Kávu pijeme už storočia. Objavili ju kozy alebo lekár?

Na kávičku zájdeme denne, niektorí ju potrebujú ihneď po prebudení. Kto ju však objavil?

(Zdroj: Fotolia.com)

Jedna z legiend z roku 850 hovorí o habešskom pastierovi kôz, ktorý si všimol, že jeho zvieratá vždy ožijú, keď sa celý deň vonku pasú. Zistil, že za ich hyperaktivitu môžu plody z neznámeho večne zeleného kríka. Objavil na ňom bobule a ochutnal ich. Bola to káva, presnejšie kávové bobule, a o ich priaznivom účinku na kozy povedal pastier opátovi neďalekého kláštora.

Ten bobule na sebe otestoval a keďže bol presvedčený, že ich povzbudivý účinok pochádza od diabla, zrná hodil do ohňa. Vďaka tomu vraj vznikla prvá čiastočne pražená káva. Vôňa, ktorá sa pritom šírila, opáta presvedčila, že dá neznámym zrnkám šancu a vyskúša ich na mníchoch. Neskôr zrná rozdrvil a zmiešal ich s vodou. Tak vznikol nápoj, ktorý mníchov dlhšie udržal pri modlitbách a ktorý dodnes popíjame v kaviarňach, ale už bez modlenia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Omar z Mokky

Podľa inej legendy z 13. storočia kňaz a lekár, šejk Omar z Jemenu, ktorého vyhnali z jeho rodného mesta Mokka pre nezhody s panovníkom, si pri svojom putovaní náhodou urobil odvar z bobúľ kríkov, ktoré rástli blízko miesta, kde táboril.

Odvar mal naňho povzbudivý účinok. Ako lekár ho potom ordinoval svojim pacientom a panovník, ktorý sa o liečivých účinkoch nápoja dozvedel, mu udelil milosť. Omar sa tak mohol vrátiť do krajiny a panovník pitie kávy ešte spopularizoval.

Káva zrejme pochádza z Etiópie - dodnes tam rastú divoké kávovníky. Odtiaľ sa pravdepodobne preniesli pri vojenských ťaženiach do Jemenu, kde ich vysadili na terasovitých políčkach. Prvé skutočné dôkazy o pití kávy však pochádzajú z polovice 15. storočia zo sufijských chrámov v Jemene. Až tu sa káva konzumovala tak, ako dnes, teda nápoj sa pripravoval pražením semien a ich varením.

Prvá európska kaviareň

Až do osemnásteho storočia sa káva pestovala výlučne na Arabskom polostrove. Vyvážať zelené zrná kávy bolo dokonca prísne zakázané a trestalo sa – káva bola totiž pre obchodníkov veľkým zdrojom príjmov.

O rozšírenie pestovania kávy v Európe sa neskôr zaslúžili najmä Holanďania, ktorí kávové semená tajne priviezli z Jemenu. Na konci osemnásteho storočia dokonca vytlačili v produkcii kávy Arabov na druhé miesto.

Európania si kávu obľúbili asi v sedemnástom storočí - prvú európsku kaviareň otvorili v Benátkach v roku 1645, naozaj kultovým nápojom sa však stala až v 19. storočí.

Stromy kávovníka sa pestujú vo viac ako 70 krajinách sveta, predovšetkým v Latinskej Amerike, v Juhovýchodnej a Južnej Ázii a v Afrike. Najväčšími producentmi kávy na svete sú Brazília, Vietnam, Indonézia a Kolumbia

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  5. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  2. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  7. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  8. Company´s autumn in the High Tatras
  9. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  10. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 128
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 28 791
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 020
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 470
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 481
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 318
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 238
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 121

Téma: Káva


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Posúvali mu operáciu, dal vraj lekárovi peniaze a išiel hneď

Lekár odmieta, že by od pacienta zobral peniaze za uprednostnenie.

EKONOMIKA

Ako kočnerovci ukradli Technopol a súd im pomáhal

Zo súdu zmizlo tristo strán súdneho spisu, bude to vyšetrovať polícia.

Neprehliadnite tiež

Osem spôsobov, ako treba na jeseň zmeniť starostlivosť o pokožku

Krok číslo jeden: kúpte si zvlhčovač ovzdušia.