SME

Mozzarellu ponúkali v kláštore

Obľúbený syr pochádza zrejme z 12. storočia.

(Zdroj: Flickr.com)

Keď ju v obchode kladiete do košíka, zrejme netušíte, že história mozzarelly siaha až do 6. storočia, keď sa v južnom Taliansku objavili byvoly. Podľa iných prameňov ich do Talianska priviedol kartáginský vojvodca Hannibal, ešte v piatom storočí pred Kristom.

V každom prípade, monsignor Alicandri, historik z metropolitného kostola obce Capua, vo svojom diele z 12. storočia spomína, že v Kláštore svätého Vavrinca v Capui mnísi ponúkali pútnikom kúsok chleba a mäkký syr „mozzu“.

Mozzatura sa totiž nazýva spôsob spracovania tohto syra, keď sa syrové cesto delí na malé kúsky. Názov mozzarella spomína prvý raz v 16. storočí kuchár pápežského dvora Bartolomeo Scappi vo svojej knihe receptov. Mozzarella však v tom čase nebola veľmi rozšírená.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Až v 17. storočí sa spomínajú „bufalare“ - murované stavby kruhového tvaru, kde sa spracúvalo byvolie mlieko. Okrem iného sa v nich vyrábala aj mozzarella, no pre krátku trvanlivosť sa objavovala len na miestnom trhu.

Až v roku 1720 sa začalo s jej distribúciou a v roku 1780 už bola známym syrom. So zjednotením Talianska vznikol v meste Aversa trh a s ním súvisel aj rozvoj veľkoobchodu s mozzarellou.

Dozrieva päť hodín

Výroba sa začína filtráciou a pasterizáciou. Mlieko treba najprv zbaviť cudzích častíc a všetkej nečistoty. Potom sa tepelne upravuje pri teplote asi 35 stupňov Celzia a z pasterizátora prechádza do takzvaných zrážacích kadí. Do nich sa pridá mliečna bakteriálna kultúra, aby sa dosiahol predpísaný stupeň kyslosti. Syrové cesto s tekutým syridlom vytvoria syreninu.

SkryťVypnúť reklamu
Načítavam video...

Zhruba po hodine a pol sa začne proces krájania syreniny, ktorá sa po rozdelení na drobné kúsky umiestni do dozrievacej kade. Dozrievanie trvá asi päť hodín, pričom dochádza k demineralizácii vápnika naviazaného na syridlo a k produkcii kyseliny mliečnej. Po dosiahnutí optimálneho pH je syrenina pripravená na naťahovanie.

V zariadení na naťahovanie sa potom syrové cesto pri kontakte s horúcou vodou naťahuje, kým nedosiahne mäkkosť a pružnosť. Syr sa napokon spevňuje, pričom sa ponorí do nádrží so stálou teplotou asi na tridsať minút. Na záver sa ešte solí, aby sa zvýraznila chuť.

Tradičná je z byvola

Mozzarella sa už dnes vyrába aj z kravského mlieka, ale tá tradičná, Mozzarella di bufala Campana, sa stále pripravuje podľa tradičnej receptúry, výlučne z plnotučného byvolieho mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

Rozdiel medzi byvolím a kravským mliekom spočíva hlavne v obsahu tuku a bielkovín - v byvolom mlieku býva zvyčajne vyššia koncentrácia niektorých kmeňov mliečnych baktérií, od ktorých závisí rozdiel chute a vône.

Staroveký Rím

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 971
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 592
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 785
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 606
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 998
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 520
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 106
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 198
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 723
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 517
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 865
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 704
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 022
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 547
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu