Nejednému z nás napadne v rámci zdravého životného štýlu zaradiť do svojho jedálnička ovocie a zeleninu. Mnohí po nich siahajú nielen v ich klasickej, ale i tekutej forme, a to v podobe džúsov alebo obľúbených smoothies.
Hlavný rozdiel spočíva v tom, že pri smoothies ide o rozmixované ovocie s celou dužinou a pri džúsoch iba o odšťavovanie plodov. Oba typy majú svoje výhody i nevýhody, nie je však úplne jedno, ktorý si dáme.
Zaostrené na fruktózu
Základným problémom v oboch prípadoch je, že ako ovocné džúsy, tak aj smoothies obsahujú veľké množstvo ovocného cukru, teda fruktózy. Tá môže vo väčších množstvách spôsobovať zdravotné ťažkosti ako zhoršenie trávenia, nadúvanie a niektoré štúdie jej pripisujú aj vznik stukovatenej pečene, či zníženú citlivosť na inzulín.
Tu však treba vyzdvihnúť inú vlastnosť smoothies. Pri mixovaní ovocia a zeleniny totiž nedochádza k odstraňovaniu vlákniny, a práve tá spomaľuje vstrebávanie fruktózy. Vďaka tomu sa hladina cukru v krvi nezvýši tak rýchlo, človek sa zasýti na dlhšie, a aj preto si smoothies v tomto smere pripisujú bod.

Pri pití odšťavovaných džúsov sa látky (živiny a cukry) z ovocia vstrebávajú do organizmu rýchlejšie, preto sú vhodnejšie napríklad pri športovaní či vo chvíľach, keď potrebujeme „nakopnúť“ a získať okamžitú energiu. Nie sú vhodné ako náhrada tekutín či jedla.
Radšej si ich vyrobte
Pri oboch produktoch platí, že záleží na ich pôvode, teda či ide o kupovaný alebo doma pripravený nápoj.
„Je zrejmé, že doma vyrobený nápoj z čerstvých potravín bude mať väčšiu biologickú hodnotu, ako nápoj balený, keďže do domáceho nápoja použijeme len čerstvé potraviny. Samozrejme aj obsah vlákniny, ktorú prijmeme v doma urobenom nápoji, je vyšší ako v bežných džúsoch,“ uviedol gastroenterológ Michal Pješčák.
Na druhej strane dodáva, že pri kupovaných balených nápojoch si kupujúci vždy môžu skontrolovať ich obsah a lepšie sa zorientovať v množstvách a pomeroch surovín.
Netreba však zabúdať na to, že v bežne dostupných pasterizovaných džúsoch v obchodoch sa nachádzajú okrem ovocia aj látky navyše. Vo veľkej miere je to najmä pridaný cukor, ktorý vysoko prevyšuje množstvo vitamínov a živín obsiahnutých v takýchto džúsoch.
Zjednodušene povedané, ide o tekuté kalórie a štúdia z roku 2008 taktiež dokázala, že pri pití takýchto nápojov máme potrebu jesť viac a teda aj viac priberať, keďže sladké džúsy nás nezasýtia vôbec alebo len na krátku dobu.
Nemixujte všetko, čo vám príde pod ruku
Z hľadiska výživy a zároveň príjmu a spracovania cukrov je teda vhodnejšie do stravy zakomponovať mixované ovocie a zeleninu. „Výhoda smoothie je hlavne v tom, že je chutné a v malom objeme v krátkom čase telu dodáme veľa živín a vlákniny,“ tvrdí Michal Pješčák.
Ako ich nakombinovať? Ideálne je meniť zložky potravín podľa chuti.
„Netreba zbytočne dávať do mixéra všetko, čo nám príde pod ruku, ale mať vybraté chutné kombinácie ovocia, zeleniny, podľa toho, na čo máme práve chuť. Vhodné je pridávať aj zložky, ktoré obsahujú bielkoviny a tuky ako oriešky, semená, ľan, olej, či arašidové maslo. Tráviaci systém zdravého človeka dokáže stráviť aj rôzne kombinácie ovocia a zeleniny, samozrejme ak sú prijímané v primeranom množstve.“
Pješčak tiež odporúča, že ani pri pití smoothies by sme nemali zabúdať na normálnu stravu a pitný režim.

„Množstvo tekutín sa líši podľa potreby ľudského tela, podľa teploty vonkajšieho prostredia, fyzickej a psychickej záťaže. Počas dňa je vhodné kombinovať s týmito nápojmi aj celé ovocie a zeleninu, nie je vhodné preferovať len mixované. Vhodné je konzumovať od približne tristo mililitrov do jedného litra spolu s prijímaním iných tekutín,“ odporúča gastroenterológ.
Americká dietologička Molly Kimball zhrnula výhody a nevýhody džúsov a smoothies v niekoľkých bodoch:
Džúsy
+ Ľudia v nich často používajú aj zeleninu, ktorú by bežne nejedli
+ Keďže neobsahujú vlákninu, pre ľudí s tráviacimi problémami je ľahšie vstrebať živiny
+ Pohár džúsu je rýchlym spôsobom, ako si dodať živiny
- Ak ich tvorí len ovocie, sú zásobníkom veľkého množstva cukrov
- Neobsahujú vlákninu, preto sa nimi človek nezasýti
- Džúsy neobsahujú bielkoviny, človek nimi teda nemôže nahradiť normálne jedlo
Smoothies
+ Obsahujú vlákninu, človeka zasýtia na dlhší čas ako džúsy
+ Rozmixované ovocie a zelenina spolu s bielkovinami, ako napríklad nízkotučným jogurtom alebo mliekom, môžu byť náhradou bežného jedla
- Zvyčajne ich ľudia robia s menším množstvom zeleniny, preto sa ich tiež týka problém spojený s vyšším obsahom fruktózy