Suroviny:
Korpus
- 7 ks vajíčok (7 bielok a 5 žĺtok)
- 7 PL trstinového cukru
- 6 PL polohrubej (špaldovej celozrnnej) múky
- 100 g mletých orechov
- ½ balíčka prášku do pečiva
Čokoládové ganache
- 200 g horkej čokolády
- 180 ml šľahačkovej smotany
Vanilkový krém
- 350 mg mlieka
- 2 žĺtka
- 1 Zlatý klas
- 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkový cukor)
- 125 g masla
- 2 PL práškového cukru
Postup:
Korpus
Na korpus by malo stačiť asi aj 6 vajíčok, 6 PL cukru, 5PL múky, 80g orechov ...
Bielka s cukrom vyšľaháme do snehu. Múku zmiešame s práškom do pečiva, spolu s piatimi žltkami a mletými orechmi zľahka primiešame k snehu. Hmotu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie .Pečieme cca 25 minút pri teplote cca 180°C alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou. Po upečení ešte z horúceho korpusu dáme dole papier na pečenie a roládu za horúca zrolujeme, môžeme použiť ten istý papier. Necháme vychladnúť.
Ganache
Smotanu zohrejeme a v horúcej roztopíme čokoládu. Dôkladne vymiešame a necháme vychladnúť a trochu stuhnúť, môže aj v chladničke.
Vanilkový krém
Z mlieka, žltok, vanilky a zlatého klasu uvaríme za stáleho miešania hustú kašu. Vrch posypeme práškovým cukrom, ale prikryjeme igelitovým sáčkom a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a postupne po lyžičkách prišľahávame vychladený puding.
Dokončenie
Vychladenú roládu, rozbalíme. Na korpus rozotrieme čokoládové ganache. Na čokoládu opatrne rozotrieme svetlý krém a roládu zrolujeme. Vrch posypeme práškovým cukrom.
Celý recept aj s postupovými fotografiami nájdete na nanicmama.sme.sk.
Autor: Kamila Kokošková