Jedna z legiend z roku 850 hovorí o habešskom pastierovi kôz, ktorý si všimol, že jeho zvieratá vždy ožijú, keď sa celý deň vonku pasú. Zistil, že za ich hyperaktivitu môžu plody z neznámeho večne zeleného kríka. Objavil na ňom bobule a ochutnal ich. Bola to káva, presnejšie kávové bobule, a o ich priaznivom účinku na kozy povedal pastier opátovi neďalekého kláštora.
Ten bobule na sebe otestoval a keďže bol presvedčený, že ich povzbudivý účinok pochádza od diabla, zrná hodil do ohňa. Vďaka tomu vraj vznikla prvá čiastočne pražená káva. Vôňa, ktorá sa pritom šírila, opáta presvedčila, že dá neznámym zrnkám šancu a vyskúša ich na mníchoch. Neskôr zrná rozdrvil a zmiešal ich s vodou. Tak vznikol nápoj, ktorý mníchov dlhšie udržal pri modlitbách a ktorý dodnes popíjame v kaviarňach, ale už bez modlenia.
Omar z Mokky
Podľa inej legendy z 13. storočia kňaz a lekár, šejk Omar z Jemenu, ktorého vyhnali z jeho rodného mesta Mokka pre nezhody s panovníkom, si pri svojom putovaní náhodou urobil odvar z bobúľ kríkov, ktoré rástli blízko miesta, kde táboril.
Odvar mal naňho povzbudivý účinok. Ako lekár ho potom ordinoval svojim pacientom a panovník, ktorý sa o liečivých účinkoch nápoja dozvedel, mu udelil milosť. Omar sa tak mohol vrátiť do krajiny a panovník pitie kávy ešte spopularizoval.
Káva zrejme pochádza z Etiópie - dodnes tam rastú divoké kávovníky. Odtiaľ sa pravdepodobne preniesli pri vojenských ťaženiach do Jemenu, kde ich vysadili na terasovitých políčkach. Prvé skutočné dôkazy o pití kávy však pochádzajú z polovice 15. storočia zo sufijských chrámov v Jemene. Až tu sa káva konzumovala tak, ako dnes, teda nápoj sa pripravoval pražením semien a ich varením.
Prvá európska kaviareň
Až do osemnásteho storočia sa káva pestovala výlučne na Arabskom polostrove. Vyvážať zelené zrná kávy bolo dokonca prísne zakázané a trestalo sa – káva bola totiž pre obchodníkov veľkým zdrojom príjmov.
O rozšírenie pestovania kávy v Európe sa neskôr zaslúžili najmä Holanďania, ktorí kávové semená tajne priviezli z Jemenu. Na konci osemnásteho storočia dokonca vytlačili v produkcii kávy Arabov na druhé miesto.
Európania si kávu obľúbili asi v sedemnástom storočí - prvú európsku kaviareň otvorili v Benátkach v roku 1645, naozaj kultovým nápojom sa však stala až v 19. storočí.
Stromy kávovníka sa pestujú vo viac ako 70 krajinách sveta, predovšetkým v Latinskej Amerike, v Juhovýchodnej a Južnej Ázii a v Afrike. Najväčšími producentmi kávy na svete sú Brazília, Vietnam, Indonézia a Kolumbia.