Z lesa do špajze. Ako konzervovať huby a drobné ovocie

Lesy, háje a hory – to sú naše komory, hovorí slovenské príslovie a dodnes je to pravda.

Lesné plody sú chutným, zdravým a najmä žiadaným doplnkom stravy a aj na konci leta ich môžete v lese nazbierať dosť, aby ste sa zásobili na zimu. Čierne, červené a biele ríbezle, maliny, jahody, černice, čučoriedky, egreše či višne majú svojich divorastúcich predkov stále voľne v prírode a naša zemepisná poloha im poskytuje ideálne podmienky.  Pripravte si dobroty na zimu. 

Zavárané brusnice s rumom

Brusnice kúpime pri ceste a donesieme domov. Ak chceme mať dobrý pocit, že neboli zbierané v národnom parku a nebudú chýbať medveďom, kúpime ich na miestnom trhu.

Potrebujeme:

  • brusnice
  • cukor
  • tuzemský rum
  • klinčeky

Postup:

Brusnice preberieme v ten deň ako sme ich kúpili, opláchneme, naplníme do umytých 2-2,5 dl pohárikov. Do každého pridáme pol deci rumu, 1 PL cukru a 2 klinčeky.
Zalejeme vriacou vodou, uzavrieme a sterilizujeme 10 - 15 minút pri 90 °C.

Kuriatka v masti

Kuriatka si najlepšie zachovajú svoju vôňu a chuť, ak sa podusia na bravčovej masti so soľou, prípadne koreninami a zavaria sa vo vlastnej šťave. 

 

Po dvojnásobnej 40-minútovej sterilizácii sú bezpečne zachované pod vrstvou tuku. Potom obsah pohára stačí kedykoľvek vyklopiť na cibuľu a výsledkom môže byť čokoľvek od hubovej mrvenice, rizota, omáčky, až po paprikáš na smotane.

Čučoriedkový džem

Čučoriedky obsahujú najmä vitamín A a antokyány, čo zafarbia nielen zuby, jazyk ale aj oblečenie. Z čučoriedok sa na dedinách často varil sirup, ktorý sa používal ako liek na žalúdok. Bežne sa robil čučoriedkový lekvár a plody sa sušili a užívali ako liek pri hnačke.

 

Potrebujeme:

  • čučoriedky
  • kryštálový cukor
  • kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna

Všeobecne platí: na džem dávame na 1 kg ovocia 300 – 600 g cukru podľa sladkosti plodov, na lekvár pridáme na 1 liter šťavy 750 – 800 g cukru.

Postup:

Čučoriedky preberieme, odstránime lístky, zasypeme cukrom (300g na 1 kg) a nechám cez noc v chladničke v hrnci. Čučoriedky popučíme rukou, pomiešame a odkryté varíme
do zhustnutia (aby sa po vareche robila cestička - asi 30 minút). Počas varenia zbierame penu a dávame do osobitného pohárika. Na záver zamiešame kyselinu citrónovú (na 1 kg ovocia 1 čl) alebo šťavu z citróna (1 ks na 1 kg ovocia). Lekvár plníme do teplých pohárikov, zatvoríme vrchnákmi z vriacej vody a na 5 minút otočte hore dnom a prikryjeme utierkami
alebo dekou. Poháriky vrátime do normálnej polohy a ešte necháme v teple aspoň 15 minút.

Bazové víno

Bazové víno má aj liečebné účinky, a preto ho nekonzumujeme v partii, ale doma po malých dávkach, najmä vtedy, keď sa blíži chrípková sezóna.

 

Potrebujeme:

  • 4 kg zrelých bazových bobúľ
  • 5 l vody
  • 3 PL kyseliny citrónovej
  • vínne kvasinky
  • 1 kg cukru
  • 200 g hrozienok
  • 2 klinčeky

Postup:

Od stopiek obraté premyté bobule dáme do nádoby, pridáme kyselinu citrónovú a zalejeme 3 litrami vriacej vody. Bobule roztlačíme, pridáme hrozienka a klinčeky,
zakryté necháme 3 – 4 dni v tmavej miestnosti a denne premiešavame. Potom scedíme a pridáme sirup z cukru a 2 l vody. Po vychladnutí pridáme kvasinky a necháme vykvasiť. Po vykvasení stočíme a prelejeme do fliaš.

Šípkový pretlak

Prvých mrazíkov sa už dočkali aj trnky a šípky, z ktorých sa vždy varil lekvár alebo sa robilo domáce ovocné víno. Najmä pod divinu je výborný šípkový pretlak, ktorý na rozdiel od lekváru neobsahuje toľko cukru. 

Šípky zbavíme okvetia a stopiek, prepláchneme vo vode, vložíme do hrnca, pridáme vodu a rozvaríme na kašu. Zmes rozmixujeme a prepasírujeme. Pretlak sterilizujeme alebo
mrazíme vo formičkách, alebo vo vreckách na ľad. Šípkovú mrazenú dreň môžeme v zime pridávať do čaju, v lete do minerálky – ochladí ich a získajú výbornú chuť. Z časti
môžeme uvariť lekvár pridaním 500 g cukru na 1 liter drene.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  2. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  3. OBNOVA KAŠTIELA V MALINOVE
  4. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  5. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  6. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  7. Nové bývanie bez murovania
  8. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  9. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  10. Cestou - necestou
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 20 961
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 395
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 8 488
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 438
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 791
  6. Zábavný aj sebavedomý 3 781
  7. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 2 861
  8. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 2 667
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 441
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 334

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Obchody počas sviatkov zatvoria. Dotkne sa to aj tržníc a kín? (10 otázok)

Poslanci v utorok schválili, že sa rozšíri zákaz predaja aj na ďalších 12 sviatkov.

DOMOV

Serbin: Za zavlečenie Kováča mladšieho nikoho neodsúdia

Prokurátor pokladá zrušenie amnestíí za nevyhnutné.

DOMOV

Zmeny v ústave prerokujú poslanci zrýchlene

Poslanecké grémium k téme Mečiarových amnestií zasadne v stredu.

KOMENTÁRE

Ako prispeli k brexitu ľudia z východnej Európy?

K odchodu prispel aj odpor k prisťahovalcom z Poľska či Rumunska.

Neprehliadnite tiež

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop