SME
Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Mozzarellu ponúkali v kláštore

Obľúbený syr pochádza zrejme z 12. storočia.

(Zdroj: Flickr.com)

Keď ju v obchode kladiete do košíka, zrejme netušíte, že história mozzarelly siaha až do 6. storočia, keď sa v južnom Taliansku objavili byvoly. Podľa iných prameňov ich do Talianska priviedol kartáginský vojvodca Hannibal, ešte v piatom storočí pred Kristom.

V každom prípade, monsignor Alicandri, historik z metropolitného kostola obce Capua, vo svojom diele z 12. storočia spomína, že v Kláštore svätého Vavrinca v Capui mnísi ponúkali pútnikom kúsok chleba a mäkký syr „mozzu“.

Mozzatura sa totiž nazýva spôsob spracovania tohto syra, keď sa syrové cesto delí na malé kúsky. Názov mozzarella spomína prvý raz v 16. storočí kuchár pápežského dvora Bartolomeo Scappi vo svojej knihe receptov. Mozzarella však v tom čase nebola veľmi rozšírená.

Skryť Vypnúť reklamu

Až v 17. storočí sa spomínajú „bufalare“ - murované stavby kruhového tvaru, kde sa spracúvalo byvolie mlieko. Okrem iného sa v nich vyrábala aj mozzarella, no pre krátku trvanlivosť sa objavovala len na miestnom trhu.

Až v roku 1720 sa začalo s jej distribúciou a v roku 1780 už bola známym syrom. So zjednotením Talianska vznikol v meste Aversa trh a s ním súvisel aj rozvoj veľkoobchodu s mozzarellou.

Dozrieva päť hodín

Výroba sa začína filtráciou a pasterizáciou. Mlieko treba najprv zbaviť cudzích častíc a všetkej nečistoty. Potom sa tepelne upravuje pri teplote asi 35 stupňov Celzia a z pasterizátora prechádza do takzvaných zrážacích kadí. Do nich sa pridá mliečna bakteriálna kultúra, aby sa dosiahol predpísaný stupeň kyslosti. Syrové cesto s tekutým syridlom vytvoria syreninu.

Skryť Vypnúť reklamu
Načítavam video...

Zhruba po hodine a pol sa začne proces krájania syreniny, ktorá sa po rozdelení na drobné kúsky umiestni do dozrievacej kade. Dozrievanie trvá asi päť hodín, pričom dochádza k demineralizácii vápnika naviazaného na syridlo a k produkcii kyseliny mliečnej. Po dosiahnutí optimálneho pH je syrenina pripravená na naťahovanie.

V zariadení na naťahovanie sa potom syrové cesto pri kontakte s horúcou vodou naťahuje, kým nedosiahne mäkkosť a pružnosť. Syr sa napokon spevňuje, pričom sa ponorí do nádrží so stálou teplotou asi na tridsať minút. Na záver sa ešte solí, aby sa zvýraznila chuť.

Tradičná je z byvola

Mozzarella sa už dnes vyrába aj z kravského mlieka, ale tá tradičná, Mozzarella di bufala Campana, sa stále pripravuje podľa tradičnej receptúry, výlučne z plnotučného byvolieho mlieka.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozdiel medzi byvolím a kravským mliekom spočíva hlavne v obsahu tuku a bielkovín - v byvolom mlieku býva zvyčajne vyššia koncentrácia niektorých kmeňov mliečnych baktérií, od ktorých závisí rozdiel chute a vône.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  8. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  9. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  10. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 568
  2. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 6 521
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 064
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 201
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 093
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 049
  7. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 029
  8. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 809
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 1 797
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 775
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na pojednávanie.

Prokurátor navrhuje Kováčikov minimálne 13-ročný nepodmienečný trest.


6 h
Kritický pohľad Michala Havrana.

Rokuješ s Dubajčanmi o investičných príležitostiach, robíš kampane, zadávaš kampane, dávaš rozkopávať cesty.


15. sep
Boris Kollár.

Kollár ostro kritizoval koaličných partnerov.


a 2 ďalší 2 h

Neprehliadnite tiež

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 21 h
Čokoládovo-hruškový koláč

Kombinácii hruška a čokoláda neodoláte.


14. sep
Ženy protestujú proti obmedzeniu interrupcií v Texase.

Snahy započalo KDH už v 90. rokoch.


14. sep

Vplyvy na zdravie potvrdzuje aj veda.


13. sep
Skryť Zatvoriť reklamu