Mozzarellu ponúkali v kláštore

Obľúbený syr pochádza zrejme z 12. storočia.

(Zdroj: Flickr.com)

Keď ju v obchode kladiete do košíka, zrejme netušíte, že história mozzarelly siaha až do 6. storočia, keď  sa v južnom Taliansku objavili byvoly. Podľa iných prameňov ich do Talianska priviedol kartáginský vojvodca Hannibal, ešte v piatom storočí pred Kristom.

V každom prípade, monsignor Alicandri, historik z metropolitného kostola obce Capua, vo svojom diele z 12. storočia spomína, že v Kláštore svätého Vavrinca v Capui mnísi ponúkali pútnikom kúsok chleba a mäkký syr „mozzu“.

Mozzatura sa totiž nazýva spôsob spracovania tohto syra, keď sa syrové cesto delí na malé kúsky. Názov mozzarella spomína prvý raz v 16. storočí kuchár pápežského dvora Bartolomeo Scappi vo svojej knihe receptov. Mozzarella však v tom čase nebola veľmi rozšírená.

Až v 17. storočí sa spomínajú „bufalare“ - murované stavby kruhového tvaru, kde sa spracúvalo byvolie mlieko. Okrem iného sa v nich vyrábala aj mozzarella, no pre krátku trvanlivosť sa objavovala len na miestnom trhu.

Až v roku 1720 sa začalo s jej distribúciou a v roku 1780 už bola známym syrom. So zjednotením Talianska vznikol v meste Aversa trh a s ním súvisel aj rozvoj veľkoobchodu s mozzarellou.

Dozrieva päť hodín

Výroba sa začína filtráciou a pasterizáciou. Mlieko treba najprv zbaviť cudzích častíc a všetkej nečistoty. Potom sa tepelne upravuje pri teplote asi 35 stupňov Celzia a z pasterizátora prechádza do takzvaných zrážacích kadí. Do nich sa pridá mliečna bakteriálna kultúra, aby sa dosiahol predpísaný stupeň kyslosti. Syrové cesto s tekutým syridlom vytvoria syreninu.

Zhruba po hodine a pol sa začne proces krájania syreniny, ktorá sa po rozdelení na drobné kúsky umiestni do dozrievacej kade. Dozrievanie trvá asi päť hodín, pričom dochádza k demineralizácii vápnika naviazaného na syridlo a k produkcii kyseliny mliečnej. Po dosiahnutí optimálneho pH je syrenina pripravená na naťahovanie.

V zariadení na naťahovanie sa potom syrové cesto pri kontakte s horúcou vodou naťahuje, kým nedosiahne mäkkosť a pružnosť. Syr sa napokon spevňuje, pričom sa ponorí do nádrží so stálou teplotou asi na tridsať minút. Na záver sa ešte solí, aby sa zvýraznila chuť.

Tradičná je z byvola

Mozzarella sa už dnes vyrába aj z kravského mlieka, ale tá tradičná, Mozzarella di bufala Campana, sa stále pripravuje podľa tradičnej receptúry, výlučne z plnotučného byvolieho mlieka.

Rozdiel medzi byvolím a kravským mliekom spočíva hlavne v obsahu tuku a bielkovín - v byvolom mlieku býva zvyčajne vyššia koncentrácia niektorých kmeňov mliečnych baktérií, od ktorých závisí rozdiel chute a vône.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 655
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 560
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 116
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 451
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 898
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 631
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 485
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 275
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 925
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 463

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

CESTOVANIE

Poznáte nepísané pravidlá leteckej etikety?

Viete komu patrí opierka na ruku? Čo robiť s chrápajúcim pasažierom?

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop