SME
reklama

Kôstku z avokáda nezahadzujte, je v nej viac výživy ako v dužine

Pri príprave chutných pokrmov z avokáda končí jeho najzdravšia časť v koši.

(Zdroj: Flickr.com/CC - threelayercake)

Zelené ovocie avokádo sa stabilne usídlilo aj v slovenských kuchyniach. Takmer každý gurmán ochutnal pikantné guacamole plné dobrých tukov z avokádovej dužiny. Tá je všestrannou surovinou a používa sa nielen v nátierkach, ale aj v koláčoch, lasagniach, krémových polievkach, zmrzlinách či ako poleva na koláče.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem toho potenciálne ponúka aj množstvo zdravotných benefitov, ktoré podľa vedcov získate jej konzumáciou. Podľa Medical News Today avokádo znižuje riziko obezity, cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení, je účinným antioxidantom, ktorý môže pomôcť v udržaní dobrého zraku či v prevencii osteoporózy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdravie hádžeme do koša

Avokádo je hviezdou kulinárstva, najmä pre ľudí holdujúcich zdravému životnému štýlu. Tento rok sa o ňom začalo hovoriť ešte viac. Môže za to kôstka z avokáda, ktorú si vedci vzali pod drobnohľad a zistili, že je oveľa zdravšia, ako samotná dužina.

Vedci z Pensylvánskej štátnej univerzity zistili, že kôstka z avokáda obsahuje množstvo bioaktívnych prírodných látok, ktoré nám môžu pomôcť v prevencii a zlepšovaní zdravia. Z celého plodu vraj práve táto malá guľôčka obsahuje sedemdesiat percent prospešných látok.

Podľa ich výskumov vraj obsahuje polyfenoly podobne ako zelený čaj, účinné antioxidanty, vlákninu a látky, ktoré podporujú tvorbu kolagénu v našom tele. Jej konzumáciou podporujete prevenciu a ničenie mikróbov, zápalov, mykotických ochorení, vysokého tlaku aj cukrovky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako kôstku konzumovať

Ak sa rozhodnete pochutnať si na kôstke z avokáda, pripravte sa na to, že jej chuť nie je žiadnym gurmánskym zážitkom.

Je veľmi horká, takže je lepšie kombinovať ju s ďalšími surovinami výraznejších chutí, ktoré pachuť kôstky v jedle prebijú.

Po vybratí ju rozrežte na štyri časti, počas dňa však radšej nekonzumujte viac ako polovicu. Najjednoduchší spôsob prípravy je nasypať polovicu rozrezanej kôstky do mixéra alebo iného prístroja na výrobu smoothie a vmiešať ju do zdravého nápoja.

Z kôstky si však môžete vyrobiť aj prášok, ak ju rozdrvíte v dostatočne silnom kuchynskom robote. Môžete ho pridávať ho do džúsov, poliev, smoothie nápojov, jogurtov alebo nátierok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 830
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 228
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 538
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 121
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 2 976
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 843
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 356
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 299
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 628
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 67 849
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 198
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 675
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 386
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 518
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 16 596
  8. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 14 264
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu