Čo v nedeľu na obed? Pripravte si domáce husacie hody

Ako upiecť hus dochrumkava a nevysušiť mäso? Máme pre vás zaručený recept a nákupný zoznam.

Pečená hus s jablkami 

Potrebujeme:

  • hus
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 jablká
  • majoránku

Postup:

Ak nemáte dokonalý hlinený pekáč s pokrievkou na pečenie husi, potom si urobte ‚kožtičku‘ hneď na začiatku pri vyššej teplote (okolo 210 – 220 °). Po hodine pečenia zlejte masť, hus ešte raz posoľte, vložte do nej stonky z majoránku, 2 strúčiky cesnaku a 2-3 jablká.  Potom už pečte hus prikrytú. 

Môžete aj pomaly – 6 hodín pri 130 °C. Bude ako páperie. Keď je mäkká, odkryte, zvýšte intenzitu rúry, prípadne zapnite aj ventilátor alebo gril – stačí dve-tri minútky a chrumkavá kožtička je naspäť, pričom mäso sa nestihne vysušiť. Pred dopečením môžete kožu potrieť mliekom alebo medom – bude ešte zlatistejšia. 

Poznámka: Ak počas pečenia zbierate vytopenú masť, treba to robiť tak, aby ste s masťou nebrali aj šťavu, pretože prítomnosť vody znižuje trvanlivosť masti – túto masť nikdy nemiešajte s prvou masťou, čo sa vytopila na začiatku.

Husacia pečeň s jablkami 

Potrebujeme: 

  • husaciu pečeň
  • mlieko
  • jablká
  • škoricu
  • husaciu masť
  • listy cvikly alebo mangoldu

Pečeň z vykŕmenej husi vložíme do mlieka a necháme v chlade do druhého dňa. V mlieku ponorenú pečeň vložíme do vodného kúpeľa a dve hodiny necháme v rúre pri 100 °C. Pečeň vyberieme z mlieka, nakrájame na asi 1 centimeter hrubé porcie, ktoré jemne okoreníme majoránom a opražíme na husacej masti. 

Jablká nakrájame na kolieska, odstránime jadrovník, okoreníme štipkou škorice a opečieme dozlatista z jednej strany nasucho, z druhej na lyžici husacej masti. Na záver pridáme posekané listy cvikly a/alebo mangoldu. Okoreníme čerstvým mletým korením a podávame s teplou zemiakovou lokšou.

Kapusta s jablkami 

Potrebujeme:

  • 1 hlávku červenej kapusty
  • 2 veľké cibule
  • 2 jablká a šálku brusníc
  • husaciu masť
  • červené víno
  • ocot
  • slivkový lekvár
  • ½ ČL mletého nového korenia
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Na husacej masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, osolíme, pridáme posekanú kapustu, koreniny a popražíme. Potom ju podlejeme červeným vínom, prikryjeme a jemne
podusíme tak, aby kapusta ostala čiastočne chrumkavá. Brusnice a postrúhané jablká zamiešame do kapusty. Dochutíme octom, lekvárom a soľou. Ešte približne päť minút podusíme.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Mastené lokše, husacia pečeň v masti a iné špeciality

 

 

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 8 442
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 690
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 688
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 213
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 026
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 582
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 340
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 300
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 187
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 929

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický

Češka bola roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.