Nenechajte sa zmiasť. Sú agávové, ryžové či datľové sirupy naozaj zdravé?

Spýtali sme sa odborníkov, čo si myslia o alternatívach klasických sladidiel.

Sladidlo(Zdroj: Flickr.com)

Pre chod mozgu je dôležitá glukóza, teda cukor. To vie azda každý, kto sa aspoň trochu viac zaujíma o to, ako pracuje naše telo a na základe čoho vlastne môže fungovať. Žiadnym prekvapením v problematike zdravej výživy nie je ani fakt, že nie je cukor ako cukor.

Trh s potravinami postupne zapĺňajú náhrady klasického cukru a ľudia vo viere, že ide vždy o zdravé náhrady, siahajú aj po výrobkoch, ktoré sú v praxi len cukry v tekutej forme. Keď sa povie ryžový, agávový či datľový sirup, nie jednému z nás napadne, že ide o prírodné a teda zdraviu prospešnejšie náhrady. Je to však naozaj tak?

Najlepšie je sladiť čo najmenej

Zásadným faktorom v týchto prípadoch je samotné zloženie a vlastnosti cukrov. Preto aj nie všetky sirupy používané ako alternatívne možnosti sladenia sú to, čím by sme naše telo mali pravidelne a vo veľkej miere zásobovať.

„Názory na ich užívanie sa rôznia, ja si myslím, že najlepšie je sladiť čo najmenej a vychutnávať si potraviny, kde cukor nepotrebujeme. Myslím si, že tieto náhrady cukrov majú svoje miesto práve v zdravej životospráve, pri regulácii hmotnosti, u pacientov s diabetes mellitus, ale ako pri obyčajnom cukre je vhodné ich používať čo najmenej,“ myslí si gastroenterologička Alexandra Danningerová-Molnárová.

Síce vyzdvihuje ich prednosti oproti klasickému cukru a to konkrétne nízky glykemický index (čím vyššia hodnota, tým výraznejšie a rýchlejšie zvýšenie hladiny cukru v krvi, ktoré môže viesť k obezite a metabolickým problémom) a vyššiu sladkosť, no nezabúda dodať, že pri prekročení určitého množstva môžu tieto prípravky spôsobovať aj nežiaduce účinky.

„Treba si dávať pozor, kde ich kupujeme a či sú čisto organické, nakoľko môžu obsahovať škodlivé látky,“ upozorňuje lekárka.

Ryžový sirup

Loading

...

Ide o prírodne a zdravšie sladidlo ako klasický biely cukor, no s jeho množstvom to i tak netreba preháňať.

Vyrába sa hydrolýzou škrobu (rozkladom pomocou vody) a je zdrojom vitamínov skupiny B. Podľa lekára a odborníka na výživu Igora Bukovského je ryžový sirup čistá koncentrovaná glukóza.

„To je o niečo lepšie, ako čistá koncentrovaná fruktóza, ale aj tak vždy rozhoduje použité množstvo,“ upozorňuje. Podľa lekárky Alexandry Danningerovej-Molnárovej sa tento sirup neodporúča pri redukcii hmotnosti, keďže obsahuje veľa sacharidov a má vysokú energetickú hodnotu.

Agávový sirup

Loading

...

Vyrába sa z rastliny agáve, ktorá je typická pre severné Mexiko a jeho použitie v kuchyni je skutočne všestranné. Je čisto prírodným sladidlom, keďže je to vlastne šťava z kaktusu, ktorá vyteká z rastliny po narezaní listov.

Alexandra Danningerová-Molnárová opisuje jeho pozitívne vlastnosti: „Nestimuluje pankreas k vylučovaniu inzulínu tak, ako ostatné cukry – má nízky glykemický index a po jeho konzumácii sa nezvyšuje hladina krvného cukru tak rýchlo, ako po mede, či bielom cukre.“

Do svojho jedálnička ho teda môžu zaradiť aj diabetici. „Sirup z agáve obsahuje ešte aj zvyškové množstvo inulínu, ktorý podporuje zdravú črevnú mikroflóru a tým aj správnu činnosť čriev. Je ľahko stráviteľný, pomáha činnosti žlčníka, tráveniu tukov a pôsobí preventívne pri zanášaní ciev vplyvom cholesterolu.“

Igor Bukovský však, naopak, tento sirup nepovažuje až za taký zázrak práve pre jeho vysoký obsah fruktózy, ktorá má rovnakú kalorickú hodnotu ako glukóza. Je tiež nevhodný pri ochoreniach pečene, keďže fruktóza napomáha ukladaniu tukov v nej.

