SME

Kúpať v mlieku? Osoliť? Takto si na Štedrý deň pripravíte kapra

Šéfkuchár Daniel Hrivňák radí, ako pripraviť kapra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aký veľký by mal byť kapor?

Všetko závisí od veľkosti rodiny a zaužívaných tradícií v jednotlivých krajoch. Ja by som odporúčal 3,5 kilogramového, to je taká fajn veľkosť, ideálna, aj čo sa týka chuti spracovaného mäsa. Mäso je pri tejto hmotnosti mierne prerastené tukom, ktorý mu dodá pri vyprážaní správnu arómu.

Čo si treba všímať pri kúpe?

Ak kupujeme kapra treba si všímať predovšetkým stav jeho očí. Mali by byť krásne lesklé, bez povlaku, vtedy je naozaj čerstvý. Najlepšie je kupovať bezšupinového kapra, vtedy sa nezdržiavame čistením kapra od šupín. Dostať ich bežne. Ak sa šupiny oddeľujú od kože, ide o starého kapra. To by sa nemalo stávať.

SkryťVypnúť reklamu

Pitvanie kapra

Keď kapra pitveme, je dôležité, aby sme špičkou noža nezasiahli do vnútorností, lebo sa nám môže stať že nám praskne žlč, tá môže znehodnotiť celého kapra. Zostal by horký. Vnútornosti okrem žlče sú vhodné na polievku. Kožu z kapra nie je nevyhnutné odstraňovať, pri tepelnej úprave pekne zmäkne a mäso sa od nej oddelí. Na pitvanie sú vhodné tenšie nože, ale dobre ostré.

Vkladať do mlieka či nie?

Ak by ste mali kapra, ktorého vám vylovili priamo z rybníka, je vhodné ho po nakrájaní namočiť do mlieka, vytiahne z neho pachuť z bahna. Pri kaproch bežne kupovaných z kadí to nie je nevyhnutné, už sú prečistené. Ale nič sa nestane ak aj takéhoto kapra namočíte do mlieka, je jemnejší.

Octový kúpeľ

Ak sťahujeme z kapra kožu a chceme ho naporcovať na podkovičky, je dobre ho najskôr očistiť od šúp a následne ho namočiť do octovej vody, koža pôjde dolu lepšie. Je to prácnejšie, ale oplatí sa to. Na plný drez vody treba pol litra octu. Kapra stačí do tejto zmesi namočiť na 10 až 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Ako vyprážať

Kapra je najlepšie vyprážať vo fritovacom hrnci na programe ryby, alebo v hlbšom hrnci s dostatkom oleja na nízkom ohni a aby plával.

Dobrá rada o soli

Samotné mäso z kapra nesoľte, soľou dochuťte vajíčka, v ktorých ho budete obaľovať. Ak ho osolíte, automaticky si púšťa vodu. Mäso treba dobre vysušiť, potom sa strúhanka neodlepuje od mäsa.

Daniel Hrivňák

Profesionálnej gastronómii sa venuje už od svojich 17 rokov, keď prijal ponuku v tom čase v jednej z najluxusnejších reštaurácií Tempus Fugit. Šéfkuchárom sa stal už ako 22-ročný.

Jeho služby Executive Chefa začala neskôr využívať jedna z prominentných reštaurácií v Bratislave AuCafe.

Mal 27 rokov, keď sa stal Executive Chefom pre skupinu Roman Restaurants. Aktuálne je spolumajiteľom a executive chef reštaurácie Rudolfinum v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 135
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 355
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 312
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 473
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 155
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 704
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 290
  8. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 013
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 21 846
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 613
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 962
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 692
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 430
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 180
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 333
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 645
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťZatvoriť reklamu