Na Slovensku vraj takáto pekáreň vzniká každú chvíľu. Iba málokomu sa však podarí udržať na trhu dlhšie, než pár mesiacov. MLS pekáreň je prvá a zatiaľ jediná, ktorá v Bratislave úspešne funguje už takmer rok a pol a svoje výrobky ponúka netradičným zákazníkom – psom.

„Začiatočné chvíle boli veľmi ťažké. Silno sme zaťali zuby a povedali sme si, že náš klient niekde po svete chodí, len o nás ešte nevie,“ hovorí Mia Kurucová, ktorá za celý MLS projektom stojí. Dnes už môže povedať, že jej psia pekáreň si svojich milovníkov našla a vytvorila okolo nej doslova komunitu. Tá okrem nakupovania sušených zdravých maškŕt a tortičiek stojí aj na novonadobudnutých priateľstvách.

Tradície, trendy a hand-made

Než na jeseň 2015 založila prvú pekáreň pre psy, pracovala Kurucová deväť rokov ako novinárka. Keďže sa venovala najmä „psíčkarskym“ témam, veci týkajúce sa štvornohých chlpáčov jej boli blízke.

„Povedala som si, že trend zdravej stravy by sa mohol týkať aj psov. Zaujímala som sa o to, čo by mal pes ako mäsožravec jesť a ako to má v tele uspôsobené. Doma som mu niečo skúsila uvariť a prvé maškrtky som dávala ochutnávať aj psom známych. Chcela som na to ísť po domácky, ale keďže sú tu isté normy a zákony, jediným riešením bolo otvoriť si pekáreň. A čím šialenejšie to znelo, tým viac ma to inšpirovalo,“ približuje Mia s úsmevom.

Dnes v jej pekárni, ktorú pôvodne otvárala ešte s kolegyňou Mirkou Geistovou, a v kaviarni pre psov, ktorú už rozbiehala sama, pracuje niekoľko ľudí. A okrem jedného pekára, ktorý sa svoje remeslo musel učiť dlhé štyri mesiace, vypeká stále aj sama.

„Celé je to hand-made, od nakrájania mäsa, zeleniny a ovocia, cez vypracovanie zmesi až po tvarovanie. Potom nastáva proces sušenia. Recepty sú založené na tradíciách aj na trendoch. Tradícia je, že pes je mäsožravec, a preto do mlsiek dávame čo najviac mäsa. Trend je v tom, že ľudia vyhľadávajú lokálne a slovenské suroviny, takže podporujeme slovenských farmárov a sme stopercentne slovenským produktom,“ hovorí Mia Kurucová.

A zdravý trend je, v neposlednom rade, aj kvalitný obsah. Vo svojich výrobkoch tak používajú bylinky, semienka, ovocie, zeleninu, doplnkové látky z prírody, vlákninu, kokosový olej, a čo je najdôležitejšie – kvalitnú svalovinu, žiadne drobky či mäsokostné múčky.

Na dobrú srsť či trávenie

Obsah maškŕt konzultovala majiteľka pekárne s veterinármi, aby bolo isté, že psy dostanú to najlepšie pre ich zdravie.

„Robíme funkčnú stravu. Keď chceme niečo na peknú srsť, tak vieme, čo dobre pôsobí na srsť, keď chceme na trávenie, tak používame ľahko stráviteľné mäso, pridávame prírodné látky. Pozrieme sa na to, aký je to produkt v surovom stave a snažíme sa vyrobiť niečo, čo ulahodí aj oku. Neverili by ste, ale keby ste psovi dali vybrať medzi pásikom a krúžkom, tak veľmi dobre vie, čo si vyberie, lebo sa mu to inak chrúme a inak správa v ústach,“ vysvetľuje Kurucová.

V ponuke tak majú pochúťky rôznych tvarov, ale aj názvov – repové kuriatko, sviečková žvejka či tresky plesky. Odvodené sú od suroviny, ktorá je v nich podstatná, no vždy v nich prevláda mäso. Chlpáči však s prehľadom zjedia aj keksíky s brokolicou, jablkom, tekvicou, hruškou či ľanovými semienkami.

„Psy nepotrebujú iba čisto bielkovinovú stravu, takže takéto mlsky bez cukrov a konzervačných látok im v zmysle odmeny určite neuškodia,“ tvrdí aj zverolekárka Blanka Sedláková z veterinárnej ambulancie v Pezinku.

„Problém však je, že väčšina psov aj mačiek trpí na obezitu, takže všetko, čo sa pridáva navyše k ich základnej strave ich zaťažuje a sú čoraz viac obéznejší. Preto pokiaľ im majitelia dávajú takéto dobroty navyše, je treba ich zohľadniť ako kalorický príjem a ubrať v bežnej kŕmnej dávke. A úplne najlepšia je čerstvá strava,“ dodáva odborníčka.

Podstatné však podľa nej je, aby zloženie maškŕt pre psov zodpovedalo potrebám daného živočíšneho druhu, veľkosti a aj veku jedinca.

„My sme zdravá mlska,“ hovorí Mia Kurucová. A ak by niekto pochyboval, proces výroby si môže každý záujemca pozrieť na vlastné oči. „Robíme aj exkurzie do pekárne a máme aj výrezové okno, kde môžu ľudia vidieť, ako mlsky vyrábame,“ uzatvára majiteľka pekárne.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  2. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  3. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  4. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  5. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  6. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  7. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  8. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  9. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  10. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 9 959
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 844
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 917
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 245
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 440
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 4 946
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 105
  8. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 991
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 638
  10. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 2 629

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polícia zasahovala u kotlebovcov, prehľadala Mizíkovu kanceláriu

Poslanec je obvinený z extrémistických trestných činov.

Spúšťame Sľuby.sme.sk. Skontrolujeme (ne)splnené sľuby politikov

SME bude sledovať záväzky politikov, strán, úradov aj organizácií.

DOMOV

Areál bývalej nemocnice na Patrónke získal Eset

Softvérová firma dala za pozemok vyše 26 miliónov eur.

EKONOMIKA

Nezmyselné zákazy aj bezbrehé rozdávanie. Príklady, kedy Smer pochybil

Prijatých bolo veľa nezmyselných zákonov.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.

Kathrine Switzer: Ako prvá žena na maratóne čelila zúrivosti, zmenila históriu

Chcela ukázať, čo ženy dokážu, ovplyvnila vývoj športu.

Prečo muži používajú sexistické vtipy?

Vedci našli odpoveď a súvisí s ohrozením ich mužnosti.

Čo si obliecť na maturitu a štátnice?

Skúšky v škole sú formálnymi udalosťami, dospelosť a úctu prejavujeme aj oblečením.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop