Sedem jedál, ktoré vás môžu zabiť

Niektoré z nich sa vo svete servírujú ako exotické delikatesy, iné poznáme aj z našich končín.

(Zdroj: Flickr.com)

Nie všetko, čo vám kuchári naservírujú na tanieri, je bezpečné. Spoznajte jedlá, ktorých vlastnosti môžu človeku po konzumácii privodiť aj smrť.

Ryba fugu

Asi najznámejším potenciálnym zabijakom spomedzi „pochúťok“ na tanieri je japonská ryba fugu. Existuje viac než 20 jej druhov a niektorí jej konzumáciu označujú ako ruskú ruletu. Pravda je však taká, že ju smú pripravovať iba špeciálne vyškolení kuchári. Tí prechádzajú tréningom, ktorý trvá aj niekoľko rokov. Aj reštaurácie, v ktorých sa táto delikatesa podáva, musia mať licenciu.

Kedysi po nesprávnej úprave fugu a jej zjedení zomierali v Ázii stovky ľudí ročne. Táto ryba obsahuje jed tetrodotoxín, ktorý účinkuje už po pár minútach. Keďže blokuje prenos nervových impulzov, spôsobuje znecitlivenie, následne ochrnutie a napokon smrť. Človek je pri tom všetkom pri plnom vedomí.

Surové kešu

Ak jete kešu oriešky, možno tak robíte v domnienke, že sú surové. Omyl. V skutočnosti sú bežne kupované kešu orechy v obchodoch všetky tepelne upravované, pretože v surovom stave sú jedovaté. Ich obal obsahuje olejovitý jed urushiol, ktorý je toxický, a preto by konzumácia surových kešu mohla byť fatálna. Podobne sú pre prítomnosť toxických látok spracovávané napríklad aj mandle, ktoré obsahujú kyanid.

Pangium edule

Ide o ovocie, ktoré rastie na stromoch v juhoázijských krajinách ako Indonézia, Malajzia či Papua Nová Guinea. Plody sú veľké a jedovaté, jedlé sa stávajú až po fermentácii či tepelnej úprave. Čerstvo odtrhnuté ovocie totiž obsahuje kyanovodík, vysoko smrtiaci jed. Jedávajú sa až po odstránení škrupiny.

Ackee

Ackee je červeno-oranžový plod mydlovníka. Toto ovocie je veľmi obľúbené hlavne na Jamajke, konzumuje sa však len jeho šťavnatá dužina, pretože šupka a tmavá bobuľa uprostred sú jedovaté – obsahujú nebezpečný hypoglycín. Týka sa to však len nedozretých plodov. Keby ich človek zjedol, mohli by vyvolať nevoľnosť a vracanie, ale aj spôsobiť smrť.

Listy rebarbory

Rebarbora má využitie aj v slovenskej kuchyni, najčastejšie sa pridáva do koláčov a sladkých pokrmov. Jedlá je však len jej stonka, listy sú jedovaté a ich konzumácia môže mať fatálne následky, preto sa pri zbere ihneď odstraňujú. Na smrteľnú otravu rebarborovými listami by bolo nutné skonzumovať ich obrovské množstvo, no môžu sa objaviť aj iné nepríjemné prejavy ako ťažké dýchanie, hnačka, bolesť žalúdka, nevoľnosť, v horšom prípade zlyhanie obličiek či kóma.

Ricínovník

Ricínový olej sa bežne používa na starostlivosť o pokožku či vlasy, ale takisto aj v potravinárstve. Získava sa zo semien stromu zvaného ricínovník. Semená obsahujú prudký jed ricín, ktorý sa ich lisovaním za studena a následným zahriatím stráca. Už 70 mikrogramov tohto jedu však dokáže zabiť človeka.

Africký skokan

V niektorých oblastiach Afriky je táto žaba obľúbenou pochúťkou a napríklad v Namíbii sa konzumuje celé telo, nielen stehienka. Telo skokana však obsahuje nebezpečný jed, ktorý môže ľuďom spôsobiť zlyhanie obličiek. Podstatné je teda to, aký má žaba vek. Mladé žaby by sa konzumovať nemali, takže si človek musí dávať pozor na to, v akom období roka ich má na tanieri.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 977
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 902
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 635
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 245
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 779
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 683
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 452
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 867
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 864
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 852

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.