Raňajkovanie nemusí byť také zdravé, ako sa tvrdí

Mnohé vedecké štúdie o raňajkovaní sú často dezinterpretované alebo si odporujú.

(Zdroj: Pexels.com)

Trendy v stravovaní sa menia každú chvíľu a čo bolo včera zdravé, dnes už môže byť tým najväčším rizikom a škodlivinou. No viera, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa a je nezdravé ich vynechávať, je už dlhé roky takmer nedotknuteľná, a len máloktorý laik ju spochybňuje.

Zatiaľ čo jedny štúdie dokazujú spojitosť raňajok s naštartovaním metabolizmu, menším apetítom počas dňa, zníženým rizikom obezity či lepšou koncentráciou, ukazuje sa aj skrytá a opačná stránka.

Ľudia veria, spoločnosti bohatnú

Profesor Terence Kealey, britský odborník na klinickú biochémiu, sa vo svojej nedávno vydanej publikácii Raňajky sú nebezpečné jedlo pýta niekoľko základných otázok – aký je spoľahlivý vedecký a lekársky dôkaz opodstatnenej konzumácie raňajok?

Prečo ľudia predpokladajú, že jedenie raňajok znižuje celkové množstvo jedla, ktoré počas dňa skonzumujú, keď je to naopak? Aké sú potenciálne výhody vynechania raňajok okrem straty hmotnosti a nižšieho krvného tlaku?

Sám si ako diabetik druhého typu začal všímať, že po zjedení raňajok boli hodnoty jeho cukru v krvi nezvyčajne vysoké. V norme boli vtedy, keď si dal oneskorené raňajky, alebo počkal s jedlom až do obeda.

Vo svojom výskume objavil množstvo informácií – okrem iného napríklad aj to, že niektoré štúdie o raňajkovaní sponzorovali spoločnosti na výrobu cereálií a ďalších jedál považovaných za „raňajkové“. Výrobcovia slaného a sladkého pečiva, cereálií či toastov najviac bohatnú práve na tom, že ľudia veria prospešnosti raňajkovania.

Neraňajkovanie nemusí súvisieť s obezitou

Kealey tiež uvádza, že jedenie raňajok môže, v kontraste s tým, čomu ľudia veria, zvýšiť denný príjem kalórií. Podporujú ho aj niektoré štúdie, ktorých účastníci neraňajkovali alebo raňajkovali iba menšie jedlo, no nejedli preto neskôr viac, práve naopak. Ak raňajkovali jedlo, ktoré malo 600 alebo viac kalórií, ich obed bol len o niečo menej výdatný.

Profesor vo svojej knihe opisuje aj štúdiu, podľa ktorej urobia diabetici druhého typu lepšie, ak raňajky preskočia a dajú si radšej výdatnejší obed a večeru. Ľudia, ktorí pravidelne vynechávajú raňajky, jedia často menej alebo rovnaké množstvo ako tí, ktorí pravidelne raňajkujú.

To môže znamenať, že výhody a nevýhody raňajkovania a neraňajkovania sú vysoko individuálne a závisia od celkového životného štýlu človeka. Odborníci neraz dávajú ako príklad ľudí, ktorí preskakujú raňajky, no počas dňa sa ešte navyše nehýbu, prípadne cestou do práce schmatnú nejakú sladkosť, večer sedia s naloženým tanierom nezdravých potravín a tým pádom majú výslednú nadváhu.

Medzi neraňajkovaním a obezitou tak nemusí nutne byť kauzalita (že jedno zapríčiňuje druhé), ale iba korelácia (istý vzájomný vzťah) a dokazuje to aj metaštúdia z roku 2014. Tá opätovne preskúmala výsledky iných výskumov a narazila na určité metodologické chyby, nejednoznačnosť a skreslenia.

Počúvajte svoje telo

Odborník na výživu John Berardi tvrdí, že raňajkovať nie je povinné a je na každom z nás, ako sa rozhodne a čo mu hovorí jeho telo. Jednoducho povedané, znamená to, že nejde o najdôležitejšie jedlo dňa. Dodáva však, že pri dôsledkoch na naše zdravie nejde len o raňajkovanie ako také, ale hlavne o to čo jeme a ako.

Aj profesor Kealey súhlasí, že vynechávanie raňajok nie je pre všetkých. Potrebujú ich deti, najmä tie trpiace podvýživou a dať si prvé jedlo dňa krátko po zobudení môžu taktiež ľudia, ktorí s raňajkovaním nemajú žiaden problém a majú primeranú hmotnosť.

Ak sa však ráno necítite hneď hladní, viete fungovať aj bez raňajkovania, nenúťte sa doň len preto, že vám to prikazujú „raňajkové dogmy“.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 16 735
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 632
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 981
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 540
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 389
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 905
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 487
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 448
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 299
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 037

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Vidieť Zem oproti čiernote vesmíru je neuveriteľné

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

SVET

Minúta po minúte: Merkelová môže byť štvrtýkrát kancelárkou

Jej konzervatívci vedú nad druhými socialistami Martina Schulza.

SVET

Merkelová bude pokračovať. Nikto však nevie ako, hovorí analytik

Nemecká kancelárka je istou víťazkou nedeľných volieb už teraz.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.