SME
Štvrtok, 2. december, 2021 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Slováci sú dobrí hostitelia, no návšteva pre nich znamená stres

Podľa nového prieskumu chce mladšia generácia reprezentovať, ženy sa snažia pripraviť perfektné jedlo.

(Zdroj: IKEA)

Väčšina Slovákov sa na návštevu teší, no zároveň má aj rôzne obavy. Pozvať si k sebe domov návštevu je pre 75% Slovákov spojené s radom obáv.

Podľa najnovšieho prieskumu Život v kuchyni spoločnosti IKEA pre 35% z nás návšteva síce znamená prácu navyše, napriek tomu si 4 z 10 Slovákov pozývajú návštevu k sebe domov aspoň raz mesačne.

Zatiaľ čo prevažnej väčšine hostiteľov stačí, že hostia dorazia (89%), hostia sú o niečo náročnejší. Väčšina očakáva, že sa bude na návšteve cítiť ako doma, že sa o nich hostitelia budú starať, mať upratané a pripravené občerstvenie.

Skryť Vypnúť reklamu

 

Na druhej strane, na návštevy sa aj tak tešíme a domácemu prostrediu dávame často prednosť.

Aj keď vyše polovica z nás tvrdí, že je normálne počas návštevy priložiť ruku k dielu a zapojiť sa do prípravy jedla, v skutočnosti očakávame, že sa o nás hostitelia budú starostlivo starať.

Najčastejšou návštevou je príbuzný v obývačke

Aspoň raz mesačne si k sebe pozývajú návštevu 4 z 10 Slovákov, mladí o niečo častejšie. Typickým dôvodom návštevy pre nás býva oslava alebo sviatky typu Vianoce a Veľká noc.

Preto sú pre 66% opýtaných najčastejšou návštevou príbuzní, s ktorými sa počas týchto sviatkov stretávame.

Mladí si k sebe domov pozývajú častejšie priateľov a známych, zatiaľ čo generácia nad 59 rokov najmä príbuzných a rodinu. Návštevy usadíme spravidla v obývacej izbe.

Skryť Vypnúť reklamu

Umývať riad môže len rodina a najbližší priatelia

Slováci sa na svoju návštevu tešia, obavy sú až na druhom mieste. Medzi hlavné obavy patrí, aby sa podarilo jedlo, stihli sme navariť a upratať a aby sa u nás cítili hostia ako doma. S narastajúcim vekom však tieto obavy ustupujú.

Ako sme si s hostiteľom blízki spoznáme podľa toho, do čoho nás nechá zapojiť sa.
Z výskumu vyplynulo, že hostí najčastejšie necháme dolievať víno, utrieť poliaty stôl či pomôcť so servírovaním.

Naopak umyť špinavý riad, prípadne ho dať do umývačky, alebo utrieť poliatu podlahu necháme len rodinu a maximálne najbližších priateľov.

Pre mladšiu generáciu je viac samozrejmé zapojiť najbližších priateľov do prípravy jedla alebo ich nechať vziať si jedlo z chladničky, naopak strieborná generácia (nad 59 rokov) by nerada videla, keby sa priatelia museli na návšteve sami obslúžiť a vybrať si občerstvenie z chladničky alebo im pomáhali s varením.

Skryť Vypnúť reklamu

Vylizovanie taniera nie, šetrenie riadu áno

Jedlo je spoločenská udalosť, a preto je spájané s mnohými zvykmi i zlozvykmi. Za najväčší priestupok podľa výskumu považujeme znovu naservírovať hosťom jedlo, ktoré nám spadlo na zem.

Ľudia nad 45 rokov sú vo všeobecnosti menej tolerantní k prehreškom, ako je napríklad začať jesť skôr ako ostatní alebo jedenie priamo z hrnca.

Naopak, mladšia generácia a obyvatelia väčších miest si s tým toľko starostí nerobia. Mladší si pokojne dajú jedlo zakúpené vonku rovno z obalu alebo škatuľky, netrvajú na tom, aby bol riad umytý hneď po jedle.

