SME

Bezgluténová módna vlna: môže vám vysadenie lepku uškodiť?

Nemáte diagnostikovanú celiakiu, no aj tak ste sa rozhodli, že lepok jesť nebudete. Čo na to hovoria odborníci?

(Zdroj: Flickr.com)

Sú ľudia, ktorí potrebujú skúšať všetky nové diéty, ktoré sa objavia a sú takí, ktorí ich nanešťastie musia dodržiavať zo zdravotných dôvodov. Takýmto prípadom je aj takzvaná bezlepková diéta, kedy človek zo stravy vylúči potraviny obsahujúce lepok – teda pšenicu, jačmeň, raž a ovos.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčastejším dôvodom býva diagnostikovaná celiakia. Nájdu sa však aj ľudia, ktorí bezlepkovej diéte podľahnú len preto, že sa dopočuli, že lepok je zlý.

„Medicínsky sa nikdy nepotvrdilo, že by lepok škodil všetkým ľuďom bez výnimky. Problém spôsobuje iba tým, ktorých imunitný systém naň nejako abnormálne reaguje,“ hovorí gastroenterológ Peter Minárik. Tou nezvyčajnou reakciou sú predovšetkým tráviace ťažkosti, problémy so vstrebávaním živín ako vápnik a železo, chudokrvnosť či kožná reakcia.

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa však človek rozhodne vysadiť lepok len preto, že chce experimentovať so svojou stravou alebo dokonca verí, že je tento komplex bielkovín škodlivý, ešte to nemusí znamenať, že sa správa rozumne. Gastroenterológ Michal Pješčák uvádza, že „V tele zdravého človeka sa tieto bielkoviny rozštiepia enzýmami v tenkom čreve a bežne vstrebávajú.”

Slepá viera, ktorá pramení najmä z toho, že je niečo v móde, tak nie je vždy úplne na mieste.

Chudnutie bez lepku? Mýtus

Ak sa človek dobrovoľne rozhodne stravovať bezlepkovo, mal by vedieť, ktoré potraviny jesť, ktoré vylúčiť, ale najmä to, čo od takejto diéty očakáva.

Jedným z dôvodov, pre ktorý ľudia vylúčia zo stravy lepok, je túžba po krajšej postave. Podľa Pješčáka však nie je pravidlom, že bezlepková strava vedie k zníženiu hmotnosti, pretože samotný lepok ju nezvyšuje.

SkryťVypnúť reklamu

„Na zníženie hmotnosti má vplyv nižší kalorický príjem, pričom aj bezlepkové potraviny majú dostatok energie. Pokles hmotnosti je skôr daný tým, že človek prijme menej sacharidov, ktoré obsahuje napríklad pečivo a ak sa k tomu pridá aj pravidelné cvičenie, žiadaný pokles nadmernej hmotnosti sa dostaví,“ tvrdí. Podobne to vidí aj štúdia z roku 2012.

Podľa Michala Pješčáka stúpol za posledné polstoročie príjem lepku v strave asi štvornásobne. „Preto dochádza aj k zvýšeniu počtu ľudí netolerujúcich lepok. Tým je možné vysvetliť, prečo sa niektorí ľudia, ktorí dosiaľ konzumovali pre nich bežnú stravu, možno s nadmerným množstvom lepku, cítia lepšie, ak začnú jesť bezlepkové potraviny,” hovorí.

Stav, kedy človek nemá celiakiu, ale i tak mu lepok nerobí dobre, sa nazýva neceliakálna bezgluténová senzitivita, teda intolerancia alebo citlivosť na lepok. Počas nášho života sa údajne všetci aspoň raz stretneme s nejakou neželanou reakciou na lepok.

SkryťVypnúť reklamu

Lepok nie je nevyhnutný pre život, ale...

Tak ako to je? Sú bezlepkové potraviny pre zdravých ľudí prospešné alebo nie?

„Nemôžeme povedať, že bezlepkové potraviny škodia ľuďom, ktorí netrpia na celiakiu alebo inú formu gluténovej poruchy. Takisto nemožno povedať, že bezlepkové potraviny sú menej nutrične bohaté než bežné obilniny. Aj v bezlepkovom chlebe, pečive alebo cestovinách môže byť vláknina alebo vitamíny. Lepok nie je nevyhnutný pre život a bezlepková diéta nie je preto automaticky nezdravá alebo nutrične chudobná strava,“ objasnil Peter Minárik.

Dodáva však, že lekári napriek tomu neodporúčajú, aby sa ľudia púšťali do bezlepkového stravovania bez medicínskych, respektíve zdravotných dôvodov.

Vysadením lepku ste ešte nevyhrali

Najdôležitejším dôvodom, pre ktorý by ste si nemali samovoľne naordinovať bezlepkovú diétu je ten, že hoci máte ťažkosti, celiaku nemáte lekársky potvrdenú. Peter Minárik radí, že by sa najprv mala vylúčiť skrytá forma tohto ochorenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Pokiaľ sa tak neurobí, potom pri obmedzení lepku v strave sa istý čas už nemusí dať ochorenie zistiť z krvi ani z mikroskopickej analýzy vzoriek sliznice tenkého čreva. Výsledky môžu byť falošne negatívne,“ vysvetľuje.

Bezlepkové vôbec nemusí byť bez lepku

„Ľudia, ktorí experimentujú s bezlepkovým stravovaním len preto, že je to v móde, sa stravujú skôr nízko-lepkovo než bezlepkovo. Neuvedomujú si totiž, že dôsledné bezlepkové stravovanie znamená viac než len odmietanie chleba, pečiva a cestovín pripravených z bežných obilnín,“ hovorí Minárik.

Pri skutočnej celiakii totiž ide o to, že pacienti nesmú zjesť viac ako 10 miligramov lepku denne. Preto musia byť pri stravovaní veľmi dôslední a dávať si pozor aj na jeho stopové množstvá v potrave. Na tie môžu nevedomky natrafiť napríklad aj v omáčkach, koreninách, bujónoch, hotových mäsových výrobkoch, zmrzline, pudingoch či zeleninových výrobkoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mnohí si tiež neuvedomujú, že pravá bezlepková diéta nie je len o stravovacích návykoch, ale aj o čistých rukách zbavených lepku, prípadne používaní rukavíc pri práci s jedlom a taktiež aj o narábaní s kuchynským náčiním.

„Pri kuchynskej príprave musia celiatici dôsledne dbať na to, aby bežné potraviny s obsahom lepku neprišli do kontaktu s bezlepkovými, a aby ich tak nekontaminovali. K tomu treba v domácnosti striktne oddeliť lepkové a bezlepkové potraviny a suroviny, nepoužívať na ich spracovanie tie isté náradia ako nože a dosky alebo prístroje, napríklad hriankovače,“ upozorňuje Peter Minárik.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 287
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 560
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 334
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 433
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 524
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 231
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 568
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu