Sedem jedál, ktoré vás môžu zabiť

Niektoré z nich sa vo svete servírujú ako exotické delikatesy, iné poznáme aj z našich končín.

(Zdroj: Flickr.com)

Nie všetko, čo vám kuchári naservírujú na tanieri, je bezpečné. Spoznajte jedlá, ktorých vlastnosti môžu človeku po konzumácii privodiť aj smrť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ryba fugu

Asi najznámejším potenciálnym zabijakom spomedzi „pochúťok“ na tanieri je japonská ryba fugu. Existuje viac než 20 jej druhov a niektorí jej konzumáciu označujú ako ruskú ruletu. Pravda je však taká, že ju smú pripravovať iba špeciálne vyškolení kuchári. Tí prechádzajú tréningom, ktorý trvá aj niekoľko rokov. Aj reštaurácie, v ktorých sa táto delikatesa podáva, musia mať licenciu.

Kedysi po nesprávnej úprave fugu a jej zjedení zomierali v Ázii stovky ľudí ročne. Táto ryba obsahuje jed tetrodotoxín, ktorý účinkuje už po pár minútach. Keďže blokuje prenos nervových impulzov, spôsobuje znecitlivenie, následne ochrnutie a napokon smrť. Človek je pri tom všetkom pri plnom vedomí.

Surové kešu

Ak jete kešu oriešky, možno tak robíte v domnienke, že sú surové. Omyl. V skutočnosti sú bežne kupované kešu orechy v obchodoch všetky tepelne upravované, pretože v surovom stave sú jedovaté. Ich obal obsahuje olejovitý jed urushiol, ktorý je toxický, a preto by konzumácia surových kešu mohla byť fatálna. Podobne sú pre prítomnosť toxických látok spracovávané napríklad aj mandle, ktoré obsahujú kyanid.

Pangium edule

Ide o ovocie, ktoré rastie na stromoch v juhoázijských krajinách ako Indonézia, Malajzia či Papua Nová Guinea. Plody sú veľké a jedovaté, jedlé sa stávajú až po fermentácii či tepelnej úprave. Čerstvo odtrhnuté ovocie totiž obsahuje kyanovodík, vysoko smrtiaci jed. Jedávajú sa až po odstránení škrupiny.

Ackee

Ackee je červeno-oranžový plod mydlovníka. Toto ovocie je veľmi obľúbené hlavne na Jamajke, konzumuje sa však len jeho šťavnatá dužina, pretože šupka a tmavá bobuľa uprostred sú jedovaté – obsahujú nebezpečný hypoglycín. Týka sa to však len nedozretých plodov. Keby ich človek zjedol, mohli by vyvolať nevoľnosť a vracanie, ale aj spôsobiť smrť.

Listy rebarbory

Rebarbora má využitie aj v slovenskej kuchyni, najčastejšie sa pridáva do koláčov a sladkých pokrmov. Jedlá je však len jej stonka, listy sú jedovaté a ich konzumácia môže mať fatálne následky, preto sa pri zbere ihneď odstraňujú. Na smrteľnú otravu rebarborovými listami by bolo nutné skonzumovať ich obrovské množstvo, no môžu sa objaviť aj iné nepríjemné prejavy ako ťažké dýchanie, hnačka, bolesť žalúdka, nevoľnosť, v horšom prípade zlyhanie obličiek či kóma.

Ricínovník

Ricínový olej sa bežne používa na starostlivosť o pokožku či vlasy, ale takisto aj v potravinárstve. Získava sa zo semien stromu zvaného ricínovník. Semená obsahujú prudký jed ricín, ktorý sa ich lisovaním za studena a následným zahriatím stráca. Už 70 mikrogramov tohto jedu však dokáže zabiť človeka.

Africký skokan

V niektorých oblastiach Afriky je táto žaba obľúbenou pochúťkou a napríklad v Namíbii sa konzumuje celé telo, nielen stehienka. Telo skokana však obsahuje nebezpečný jed, ktorý môže ľuďom spôsobiť zlyhanie obličiek. Podstatné je teda to, aký má žaba vek. Mladé žaby by sa konzumovať nemali, takže si človek musí dávať pozor na to, v akom období roka ich má na tanieri.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 284
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 770
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 988
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 604
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 8 878
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 371
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 5 185
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 821
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 332
  10. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 306

Téma: Jedlo


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hamšík vypadol z Ancelottiho zostavy, o odchode neuvažuje

Nerozumiem, odkiaľ tieto správy pochádzajú, odbil tvrdenia agent Petráš.

Blog Radovana Bránika

Synovia Detvy, Bytes a ďalší z kola von

Ľudia z pozadia firmy BYTES sa v obave z negatívnej publicity ozvali.

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

Neprehliadnite tiež

Staré telefóny: Sú zásobárňou toxických látok, kam s nimi?

Čo robiť s mobilným zariadením, ktorého životnosť už skončila?

Vzťahová poradňa: Milujem snúbenicu môjho kamaráta. Mám mu to povedať?

Klinická psychologička odpovedá na vzťahové otázky.

DOBRÚ CHUŤ

Keď varí muž: Aj mäsožravec by mal byť na obed vegetariánom

Za jeden gastrolístok vraj máme očakávať plnohodnotný obed.

Vinobrania sú odkazom na minulosť

Spýtali sme sa etnologičky, odkiaľ pramení tradícia obľúbených slávností.