Datľový sirup

Loading

...

Tento sirup pripomína svojou konzistenciou med a rovnako ako ten obsahuje vďaka datliam aj mnohé živiny ako vitamín B, vápnik, horčík, meď, železo a fosfor.

„Vďaka uvedeným minerálom má pozitívny vplyv na čistenie krvi, napomáha regenerácii organizmu. Ale vďaka vysokému obsahu cukru nie je vhodný pre diabetikov. Možno ho použiť ako náhradu za klasický cukor alebo med,” vysvetľuje  Alexandra Danningerová-Molnárová.

Igor Bukovský však upozorňuje, že zloženie datľového sirupu sa môže meniť podľa spôsobu prípravy a kvality použitých datlí.

Takisto dodáva, že „datle sú veľmi bohatým zdrojom sacharidov typu FODMAP, ktoré mnohým ľuďom spôsobujú závažné tráviace ťažkosti, najmä nafukovanie a zmenu konzistencie stolice.“ Ak teda viete, že aj samotné datle vám robia problém, datľový sirup pre vaše trávenie vhodný nebude.

Javorový sirup

Loading

...

Javorový sirup je prírodné sladidlo, ktoré sa vyrába vyparovaním a zhustením surovej miazgy javora, najčastejšie kanadského.

Chuťou pripomína kávu či karamel. Je zdrojom zinku, mangánu, vápnika, železa a vitamínov, obsahuje málo voľnej fruktózy. Igor Bukovský ho odporúča ako jedno z najvhodnejších sladidiel.

Alexandra Danningerová-Molnárová vysvetľuje: „Do krvi sa vstrebáva cez črevnú stenu, a preto je jeho prenikanie do krvného obehu pomalšie a plynulejšie, nevzniká tak prudké kolísanie inzulínu, ktoré poškodzuje pankreas. Jeho výhodou je vysoká sladivosť, takže ho stačí pomerne malé množstvo.“

Jačmenný sirup

Loading

...

Získava sa zo sladu jačmeňa, pomocou hydrolýzy jačmenného škrobu. Je zdrojom jednoduchých cukrov, má teda aj vyšší glykemický index (okolo 50).

Alexandra Danningerová-Molnárová uvádza, že oproti bielemu cukru má polovičnú sladkosť a môže napomáhať k znižovaniu cholesterolu. Jačmenný slad je tiež bohatým zdrojom niacínu a vitamínu B6, aj tento sirup však treba dávkovať s mierou.

Čím teda sladiť?

Ak sa aj odborníci nevedia zhodnúť na ničom inom, to jediné k čomu má výhrady len málokto, je v ostatných rokoch obľúbená stévia.

Igor Bukovský ju označuje za najlepšiu nízkokalorickú náhradu cukru,  Alexandra Danningerová-Molnárová vyzdvihuje, že je vhodná aj pre diabetikov a ľudí, ktorí by sa mali, ale nedokážu vzdať sladkostí, keďže neobsahuje žiadnu energetickú hodnotu a nepodporuje vylučovanie inzulínu.

„Stévia má veľmi sladkú chuť. Okrem steviozidov obsahuje aj minerály vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamíny C, A, B2, B1, B3, E a bioflavonoidy – vitamín P či vitamín K,“ dodáva Danningerová-Molnárová.

Medzi ďalšie odporúčané sladidlá patrí pravý domáci „nepančovaný“ med (pozor na tie predávané v bežných obchodoch) či trstinová melasa, ktorá obsahuje veľa dôležitých látok pre náš organizmus. Vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru a má priaznivý účinok napríklad na krvný tlak.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  5. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  6. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  7. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  8. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  9. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  10. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 988
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 16 154
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 128
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 996
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 8 076
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 922
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 438
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 184
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 444
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 195

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.

KULTÚRA

Podivné príbehy a Instagram 19. storočia. Aký bol seriál 1890?

Historická detektívka sa pokúsila priniesť na obrazovky niečo iné.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.