SME
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Dnes varí Ewa: Päťkrát francúzska kuchyňa

Sladké aj slané inšpirácie z jednej z najslávnejších svetových kuchýň.

Galette de Bretagne

Ak máte chuť na palacinku, ale nie v tej úplne tradičnej slovenskej verzii, vyskúšajte galette. Palacinku z pohánkovej múky môžete naplniť podľa vlastnej chuti. K najpoužívanejším náplniam patria vajce, syr, šunka alebo špenátové listy.

Ingrediencie (6 - 8 ks):

Cesto:

  • 300 g pohánkovej múky
  • ¼ ČL soli
  • 1 veľké vajce
  • 240 ml mlieka
  • 240 - 360 ml vody
  • 20 g rozpusteného masla

Náplň:

  • vajcia
  • nastrúhaný syr
  • paprika (červená alebo žltá)
  • jarná cibuľka


Postup: 

Do misy nasypeme pohánkovú múku a soľ. Do stredu urobíme jamku, do ktorej nalejeme mlieko a vajce. Miešame dovtedy, kým nevytvoríme vláčne husté cesto.
Do tejto zmesi postupne prilievame vodu kým nedosiahneme konzistenciu hustejšej polievky. Cesto vložíme do chladničky odpočinúť aspoň na 1 hodinu. 

Skryť Vypnúť reklamu

Po vychladnutí do cesta nalejeme rozpustené maslo. V prípade, že zmes príliš zhustne, pridáme vodu. 

Zohrejeme panvicu s hladkým dnom, cesto naberieme do naberačky a vylejeme do panvice.  Znížime teplotu a do stredu pridáme vajce, strúhaný syr, najemno nakrájanú jarnú cibuľku a papriku. Necháme zapiecť asi 3 minúty. Potom jemne ohneme rohy palacinky a pečieme ešte minútu. 

Vichyssoise 

Patrí medzi stálice francúzskej kuchyne. Je to hustá zeleninová polievka, o ktorej pôvode sa stále diskutuje. Zlé jazyky tvrdia, že jej pôvod je americký, ale skúste to povedať Francúzovi. Ide o hustú polievku (krém) z póru a zemiakov, ktorá sa podáva aj studená.


Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 500 g póru
  • 100 ml smotany
  • soľ

Postup:

Do hrnca vložíme zemiaky nakrájané na kocky a pór nakrájaný na kolieska. Zalejeme vodou (asi 2 cm nad zeleninovú zmes), osolíme a necháme na miernom plameni variť, kým zelenina nezmäkne.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď je zelenina mäkká, tyčovým mixérov ju rozmixujeme, pridáme smotanu a chvíľu na miernom plameni varíme. Osolíme podľa chuti a po vychladnutí podávame s nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Navarin d'agneau

Ak máte radi slow food, toto jedlo je práve pre vás. Ide o pomaly dusené mäso s koreňovou zeleninou a zemiakmi. Ostatná pridávaná zelenina a bylinky, či korenie sa môže meniť podľa chuti každého kuchára.

Podľa niektorých zdrojov bol navarin pomenovaný na počesť bitky v Zálive Navarino (dnešný Pylos, Grécko), no s väčšou pravdepodobnosťou ide o často používanú surovinu v guláši - kvaku, ktorá sa vo francúzštine nazýva “navet”. V tej najtradičnejšej verzii sa používa jahňacina, ktorá je krehká a lahodná. Môže sa však použiť aj baranie mäso.

Skryť Vypnúť reklamu


Ingrediencie:

  • 1,5 kg jahňacieho pliecka (nakrájané na väčšie kocky)
  • 2 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • 3 strúčiky cesnaku (lisované)
  • 750 ml mäsového vývaru
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 350 g menších zemiakov (prekrojených na polovice)
  • 250 g baby karotky
  • 4 ks jarnej cibuľky (pokrájanej na kolieska)
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu 
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Vo väčšom hrnci rozpálime olej a vložíme do neho kusy jahňaciny. Pečieme cca 4 minúty, aby sa mäso zatiahlo a zhnedlo. Pridáme 2 PL múky, rajčinový pretlak a cesnak a restujeme 2 minúty. Do tejto zmesi pridáme vývar, víno, tymián a bobkový list. Znížime teplotu a pomaly dusíme pod pokriekvou, kým mäso nezmäkne, čo trvá asi 80 minút,  záleží od kvality mäsa. Po hodine pridáme zemiaky a znovu dusíme asi 30 minút. 

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa dusia zemiaky, v menšom hrnci necháme zovrieť vodu. Do vriacej vody vložíme karotku a varíme ju asi 5 minút (mala by byť al dente), potom ju prelejeme studenou vodou, aby sme zastavili proces varenia. To isté urobíme s jarnou cibuľkou a fazuľkou. Každá zelenina potrebuje iný čas varenia. 

Po pol hodine dáme pokrievku preč a dusíme, kým sa tekutina nezredukuje asi o tretinu. Uvarenú zeleninu vložíme do hrnca s mäsom a varíme ešte asi 5 -10 minút. Dochutíme soľou, korením, prípadne bylinkami.

Quiche au roquefort

“Malý hlad” vám dokonale zaženie quiche. Quiche je považovaný za typicky francúzske jedlo, hoci náplne boli známe v anglickej kuchyni už od 14. storočia. Tento koláč pozostáva z cesta, ktoré sa síce podobá na linecké, ale príjemne sa vrství. Základom rôznorodých náplní sú vajcia, mlieko alebo smotana.

