SME

Džús alebo smoothie? Toto sú klady a zápory tekutých vitamínov

Zorientujte sa v tom, čo je zdravšie.

(Zdroj: Flickr.com)

Nejednému z nás napadne v rámci zdravého životného štýlu zaradiť do svojho jedálnička ovocie a zeleninu. Mnohí po nich siahajú nielen v ich klasickej, ale i tekutej forme, a to v podobe džúsov alebo obľúbených smoothies.

Hlavný rozdiel spočíva v tom, že pri smoothies ide o rozmixované ovocie s celou dužinou a pri džúsoch iba o odšťavovanie plodov. Oba typy majú svoje výhody i nevýhody, nie je však úplne jedno, ktorý si dáme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zaostrené na fruktózu

Základným problémom v oboch prípadoch je, že ako ovocné džúsy, tak aj smoothies obsahujú veľké množstvo ovocného cukru, teda fruktózy. Tá môže vo väčších množstvách spôsobovať zdravotné ťažkosti ako zhoršenie trávenia, nadúvanie a niektoré štúdie jej pripisujú aj vznik stukovatenej pečene, či zníženú citlivosť na inzulín.

SkryťVypnúť reklamu

Tu však treba vyzdvihnúť inú vlastnosť smoothies. Pri mixovaní ovocia a zeleniny totiž nedochádza k odstraňovaniu vlákniny, a práve tá spomaľuje vstrebávanie fruktózy. Vďaka tomu sa hladina cukru v krvi nezvýši tak rýchlo, človek sa zasýti na dlhšie, a aj preto si smoothies v tomto smere pripisujú bod.

Pri pití odšťavovaných džúsov sa látky (živiny a cukry) z ovocia vstrebávajú do organizmu rýchlejšie, preto sú vhodnejšie napríklad pri športovaní či vo chvíľach, keď potrebujeme „nakopnúť“ a získať okamžitú energiu. Nie sú vhodné ako náhrada tekutín či jedla.

Radšej si ich vyrobte

Pri oboch produktoch platí, že záleží na ich pôvode, teda či ide o kupovaný alebo doma pripravený nápoj.

„Je zrejmé, že doma vyrobený nápoj z čerstvých potravín bude mať väčšiu biologickú hodnotu, ako nápoj balený, keďže do domáceho nápoja použijeme len čerstvé potraviny. Samozrejme aj obsah vlákniny, ktorú prijmeme v doma urobenom nápoji, je vyšší ako v bežných džúsoch,“ uviedol gastroenterológ Michal Pješčák.

SkryťVypnúť reklamu

Na druhej strane dodáva, že pri kupovaných balených nápojoch si kupujúci vždy môžu skontrolovať ich obsah a lepšie sa zorientovať v množstvách a pomeroch surovín.

Netreba však zabúdať na to, že v bežne dostupných pasterizovaných džúsoch v obchodoch sa nachádzajú okrem ovocia aj látky navyše. Vo veľkej miere je to najmä pridaný cukor, ktorý vysoko prevyšuje množstvo vitamínov a živín obsiahnutých v takýchto džúsoch.

Zjednodušene povedané, ide o tekuté kalórie a štúdia z roku 2008 taktiež dokázala, že pri pití takýchto nápojov máme potrebu jesť viac a teda aj viac priberať, keďže sladké džúsy nás nezasýtia vôbec alebo len na krátku dobu.

Nemixujte všetko, čo vám príde pod ruku

Z hľadiska výživy a zároveň príjmu a spracovania cukrov je teda vhodnejšie do stravy zakomponovať mixované ovocie a zeleninu. „Výhoda smoothie je hlavne v tom, že je chutné a v malom objeme v krátkom čase telu dodáme veľa živín a vlákniny,“ tvrdí Michal Pješčák.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ich nakombinovať? Ideálne je meniť zložky potravín podľa chuti.

„Netreba zbytočne dávať do mixéra všetko, čo nám príde pod ruku, ale mať vybraté chutné kombinácie ovocia, zeleniny, podľa toho, na čo máme práve chuť. Vhodné je pridávať aj zložky, ktoré obsahujú bielkoviny a tuky ako oriešky, semená, ľan, olej, či arašidové maslo. Tráviaci systém zdravého človeka dokáže stráviť aj rôzne kombinácie ovocia a zeleniny, samozrejme ak sú prijímané v primeranom množstve.“

Pješčak tiež odporúča, že ani pri pití smoothies by sme nemali zabúdať na normálnu stravu a pitný režim.

„Množstvo tekutín sa líši podľa potreby ľudského tela, podľa teploty vonkajšieho prostredia, fyzickej a psychickej záťaže. Počas dňa je vhodné kombinovať s týmito nápojmi aj celé ovocie a zeleninu, nie je vhodné preferovať len mixované. Vhodné je konzumovať od približne tristo mililitrov do jedného litra spolu s prijímaním iných tekutín,“ odporúča gastroenterológ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Americká dietologička Molly Kimball zhrnula výhody a nevýhody džúsov a smoothies v niekoľkých bodoch:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 625
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 127
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 833
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 076
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 268
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 845
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 817
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu