Odborníčka na permakultúru Hanka Sekulová: Ja som príroda

V spojení s prírodou si našla blízky vzťah k rastlinám, zvieratám aj ľuďom a aj vás môže naučiť viac o permakultúrnom pestovaní plodín.

(Zdroj: Petra Bošanská)

Vyrastali ste na sídlisku v meste a teraz bývate vo svojom prírodnom kráľovstve na vidieku. Čo vás vlastne priviedlo k permakultúrnemu pestovaniu?

Vždy som vnímala prírodu spôsobom, aký je vlastný pre divo žijúce zvieratá. Odmalička som vedela, že chcem byť ošetrovateľkou zvierat v zoologickej záhrade alebo astronomičkou. Keď som sa ocitla v blízkosti lesa, lúky alebo vody, utekala som sa rýchlo ponoriť do prírody, kde som sa cítila najlepšie.

Často spomínate na starých rodičov, ktorí vás naučili hospodáriť „po starom“, ale aj na štúdium na Vysokej škole poľnohospodárskej, ktorá vás vraj naučila, ako to robiť nechcete. Kedy ste si uvedomili, že vám prekáža kruté zaobchádzanie so zvieratami a drancovanie pôdy?   

Moji starkí pristupovali k pôde a zvieratám s úctou, pretože si veľmi dobre uvedomovali, že pôda je ich živiteľkou a zvieratá tiež. Na škole som zase videla presný opak toho, čo ma naučili a čo ma naučila samotná príroda. Zvieratá, doslova uväznené, natlačené v nevyhovujúcich priestoroch, namiesto podlahy železné rošty, ktoré im spôsobovali  ťažké deformácie.  Množstvo antibiotík, rastových hormónov, podporovanie kanibalizmu pridávaním mäsovokostných múčok aj zo zvierat rovnakého druhu... Kruté zaobchádzanie nielen na bitúnkoch. Ani pôda nezostala ušetrená, drancovalo sa, a stále sa drancuje, aj na nej. Vlastne  už dávno nie je pôdou, dnes z nej zostala iba mŕtva zemina. Keď sa na nej objaví nejaký život, treba ho ihneď postriekať vhodným chemickým jedom. A,  žiaľ, v štandardnom poľnohospodárstve je to čoraz horšie a horšie. 

Preto ste sa rozhodli, že sa nebudete podieľať na „genocíde“ zvierat,  pôdy a rastlinstva?

A to si ešte detaily nechávam radšej pre seba, lebo sú naozaj len pre silné žalúdky. Pestujem a chovám podľa seba a hlavne – v súlade s prírodou a ukazujem tieto spôsoby druhým.

Čo je to vlastne prírodná, jedlá a liečivá záhrada s prvkami permakultúry?

Niekoľko samostatných, navzájom sa prelínajúcich systémov: prírodných záhrad, jedlých záhrad, liečivých záhrad a permakultúrnych, teda trvalo udržateľných záhrad. Ide  o ucelené systémy, ktoré boli sledované a opísané odborníkmi na túto problematiku a ich súčasťou sú aj, samozrejme, divo žijúce a úžitkové zvieratá.  Je to priestor, ktorý vyzerá, ako keby ho navrhla samotná príroda. V permakultúrnej záhrade má človek pocit, ako keby bol v lese a na lúke s tým, že namiesto divých rastlín sú zámerne vyberané jedlé, liečivé a iné úžitkové rastliny. Myslí sa pritom  aj na opeľovače, vtáky, žabky, ježkov, žabky a iných zvieracích pomocníkov.  Nepoužívajú sa žiadne agresívne prípravky, chemické postreky, anorganické hnojivá ani nič, čo by narušilo rovnováhu v takomto prirodzenom ekosystéme.

Ako to vyzerá vo vašej vlastnej záhrade, oáze symbiotického spolužitia a akých princípov by ste sa v starostlivosti o ňu nikdy nevzdali?

Naša záhrada je už naozaj taká divoká jedlá, liečivá džungľa. Nikdy by som sa nevzdala práve tej krásnej symbiózy priestoru, prírody, rastlín, živočíchov, zvierat a nás – ľudí, ktorí spoločne vytvárame harmonický celok.

Premietol sa tento spôsob života aj do vašej domácnosti, manželstva a výchovy detí?

Určite áno. Udržateľnosť totiž nie je len o záhrade, je to životná filozofia.  Permakultúra dnes zahŕňa slová permanent - teda udržateľnosť a culture, teda život. Navzájom je to celé krásne prepojené.

Vraj nechcete nikomu vnucovať vaše názory, ale prezraďte, ak existujú, aké sú najzákladnejšie pravidlá, podľa ktorých sa dá žiť v dnešných časoch v súlade s prírodou?

V prvom rade asi treba  žiť v súlade so sebou, pretože JA SOM PRÍRODA.  Nikdy nie som virtuálny umelý svet ani  svet odtrhnutý od celku.  Nie je možné devastovať pôdu, vodu, vzduch, rastliny a živočíchov bez toho, aby som  zároveň nedevastovala seba samu. Všetko závisí od miery samodeštrukcie.
Aké sú základné pravidlá pri navrhovaní permakultúrnej predzáhradky, prírodnej záhrady, rodového statku alebo gazdovstva?

