Bezgluténová módna vlna: môže vám vysadenie lepku uškodiť?

Nemáte diagnostikovanú celiakiu, no aj tak ste sa rozhodli, že lepok jesť nebudete. Čo na to hovoria odborníci?

(Zdroj: Flickr.com)

Sú ľudia, ktorí potrebujú skúšať všetky nové diéty, ktoré sa objavia a sú takí, ktorí ich nanešťastie musia dodržiavať zo zdravotných dôvodov. Takýmto prípadom je aj takzvaná bezlepková diéta, kedy človek zo stravy vylúči potraviny obsahujúce lepok – teda pšenicu, jačmeň, raž a ovos.

Najčastejším dôvodom býva diagnostikovaná celiakia. Nájdu sa však aj ľudia, ktorí bezlepkovej diéte podľahnú len preto, že sa dopočuli, že lepok je zlý.

„Medicínsky sa nikdy nepotvrdilo, že by lepok škodil všetkým ľuďom bez výnimky. Problém spôsobuje iba tým, ktorých imunitný systém naň nejako abnormálne reaguje,“ hovorí gastroenterológ Peter Minárik. Tou nezvyčajnou reakciou sú predovšetkým tráviace ťažkosti, problémy so vstrebávaním živín ako vápnik a železo, chudokrvnosť či kožná reakcia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa však človek rozhodne vysadiť lepok len preto, že chce experimentovať so svojou stravou alebo dokonca verí, že je tento komplex bielkovín škodlivý, ešte to nemusí znamenať, že sa správa rozumne. Gastroenterológ Michal Pješčák uvádza, že „V tele zdravého človeka sa tieto bielkoviny rozštiepia enzýmami v tenkom čreve a bežne vstrebávajú.”

Slepá viera, ktorá pramení najmä z toho, že je niečo v móde, tak nie je vždy úplne na mieste.

Chudnutie bez lepku? Mýtus

Ak sa človek dobrovoľne rozhodne stravovať bezlepkovo, mal by vedieť, ktoré potraviny jesť, ktoré vylúčiť, ale najmä to, čo od takejto diéty očakáva.

Jedným z dôvodov, pre ktorý ľudia vylúčia zo stravy lepok, je túžba po krajšej postave. Podľa Pješčáka však nie je pravidlom, že bezlepková strava vedie k zníženiu hmotnosti, pretože samotný lepok ju nezvyšuje.

„Na zníženie hmotnosti má vplyv nižší kalorický príjem, pričom aj bezlepkové potraviny majú dostatok energie. Pokles hmotnosti je skôr daný tým, že človek prijme menej sacharidov, ktoré obsahuje napríklad pečivo a ak sa k tomu pridá aj pravidelné cvičenie, žiadaný pokles nadmernej hmotnosti sa dostaví,“ tvrdí. Podobne to vidí aj štúdia z roku 2012.

Podľa Michala Pješčáka stúpol za posledné polstoročie príjem lepku v strave asi štvornásobne. „Preto dochádza aj k zvýšeniu počtu ľudí netolerujúcich lepok. Tým je možné vysvetliť, prečo sa niektorí ľudia, ktorí dosiaľ konzumovali pre nich bežnú stravu, možno s nadmerným množstvom lepku, cítia lepšie, ak začnú jesť bezlepkové potraviny,” hovorí.

Stav, kedy človek nemá celiakiu, ale i tak mu lepok nerobí dobre, sa nazýva neceliakálna bezgluténová senzitivita, teda intolerancia alebo citlivosť na lepok. Počas nášho života sa údajne všetci aspoň raz stretneme s nejakou neželanou reakciou na lepok.

Lepok nie je nevyhnutný pre život, ale...

Tak ako to je? Sú bezlepkové potraviny pre zdravých ľudí prospešné alebo nie?

„Nemôžeme povedať, že bezlepkové potraviny škodia ľuďom, ktorí netrpia na celiakiu alebo inú formu gluténovej poruchy. Takisto nemožno povedať, že bezlepkové potraviny sú menej nutrične bohaté než bežné obilniny. Aj v bezlepkovom chlebe, pečive alebo cestovinách môže byť vláknina alebo vitamíny. Lepok nie je nevyhnutný pre život a bezlepková diéta nie je preto automaticky nezdravá alebo nutrične chudobná strava,“ objasnil Peter Minárik.

