Z lesa do špajze. Ako konzervovať huby a drobné ovocie

Lesy, háje a hory – to sú naše komory, hovorí slovenské príslovie a dodnes je to pravda.

Lesné plody sú chutným, zdravým a najmä žiadaným doplnkom stravy a aj na konci leta ich môžete v lese nazbierať dosť, aby ste sa zásobili na zimu. Čierne, červené a biele ríbezle, maliny, jahody, černice, čučoriedky, egreše či višne majú svojich divorastúcich predkov stále voľne v prírode a naša zemepisná poloha im poskytuje ideálne podmienky.  Pripravte si dobroty na zimu. 

Článok pokračuje pod video reklamou

Zavárané brusnice s rumom

Brusnice kúpime pri ceste a donesieme domov. Ak chceme mať dobrý pocit, že neboli zbierané v národnom parku a nebudú chýbať medveďom, kúpime ich na miestnom trhu.

Potrebujeme:

  • brusnice
  • cukor
  • tuzemský rum
  • klinčeky

Postup:

Brusnice preberieme v ten deň ako sme ich kúpili, opláchneme, naplníme do umytých 2-2,5 dl pohárikov. Do každého pridáme pol deci rumu, 1 PL cukru a 2 klinčeky.
Zalejeme vriacou vodou, uzavrieme a sterilizujeme 10 - 15 minút pri 90 °C.

Kuriatka v masti

Kuriatka si najlepšie zachovajú svoju vôňu a chuť, ak sa podusia na bravčovej masti so soľou, prípadne koreninami a zavaria sa vo vlastnej šťave. 

 

Po dvojnásobnej 40-minútovej sterilizácii sú bezpečne zachované pod vrstvou tuku. Potom obsah pohára stačí kedykoľvek vyklopiť na cibuľu a výsledkom môže byť čokoľvek od hubovej mrvenice, rizota, omáčky, až po paprikáš na smotane.

Čučoriedkový džem

Čučoriedky obsahujú najmä vitamín A a antokyány, čo zafarbia nielen zuby, jazyk ale aj oblečenie. Z čučoriedok sa na dedinách často varil sirup, ktorý sa používal ako liek na žalúdok. Bežne sa robil čučoriedkový lekvár a plody sa sušili a užívali ako liek pri hnačke.

 

Potrebujeme:

  • čučoriedky
  • kryštálový cukor
  • kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna

Všeobecne platí: na džem dávame na 1 kg ovocia 300 – 600 g cukru podľa sladkosti plodov, na lekvár pridáme na 1 liter šťavy 750 – 800 g cukru.

Postup:

Čučoriedky preberieme, odstránime lístky, zasypeme cukrom (300g na 1 kg) a nechám cez noc v chladničke v hrnci. Čučoriedky popučíme rukou, pomiešame a odkryté varíme
do zhustnutia (aby sa po vareche robila cestička - asi 30 minút). Počas varenia zbierame penu a dávame do osobitného pohárika. Na záver zamiešame kyselinu citrónovú (na 1 kg ovocia 1 čl) alebo šťavu z citróna (1 ks na 1 kg ovocia). Lekvár plníme do teplých pohárikov, zatvoríme vrchnákmi z vriacej vody a na 5 minút otočte hore dnom a prikryjeme utierkami
alebo dekou. Poháriky vrátime do normálnej polohy a ešte necháme v teple aspoň 15 minút.

Bazové víno

Bazové víno má aj liečebné účinky, a preto ho nekonzumujeme v partii, ale doma po malých dávkach, najmä vtedy, keď sa blíži chrípková sezóna.

 

Potrebujeme:

  • 4 kg zrelých bazových bobúľ
  • 5 l vody
  • 3 PL kyseliny citrónovej
  • vínne kvasinky
  • 1 kg cukru
  • 200 g hrozienok
  • 2 klinčeky

Postup:

Od stopiek obraté premyté bobule dáme do nádoby, pridáme kyselinu citrónovú a zalejeme 3 litrami vriacej vody. Bobule roztlačíme, pridáme hrozienka a klinčeky,
zakryté necháme 3 – 4 dni v tmavej miestnosti a denne premiešavame. Potom scedíme a pridáme sirup z cukru a 2 l vody. Po vychladnutí pridáme kvasinky a necháme vykvasiť. Po vykvasení stočíme a prelejeme do fliaš.

Šípkový pretlak

Prvých mrazíkov sa už dočkali aj trnky a šípky, z ktorých sa vždy varil lekvár alebo sa robilo domáce ovocné víno. Najmä pod divinu je výborný šípkový pretlak, ktorý na rozdiel od lekváru neobsahuje toľko cukru. 

Šípky zbavíme okvetia a stopiek, prepláchneme vo vode, vložíme do hrnca, pridáme vodu a rozvaríme na kašu. Zmes rozmixujeme a prepasírujeme. Pretlak sterilizujeme alebo
mrazíme vo formičkách, alebo vo vreckách na ľad. Šípkovú mrazenú dreň môžeme v zime pridávať do čaju, v lete do minerálky – ochladí ich a získajú výbornú chuť. Z časti
môžeme uvariť lekvár pridaním 500 g cukru na 1 liter drene.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  3. Bayer posilňuje svoju značku
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  6. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  7. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  8. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  1. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  2. Bayer posilňuje svoju značku
  3. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  4. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  5. METRO ukáže zákazníkom najnovšie trendy v gastronómii
  6. Joint International Week 2018 na EU v Bratislave
  7. Podpredseda vlády Vietnamu podporuje spoluprácu s EU v BA
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  10. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  1. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 919
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 803
  3. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 14 991
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 017
  5. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 11 858
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 051
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 041
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 314
  9. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave 3 106
  10. Klima efekt bez klimatizácie 2 973

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Majského péenky sa Najvyššiemu súdu nezdajú. Dal ich posúdiť znalcom

Podnikateľ môže dosiahnuť aj prerušenie súdu, ktorý sa ťahá už roky. Jeho spoluobžalovaný Brtva nedávno po verdikte ušiel.

KOMENTÁRE

Jozef Majský dokazuje, že si nie sme všetci rovní

Radový smrteľník by mal proces aj s vymeraným trestom dávno za sebou.

Neprehliadnite tiež

PR manažérka slovenských hviezd: Úspech umelcov je vykúpený množstvom driny

Adriána Čahojová tvrdí, že alfou a omegou dobrého PR je propagovať iba to, čomu veríte.

Vojvodkyňa Kate porodila druhého syna

Do kráľovskej rodiny pribudol ďalší člen. Kate a William majú svojho tretieho potomka.

Briti majú o následníka trónu viac. Pozrite si kráľovské deti

Ako vyzerali členovia britskej kráľovskej rodiny na detských snímkach?

Pippa Middleton čaká svoje prvé dieťa

Mladšia sestra vojvodkyne Kate porodí v októbri.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.