SME
Nedeľa, 1. november, 2020 | Meniny má Denis, DenisaKrížovkyKrížovky

Z lesa do špajze. Ako konzervovať huby a drobné ovocie

Lesy, háje a hory – to sú naše komory, hovorí slovenské príslovie a dodnes je to pravda.

Lesné plody sú chutným, zdravým a najmä žiadaným doplnkom stravy a aj na konci leta ich môžete v lese nazbierať dosť, aby ste sa zásobili na zimu. Čierne, červené a biele ríbezle, maliny, jahody, černice, čučoriedky, egreše či višne majú svojich divorastúcich predkov stále voľne v prírode a naša zemepisná poloha im poskytuje ideálne podmienky.  Pripravte si dobroty na zimu. 

Zavárané brusnice s rumom

Brusnice kúpime pri ceste a donesieme domov. Ak chceme mať dobrý pocit, že neboli zbierané v národnom parku a nebudú chýbať medveďom, kúpime ich na miestnom trhu.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrebujeme:

  • brusnice
  • cukor
  • tuzemský rum
  • klinčeky

Postup:

Brusnice preberieme v ten deň ako sme ich kúpili, opláchneme, naplníme do umytých 2-2,5 dl pohárikov. Do každého pridáme pol deci rumu, 1 PL cukru a 2 klinčeky.
Zalejeme vriacou vodou, uzavrieme a sterilizujeme 10 - 15 minút pri 90 °C.

Kuriatka v masti

Kuriatka si najlepšie zachovajú svoju vôňu a chuť, ak sa podusia na bravčovej masti so soľou, prípadne koreninami a zavaria sa vo vlastnej šťave. 

 

Po dvojnásobnej 40-minútovej sterilizácii sú bezpečne zachované pod vrstvou tuku. Potom obsah pohára stačí kedykoľvek vyklopiť na cibuľu a výsledkom môže byť čokoľvek od hubovej mrvenice, rizota, omáčky, až po paprikáš na smotane.

Čučoriedkový džem

Čučoriedky obsahujú najmä vitamín A a antokyány, čo zafarbia nielen zuby, jazyk ale aj oblečenie. Z čučoriedok sa na dedinách často varil sirup, ktorý sa používal ako liek na žalúdok. Bežne sa robil čučoriedkový lekvár a plody sa sušili a užívali ako liek pri hnačke.

Skryť Vypnúť reklamu

 

Potrebujeme:

  • čučoriedky
  • kryštálový cukor
  • kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna

Všeobecne platí: na džem dávame na 1 kg ovocia 300 – 600 g cukru podľa sladkosti plodov, na lekvár pridáme na 1 liter šťavy 750 – 800 g cukru.

Postup:

Čučoriedky preberieme, odstránime lístky, zasypeme cukrom (300g na 1 kg) a nechám cez noc v chladničke v hrnci. Čučoriedky popučíme rukou, pomiešame a odkryté varíme
do zhustnutia (aby sa po vareche robila cestička - asi 30 minút). Počas varenia zbierame penu a dávame do osobitného pohárika. Na záver zamiešame kyselinu citrónovú (na 1 kg ovocia 1 čl) alebo šťavu z citróna (1 ks na 1 kg ovocia). Lekvár plníme do teplých pohárikov, zatvoríme vrchnákmi z vriacej vody a na 5 minút otočte hore dnom a prikryjeme utierkami
alebo dekou. Poháriky vrátime do normálnej polohy a ešte necháme v teple aspoň 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Bazové víno

Bazové víno má aj liečebné účinky, a preto ho nekonzumujeme v partii, ale doma po malých dávkach, najmä vtedy, keď sa blíži chrípková sezóna.

 

Potrebujeme:

  • 4 kg zrelých bazových bobúľ
  • 5 l vody
  • 3 PL kyseliny citrónovej
  • vínne kvasinky
  • 1 kg cukru
  • 200 g hrozienok
  • 2 klinčeky

Postup:

Od stopiek obraté premyté bobule dáme do nádoby, pridáme kyselinu citrónovú a zalejeme 3 litrami vriacej vody. Bobule roztlačíme, pridáme hrozienka a klinčeky,
zakryté necháme 3 – 4 dni v tmavej miestnosti a denne premiešavame. Potom scedíme a pridáme sirup z cukru a 2 l vody. Po vychladnutí pridáme kvasinky a necháme vykvasiť. Po vykvasení stočíme a prelejeme do fliaš.

Šípkový pretlak

Prvých mrazíkov sa už dočkali aj trnky a šípky, z ktorých sa vždy varil lekvár alebo sa robilo domáce ovocné víno. Najmä pod divinu je výborný šípkový pretlak, ktorý na rozdiel od lekváru neobsahuje toľko cukru. 

Skryť Vypnúť reklamu

Šípky zbavíme okvetia a stopiek, prepláchneme vo vode, vložíme do hrnca, pridáme vodu a rozvaríme na kašu. Zmes rozmixujeme a prepasírujeme. Pretlak sterilizujeme alebo
mrazíme vo formičkách, alebo vo vreckách na ľad. Šípkovú mrazenú dreň môžeme v zime pridávať do čaju, v lete do minerálky – ochladí ich a získajú výbornú chuť. Z časti
môžeme uvariť lekvár pridaním 500 g cukru na 1 liter drene.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 673
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 708
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 586
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 857
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 492
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 237
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 565
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 383
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 086
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 10 950
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedzte zdravo!

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Naď očakáva, že počas víkendu otestujú aspoň tri milióny ľudí

Najväčšie problémy spôsobovali drive through odberové miesta.

celoplošné testovanie na Covid-19.
Autorská strana Beaty Balogovej

Ako neprísť o Dušičky počas korony

Covid zasahuje aj do nášho vzťahu s mŕtvymi.

Ilustračné foto.
Internista v nemeckom meste Chemnitz a člen skupiny Lovci šarlatáni, ktorá sa usiluje vyvracať mýty a bludy v medicíne, Roland Oravský.
Premiér Matovič hovorí o prvých výsledkoch testovania.

Neprehliadnite tiež

Ľudovít Winter

Detská psychologička o šikane: Západné krajiny hovoria o epidémii šikanovania

Šinková vraví, že chlapci sú šikanovaní častejšie.

Dokument Neviditeľná odhaľuje drsné zlyhania pôrodníctva. Zase

Režisérka Maia Martiniak odhalila, ako vyzerá trauma žien.

Záber z filmu Neviditeľná (Unseen) 2020

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.