Kúpať v mlieku? Osoliť? Takto si na Štedrý deň pripravíte kapra

Daniel Hrivňák spolumajiteľ a executive chef reštaurácie Rudolfinum v Bratislave radí ako kupovať kapra a ako ho pripraviť na štedrovečernú večeru.

Aký veľký by mal byť kapor?

Všetko závisí od veľkosti rodiny a zaužívaných tradícií v jednotlivých krajoch. Ja by som odporúčal 3,5 kilogramového, to je taká fajn veľkosť, ideálna, aj čo sa týka chuti spracovaného mäsa. Mäso je pri tejto hmotnosti mierne prerastené tukom, ktorý mu dodá pri vyprážaní správnu arómu.

Čo si treba všímať pri kúpe?

Ak kupujeme kapra treba si všímať predovšetkým stav jeho očí. Mali by byť krásne lesklé, bez povlaku, vtedy je naozaj čerstvý. Najlepšie je kupovať bezšupinového kapra, vtedy sa nezdržiavame čistením kapra od šupín. Dostať ich bežne. Ak sa šupiny oddeľujú od kože, ide o starého kapra. To by sa nemalo stávať.

Pitvanie kapra

Keď kapra pitveme, je dôležité, aby sme špičkou noža nezasiahli do vnútorností, lebo sa nám môže stať že nám praskne mlieč (žlč), tá môže znehodnotiť celého kapra. Zostal by horký. Vnútornosti okrem mlieča sú vhodné na polievku. Kožu z kapra nie je nevyhnutné odstraňovať, pri tepelnej úprave pekne zmäkne a mäso sa od nej oddelí. Na pitvanie sú vhodné tenšie nože, ale dobre ostré.

Vkladať do mlieka či nie?

Ak by ste mali kapra, ktorého vám vylovili priamo z rybníka, je vhodné ho po nakrájaní namočiť do mlieka, vytiahne z neho pachuť z bahna. Pri kaproch bežne kupovaných z kadí to nie je nevyhnutné, už sú prečistené. Ale nič sa nestane ak aj takéhoto kapra namočíte do mlieka, je jemnejší.

Octová kúpeľ

Ak sťahujeme z kapra kožu a chceme ho naporcovať na podkovičky, je dobre ho najskôr očistiť od šúp a následne ho namočiť do octovej vody, koža pôjde dolu lepšie. Je to prácnejšie, ale oplatí sa to. Na plný dres vody treba pol litra octu. Kapra stačí do tejto zmesi namočiť na 10 až 15 minút.

Ako vyprážať

Kapra je najlepšie vyprážať vo fritovacom hrnci na programe ryby, alebo v hlbšom hrnci s dostatkom oleja, aby kapor plával, na nízkom ohni.

Dobrá rada o soli

Samotné mäso z kapra nesoľte, soľou dochuťte vajíčka, v ktorých ho budete obaľovať. Ak ho osolíte automaticky si púšťa vodu. Mäso treba dobre vysušiť, potom sa strúhanka neodlepuje od mäsa.

Daniel Hrivňák,

Profesionálnej gastronómii sa venuje už od svojich 17 rokov, keď prijal ponuku v tom čase v jednej z najluxusnejších reštaurácií Tempus Fugit. Šéfkuchárom sa stal už ako 22-ročný.

Jeho služby Executive Chefa začala neskôr využívať jedna z prominentných reštaurácií v Bratislave AuCafe. Mal 27 rokov, keď sa stal Executive Chefom pre skupinu Roman Restaurants. Aktuálne je spolumajiteľom a executive chef reštaurácie Rudolfinum v Bratislave. Jeho gastronomický rukopis momentálne využíva aj televízia Markíza.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 6 028
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 325
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 407
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 3 182
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 085
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 892
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 068
  8. Splnený sen 1 048
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 976
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 955

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Baníci cítia krivdu, keď niekto kritizuje umelé dotovanie Hornonitrianskych baní vládou. Na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

PRIMÁR

K pandémiám chrípky môže dochádzať s príchodom leta

Simulácia správne predpovedala pandémiu vírusu prasacej chrípky.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.