Dodáva však, že lekári napriek tomu neodporúčajú, aby sa ľudia púšťali do bezlepkového stravovania bez medicínskych, respektíve zdravotných dôvodov.

Vysadením lepku ste ešte nevyhrali

Najdôležitejším dôvodom, pre ktorý by ste si nemali samovoľne naordinovať bezlepkovú diétu je ten, že hoci máte ťažkosti, celiaku nemáte lekársky potvrdenú. Peter Minárik radí, že by sa najprv mala vylúčiť skrytá forma tohto ochorenia.

„Pokiaľ sa tak neurobí, potom pri obmedzení lepku v strave sa istý čas už nemusí dať ochorenie zistiť z krvi ani z mikroskopickej analýzy vzoriek sliznice tenkého čreva. Výsledky môžu byť falošne negatívne,“ vysvetľuje.

Bezlepkové vôbec nemusí byť bez lepku

„Ľudia, ktorí experimentujú s bezlepkovým stravovaním len preto, že je to v móde, sa stravujú skôr nízko-lepkovo než bezlepkovo. Neuvedomujú si totiž, že dôsledné bezlepkové stravovanie znamená viac než len odmietanie chleba, pečiva a cestovín pripravených z bežných obilnín,“ hovorí Minárik.

Pri skutočnej celiakii totiž ide o to, že pacienti nesmú zjesť viac ako 10 miligramov lepku denne. Preto musia byť pri stravovaní veľmi dôslední a dávať si pozor aj na jeho stopové množstvá v potrave. Na tie môžu nevedomky natrafiť napríklad aj v omáčkach, koreninách, bujónoch, hotových mäsových výrobkoch, zmrzline, pudingoch či zeleninových výrobkoch.

Mnohí si tiež neuvedomujú, že pravá bezlepková diéta nie je len o stravovacích návykoch, ale aj o čistých rukách zbavených lepku, prípadne používaní rukavíc pri práci s jedlom a taktiež aj o narábaní s kuchynským náčiním.

„Pri kuchynskej príprave musia celiatici dôsledne dbať na to, aby bežné potraviny s obsahom lepku neprišli do kontaktu s bezlepkovými, a aby ich tak nekontaminovali. K tomu treba v domácnosti striktne oddeliť lepkové a bezlepkové potraviny a suroviny, nepoužívať na ich spracovanie tie isté náradia ako nože a dosky alebo prístroje, napríklad hriankovače,“ upozorňuje Peter Minárik.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  4. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  9. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  10. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  4. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  5. Do we have "Sagans" in language education?
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  9. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  10. Top trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 23 749
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 18 103
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 17 218
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 7 842
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 6 724
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 346
  7. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 3 254
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 2 515
  9. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 2 276
  10. Najväčšia šanca získať Daikin Althermu s dotáciou až do 3 700 €! 1 885

Téma: Diéty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava, Alergia

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Café Európa: Kvalita médií a dezinformácie na Slovensku

V akom stave sú slovenské médiá. Sledujte diskusiu naživo.

KOMENTÁRE

Katastrofa: Nikdy nebolo lepšie (píše Ivan Mikloš)

Samotné fakty na víťazstvo nad populistami a demagógmi nestačia.

ŠPORT

Hamšík zrejme pôjde do Číny: Chcel by som skúsiť niečo nové

Som sklamaný, že nám opäť titul ušiel, uviedol Marek Hamšík.

Neprehliadnite tiež

Ako by mal vyzerať dobrý rozhovor o sexe? Trinásť tipov podľa odborníčok

Postup, ako sa začať s partnerom či partnerkou rozprávať o intímnom živote.

Zverejnili oficiálne fotografie zo svadby Harryho a Meghan

Autorom je fotograf Alexi Lubomirski, ktorý snímky zhotovil na hrade Windsor.

Módna poradňa: Ako si vybrať plavky podľa typu postavy

Aby na vás plavky vyzerali sexy, musia správne sedieť. Poradíme vám, ako na to.

Vzťahová poradňa: Mám obetovať svoj dlhoročný vzťah?

Klinická psychologička radí v partnerských problémoch.