Káva
Aj keď sa ešte pred niekoľkými rokmi o káve uvažovalo ako o nápoji s negatívnym vplyvom na zdravie, podľa najnovších výskumov je jednoznačne zdraviu prospešný.
Malé čierne espresso má pozitívny vplyv nielen na srdce a cievy, ale aj na našu psychiku. Ak denne vypijete štyri šálky kávy, máte o pätinu menšiu pravdepodobnosť, že upadnete do depresie.
Kofeín stimuluje centrálnu nervovú sústavu a srdce, zvyšuje vylučovanie moču a stolice, rozširuje cievy srdca, mozgu, obličiek a periférne cievy.
Zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, povzbudzuje chuť do jedla a činnosť tráviaceho traktu, zlepšuje funkciu čriev pri zápche a odvodňuje, čím pomáha zbaviť organizmus toxických produktov. Urýchľuje metabolizmus mastných kyselín a odbúravanie tukov.

Odstraňuje únavu, vyvoláva pocit pohody a dobrej nálady. Zbystruje myslenie a u niektorých ľudí účinkuje ako afrodiziakum.
Pozor, takéto účinky má výlučne len káva bez mlieka a cukru! Určite nie je dobré piť presladené kávové verzie s rôznymi umelými príchuťami, ktoré dramaticky rozkolíšu hladinu cukru v krvi a s ňou aj vašu náladu.
A veľa závisí aj od vášho zdravotného stavu. Pitie kávy sa napríklad neodporúča, ak užívate antidepresíva alebo trpíte vysokým krvným tlakom.
Čokoláda
Ak sa počas dňa necítite vo svojej koži, doprajte si pár kociek kvalitnej čokolády. Najlepšie tmavej s vysokým obsahom kakaa. Konzumácia mliečnej čokolády, najmä pre obsah rafinovaného cukru či mliečnych derivátov nemá pozitívny vplyv na zdravie.
Horká čokoláda obsahuje látky ako teobromín a kofeín, ktoré tlmia stres a napätie. Navyše čokoláda s vyšším obsahom kakaa obsahuje menej cukru, čiže neuškodí ani vašej štíhlej línii.

Čokoláda je aj zdrojom horčíka, ktorý priaznivo pôsobí na funkcie mozgu. Napríklad výskum Nottinghamskej univerzity potvrdil, že vďaka pitiu hustej tmavej čokolády môžete povzbudiť prekrvenie mozgu a stimulovať jeho činnosť.
Ľudia po vypití takéhoto nápoja sa lepšie sústredili na náročnú duševnú prácu. Navyše vďaka vysokému obsahu antioxidantov dokáže kvalitná čokoláda chrániť cievy a krvný obeh.
Zdravé je aj vdychovanie čokoládovej vône, ktoré pozitívne stimuluje nervovú ústavu.
Zelenina, ovocie a ryby
Na našu náladu pozitívne pôsobia aj banán, zelery, oriešky či celozrnné výrobky. Nezabúdajte ani na ryby, ktoré vďaka omega-3 mastným kyselinám pomáhajú zmierniť príznaky depresie.
„Zohrávajú nenahraditeľnú úlohu pri vytváraní štrukturálnych a funkčných vlastností membrán nervových buniek, čo zahŕňa citlivosť receptorov, vodivosť neurosignálov a tvorbu neuroprenášačov. Pri ich nedostatku dochádza k zhoršeniu psychickej kondície a mentálnych funkcií,“ tvrdí špecialistka na výživu Janka Trebulová.
