Pozor na citrusy v nápojoch, môžu byť semenišťom baktérií

Kúsok citróna s troškou mikróbov v reštaurácii nikomu nezaškodí. Alebo áno?

(Zdroj: Picjumbo.com)

Počas horúceho dňa mnohých na terase poteší osviežujúca limonáda s kúskami pomarančov, či ľadový čaj s mesiačikmi z citrónov.

Nejeden z nás si zas v noci, keď sa vyberie hýriť do mesta, dá mojito s limetkami, ostrejšiu tequillu s citrónom a soľou alebo iný osviežujúci exotický nápoj plný šťavnatého ovocia spolu s kôrou. A práve tu nastáva problém.

Vedci a odborníci na zdravie a výživu sa niekoľkokrát zaoberali problémom hygieny v reštauračných zariadeniach a baroch. Ich obavy sú prirodzené, keďže pri konzumácií ovocia sa vo väčšine prípadov kôry alebo šupky zbavujeme a len pri niektorých druhoch ovocia ho konzumujeme celé, no starostlivo umyté.

Citróny, grepy, limetky či pomaranče bežne pred konzumáciou očistíme alebo z nich vytláčame šťavu. Po obhrýzaní horkej šupky snáď nikto netúži, no napriek tomu sa spolu so šťavnatou dužinou dostáva bežne do našich nápojov či už s obsahom alkoholu alebo bez neho.

Na základe tohto trendu vznikla v roku 2007 štúdia, ktorá síce má už svoj vek, no je stále aktuálna. Vedci, ktorí štúdiu publikovali v Journal of Environmental Health, chceli vedieť, ako veľmi špinavá alebo čistá je šupka z ovocia, ktorú si vkladajú do drinkov.

Vybrali sa preto do 21 rôznych reštaurácií a barov a z každej si odniesli kúsok citróna so šupkou, ktorý dostali do svojho nápoja.

A tu prichádza nepríjemná správa. Zistili totiž, že na takmer 70 % kúskov sídlilo v priemere 25 druhov mikróbov. Okrem iného na šupkách našli výkaly, baktériu E.coli, dokonca aj kontamináciu surovým mäsom.

Každý z týchto miniatúrnych organizmov a látok je podľa výskumníkov schopný zapríčiniť v tele nejakú infekčnú chorobu a to v rôznych častiach tela, no na pravdepodobnosť vzniku ochorení spôsobených mikróbmi zo šupiek citrusov sa vedci zatiaľ nezamerali.

Zaujímavé je aj zistenie, že baktérie sa nenašli len na šupkách ovocia, ale v 29 % prípadov aj na dužine.

Možno sa pýtate, prečo sa páni z americkej Národnej asociácie environmentálneho zdravia zamerali práve na citrusy. Je to kvôli štruktúre povrchu ich šupky. Tá nie je hladká a nachádzajú sa na nej drobné póry, ktoré sú skvelým úkrytom pre mikróby, ktoré sa v nich ľahko uchytia.

Kde je príčina?

Tých môže byť viacero. Kým vy môžete byť dostatočne opatrní a ovocie, zeleninu aj mäso pred ďalšou manipuláciou starostlivo očistíte, neexistuje garancia, že to isté urobí personál každého jedného podniku, ktorý navštívite.

Podľa vedcov je možné, že niektorí zamestnanci reštauračných zariadení využívajú tie isté dosky na krájanie či nože na všetky druhy potravín. Tak sa kontaminácia môže šíriť veľmi jednoducho a rýchlo.

Určite vo svete existujú aj podniky, v ktorých si pracovníci nepotrpia na maximálnu hygienu. Napovedať vám často môže už prvá návšteva reštaurácie, bistra, stánku s občerstvením či baru.

Naznačiť, aké bude jedlo a hygiena môže aj správanie personálu a celkový dojem z miesta, do ktorého ste práve vošli.

Cieľom výskumu nie je vystrašiť všetkých milovníkov domácich limonád a citrusových drinkov. Riešením je navštevovať podniky, ktoré máte overené, sledovať spôsob práce zamestnancov reštaurácii a barov a ak je to vo vašich silách, upozorniť ich na hygienu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 424
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 879
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 158
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 694
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 334
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 316
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 070
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 022
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 652
  10. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 621

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Možno to zle vidím; možno Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky alebo prehnane.

KOMENTÁRE

SNS neodíde. Nikto na ňu nečaká

V prípade predčasných volieb by sa SNS nemuselo dostať do vlády.

DOMOV

Danko zatiaľ nepovedal, ako ďalej, krízu budú riešiť v piatok

SMS-kou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Podnikateľ sa k školstvu vyjadrovať nechce.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.