SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Sedem jedál, ktoré vás môžu zabiť

Niektoré z nich sa vo svete servírujú ako exotické delikatesy, iné poznáme aj z našich končín.

(Zdroj: Flickr.com)

Nie všetko, čo vám kuchári naservírujú na tanieri, je bezpečné. Spoznajte jedlá, ktorých vlastnosti môžu človeku po konzumácii privodiť aj smrť.

Ryba fugu

Asi najznámejším potenciálnym zabijakom spomedzi „pochúťok“ na tanieri je japonská ryba fugu. Existuje viac než 20 jej druhov a niektorí jej konzumáciu označujú ako ruskú ruletu. Pravda je však taká, že ju smú pripravovať iba špeciálne vyškolení kuchári. Tí prechádzajú tréningom, ktorý trvá aj niekoľko rokov. Aj reštaurácie, v ktorých sa táto delikatesa podáva, musia mať licenciu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kedysi po nesprávnej úprave fugu a jej zjedení zomierali v Ázii stovky ľudí ročne. Táto ryba obsahuje jed tetrodotoxín, ktorý účinkuje už po pár minútach. Keďže blokuje prenos nervových impulzov, spôsobuje znecitlivenie, následne ochrnutie a napokon smrť. Človek je pri tom všetkom pri plnom vedomí.

Surové kešu

Ak jete kešu oriešky, možno tak robíte v domnienke, že sú surové. Omyl. V skutočnosti sú bežne kupované kešu orechy v obchodoch všetky tepelne upravované, pretože v surovom stave sú jedovaté. Ich obal obsahuje olejovitý jed urushiol, ktorý je toxický, a preto by konzumácia surových kešu mohla byť fatálna. Podobne sú pre prítomnosť toxických látok spracovávané napríklad aj mandle, ktoré obsahujú kyanid.

Pangium edule

Ide o ovocie, ktoré rastie na stromoch v juhoázijských krajinách ako Indonézia, Malajzia či Papua Nová Guinea. Plody sú veľké a jedovaté, jedlé sa stávajú až po fermentácii či tepelnej úprave. Čerstvo odtrhnuté ovocie totiž obsahuje kyanovodík, vysoko smrtiaci jed. Jedávajú sa až po odstránení škrupiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Ackee

Ackee je červeno-oranžový plod mydlovníka. Toto ovocie je veľmi obľúbené hlavne na Jamajke, konzumuje sa však len jeho šťavnatá dužina, pretože šupka a tmavá bobuľa uprostred sú jedovaté – obsahujú nebezpečný hypoglycín. Týka sa to však len nedozretých plodov. Keby ich človek zjedol, mohli by vyvolať nevoľnosť a vracanie, ale aj spôsobiť smrť.

Listy rebarbory

Rebarbora má využitie aj v slovenskej kuchyni, najčastejšie sa pridáva do koláčov a sladkých pokrmov. Jedlá je však len jej stonka, listy sú jedovaté a ich konzumácia môže mať fatálne následky, preto sa pri zbere ihneď odstraňujú. Na smrteľnú otravu rebarborovými listami by bolo nutné skonzumovať ich obrovské množstvo, no môžu sa objaviť aj iné nepríjemné prejavy ako ťažké dýchanie, hnačka, bolesť žalúdka, nevoľnosť, v horšom prípade zlyhanie obličiek či kóma.

Skryť Vypnúť reklamu

Ricínovník

Ricínový olej sa bežne používa na starostlivosť o pokožku či vlasy, ale takisto aj v potravinárstve. Získava sa zo semien stromu zvaného ricínovník. Semená obsahujú prudký jed ricín, ktorý sa ich lisovaním za studena a následným zahriatím stráca. Už 70 mikrogramov tohto jedu však dokáže zabiť človeka.

Africký skokan

V niektorých oblastiach Afriky je táto žaba obľúbenou pochúťkou a napríklad v Namíbii sa konzumuje celé telo, nielen stehienka. Telo skokana však obsahuje nebezpečný jed, ktorý môže ľuďom spôsobiť zlyhanie obličiek. Podstatné je teda to, aký má žaba vek. Mladé žaby by sa konzumovať nemali, takže si človek musí dávať pozor na to, v akom období roka ich má na tanieri.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 765
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 920
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 641
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 004
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 731
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 434
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 831
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 476
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 306
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 152
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Premiér Igor Matovič.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič.

Neprehliadnite tiež

Ľudovít Winter

Detská psychologička o šikane: Západné krajiny hovoria o epidémii šikanovania

Šinková vraví, že chlapci sú šikanovaní častejšie.

Dokument Neviditeľná odhaľuje drsné zlyhania pôrodníctva. Zase

Režisérka Maia Martiniak odhalila, ako vyzerá trauma žien.

Záber z filmu Neviditeľná (Unseen) 2020

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.