SME

Čo v nedeľu na obed? Pripravte si domáce husacie hody

Ako upiecť hus dochrumkava a nevysušiť mäso? Máme pre vás zaručený recept a nákupný zoznam.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečená hus s jablkami 

Potrebujeme:

  • hus
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 jablká
  • majoránku

Postup:

Ak nemáte dokonalý hlinený pekáč s pokrievkou na pečenie husi, potom si urobte ‚kožtičku‘ hneď na začiatku pri vyššej teplote (okolo 210 – 220 °). Po hodine pečenia zlejte masť, hus ešte raz posoľte, vložte do nej stonky z majoránku, 2 strúčiky cesnaku a 2-3 jablká.  Potom už pečte hus prikrytú. 

Môžete aj pomaly – 6 hodín pri 130 °C. Bude ako páperie. Keď je mäkká, odkryte, zvýšte intenzitu rúry, prípadne zapnite aj ventilátor alebo gril – stačí dve-tri minútky a chrumkavá kožtička je naspäť, pričom mäso sa nestihne vysušiť. Pred dopečením môžete kožu potrieť mliekom alebo medom – bude ešte zlatistejšia. 

SkryťVypnúť reklamu

Poznámka: Ak počas pečenia zbierate vytopenú masť, treba to robiť tak, aby ste s masťou nebrali aj šťavu, pretože prítomnosť vody znižuje trvanlivosť masti – túto masť nikdy nemiešajte s prvou masťou, čo sa vytopila na začiatku.

Husacia pečeň s jablkami 

Potrebujeme: 

  • husaciu pečeň
  • mlieko
  • jablká
  • škoricu
  • husaciu masť
  • listy cvikly alebo mangoldu

Pečeň z vykŕmenej husi vložíme do mlieka a necháme v chlade do druhého dňa. V mlieku ponorenú pečeň vložíme do vodného kúpeľa a dve hodiny necháme v rúre pri 100 °C. Pečeň vyberieme z mlieka, nakrájame na asi 1 centimeter hrubé porcie, ktoré jemne okoreníme majoránom a opražíme na husacej masti. 

Jablká nakrájame na kolieska, odstránime jadrovník, okoreníme štipkou škorice a opečieme dozlatista z jednej strany nasucho, z druhej na lyžici husacej masti. Na záver pridáme posekané listy cvikly a/alebo mangoldu. Okoreníme čerstvým mletým korením a podávame s teplou zemiakovou lokšou.

SkryťVypnúť reklamu

Kapusta s jablkami 

Potrebujeme:

  • 1 hlávku červenej kapusty
  • 2 veľké cibule
  • 2 jablká a šálku brusníc
  • husaciu masť
  • červené víno
  • ocot
  • slivkový lekvár
  • ½ ČL mletého nového korenia
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Na husacej masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, osolíme, pridáme posekanú kapustu, koreniny a popražíme. Potom ju podlejeme červeným vínom, prikryjeme a jemne
podusíme tak, aby kapusta ostala čiastočne chrumkavá. Brusnice a postrúhané jablká zamiešame do kapusty. Dochutíme octom, lekvárom a soľou. Ešte približne päť minút podusíme.

Prečítajte si tiež: Mastené lokše, husacia pečeň v masti a iné špeciality Čítajte 

 

 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 983
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 811
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 624
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 943
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 432
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 124
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 209
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 898
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 469
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 874
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 751
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 557
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu