SME
Štvrtok, 22. august, 2019 | Meniny má Tichomír

Babičkin jablkový koláč

Sladké, sezónne, jednoduché a klasické - komu by takýto koláč nechutil?

(Zdroj: Fotolia.com)

Suroviny:

  • 225 g masla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 350 g hladkej múky

Na náplň:

  • 2 kg jabĺk
  • šťava z ½ citrónu
  • mleté škorica
  • muškátový oriešok
  • 20 g masla
  • kalíštek brandy alebo amaretta
  • hrnček mlieka
  1. Vyšľaháme rozpustené maslo s cukrom, potom primiešame vajce a žĺtok. Postupne pridávame múku a rukami vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme 45 minút odpočívať.
  2. Jablká ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Vložíme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, cukor, škoricu, muškátový oriešok a trošku brandy na ochutenie. Prilejeme asi 5 lyžíc studenej vody a povaríme asi 4 minúty. Odstavíme a ešte v teplej zmesi necháme rozpustiť maslo.
  3. Rúru vyhrejeme na 210 stupňov. Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním koláčovú formu s priemerom 23 centimetrov. Presahujúce okraje odrežeme nožom. Na cesto nalejme jablkovú náplň. Zo zvyšku cesta nakrájame tenké pásiky a vytvoríme nimi na koláči mriežku. Miesta, kde sa prúžky prekrývajú, potrieme studenou vodou. Vrch koláča potrieme mliekom a pečieme 20 až 25 minút.

Tip: Podávame so šľahačkou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  4. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  4. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  5. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  6. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  7. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  8. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  9. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  10. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  1. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 12 586
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 085
  3. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 577
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 8 073
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 7 050
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 618
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 488
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 691
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 433
  10. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 432

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Dnes píše Matúš Ritomský

Opatrne s Kočnerovou Threemou

Kočnerove slová, do okamihu, kým sa ich nepodarí overiť, je treba brať s rezervou.

Publicista Matúš Ritomský.
Predseda Smeru Robert Fico.