Dnes je medzinárodný deň gumových medvedíkov

Gumoví medvedíci oslavujú 94 rokov. Sú nielen obľúbenou cukrovinkou, ale dá sa z nich vyrobiť aj šperk.

(Zdroj: flickr)

Fenomén želatínových medvedíkov vznikol v Nemecku v roku 1922 v meste Bonn. K ich vytvoreniu inšpirovali cukrára Hansa Riegela tancujúce medvede na jarmokoch. Je to už 94 rokov, čo gumové farebné medvedíky zo želé prišli na svet. Srdcia ľudí si získali natoľko, že sa ľudia rozhodli oslavovať ich narodeniny, a tak vznikol ich oficiálny medzinárodný deň, ktorý je práve dnes, 15. júla.  Medvedíci sa stali obľúbenou sladkosťou, ktorou rodičia odmeňujú svoje deti, ale aj seba. Mnohých oslovila nielen ich ovocná chuť, ale aj vzhľad a všestranné využitie. Niektorí kreatívci využívajú medvedíkov pri tvorivých ručných prácach.

Článok pokračuje pod video reklamou

Využívajú sa v rôznych dezertoch a sladkostiach, v ktorých slúžia ako dekorácie alebo prísady. Reč je o tortách, cupkejkoch, sušienkach či zmrzlinách. Samostatnou kapitolou sú potom gumové tégliky tvorené z rozpustených medvedíkov.

Medvedíkov používame aj na zdobenie svojho okolia, alebo aj seba. Medzi domácimi dekoráciami sa objavujú lampičky či lustre zdobené ich farebnými figúrkami. Ľudia si z nich vyrábajú aj medvedíkovú bižutériu. Ukážeme vám, ako si z nich vyrobíte náramok, náušnice či zmrzlinu, ktoré jednoducho vytvoria s pomocou rodičov aj deti. Prajeme vám šťastný medzinárodný deň gumových medvedíkov!

Náušnice z medvedíkov

Čo budete potrebovať: Dvoch vysušených gumových medvedíkov, guľaté a pologuľaté štiepacie kliešte, dva ketlovacie nity, dva afroháčiky, dva dlhé špendlíky, priesvitný lak na nechty.

Postup: Medvedíka prepichneme dlhým špendlíkom od stredu jeho hlavičky k zadku. Držte špendlík za jeho koniec a medvedíka dôkladne natrite zo všetkých strán priesvitným lakom a zapichnite ho do stabilného materiálu, v ktorom môže vyschnúť. Potom špendlík vytiahnite a vymeňte ho za nit, ktorý vsuniete zo spodnej strany medvedíka smerom nahor k jeho hlave. Vrchnú časť nitu vytvarujte do očka pomocou klieští. Predtým, ako očko dotiahnete, vložte do neho afroháčik a očko uzavrite. 

Náramok z medvedíkov

Čo budete potrebovať: Niekoľko vysušených gumových medvedíkov, guľaté a pologuľaté štiepacie kliešte, ketlovacie nity a dlhé špendlíky podľa počtu medvedíkov, retiazku so zapínaním a priesvitný lak na nechty.

Postup: Pri tvorbe prívesku postupujte rovnako ako pri náušniciach, namiesto afroháčikov však medvedíkov pripevníte na retiazku.

Zmrzlina z medvedíkov

Čo budete potrebovať: Dve balenia gumových medvedíkov (na 6 kusov zmrzliny), formičky na zmrzlinu, perlivú ochutenú limonádu.

Postup: Nasypeme medvedíkov do formičiek, množstvo zvoľte podľa chuti. Zalejte perlivou ochutenou limonádou až po okraj formičiek (limonádu voľte podľa chuti, sladenú alebo nesladenú, použiť môžete aj sódu). Vložte do formičiek zatváracie držadlá a dajte do mrazničky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 682
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 557
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 386
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 134
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 956
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 627
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 797
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 224
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 103
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 723

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.