Kávu pijeme už storočia. Objavili ju kozy alebo lekár?

Na kávičku zájdeme denne, niektorí ju potrebujú ihneď po prebudení. Kto ju však objavil?

(Zdroj: Fotolia.com)

Jedna z legiend z roku 850 hovorí o habešskom pastierovi kôz, ktorý si všimol, že jeho zvieratá vždy ožijú, keď sa celý deň vonku pasú. Zistil, že za ich hyperaktivitu môžu plody z neznámeho večne zeleného kríka. Objavil na ňom bobule a ochutnal ich. Bola to káva, presnejšie kávové bobule, a o ich priaznivom účinku na kozy povedal pastier opátovi neďalekého kláštora.

Ten bobule na sebe otestoval a keďže bol presvedčený, že ich povzbudivý účinok pochádza od diabla, zrná hodil do ohňa. Vďaka tomu vraj vznikla prvá čiastočne pražená káva. Vôňa, ktorá sa pritom šírila, opáta presvedčila, že dá neznámym zrnkám šancu a vyskúša ich na mníchoch. Neskôr zrná rozdrvil a zmiešal ich s vodou. Tak vznikol nápoj, ktorý mníchov dlhšie udržal pri modlitbách a ktorý dodnes popíjame v kaviarňach, ale už bez modlenia.

Omar z Mokky

Podľa inej legendy z 13. storočia kňaz a lekár, šejk Omar z Jemenu, ktorého vyhnali z jeho rodného mesta Mokka pre nezhody s panovníkom, si pri svojom putovaní náhodou urobil odvar z bobúľ kríkov, ktoré rástli blízko miesta, kde táboril.

Odvar mal naňho povzbudivý účinok. Ako lekár ho potom ordinoval svojim pacientom a panovník, ktorý sa o liečivých účinkoch nápoja dozvedel, mu udelil milosť. Omar sa tak mohol vrátiť do krajiny a panovník pitie kávy ešte spopularizoval.

Káva zrejme pochádza z Etiópie - dodnes tam rastú divoké kávovníky. Odtiaľ sa pravdepodobne preniesli pri vojenských ťaženiach do Jemenu, kde ich vysadili na terasovitých políčkach. Prvé skutočné dôkazy o pití kávy však pochádzajú z polovice 15. storočia zo sufijských chrámov v Jemene. Až tu sa káva konzumovala tak, ako dnes, teda nápoj sa pripravoval pražením semien a ich varením.

Prvá európska kaviareň

Až do osemnásteho storočia sa káva pestovala výlučne na Arabskom polostrove. Vyvážať zelené zrná kávy bolo dokonca prísne zakázané a trestalo sa – káva bola totiž pre obchodníkov veľkým zdrojom príjmov.

O rozšírenie pestovania kávy v Európe sa neskôr zaslúžili najmä Holanďania, ktorí kávové semená tajne priviezli z Jemenu. Na konci osemnásteho storočia dokonca vytlačili v produkcii kávy Arabov na druhé miesto.

Európania si kávu obľúbili asi v sedemnástom storočí - prvú európsku kaviareň otvorili v Benátkach v roku 1645, naozaj kultovým nápojom sa však stala až v 19. storočí.

Stromy kávovníka sa pestujú vo viac ako 70 krajinách sveta, predovšetkým v Latinskej Amerike, v Juhovýchodnej a Južnej Ázii a v Afrike. Najväčšími producentmi kávy na svete sú Brazília, Vietnam, Indonézia a Kolumbia

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 621
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 941
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 960
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 500
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 493
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 049
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 473
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 544
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 529
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 187

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

EKONOMIKA

Ktorá personálka zamestnala najviac ľudí? Pozrite si grafy

Pravidlá fungovania personálnych agentúr by sa mohli čoskoro zase meniť.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop