Čo v nedeľu na obed? Pripravte si domáce husacie hody

Ako upiecť hus dochrumkava a nevysušiť mäso? Máme pre vás zaručený recept a nákupný zoznam.

Pečená hus s jablkami 

Potrebujeme:

  • hus
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 jablká
  • majoránku

Postup:

Ak nemáte dokonalý hlinený pekáč s pokrievkou na pečenie husi, potom si urobte ‚kožtičku‘ hneď na začiatku pri vyššej teplote (okolo 210 – 220 °). Po hodine pečenia zlejte masť, hus ešte raz posoľte, vložte do nej stonky z majoránku, 2 strúčiky cesnaku a 2-3 jablká.  Potom už pečte hus prikrytú. 

Môžete aj pomaly – 6 hodín pri 130 °C. Bude ako páperie. Keď je mäkká, odkryte, zvýšte intenzitu rúry, prípadne zapnite aj ventilátor alebo gril – stačí dve-tri minútky a chrumkavá kožtička je naspäť, pričom mäso sa nestihne vysušiť. Pred dopečením môžete kožu potrieť mliekom alebo medom – bude ešte zlatistejšia. 

Poznámka: Ak počas pečenia zbierate vytopenú masť, treba to robiť tak, aby ste s masťou nebrali aj šťavu, pretože prítomnosť vody znižuje trvanlivosť masti – túto masť nikdy nemiešajte s prvou masťou, čo sa vytopila na začiatku.

Husacia pečeň s jablkami 

Potrebujeme: 

  • husaciu pečeň
  • mlieko
  • jablká
  • škoricu
  • husaciu masť
  • listy cvikly alebo mangoldu

Pečeň z vykŕmenej husi vložíme do mlieka a necháme v chlade do druhého dňa. V mlieku ponorenú pečeň vložíme do vodného kúpeľa a dve hodiny necháme v rúre pri 100 °C. Pečeň vyberieme z mlieka, nakrájame na asi 1 centimeter hrubé porcie, ktoré jemne okoreníme majoránom a opražíme na husacej masti. 

Jablká nakrájame na kolieska, odstránime jadrovník, okoreníme štipkou škorice a opečieme dozlatista z jednej strany nasucho, z druhej na lyžici husacej masti. Na záver pridáme posekané listy cvikly a/alebo mangoldu. Okoreníme čerstvým mletým korením a podávame s teplou zemiakovou lokšou.

Kapusta s jablkami 

Potrebujeme:

  • 1 hlávku červenej kapusty
  • 2 veľké cibule
  • 2 jablká a šálku brusníc
  • husaciu masť
  • červené víno
  • ocot
  • slivkový lekvár
  • ½ ČL mletého nového korenia
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Na husacej masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, osolíme, pridáme posekanú kapustu, koreniny a popražíme. Potom ju podlejeme červeným vínom, prikryjeme a jemne
podusíme tak, aby kapusta ostala čiastočne chrumkavá. Brusnice a postrúhané jablká zamiešame do kapusty. Dochutíme octom, lekvárom a soľou. Ešte približne päť minút podusíme.

Prečítajte si tiež: Mastené lokše, husacia pečeň v masti a iné špeciality

 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 14 466
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 11 968
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 9 782
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 256
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 086
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 5 492
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 310
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 208
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 650
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 018

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Únik chemikálií nepotvrdili. Čo sa stalo na stavenisku R7 pri Blatnej (otázky a odpovede)

Merania hasičov a chemikov nebezpečné látky nepotvrdili.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Teraz Šefčoviča nastrkajú všade

Do prezidentskej zápletky už chýba len Danko.

EKONOMIKA

Kratochvílová: Chceme ľudí presvedčiť, aby presadli do autobusov

Ako bude vyzerať doprava v hlavnom meste?

KOMENTÁRE

Dostali sme sa do civilizačnej pasce (píše Michal Havran)

Zostaneme opäť sami, rozhádaní s našimi spojencami, bez plánu a peňazí.

Neprehliadnite tiež