SME

Raňajkovanie nemusí byť také zdravé, ako sa tvrdí

Mnohé vedecké štúdie o raňajkovaní sú často dezinterpretované alebo si odporujú.

(Zdroj: Pexels.com)

Trendy v stravovaní sa menia každú chvíľu a čo bolo včera zdravé, dnes už môže byť tým najväčším rizikom a škodlivinou. No viera, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa a je nezdravé ich vynechávať, je už dlhé roky takmer nedotknuteľná, a len máloktorý laik ju spochybňuje.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zatiaľ čo jedny štúdie dokazujú spojitosť raňajok s naštartovaním metabolizmu, menším apetítom počas dňa, zníženým rizikom obezity či lepšou koncentráciou, ukazuje sa aj skrytá a opačná stránka.

Ľudia veria, spoločnosti bohatnú

Profesor Terence Kealey, britský odborník na klinickú biochémiu, sa vo svojej nedávno vydanej publikácii Raňajky sú nebezpečné jedlo pýta niekoľko základných otázok – aký je spoľahlivý vedecký a lekársky dôkaz opodstatnenej konzumácie raňajok?

SkryťVypnúť reklamu

Prečo ľudia predpokladajú, že jedenie raňajok znižuje celkové množstvo jedla, ktoré počas dňa skonzumujú, keď je to naopak? Aké sú potenciálne výhody vynechania raňajok okrem straty hmotnosti a nižšieho krvného tlaku?

Sám si ako diabetik druhého typu začal všímať, že po zjedení raňajok boli hodnoty jeho cukru v krvi nezvyčajne vysoké. V norme boli vtedy, keď si dal oneskorené raňajky, alebo počkal s jedlom až do obeda.

Vo svojom výskume objavil množstvo informácií – okrem iného napríklad aj to, že niektoré štúdie o raňajkovaní sponzorovali spoločnosti na výrobu cereálií a ďalších jedál považovaných za „raňajkové“. Výrobcovia slaného a sladkého pečiva, cereálií či toastov najviac bohatnú práve na tom, že ľudia veria prospešnosti raňajkovania.

Neraňajkovanie nemusí súvisieť s obezitou

Kealey tiež uvádza, že jedenie raňajok môže, v kontraste s tým, čomu ľudia veria, zvýšiť denný príjem kalórií. Podporujú ho aj niektoré štúdie , ktorých účastníci neraňajkovali alebo raňajkovali iba menšie jedlo, no nejedli preto neskôr viac, práve naopak. Ak raňajkovali jedlo, ktoré malo 600 alebo viac kalórií, ich obed bol len o niečo menej výdatný.

SkryťVypnúť reklamu

Profesor vo svojej knihe opisuje aj štúdiu, podľa ktorej urobia diabetici druhého typu lepšie, ak raňajky preskočia a dajú si radšej výdatnejší obed a večeru. Ľudia, ktorí pravidelne vynechávajú raňajky, jedia často menej alebo rovnaké množstvo ako tí, ktorí pravidelne raňajkujú.

To môže znamenať, že výhody a nevýhody raňajkovania a neraňajkovania sú vysoko individuálne a závisia od celkového životného štýlu človeka. Odborníci neraz dávajú ako príklad ľudí, ktorí preskakujú raňajky, no počas dňa sa ešte navyše nehýbu, prípadne cestou do práce schmatnú nejakú sladkosť, večer sedia s naloženým tanierom nezdravých potravín a tým pádom majú výslednú nadváhu.

Medzi neraňajkovaním a obezitou tak nemusí nutne byť kauzalita (že jedno zapríčiňuje druhé), ale iba korelácia (istý vzájomný vzťah) a dokazuje to aj metaštúdia z roku 2014. Tá opätovne preskúmala výsledky iných výskumov a narazila na určité metodologické chyby, nejednoznačnosť a skreslenia.

SkryťVypnúť reklamu

Počúvajte svoje telo

Odborník na výživu John Berardi tvrdí, že raňajkovať nie je povinné a je na každom z nás, ako sa rozhodne a čo mu hovorí jeho telo. Jednoducho povedané, znamená to, že nejde o najdôležitejšie jedlo dňa. Dodáva však, že pri dôsledkoch na naše zdravie nejde len o raňajkovanie ako také, ale hlavne o to čo jeme a ako.

Aj profesor Kealey súhlasí, že vynechávanie raňajok nie je pre všetkých. Potrebujú ich deti, najmä tie trpiace podvýživou a dať si prvé jedlo dňa krátko po zobudení môžu taktiež ľudia, ktorí s raňajkovaním nemajú žiaden problém a majú primeranú hmotnosť.

Ak sa však ráno necítite hneď hladní, viete fungovať aj bez raňajkovania, nenúťte sa doň len preto, že vám to prikazujú „raňajkové dogmy“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 99 818
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 192
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 924
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 136
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 188
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 922
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 614
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu