Čo v nedeľu na obed? Pripravte si domáce husacie hody

Ako upiecť hus dochrumkava a nevysušiť mäso? Máme pre vás zaručený recept a nákupný zoznam.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pečená hus s jablkami 

Potrebujeme:

  • hus
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 jablká
  • majoránku

Postup:

Ak nemáte dokonalý hlinený pekáč s pokrievkou na pečenie husi, potom si urobte ‚kožtičku‘ hneď na začiatku pri vyššej teplote (okolo 210 – 220 °). Po hodine pečenia zlejte masť, hus ešte raz posoľte, vložte do nej stonky z majoránku, 2 strúčiky cesnaku a 2-3 jablká.  Potom už pečte hus prikrytú. 

Môžete aj pomaly – 6 hodín pri 130 °C. Bude ako páperie. Keď je mäkká, odkryte, zvýšte intenzitu rúry, prípadne zapnite aj ventilátor alebo gril – stačí dve-tri minútky a chrumkavá kožtička je naspäť, pričom mäso sa nestihne vysušiť. Pred dopečením môžete kožu potrieť mliekom alebo medom – bude ešte zlatistejšia. 

Poznámka: Ak počas pečenia zbierate vytopenú masť, treba to robiť tak, aby ste s masťou nebrali aj šťavu, pretože prítomnosť vody znižuje trvanlivosť masti – túto masť nikdy nemiešajte s prvou masťou, čo sa vytopila na začiatku.

Husacia pečeň s jablkami 

Potrebujeme: 

  • husaciu pečeň
  • mlieko
  • jablká
  • škoricu
  • husaciu masť
  • listy cvikly alebo mangoldu

Pečeň z vykŕmenej husi vložíme do mlieka a necháme v chlade do druhého dňa. V mlieku ponorenú pečeň vložíme do vodného kúpeľa a dve hodiny necháme v rúre pri 100 °C. Pečeň vyberieme z mlieka, nakrájame na asi 1 centimeter hrubé porcie, ktoré jemne okoreníme majoránom a opražíme na husacej masti. 

Jablká nakrájame na kolieska, odstránime jadrovník, okoreníme štipkou škorice a opečieme dozlatista z jednej strany nasucho, z druhej na lyžici husacej masti. Na záver pridáme posekané listy cvikly a/alebo mangoldu. Okoreníme čerstvým mletým korením a podávame s teplou zemiakovou lokšou.

Kapusta s jablkami 

Potrebujeme:

  • 1 hlávku červenej kapusty
  • 2 veľké cibule
  • 2 jablká a šálku brusníc
  • husaciu masť
  • červené víno
  • ocot
  • slivkový lekvár
  • ½ ČL mletého nového korenia
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Na husacej masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, osolíme, pridáme posekanú kapustu, koreniny a popražíme. Potom ju podlejeme červeným vínom, prikryjeme a jemne
podusíme tak, aby kapusta ostala čiastočne chrumkavá. Brusnice a postrúhané jablká zamiešame do kapusty. Dochutíme octom, lekvárom a soľou. Ešte približne päť minút podusíme.

Prečítajte si tiež: Mastené lokše, husacia pečeň v masti a iné špeciality

 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  2. Virtuálne sídlo v Bratislave
  3. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  4. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  6. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  7. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  8. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 531
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 492
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 752
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 230
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 437
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 317
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 479
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 965

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kde sa vzala treska, vyprážaný syr a omáčka uho

Ako vznikli ikonické pokrmy socializmu.

DOMOV

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

Píše Roman Jančiga - Fórum

Kým sme boli pred sto rokmi

Rómovia nám najlepšie ukazujú našu minulosť v Uhorsku.

Píše Petr Kocina

Podvody so záverečnými prácami sa vymkli kontrole

Kauza Dankovej práce je takou hanbou, pri ktorej sa ťažko hľadajú paralely.

Neprehliadnite tiež

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.

Lenka Vavrinčíková: Začala som od piky a som za to vďačná

Kariéra moderátorky ju paradoxne priviedla aj k ďalšej vášni, tancu.