SME

Kúpať v mlieku? Osoliť? Takto si na Štedrý deň pripravíte kapra

Šéfkuchár Daniel Hrivňák radí, ako pripraviť kapra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aký veľký by mal byť kapor?

Všetko závisí od veľkosti rodiny a zaužívaných tradícií v jednotlivých krajoch. Ja by som odporúčal 3,5 kilogramového, to je taká fajn veľkosť, ideálna, aj čo sa týka chuti spracovaného mäsa. Mäso je pri tejto hmotnosti mierne prerastené tukom, ktorý mu dodá pri vyprážaní správnu arómu.

Čo si treba všímať pri kúpe?

Ak kupujeme kapra treba si všímať predovšetkým stav jeho očí. Mali by byť krásne lesklé, bez povlaku, vtedy je naozaj čerstvý. Najlepšie je kupovať bezšupinového kapra, vtedy sa nezdržiavame čistením kapra od šupín. Dostať ich bežne. Ak sa šupiny oddeľujú od kože, ide o starého kapra. To by sa nemalo stávať.

SkryťVypnúť reklamu

Pitvanie kapra

Keď kapra pitveme, je dôležité, aby sme špičkou noža nezasiahli do vnútorností, lebo sa nám môže stať že nám praskne žlč, tá môže znehodnotiť celého kapra. Zostal by horký. Vnútornosti okrem žlče sú vhodné na polievku. Kožu z kapra nie je nevyhnutné odstraňovať, pri tepelnej úprave pekne zmäkne a mäso sa od nej oddelí. Na pitvanie sú vhodné tenšie nože, ale dobre ostré.

Vkladať do mlieka či nie?

Ak by ste mali kapra, ktorého vám vylovili priamo z rybníka, je vhodné ho po nakrájaní namočiť do mlieka, vytiahne z neho pachuť z bahna. Pri kaproch bežne kupovaných z kadí to nie je nevyhnutné, už sú prečistené. Ale nič sa nestane ak aj takéhoto kapra namočíte do mlieka, je jemnejší.

Octový kúpeľ

Ak sťahujeme z kapra kožu a chceme ho naporcovať na podkovičky, je dobre ho najskôr očistiť od šúp a následne ho namočiť do octovej vody, koža pôjde dolu lepšie. Je to prácnejšie, ale oplatí sa to. Na plný drez vody treba pol litra octu. Kapra stačí do tejto zmesi namočiť na 10 až 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Ako vyprážať

Kapra je najlepšie vyprážať vo fritovacom hrnci na programe ryby, alebo v hlbšom hrnci s dostatkom oleja na nízkom ohni a aby plával.

Dobrá rada o soli

Samotné mäso z kapra nesoľte, soľou dochuťte vajíčka, v ktorých ho budete obaľovať. Ak ho osolíte, automaticky si púšťa vodu. Mäso treba dobre vysušiť, potom sa strúhanka neodlepuje od mäsa.

Daniel Hrivňák

Profesionálnej gastronómii sa venuje už od svojich 17 rokov, keď prijal ponuku v tom čase v jednej z najluxusnejších reštaurácií Tempus Fugit. Šéfkuchárom sa stal už ako 22-ročný.

Jeho služby Executive Chefa začala neskôr využívať jedna z prominentných reštaurácií v Bratislave AuCafe.

Mal 27 rokov, keď sa stal Executive Chefom pre skupinu Roman Restaurants. Aktuálne je spolumajiteľom a executive chef reštaurácie Rudolfinum v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  4. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  8. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  1. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  4. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  5. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  6. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  7. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  8. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 17 809
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 5 643
  3. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 4 299
  4. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 4 106
  5. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 3 605
  6. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 3 378
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 2 952
  8. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 086
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 23 632
  2. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 14 903
  3. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 14 465
  4. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 10 366
  5. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 9 263
  6. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 8 640
  7. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 8 269
  8. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 7 672
  1. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
  2. Radko Mačuha: Podať si ruku s Putinom, nieje žiadne umenie.
  3. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  4. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  5. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  6. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  7. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
  8. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa vedie do SNP.
SkryťZatvoriť reklamu