SME

Mozzarellu ponúkali v kláštore

Obľúbený syr pochádza zrejme z 12. storočia.

(Zdroj: Flickr.com)

Keď ju v obchode kladiete do košíka, zrejme netušíte, že história mozzarelly siaha až do 6. storočia, keď sa v južnom Taliansku objavili byvoly. Podľa iných prameňov ich do Talianska priviedol kartáginský vojvodca Hannibal, ešte v piatom storočí pred Kristom.

V každom prípade, monsignor Alicandri, historik z metropolitného kostola obce Capua, vo svojom diele z 12. storočia spomína, že v Kláštore svätého Vavrinca v Capui mnísi ponúkali pútnikom kúsok chleba a mäkký syr „mozzu“.

Mozzatura sa totiž nazýva spôsob spracovania tohto syra, keď sa syrové cesto delí na malé kúsky. Názov mozzarella spomína prvý raz v 16. storočí kuchár pápežského dvora Bartolomeo Scappi vo svojej knihe receptov. Mozzarella však v tom čase nebola veľmi rozšírená.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Až v 17. storočí sa spomínajú „bufalare“ - murované stavby kruhového tvaru, kde sa spracúvalo byvolie mlieko. Okrem iného sa v nich vyrábala aj mozzarella, no pre krátku trvanlivosť sa objavovala len na miestnom trhu.

Až v roku 1720 sa začalo s jej distribúciou a v roku 1780 už bola známym syrom. So zjednotením Talianska vznikol v meste Aversa trh a s ním súvisel aj rozvoj veľkoobchodu s mozzarellou.

Dozrieva päť hodín

Výroba sa začína filtráciou a pasterizáciou. Mlieko treba najprv zbaviť cudzích častíc a všetkej nečistoty. Potom sa tepelne upravuje pri teplote asi 35 stupňov Celzia a z pasterizátora prechádza do takzvaných zrážacích kadí. Do nich sa pridá mliečna bakteriálna kultúra, aby sa dosiahol predpísaný stupeň kyslosti. Syrové cesto s tekutým syridlom vytvoria syreninu.

SkryťVypnúť reklamu
Načítavam video...

Zhruba po hodine a pol sa začne proces krájania syreniny, ktorá sa po rozdelení na drobné kúsky umiestni do dozrievacej kade. Dozrievanie trvá asi päť hodín, pričom dochádza k demineralizácii vápnika naviazaného na syridlo a k produkcii kyseliny mliečnej. Po dosiahnutí optimálneho pH je syrenina pripravená na naťahovanie.

V zariadení na naťahovanie sa potom syrové cesto pri kontakte s horúcou vodou naťahuje, kým nedosiahne mäkkosť a pružnosť. Syr sa napokon spevňuje, pričom sa ponorí do nádrží so stálou teplotou asi na tridsať minút. Na záver sa ešte solí, aby sa zvýraznila chuť.

Tradičná je z byvola

Mozzarella sa už dnes vyrába aj z kravského mlieka, ale tá tradičná, Mozzarella di bufala Campana, sa stále pripravuje podľa tradičnej receptúry, výlučne z plnotučného byvolieho mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

Rozdiel medzi byvolím a kravským mliekom spočíva hlavne v obsahu tuku a bielkovín - v byvolom mlieku býva zvyčajne vyššia koncentrácia niektorých kmeňov mliečnych baktérií, od ktorých závisí rozdiel chute a vône.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 402
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 541
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 706
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 622
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 571
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 302
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


19
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
Tradičné políchnianske kraslice.

Tipy, ako zdobiť veľkonočné vajíčka.


Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok.

Veľkonočné sviatky sú od 18. do 21. apríla.


reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 658
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 347
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 167
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 138
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 11 190
  6. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 10 322
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 8 909
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 823
  1. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  2. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
  3. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  4. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  5. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  6. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  7. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  8. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
SkryťZatvoriť reklamu