Skryť Vypnúť reklamu

Ingrediencie:
Cesto (okrúhla forma asi 21 cm):

  • 260 g hladkej múky
  • ½ ČL soli
  • ¼ ČL cukru
  • 190 g studeného masla (82 %)
  • cca 120 ml studenej vody

Plnka:

  • 100 g roquefortu
  • 190 g jemného tvarohu
  • 3 PL roztopeného a vychladnutého masla
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 2 veľké vajcia
  • jarnú cibuľku (podľa chuti)
  • 2 PL nasekanej pažítky
  • štipka soli


Cesto si pripravím tak, že do misy preosejeme múku a soľ, pridáme cukor a maslo. Rukami pomaly spracujeme cesto, kým sa nezačnú tvoriť hrudky. Vtedy pridáme 60 ml vody a cesto dokončíme. Malo by byť pevné a vláčne a nesmie sa lepiť. Vodu pridávame dovtedy, kým nie je jeho konzistencia pevná, ale stále tvarovateľná. Vypracované cesto odložíme do chladničky odpočívať asi na 30 minút a rúru predhrejeme na 200 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho do tvaru kruhu. Opatrne ho prenesieme do formy tak, aby okraje pretŕčali cez formu. Tie opatrne orežeme nožom. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme naň fazuľu a vložíme ho do rúry asi na 15 minút. Fazuľu použijeme preto, aby sme zabránili vydúvaniu cesta.

Po 15 minútach vyberieme formu, odstránime fazuľu a pečieme ďalších 5 minút, kým cesto nebude upečené do zlatista. Cesto vyberieme z rúry a pripravíme si náplň. 

V hlbšej mise si rozmixujeme roquefort, tvaroh, maslo a smotanu. Keď bude zmes jemná, pridáme vajíčka a premiešame. Nakoniec do zmesi nasypeme cibuľku a pažítku a vylejeme ju do pripraveného korpusu. Quiche vložíme do rúry piecť na 190 stupňov asi na 30 minút, kým povrch nezačne hnednúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Madeleine 

Na záver sladká bodka. Niečo, čo vás neodrovná na ďalších 5 hodín ale zároveň uspokojí chuť na sladké.

Takýmto dezertom vo francúzskej kuchyni môžu byť napríklad madlenky. Sú to maličké koláčiky v tvare lastúry, pochádzajúce z oblasti Lorraine na severo-východe Francúzska.

Svoje meno vraj dostali od Ľudovíta XV, ktorý ich pomenoval na počesť cukrárky jeho svokra Madeleine Paulmier. Následne sa madlenky veľmi rýchlo stali populárne v celom Francúzsku.

Tie pravé francúzske madlenky majú na jednej strane vypuklé “bruško”, sú hrubé, no zároveň vo vnútri jemné a vláčne, s príjemnou maslovou príchuťou.


Ingrediencie (cca 12 ks):

  • 1 vajce
  • 43 g kryštálového cukru (jemného)
  • 72 g hladkej múky
  • 70 g masla
  • ¼ ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1ČL citrónovej šťavy
  • štipka soli

Postup

Skryť Vypnúť reklamu

Vajce rozbijeme do misky a rozmiešame ho. Pridáme cukor a múku a dobre premiešame vidličkou a necháme odpočívať asi 10 minút. 

V panvici rozpustíme maslo a necháme ho zľahka zhnednúť, nesmie sa však pripáliť a necháme ho vychladnúť.

Z hnedého masla odložíme nabok 1 PL a zmiešame ju s 1 PL múky. Touto zmesou vymažeme formy na madlenky.

Vychladnuté maslo zamiešame do cesta spolu s citrónovou kôrou a šťavou, pridáme štipku soli. Cesto by malo byť vláčne. Necháme ho pri izbovej teplote odpočívať ďalšiu hodinu, to zabezpečí, aby sa pri pečení vytvorilo typické “bruško”. 

Do foriem na madlenky rovnomerne rozdelíme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov. Pečieme do zlatista.

Ďalšie inšpirácie z domácej a medzinárodnej kuchyne nájdete na blogu autorky about-the-taste.com alebo Facebooku .
 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 373
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 639
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 11 923
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 278
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 786
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 719
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 530
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 605
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 536
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 495
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Keď začal boj s extrémizmom prinášať výsledky, prokuratúra ho ide oslabiť

Samostatné oddelenie špeciálnej prokuratúry má dnes päť ľudí.

Milan Mazurek v budove Najvyššieho súdu (vpravo).
Dobré ráno

Dobré ráno: Obvinili Fica, Kotlebu aj Mazureka. Teraz im hrozí zánik

Pripravuje sa reorganizácia prokuratúry.

Komentár Zuzany Kepplovej

Žilinka vykročil ľavou

Rozpustenie Honzovho úradu sa nezdá ako dobrý začiatok perestrojky na prokuratúre.

Zuzana Kepplová.

Koronavírus: V Česku pribudlo takmer 10-tisíc nových prípadov (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 226-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 637 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Vaše oblečenie môže znečisťovať aj Arktídu. Ako tomu pri praní zabrániť?

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

Ilustračné foto.
SERIÁL O NEKONVENČNÝCH LÁSKACH

Jefferson napísal, že všetci ľudia sú si rovní a so svojou otrokyňou mal deti

Je to príbeh lásky alebo zotročenia?

Z filmu Jefferson v Paríži, 1995
Seriál o nekonvenčných láskach

Vzal si svoju dcéru? Woody Allen svoj vzťah celé roky obraňuje

Príbeh nekonvenčnej lásky sprevádzajú tiene zneužívania.

Soon-Yi Previn a Woody Allen.

Kyseliny majú zlú povesť, no pleti naozaj prospievajú

Poradíme, ako ich zaradiť do dennej rutiny.