SME

Kôstku z avokáda nezahadzujte, je v nej viac výživy ako v dužine

Pri príprave chutných pokrmov z avokáda končí jeho najzdravšia časť v koši.

(Zdroj: Flickr.com/CC - threelayercake)

Zelené ovocie avokádo sa stabilne usídlilo aj v slovenských kuchyniach. Takmer každý gurmán ochutnal pikantné guacamole plné dobrých tukov z avokádovej dužiny. Tá je všestrannou surovinou a používa sa nielen v nátierkach, ale aj v koláčoch, lasagniach, krémových polievkach, zmrzlinách či ako poleva na koláče.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem toho potenciálne ponúka aj množstvo zdravotných benefitov, ktoré podľa vedcov získate jej konzumáciou. Podľa Medical News Today avokádo znižuje riziko obezity, cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení, je účinným antioxidantom, ktorý môže pomôcť v udržaní dobrého zraku či v prevencii osteoporózy.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravie hádžeme do koša

Avokádo je hviezdou kulinárstva, najmä pre ľudí holdujúcich zdravému životnému štýlu. Tento rok sa o ňom začalo hovoriť ešte viac. Môže za to kôstka z avokáda, ktorú si vedci vzali pod drobnohľad a zistili, že je oveľa zdravšia, ako samotná dužina.

Vedci z Pensylvánskej štátnej univerzity zistili, že kôstka z avokáda obsahuje množstvo bioaktívnych prírodných látok, ktoré nám môžu pomôcť v prevencii a zlepšovaní zdravia. Z celého plodu vraj práve táto malá guľôčka obsahuje sedemdesiat percent prospešných látok.

Podľa ich výskumov vraj obsahuje polyfenoly podobne ako zelený čaj, účinné antioxidanty, vlákninu a látky, ktoré podporujú tvorbu kolagénu v našom tele. Jej konzumáciou podporujete prevenciu a ničenie mikróbov, zápalov, mykotických ochorení, vysokého tlaku aj cukrovky.

SkryťVypnúť reklamu

Ako kôstku konzumovať

Ak sa rozhodnete pochutnať si na kôstke z avokáda, pripravte sa na to, že jej chuť nie je žiadnym gurmánskym zážitkom.

Je veľmi horká, takže je lepšie kombinovať ju s ďalšími surovinami výraznejších chutí, ktoré pachuť kôstky v jedle prebijú.

Po vybratí ju rozrežte na štyri časti, počas dňa však radšej nekonzumujte viac ako polovicu. Najjednoduchší spôsob prípravy je nasypať polovicu rozrezanej kôstky do mixéra alebo iného prístroja na výrobu smoothie a vmiešať ju do zdravého nápoja.

Z kôstky si však môžete vyrobiť aj prášok, ak ju rozdrvíte v dostatočne silnom kuchynskom robote. Môžete ho pridávať ho do džúsov, poliev, smoothie nápojov, jogurtov alebo nátierok.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 889
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 503
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 971
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 806
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 345
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 713
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 517
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 298
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 889
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 915
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 113
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 768
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 149
  6. Peter Franek: Pán Šaško a HLAS - ďakujeme. 7 667
  7. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 461
  8. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 350
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu