Z lesa do špajze. Ako konzervovať huby a drobné ovocie

Lesy, háje a hory – to sú naše komory, hovorí slovenské príslovie a dodnes je to pravda.

Lesné plody sú chutným, zdravým a najmä žiadaným doplnkom stravy a aj na konci leta ich môžete v lese nazbierať dosť, aby ste sa zásobili na zimu. Čierne, červené a biele ríbezle, maliny, jahody, černice, čučoriedky, egreše či višne majú svojich divorastúcich predkov stále voľne v prírode a naša zemepisná poloha im poskytuje ideálne podmienky.  Pripravte si dobroty na zimu. 

Článok pokračuje pod video reklamou

Zavárané brusnice s rumom

Brusnice kúpime pri ceste a donesieme domov. Ak chceme mať dobrý pocit, že neboli zbierané v národnom parku a nebudú chýbať medveďom, kúpime ich na miestnom trhu.

Potrebujeme:

  • brusnice
  • cukor
  • tuzemský rum
  • klinčeky

Postup:

Brusnice preberieme v ten deň ako sme ich kúpili, opláchneme, naplníme do umytých 2-2,5 dl pohárikov. Do každého pridáme pol deci rumu, 1 PL cukru a 2 klinčeky.
Zalejeme vriacou vodou, uzavrieme a sterilizujeme 10 - 15 minút pri 90 °C.

Kuriatka v masti

Kuriatka si najlepšie zachovajú svoju vôňu a chuť, ak sa podusia na bravčovej masti so soľou, prípadne koreninami a zavaria sa vo vlastnej šťave. 

 

Po dvojnásobnej 40-minútovej sterilizácii sú bezpečne zachované pod vrstvou tuku. Potom obsah pohára stačí kedykoľvek vyklopiť na cibuľu a výsledkom môže byť čokoľvek od hubovej mrvenice, rizota, omáčky, až po paprikáš na smotane.

Čučoriedkový džem

Čučoriedky obsahujú najmä vitamín A a antokyány, čo zafarbia nielen zuby, jazyk ale aj oblečenie. Z čučoriedok sa na dedinách často varil sirup, ktorý sa používal ako liek na žalúdok. Bežne sa robil čučoriedkový lekvár a plody sa sušili a užívali ako liek pri hnačke.

 

Potrebujeme:

  • čučoriedky
  • kryštálový cukor
  • kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna

Všeobecne platí: na džem dávame na 1 kg ovocia 300 – 600 g cukru podľa sladkosti plodov, na lekvár pridáme na 1 liter šťavy 750 – 800 g cukru.

Postup:

Čučoriedky preberieme, odstránime lístky, zasypeme cukrom (300g na 1 kg) a nechám cez noc v chladničke v hrnci. Čučoriedky popučíme rukou, pomiešame a odkryté varíme
do zhustnutia (aby sa po vareche robila cestička - asi 30 minút). Počas varenia zbierame penu a dávame do osobitného pohárika. Na záver zamiešame kyselinu citrónovú (na 1 kg ovocia 1 čl) alebo šťavu z citróna (1 ks na 1 kg ovocia). Lekvár plníme do teplých pohárikov, zatvoríme vrchnákmi z vriacej vody a na 5 minút otočte hore dnom a prikryjeme utierkami
alebo dekou. Poháriky vrátime do normálnej polohy a ešte necháme v teple aspoň 15 minút.

Bazové víno

Bazové víno má aj liečebné účinky, a preto ho nekonzumujeme v partii, ale doma po malých dávkach, najmä vtedy, keď sa blíži chrípková sezóna.

 

Potrebujeme:

  • 4 kg zrelých bazových bobúľ
  • 5 l vody
  • 3 PL kyseliny citrónovej
  • vínne kvasinky
  • 1 kg cukru
  • 200 g hrozienok
  • 2 klinčeky

Postup:

Od stopiek obraté premyté bobule dáme do nádoby, pridáme kyselinu citrónovú a zalejeme 3 litrami vriacej vody. Bobule roztlačíme, pridáme hrozienka a klinčeky,
zakryté necháme 3 – 4 dni v tmavej miestnosti a denne premiešavame. Potom scedíme a pridáme sirup z cukru a 2 l vody. Po vychladnutí pridáme kvasinky a necháme vykvasiť. Po vykvasení stočíme a prelejeme do fliaš.

Šípkový pretlak

Prvých mrazíkov sa už dočkali aj trnky a šípky, z ktorých sa vždy varil lekvár alebo sa robilo domáce ovocné víno. Najmä pod divinu je výborný šípkový pretlak, ktorý na rozdiel od lekváru neobsahuje toľko cukru. 

Šípky zbavíme okvetia a stopiek, prepláchneme vo vode, vložíme do hrnca, pridáme vodu a rozvaríme na kašu. Zmes rozmixujeme a prepasírujeme. Pretlak sterilizujeme alebo
mrazíme vo formičkách, alebo vo vreckách na ľad. Šípkovú mrazenú dreň môžeme v zime pridávať do čaju, v lete do minerálky – ochladí ich a získajú výbornú chuť. Z časti
môžeme uvariť lekvár pridaním 500 g cukru na 1 liter drene.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  2. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo
  3. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  4. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  5. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  6. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  10. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  1. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  2. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  3. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  4. Keď Slováci krotia morský vietor
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  6. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  7. Do we have "Sagans" in language education?
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  9. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  10. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 392
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 22 131
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 14 290
  4. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 5 137
  5. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 3 913
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 3 508
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 3 345
  8. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 3 092
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 2 778
  10. Máte už program pre deti na túto sobotu? 1 949

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum AKO: Smeru sa nedarí zvrátiť pokles, nové strany výraznejšie nestúpli

Prieskum sa realizoval po ohlásení Kisku, že nebude opäť kandidovať.

LEVICE

Väzeň v Leviciach ušiel počas eskorty, skočil do vody pri mlyne

Z elektrárne ho zachraňovali hasiči.

AUTO

Medveď sa v USA vlámal do auta a zanechal po sebe spúšť

Podobných prípadov v americkom Connecticute pribúda.

Neprehliadnite tiež

Beh a pitný režim: Ako sa správne hydratovať?

Pri cieli schudnúť alebo zabehnúť nejaké preteky myslite na správne prijímanie tekutín.

Praktické rady, ako zariadiť detskú izbu

Pristupujte k detskej izbe vášho potomka s kreativitou aj rozumom.

Ako by mal vyzerať dobrý rozhovor o sexe? Trinásť tipov podľa odborníčok

Postup, ako sa začať s partnerom či partnerkou rozprávať o intímnom živote.

Pozrite si desať receptov na jahodové dezerty

Vybrali sme pre vás zaujímavé, svieže a chutné zákusky a torty plné jahôd.

Zverejnili oficiálne fotografie zo svadby Harryho a Meghan

Autorom je fotograf Alexi Lubomirski, ktorý snímky zhotovil na hrade Windsor.