  • Použiť jeden tanier na viacero chodov je ochotných tolerovať až 70% mladých a 67% dospelých ľudí žijúcich s deťmi. Osoby staršie ako 59 rokov naopak preferujú naložiť polievku a hlavné jedlo do samostatných tanierov.
  • Jesť hlavné jedlo iba s lyžicou je prijateľné pre vyše polovicu Slovákov. V tomto prípade sú benevolentnejší ľudia z menších obcí (59%) ako ľudia z miest (50%), ktorí sú naopak zhovievavejší pri väčšine ostatných zlozvykov.
  • Hoci je vylizovanie taniera po jedle vo všeobecnosti odmietané, za normálne ho považuje až 33% vysokoškolsky vzdelaných Slovákov.
  • Piť nápoj priamo z kartónového obalu považuje väčšina Slovákov za nevhodné, bez rozdielu veku či pohlavia (76%).
  • Čím nižší vek alebo čím vyššie vzdelanie, tým väčšia je záľuba v ujedávaní si počas prípravy jedla. Za úplne normálne to považuje 81% absolventov vysokej školy, zaujímavosťou je, že ani staršia generácia sa tomu nebráni (56%).

Maďari šetria, Česi pri jedle neradi rozprávajú

Pre obyvateľov Maďarska je hlavným dôvodom pozvania návštevy domov fakt, že je to lacnejšie ako v reštauráciách (80%), zatiaľ čo pre Slovákov a Čechov to nehrá prím.

Skryť Vypnúť reklamu

Maďarský hostiteľ radšej ako slovenský či český prijme pomoc pri príprave jedla od svojich hostí (69%).

Slováci a Česi sú menej tolerantní pri prehreškoch v kuchyni. Maďari ich častejšie považujú za normálne.

Najviac však nemajú radi, keď niekto začne jesť skôr ako ostatní, podobne ako my nestrpia servírovanie jedla, ktoré padlo na zem, a nepáči sa im ani oblizovanie noža. Tento zlozvyk až tak nevadí Čechom.

Česi považujú za veľký prehrešok jedenie priamo z hrncov - najviac to vadí ženám a staršej generácii.

Viac ako polovica ľudí v Česku neumýva riad hneď po použití, na Slovensku tesne prevládajú tí, ktorí to za vhodné nepovažujú.

Vo všeobecnosti platí, že prehrešky sú väčšmi považované za normálne u mladých a ľudí z väčších miest.

Pri spoločnom jedle sa dá dobre porozprávať s Maďarmi. Práve oni sú viac spoločenskí (78%) v porovnaní so Slovákmi (50%) a Čechmi (46%).

Skryť Vypnúť reklamu

Najobľúbenejšou izbou pre Slovákov a Čechov je obývačka, po ktorej nasleduje kuchyňa, ktorú viac obľubujú Slováci (30%) ako Česi (22%).

Maďari si zvolili úplne inú miestnosť - spálňu. Mať modernú kuchyňu je snom všetkých troch národov, avšak Maďarom vadí menej veľkosť kuchyne, ako nedostatok úložného priestoru.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vieme čo je úspech. Pomôžeme ho dosiahnuť aj vám
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  4. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  5. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  8. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  1. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  2. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  6. Tento rok turizmu neprial
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  9. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  10. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 093
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 13 775
  3. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 10 002
  4. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 9 205
  5. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 742
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 768
  7. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 5 392
  8. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 4 802
  9. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 3 931
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 385
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Nová štúdia ukazuje, čo sa v tele deje.


2 h
Prezidentka Zuzana Čaputová.

PCR testy odhalili viac ako 697-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 14 606 obetí. Lockdown opäť obmedzil život na Slovensku, minulý štvrtok vstúpil do platnosti zákaz vychádzania.


a 5 ďalší 18 h

Blogy SME

  1. Adela Penesová: Máme obezitu zapísanú v génoch?
  2. Imunoblog: Starostlivosť o ústnu dutinu prospieva aj imunitnému systému
  3. Martina Paulenová: Ako som medzi dvoma kojeniami vyšla nad hmlu a videla slnko
  4. Barbora Kujundžić: Porovnanie pedagogiky Marie Montessori a Rudolfa Steinera (tzv. waldorfskej pedagogiky)
  5. Unicef Slovensko: Ako svet bojuje proti detskej obrne
  6. Michael Achberger: Najväčšie chyby pri vážení sa: na toto si dajte pozor
  7. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  8. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 12 561
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 173
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 8 021
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 072
  5. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 688
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 682
  7. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 618
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 538
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Zatvoriť reklamu