Každý priestor je jedinečný, ak ho chceme rozvíjať spoločne s prírodou, je dôležité mať k tomu miestu vzťah.  Najskôr, než čokoľvek podnikneme, „naše“ miesto len pozorujeme. Aké rastliny sa udomácnili v okolí, ako a kade tečie voda, svieti slnko, putuje tieň.  Akú pôdu máme. Aké počasie. Koľko vodných zrážok za rok. Aké zvieratá si priestor pritiahol. Kde sa cítime dobre, kde zasa naopak byť nemusíme. Čo pestujú a ako úspešne, naši susedia. Čo sa nachádza v okolí. Aké máme obmedzenia a, naopak, aké máme výhody. Svetové strany.  Kde je sever... Treba si dobre rozmyslieť, čo všetko od priestoru očakávame.

Vedeli by ste nám popísať nejaké netradičné pestovanie plodín, rastlín, stromov?

Napríklad vám môžem priblížiť zmiešané pestovanie. Na jednom mieste pri ňom spoločne žijú rôzne druhy rastlín. Bylinky, zelenina, podporné rastliny.  Trvalky, aj jednoročné. Mali by byť skombinované tak, aby sa navzájom podporovali a chránili.  Pomerne netradičné je tiež pestovanie zemiakov v slame, alebo zemiaková či paradajková veža. Netradičné je tiež pestovanie pod korunami stromov. Alebo pestovanie rôznych druhov menej známej trvalej zeleniny. Vyvýšené záhony, bylinkové špirály, jedlé divoké rastliny. O všetkých týchto postupoch a návodoch píšem v mojich knihách Darujme si zdravie z vlastnej záhrady a Darujme si srdce z vlastnej záhrady.

Predpokladám, že so záhradou súvisí aj zaváranie, konzervovanie a príprava jedál zo zdravých prírodných surovín. Venujete sa aj takýmto činnostiam?

Áno, ako sa hovorí, je dobré naškrečkovať si sezónne plodiny na zimu. Veľa varím, kuchtím, pečiem, zaváram, mrazím, suším, lúhujem, jednoducho  vyrábam z plodov našej záhradky rôzne zdravé alternatívy nielen do tanierov.

Naozaj nepoužívate žiadnu chémiu?

Pokiaľ mám na to nejaký dosah, snažím sa v maximálnej možnej miere minimalizovať akékoľvek používanie chemických jedov. Ich úplná eliminácia je však v súčasnom svete nemožná. 

Urobili ste si aj kurzy astrológie. Ako Mesiac a planéty súvisia so záhradou a ako všetky tieto vedomosti ovplyvňujú váš život?

Mesiac, teda Luna, je naše najbližšie vesmírne teleso, pozorované po stáročia voľným okom. Už dávno boli známe účinky pôsobenia Luny na Zem a všetko, čo sa na nej odohráva. Príliv a odliv obrovskej masy vody v moriach a oceánoch.  Príliv a odliv vody v našich a rastlinných telách. Áno, vnímam, že Luna má na nás vplyv.  Cítim to počas každého splnu. V minulosti sa veľmi veľa činností koordinovalo podľa polohy Luny na oblohe.  Vrátane záhradných prác.  Tieto znalosti sú mi známe, ale nie vždy sa podľa nich riadim.  Niektoré základné činnosti v záhradke sa snažím zosúladiť s lunárnymi. Skôr ich však vnímam len ako určité odporúčania.

Vyrábate aj domácu kozmetiku či mastičky starej mamy na rôzne boľačky?

Samozrejme. Domáce telové krémy z včelieho vosku, balzamy na pery, domáce mydlá, pracie gély, domáce čistiace prostriedky. Pripravujem aj rôzne liečivé zmesi, hojivé masti, tinktúry, oleje a výluhy. Všetko pre našu vlastnú domácu spotrebu.

Dá sa byť sebestačný v potravinách, v našich podmienkach, ak máte niekoľko árovú záhradu?

Ak mám povedať za nás, teda našu rodinu a našu záhradu, tak z iba jednej niekoľko árovej záhrady, najmä  ak má slúžiť aj na iné účely, ako na pestovanie, sa nedá byť úplne sebestačný. Ale aj takáto menšia  záhrada, pokiaľ je rozumne a s citom navrhnutá, vie výrazným zdravým spôsobom spestriť jedálny lístok a domácu prírodnú lekárničku. 

Nemáte občas pocit, že niektorých ľudí svojimi názormi provokujete?

Moje názory nie sú celkom štandardné. Niekedy je veľmi tenká hranica medzi vyprovokovaním k zmene a inšpirovaním. Ak je to zmena k lepšiemu, provokujem rada a provokujem veľa. Rada motivujem ľudí a ukazujem, že veci sa dajú robiť aj inak.

Ako sa vám komunikuje napríklad s ľuďmi, ktorým navrhujte permakultúrne záhrady? Snažíte sa byť pre nich príkladom?

Netvrdím, že robím všetko najlepšie. Možno len skúšam robiť niečo inak a ukazujem druhým, ako sa dá zvládnuť permakultúrne pestovanie a ako  funguje v našich podmienkach.  Vlastné príklady z praxe sú z môjho pohľadu najlepšie, ja sama mám najradšej informácie, ako sa hovorí, z prvej ruky.

Foto: Petra Bošanská

Styling a vizáž: Jana Milatová

 

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 22 839
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 514
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 109
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 570
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 365
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 493
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 404
  8. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 395
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 353
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 008

Téma: Upratovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Záhrada, Rozhovory z denníka SME

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Piekol macesy a mal baňu. Jeho slovenská továreň prežila dodnes

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Zmrznutý Leo desil viac než elektrikár Mečiar

Moc stále držal v rukách Mečiar a z rodinných osláv sa stávali mory.

ŠPORT

Kuzminová skončila druhá v stíhacích pretekoch

Napriek štyrom chybám v streľbe prišla len o jedno miesto.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.