SME
Piatok, 30. júl, 2021 | Meniny má LibušaKrížovkyKrížovky

Sedem jedál, ktoré vás môžu zabiť

Niektoré z nich sa vo svete servírujú ako exotické delikatesy, iné poznáme aj z našich končín.

(Zdroj: Flickr.com)

Nie všetko, čo vám kuchári naservírujú na tanieri, je bezpečné. Spoznajte jedlá, ktorých vlastnosti môžu človeku po konzumácii privodiť aj smrť.

Ryba fugu

Asi najznámejším potenciálnym zabijakom spomedzi „pochúťok“ na tanieri je japonská ryba fugu. Existuje viac než 20 jej druhov a niektorí jej konzumáciu označujú ako ruskú ruletu. Pravda je však taká, že ju smú pripravovať iba špeciálne vyškolení kuchári. Tí prechádzajú tréningom, ktorý trvá aj niekoľko rokov. Aj reštaurácie, v ktorých sa táto delikatesa podáva, musia mať licenciu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kedysi po nesprávnej úprave fugu a jej zjedení zomierali v Ázii stovky ľudí ročne. Táto ryba obsahuje jed tetrodotoxín, ktorý účinkuje už po pár minútach. Keďže blokuje prenos nervových impulzov, spôsobuje znecitlivenie, následne ochrnutie a napokon smrť. Človek je pri tom všetkom pri plnom vedomí.

Surové kešu

Ak jete kešu oriešky, možno tak robíte v domnienke, že sú surové. Omyl. V skutočnosti sú bežne kupované kešu orechy v obchodoch všetky tepelne upravované, pretože v surovom stave sú jedovaté. Ich obal obsahuje olejovitý jed urushiol, ktorý je toxický, a preto by konzumácia surových kešu mohla byť fatálna. Podobne sú pre prítomnosť toxických látok spracovávané napríklad aj mandle, ktoré obsahujú kyanid.

Pangium edule

Ide o ovocie, ktoré rastie na stromoch v juhoázijských krajinách ako Indonézia, Malajzia či Papua Nová Guinea. Plody sú veľké a jedovaté, jedlé sa stávajú až po fermentácii či tepelnej úprave. Čerstvo odtrhnuté ovocie totiž obsahuje kyanovodík, vysoko smrtiaci jed. Jedávajú sa až po odstránení škrupiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Ackee

Ackee je červeno-oranžový plod mydlovníka. Toto ovocie je veľmi obľúbené hlavne na Jamajke, konzumuje sa však len jeho šťavnatá dužina, pretože šupka a tmavá bobuľa uprostred sú jedovaté – obsahujú nebezpečný hypoglycín. Týka sa to však len nedozretých plodov. Keby ich človek zjedol, mohli by vyvolať nevoľnosť a vracanie, ale aj spôsobiť smrť.

Listy rebarbory

Rebarbora má využitie aj v slovenskej kuchyni, najčastejšie sa pridáva do koláčov a sladkých pokrmov. Jedlá je však len jej stonka, listy sú jedovaté a ich konzumácia môže mať fatálne následky, preto sa pri zbere ihneď odstraňujú. Na smrteľnú otravu rebarborovými listami by bolo nutné skonzumovať ich obrovské množstvo, no môžu sa objaviť aj iné nepríjemné prejavy ako ťažké dýchanie, hnačka, bolesť žalúdka, nevoľnosť, v horšom prípade zlyhanie obličiek či kóma.

Skryť Vypnúť reklamu

Ricínovník

Ricínový olej sa bežne používa na starostlivosť o pokožku či vlasy, ale takisto aj v potravinárstve. Získava sa zo semien stromu zvaného ricínovník. Semená obsahujú prudký jed ricín, ktorý sa ich lisovaním za studena a následným zahriatím stráca. Už 70 mikrogramov tohto jedu však dokáže zabiť človeka.

Africký skokan

V niektorých oblastiach Afriky je táto žaba obľúbenou pochúťkou a napríklad v Namíbii sa konzumuje celé telo, nielen stehienka. Telo skokana však obsahuje nebezpečný jed, ktorý môže ľuďom spôsobiť zlyhanie obličiek. Podstatné je teda to, aký má žaba vek. Mladé žaby by sa konzumovať nemali, takže si človek musí dávať pozor na to, v akom období roka ich má na tanieri.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  2. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  3. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  4. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  5. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  8. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  9. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  10. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 719
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 086
  3. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 380
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 358
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 266
  6. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 172
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 159
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 421
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 391
  10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 051
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Kollár počas tlačovej konferencie Sme rodina.

Bratislava sa ako jediná priblíži k 70-percentnej zaočkovanosti.


10 h
Jakub Grigar na OH Tokio 2020 / 2021.

Sledujte online letnú olympiádu.


Sportnet 2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Najmä hrude odhaľujú muži politici na celom svete.


a 1 ďalší 2 h

Neprehliadnite tiež

Zelená fazuľka na baskický spôsob

Struky sú zdrojom prospešných látok.


28. júl

Nadmerná prívetivosť môže brániť pokroku v živote.


27. júl
Michaela Žureková

Odhalené političky platia vyššiu daň ako muži.


27. júl