Zelené ovocie avokádo sa stabilne usídlilo aj v slovenských kuchyniach. Takmer každý gurmán ochutnal pikantné guacamole plné dobrých tukov z avokádovej dužiny. Tá je všestrannou surovinou a používa sa nielen v nátierkach, ale aj v koláčoch, lasagniach, krémových polievkach, zmrzlinách či ako poleva na koláče.
Okrem toho potenciálne ponúka aj množstvo zdravotných benefitov, ktoré podľa vedcov získate jej konzumáciou. Podľa Medical News Today avokádo znižuje riziko obezity, cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení, je účinným antioxidantom, ktorý môže pomôcť v udržaní dobrého zraku či v prevencii osteoporózy.
Zdravie hádžeme do koša
Avokádo je hviezdou kulinárstva, najmä pre ľudí holdujúcich zdravému životnému štýlu. Tento rok sa o ňom začalo hovoriť ešte viac. Môže za to kôstka z avokáda, ktorú si vedci vzali pod drobnohľad a zistili, že je oveľa zdravšia, ako samotná dužina.
Vedci z Pensylvánskej štátnej univerzity zistili, že kôstka z avokáda obsahuje množstvo bioaktívnych prírodných látok, ktoré nám môžu pomôcť v prevencii a zlepšovaní zdravia. Z celého plodu vraj práve táto malá guľôčka obsahuje sedemdesiat percent prospešných látok.
Podľa ich výskumov vraj obsahuje polyfenoly podobne ako zelený čaj, účinné antioxidanty, vlákninu a látky, ktoré podporujú tvorbu kolagénu v našom tele. Jej konzumáciou podporujete prevenciu a ničenie mikróbov, zápalov, mykotických ochorení, vysokého tlaku aj cukrovky.
Ako kôstku konzumovať
Ak sa rozhodnete pochutnať si na kôstke z avokáda, pripravte sa na to, že jej chuť nie je žiadnym gurmánskym zážitkom.
Je veľmi horká, takže je lepšie kombinovať ju s ďalšími surovinami výraznejších chutí, ktoré pachuť kôstky v jedle prebijú.
Po vybratí ju rozrežte na štyri časti, počas dňa však radšej nekonzumujte viac ako polovicu. Najjednoduchší spôsob prípravy je nasypať polovicu rozrezanej kôstky do mixéra alebo iného prístroja na výrobu smoothie a vmiešať ju do zdravého nápoja.
Z kôstky si však môžete vyrobiť aj prášok, ak ju rozdrvíte v dostatočne silnom kuchynskom robote. Môžete ho pridávať ho do džúsov, poliev, smoothie nápojov, jogurtov alebo nátierok.