SME

Kôstku z avokáda nezahadzujte, je v nej viac výživy ako v dužine

Pri príprave chutných pokrmov z avokáda končí jeho najzdravšia časť v koši.

(Zdroj: Flickr.com/CC - threelayercake)

Zelené ovocie avokádo sa stabilne usídlilo aj v slovenských kuchyniach. Takmer každý gurmán ochutnal pikantné guacamole plné dobrých tukov z avokádovej dužiny. Tá je všestrannou surovinou a používa sa nielen v nátierkach, ale aj v koláčoch, lasagniach, krémových polievkach, zmrzlinách či ako poleva na koláče.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem toho potenciálne ponúka aj množstvo zdravotných benefitov, ktoré podľa vedcov získate jej konzumáciou. Podľa Medical News Today avokádo znižuje riziko obezity, cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení, je účinným antioxidantom, ktorý môže pomôcť v udržaní dobrého zraku či v prevencii osteoporózy.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravie hádžeme do koša

Avokádo je hviezdou kulinárstva, najmä pre ľudí holdujúcich zdravému životnému štýlu. Tento rok sa o ňom začalo hovoriť ešte viac. Môže za to kôstka z avokáda, ktorú si vedci vzali pod drobnohľad a zistili, že je oveľa zdravšia, ako samotná dužina.

Vedci z Pensylvánskej štátnej univerzity zistili, že kôstka z avokáda obsahuje množstvo bioaktívnych prírodných látok, ktoré nám môžu pomôcť v prevencii a zlepšovaní zdravia. Z celého plodu vraj práve táto malá guľôčka obsahuje sedemdesiat percent prospešných látok.

Podľa ich výskumov vraj obsahuje polyfenoly podobne ako zelený čaj, účinné antioxidanty, vlákninu a látky, ktoré podporujú tvorbu kolagénu v našom tele. Jej konzumáciou podporujete prevenciu a ničenie mikróbov, zápalov, mykotických ochorení, vysokého tlaku aj cukrovky.

SkryťVypnúť reklamu

Ako kôstku konzumovať

Ak sa rozhodnete pochutnať si na kôstke z avokáda, pripravte sa na to, že jej chuť nie je žiadnym gurmánskym zážitkom.

Je veľmi horká, takže je lepšie kombinovať ju s ďalšími surovinami výraznejších chutí, ktoré pachuť kôstky v jedle prebijú.

Po vybratí ju rozrežte na štyri časti, počas dňa však radšej nekonzumujte viac ako polovicu. Najjednoduchší spôsob prípravy je nasypať polovicu rozrezanej kôstky do mixéra alebo iného prístroja na výrobu smoothie a vmiešať ju do zdravého nápoja.

Z kôstky si však môžete vyrobiť aj prášok, ak ju rozdrvíte v dostatočne silnom kuchynskom robote. Môžete ho pridávať ho do džúsov, poliev, smoothie nápojov, jogurtov alebo nátierok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 361
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 768
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 615
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 311
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 819
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 720
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 166
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 948
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 110
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 558
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 880
  4. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 940
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 937
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 763
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 848
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 002
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
SkryťZatvoriť reklamu