Sedem jedál, ktoré vás môžu zabiť

Niektoré z nich sa vo svete servírujú ako exotické delikatesy, iné poznáme aj z našich končín.

(Zdroj: Flickr.com)

Nie všetko, čo vám kuchári naservírujú na tanieri, je bezpečné. Spoznajte jedlá, ktorých vlastnosti môžu človeku po konzumácii privodiť aj smrť.

Ryba fugu

Asi najznámejším potenciálnym zabijakom spomedzi „pochúťok“ na tanieri je japonská ryba fugu. Existuje viac než 20 jej druhov a niektorí jej konzumáciu označujú ako ruskú ruletu. Pravda je však taká, že ju smú pripravovať iba špeciálne vyškolení kuchári. Tí prechádzajú tréningom, ktorý trvá aj niekoľko rokov. Aj reštaurácie, v ktorých sa táto delikatesa podáva, musia mať licenciu.

Kedysi po nesprávnej úprave fugu a jej zjedení zomierali v Ázii stovky ľudí ročne. Táto ryba obsahuje jed tetrodotoxín, ktorý účinkuje už po pár minútach. Keďže blokuje prenos nervových impulzov, spôsobuje znecitlivenie, následne ochrnutie a napokon smrť. Človek je pri tom všetkom pri plnom vedomí.

Surové kešu

Ak jete kešu oriešky, možno tak robíte v domnienke, že sú surové. Omyl. V skutočnosti sú bežne kupované kešu orechy v obchodoch všetky tepelne upravované, pretože v surovom stave sú jedovaté. Ich obal obsahuje olejovitý jed urushiol, ktorý je toxický, a preto by konzumácia surových kešu mohla byť fatálna. Podobne sú pre prítomnosť toxických látok spracovávané napríklad aj mandle, ktoré obsahujú kyanid.

Pangium edule

Ide o ovocie, ktoré rastie na stromoch v juhoázijských krajinách ako Indonézia, Malajzia či Papua Nová Guinea. Plody sú veľké a jedovaté, jedlé sa stávajú až po fermentácii či tepelnej úprave. Čerstvo odtrhnuté ovocie totiž obsahuje kyanovodík, vysoko smrtiaci jed. Jedávajú sa až po odstránení škrupiny.

Ackee

Ackee je červeno-oranžový plod mydlovníka. Toto ovocie je veľmi obľúbené hlavne na Jamajke, konzumuje sa však len jeho šťavnatá dužina, pretože šupka a tmavá bobuľa uprostred sú jedovaté – obsahujú nebezpečný hypoglycín. Týka sa to však len nedozretých plodov. Keby ich človek zjedol, mohli by vyvolať nevoľnosť a vracanie, ale aj spôsobiť smrť.

Listy rebarbory

Rebarbora má využitie aj v slovenskej kuchyni, najčastejšie sa pridáva do koláčov a sladkých pokrmov. Jedlá je však len jej stonka, listy sú jedovaté a ich konzumácia môže mať fatálne následky, preto sa pri zbere ihneď odstraňujú. Na smrteľnú otravu rebarborovými listami by bolo nutné skonzumovať ich obrovské množstvo, no môžu sa objaviť aj iné nepríjemné prejavy ako ťažké dýchanie, hnačka, bolesť žalúdka, nevoľnosť, v horšom prípade zlyhanie obličiek či kóma.

Ricínovník

Ricínový olej sa bežne používa na starostlivosť o pokožku či vlasy, ale takisto aj v potravinárstve. Získava sa zo semien stromu zvaného ricínovník. Semená obsahujú prudký jed ricín, ktorý sa ich lisovaním za studena a následným zahriatím stráca. Už 70 mikrogramov tohto jedu však dokáže zabiť človeka.

Africký skokan

V niektorých oblastiach Afriky je táto žaba obľúbenou pochúťkou a napríklad v Namíbii sa konzumuje celé telo, nielen stehienka. Telo skokana však obsahuje nebezpečný jed, ktorý môže ľuďom spôsobiť zlyhanie obličiek. Podstatné je teda to, aký má žaba vek. Mladé žaby by sa konzumovať nemali, takže si človek musí dávať pozor na to, v akom období roka ich má na tanieri.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  2. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  3. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  4. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  5. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  6. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Investment Advisory Guide for Slovakia
  9. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  10. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  1. Vypestujte si chutné a voňavé bylinky
  2. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  3. Energetici rozsvecujú Svetielko nádeje
  4. Noerr appoints a new national counsel starting from 2019
  5. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  6. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  7. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  8. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  9. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  10. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 26 573
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 23 700
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 21 954
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 060
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 395
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 837
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 048
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 4 110
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 4 010
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 703

Téma: Jedlo


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini to môže mať s hanbou alebo bez

Premiér má možnosť aspoň raz prejaviť silu.

Peter Tkačenko
Autorská strana Sama Marca

Kočner je nová Gorila, ktorá pozýva na námestia (píše Samo Marec)

Nejde o Fica ani Šefčoviča.

Ilustračné foto
Štefan Harabin

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Práca v IT jej nedávala všetko, začala stavať park pre seniorov

Podľa Adriany Škriniarovej nemá každý šťastie na starostlivosť.

Adriana Škriniarová
Vyhliadková veža v regióne Tokaj