Z lesa do špajze. Ako konzervovať huby a drobné ovocie

Lesy, háje a hory – to sú naše komory, hovorí slovenské príslovie a dodnes je to pravda.

Lesné plody sú chutným, zdravým a najmä žiadaným doplnkom stravy a aj na konci leta ich môžete v lese nazbierať dosť, aby ste sa zásobili na zimu. Čierne, červené a biele ríbezle, maliny, jahody, černice, čučoriedky, egreše či višne majú svojich divorastúcich predkov stále voľne v prírode a naša zemepisná poloha im poskytuje ideálne podmienky.  Pripravte si dobroty na zimu. 

Zavárané brusnice s rumom

Brusnice kúpime pri ceste a donesieme domov. Ak chceme mať dobrý pocit, že neboli zbierané v národnom parku a nebudú chýbať medveďom, kúpime ich na miestnom trhu.

Potrebujeme:

  • brusnice
  • cukor
  • tuzemský rum
  • klinčeky

Postup:

Brusnice preberieme v ten deň ako sme ich kúpili, opláchneme, naplníme do umytých 2-2,5 dl pohárikov. Do každého pridáme pol deci rumu, 1 PL cukru a 2 klinčeky.
Zalejeme vriacou vodou, uzavrieme a sterilizujeme 10 - 15 minút pri 90 °C.

Kuriatka v masti

Kuriatka si najlepšie zachovajú svoju vôňu a chuť, ak sa podusia na bravčovej masti so soľou, prípadne koreninami a zavaria sa vo vlastnej šťave. 

 

Po dvojnásobnej 40-minútovej sterilizácii sú bezpečne zachované pod vrstvou tuku. Potom obsah pohára stačí kedykoľvek vyklopiť na cibuľu a výsledkom môže byť čokoľvek od hubovej mrvenice, rizota, omáčky, až po paprikáš na smotane.

Čučoriedkový džem

Čučoriedky obsahujú najmä vitamín A a antokyány, čo zafarbia nielen zuby, jazyk ale aj oblečenie. Z čučoriedok sa na dedinách často varil sirup, ktorý sa používal ako liek na žalúdok. Bežne sa robil čučoriedkový lekvár a plody sa sušili a užívali ako liek pri hnačke.

 

Potrebujeme:

  • čučoriedky
  • kryštálový cukor
  • kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna

Všeobecne platí: na džem dávame na 1 kg ovocia 300 – 600 g cukru podľa sladkosti plodov, na lekvár pridáme na 1 liter šťavy 750 – 800 g cukru.

Postup:

Čučoriedky preberieme, odstránime lístky, zasypeme cukrom (300g na 1 kg) a nechám cez noc v chladničke v hrnci. Čučoriedky popučíme rukou, pomiešame a odkryté varíme
do zhustnutia (aby sa po vareche robila cestička - asi 30 minút). Počas varenia zbierame penu a dávame do osobitného pohárika. Na záver zamiešame kyselinu citrónovú (na 1 kg ovocia 1 čl) alebo šťavu z citróna (1 ks na 1 kg ovocia). Lekvár plníme do teplých pohárikov, zatvoríme vrchnákmi z vriacej vody a na 5 minút otočte hore dnom a prikryjeme utierkami
alebo dekou. Poháriky vrátime do normálnej polohy a ešte necháme v teple aspoň 15 minút.

Bazové víno

Bazové víno má aj liečebné účinky, a preto ho nekonzumujeme v partii, ale doma po malých dávkach, najmä vtedy, keď sa blíži chrípková sezóna.

 

Potrebujeme:

  • 4 kg zrelých bazových bobúľ
  • 5 l vody
  • 3 PL kyseliny citrónovej
  • vínne kvasinky
  • 1 kg cukru
  • 200 g hrozienok
  • 2 klinčeky

Postup:

Od stopiek obraté premyté bobule dáme do nádoby, pridáme kyselinu citrónovú a zalejeme 3 litrami vriacej vody. Bobule roztlačíme, pridáme hrozienka a klinčeky,
zakryté necháme 3 – 4 dni v tmavej miestnosti a denne premiešavame. Potom scedíme a pridáme sirup z cukru a 2 l vody. Po vychladnutí pridáme kvasinky a necháme vykvasiť. Po vykvasení stočíme a prelejeme do fliaš.

Šípkový pretlak

Prvých mrazíkov sa už dočkali aj trnky a šípky, z ktorých sa vždy varil lekvár alebo sa robilo domáce ovocné víno. Najmä pod divinu je výborný šípkový pretlak, ktorý na rozdiel od lekváru neobsahuje toľko cukru. 

Šípky zbavíme okvetia a stopiek, prepláchneme vo vode, vložíme do hrnca, pridáme vodu a rozvaríme na kašu. Zmes rozmixujeme a prepasírujeme. Pretlak sterilizujeme alebo
mrazíme vo formičkách, alebo vo vreckách na ľad. Šípkovú mrazenú dreň môžeme v zime pridávať do čaju, v lete do minerálky – ochladí ich a získajú výbornú chuť. Z časti
môžeme uvariť lekvár pridaním 500 g cukru na 1 liter drene.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 792
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 493
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 661
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 645
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 374
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 599
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 399
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 539
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 101
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 917

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

KULTÚRA

Iva Bittová: Nemôžem si dovoliť strácať čas a báť sa

Česká speváčka žije v USA. Koncertuje u nás so skupinou Čikori.

TECH

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory.

TECH

Na čom hrať hry? Na PC či konzolách?

Porovnávať má zmysel hlavne produkty najväčších hráčov na trhu.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.