Kúpať v mlieku? Osoliť? Takto si na Štedrý deň pripravíte kapra

Daniel Hrivňák spolumajiteľ a executive chef reštaurácie Rudolfinum v Bratislave radí ako kupovať kapra a ako ho pripraviť na štedrovečernú večeru.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aký veľký by mal byť kapor?

Všetko závisí od veľkosti rodiny a zaužívaných tradícií v jednotlivých krajoch. Ja by som odporúčal 3,5 kilogramového, to je taká fajn veľkosť, ideálna, aj čo sa týka chuti spracovaného mäsa. Mäso je pri tejto hmotnosti mierne prerastené tukom, ktorý mu dodá pri vyprážaní správnu arómu.

Čo si treba všímať pri kúpe?

Ak kupujeme kapra treba si všímať predovšetkým stav jeho očí. Mali by byť krásne lesklé, bez povlaku, vtedy je naozaj čerstvý. Najlepšie je kupovať bezšupinového kapra, vtedy sa nezdržiavame čistením kapra od šupín. Dostať ich bežne. Ak sa šupiny oddeľujú od kože, ide o starého kapra. To by sa nemalo stávať.

Pitvanie kapra

Keď kapra pitveme, je dôležité, aby sme špičkou noža nezasiahli do vnútorností, lebo sa nám môže stať že nám praskne mlieč (žlč), tá môže znehodnotiť celého kapra. Zostal by horký. Vnútornosti okrem mlieča sú vhodné na polievku. Kožu z kapra nie je nevyhnutné odstraňovať, pri tepelnej úprave pekne zmäkne a mäso sa od nej oddelí. Na pitvanie sú vhodné tenšie nože, ale dobre ostré.

Vkladať do mlieka či nie?

Ak by ste mali kapra, ktorého vám vylovili priamo z rybníka, je vhodné ho po nakrájaní namočiť do mlieka, vytiahne z neho pachuť z bahna. Pri kaproch bežne kupovaných z kadí to nie je nevyhnutné, už sú prečistené. Ale nič sa nestane ak aj takéhoto kapra namočíte do mlieka, je jemnejší.

Octová kúpeľ

Ak sťahujeme z kapra kožu a chceme ho naporcovať na podkovičky, je dobre ho najskôr očistiť od šúp a následne ho namočiť do octovej vody, koža pôjde dolu lepšie. Je to prácnejšie, ale oplatí sa to. Na plný dres vody treba pol litra octu. Kapra stačí do tejto zmesi namočiť na 10 až 15 minút.

Ako vyprážať

Kapra je najlepšie vyprážať vo fritovacom hrnci na programe ryby, alebo v hlbšom hrnci s dostatkom oleja, aby kapor plával, na nízkom ohni.

Dobrá rada o soli

Samotné mäso z kapra nesoľte, soľou dochuťte vajíčka, v ktorých ho budete obaľovať. Ak ho osolíte automaticky si púšťa vodu. Mäso treba dobre vysušiť, potom sa strúhanka neodlepuje od mäsa.

Daniel Hrivňák,

Profesionálnej gastronómii sa venuje už od svojich 17 rokov, keď prijal ponuku v tom čase v jednej z najluxusnejších reštaurácií Tempus Fugit. Šéfkuchárom sa stal už ako 22-ročný.

Jeho služby Executive Chefa začala neskôr využívať jedna z prominentných reštaurácií v Bratislave AuCafe. Mal 27 rokov, keď sa stal Executive Chefom pre skupinu Roman Restaurants. Aktuálne je spolumajiteľom a executive chef reštaurácie Rudolfinum v Bratislave. Jeho gastronomický rukopis momentálne využíva aj televízia Markíza.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  2. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  3. HubHub spája sily s Neulogy
  4. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  5. Byt alebo dom? V Novom Ružinove vyriešili dilemu za vás
  6. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  7. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  8. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  9. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  10. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 28 409
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 20 619
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 11 737
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 971
  5. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 6 629
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 398
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 145
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 3 698
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 115
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 801

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Ak ma chcel niekto položiť, tak sa mu to nepodarilo, vraví Paulína Fialková

Slovenská ženská štafeta skončila na olympiáde v Pjongčangu na výbornom piatom mieste.

KOMENTÁRE

Tragédiou Slovenska sú politici ako Danko. Ukazuje sa to aj pri zákone o drogách

Odbornosť je dôležitejšia než ideológia.

ŽENA

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Neprehliadnite tiež

BRIT Awards 2018: Na odovzdávanie cien sa vrátili farebné šaty

Namiesto čierneho oblečenia mali ženy biele ruže.

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.