Aj huby dokážu podporiť imunitu, trendom je hliva ustricovitá

Liečivá sila hlivy ustricovitej pramení z výživných látok, ktoré čerpá zo stromov, na ktorých táto huba rastie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Jej pozitívny vplyv na zdravie človeka sa využíval už pred tisícročiami najmä v Ázii, kde má liečba hubami najdlhšiu tradíciu.

K najúčinnejším látkam, ktoré sa skrývajú v hlive, patria betaglukány, ktoré dokážu stimulovať činnosť bielych krviniek v ich boji proti vírusom a baktériám.

Vďaka nim sa dokáže vyladiť imunitný systém človeka na najvyšší možný výkon. Betaglukány pomáhajú aj v liečbe kvasinkových infekcií, čo bolo dokázané viacerými vedeckými štúdiami, jednou z nich je štúdia z roku 2014 uverejnená v Nutrition Journal.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalšou účinnou látkou, ktorú obsahuje hliva, je lovastatín. Dokáže znížiť hladinu takzvaného zlého cholesterolu v krvi a pôsobiť preventívne proti rozvoju aterosklerózy a srdcovo-cievnych ochorení.

Okrem toho hliva obsahuje vitamíny B, D, C a K, nenasýtené mastné kyseliny a bioflavonoidy. Z minerálnych a stopových prvkov v nej môžeme nájsť železo, zinok, draslík, fosfor, selén, sodík, jód a bór.

Hliva ustricovitá sa využíva aj na doplnkovú liečbu rôznych kožných ochorení, ako sú akné, svrbenie kože, ekzémy a bradavice. Okrem toho, že pomáha znižovať vysoký krvný tlak, dokáže tiež na seba viazať ťažké kovy a vylúčiť ich z tela.

Vďaka silným antioxidačným účinkom prispieva k ochrane ciev a krvných doštičiek. Zároveň slúži ako prírodné probiotikum, podporuje rast prospešných baktérií v zažívacom ústrojenstve a vďaka tomu pomáha pri zápche alebo hnačke.

Ak nemáte možnosť konzumovať hlivu v jej pôvodnej prírodnej forme, dá sa kúpiť aj sušená vo forme kapsúl. V takom prípade je dobré vyberať si výrobky, v ktorých je sušená kompletne celá huba, nielen jej niektoré časti.

Podľa štúdie uverejnenej v Journal of Functional Foods dokáže znižovať dokonca aj hladinu cholesterolu v ľudskom tele. 

Prečítajte si tiež: Držková polievka z hlivy

Môžete si ju vypestovať aj doma

Hliva ustricovitá - pri jej pestovaní sa využíva najmä takzvaný polienkový spôsob, pri ktorom si huby ťahajú živiny z odumretého dreva.

Z neolúpaných stromových kmeňov narežeme polienka. Veľmi vhodné je drevo topoľové alebo bukové. Polienka naočkujeme tak, že na ich hornú reznú plochu položíme asi centimetrovú vrstvu očkovacieho sadiva.

Naočkované polienka uložíme do polyetylénového vreca a uložíme na tmavé vlhké miesto.

Mali by sme to urobiť v apríli alebo v máji. Koncom augusta polienka vyberieme a zasadíme do hĺbky 10 až 15 centimetrov do trávnika na vlhkom tmavšom mieste.

Prečítajte si tiež: Vypestujte si hlivu Prečítajte si tiež: 3x huby bez námahy: V bochníku, toaste i koláčikoch

 

 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  2. Virtuálne sídlo v Bratislave
  3. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  4. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  6. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  7. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  8. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 531
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 492
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 752
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 230
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 437
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 317
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 479
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 965

Téma: Chudnutie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Diéty

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kde sa vzala treska, vyprážaný syr a omáčka uho

Ako vznikli ikonické pokrmy socializmu.

DOMOV

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

Píše Roman Jančiga - Fórum

Kým sme boli pred sto rokmi

Rómovia nám najlepšie ukazujú našu minulosť v Uhorsku.

Píše Petr Kocina

Podvody so záverečnými prácami sa vymkli kontrole

Kauza Dankovej práce je takou hanbou, pri ktorej sa ťažko hľadajú paralely.

Neprehliadnite tiež

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.

Lenka Vavrinčíková: Začala som od piky a som za to vďačná

Kariéra moderátorky ju paradoxne priviedla aj k ďalšej vášni, tancu.