Kôstku z avokáda nezahadzujte, je v nej viac výživy ako v dužine

Pri príprave chutných pokrmov z avokáda končí jeho najzdravšia časť v koši.

(Zdroj: Flickr.com/CC - threelayercake)

Zelené ovocie avokádo sa stabilne usídlilo aj v slovenských kuchyniach. Takmer každý gurmán ochutnal pikantné guacamole plné dobrých tukov z avokádovej dužiny. Tá je všestrannou surovinou a používa sa nielen v nátierkach, ale aj v koláčoch, lasagniach, krémových polievkach, zmrzlinách či ako poleva na koláče.

Okrem toho potenciálne ponúka aj množstvo zdravotných benefitov, ktoré podľa vedcov získate jej konzumáciou. Podľa Medical News Today avokádo znižuje riziko obezity, cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení, je účinným antioxidantom, ktorý môže pomôcť v udržaní dobrého zraku či v prevencii osteoporózy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravie hádžeme do koša

Avokádo je hviezdou kulinárstva, najmä pre ľudí holdujúcich zdravému životnému štýlu. Tento rok sa o ňom začalo hovoriť ešte viac. Môže za to kôstka z avokáda, ktorú si vedci vzali pod drobnohľad a zistili, že je oveľa zdravšia, ako samotná dužina.

Vedci z Pensylvánskej štátnej univerzity zistili, že kôstka z avokáda obsahuje množstvo bioaktívnych prírodných látok, ktoré nám môžu pomôcť v prevencii a zlepšovaní zdravia. Z celého plodu vraj práve táto malá guľôčka obsahuje sedemdesiat percent prospešných látok.

Podľa ich výskumov vraj obsahuje polyfenoly podobne ako zelený čaj, účinné antioxidanty, vlákninu a látky, ktoré podporujú tvorbu kolagénu v našom tele. Jej konzumáciou podporujete prevenciu a ničenie mikróbov, zápalov, mykotických ochorení, vysokého tlaku aj cukrovky.

Ako kôstku konzumovať

Ak sa rozhodnete pochutnať si na kôstke z avokáda, pripravte sa na to, že jej chuť nie je žiadnym gurmánskym zážitkom.

Je veľmi horká, takže je lepšie kombinovať ju s ďalšími surovinami výraznejších chutí, ktoré pachuť kôstky v jedle prebijú.

Po vybratí ju rozrežte na štyri časti, počas dňa však radšej nekonzumujte viac ako polovicu. Najjednoduchší spôsob prípravy je nasypať polovicu rozrezanej kôstky do mixéra alebo iného prístroja na výrobu smoothie a vmiešať ju do zdravého nápoja.

Z kôstky si však môžete vyrobiť aj prášok, ak ju rozdrvíte v dostatočne silnom kuchynskom robote. Môžete ho pridávať ho do džúsov, poliev, smoothie nápojov, jogurtov alebo nátierok.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 887
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 18 819
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 9 289
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 908
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 082
  6. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 5 654
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 562
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 020
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 484
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 132

Téma: Zdravá strava


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nebuď buzerant, zmláť manželku (píše Michal Havran)

Vy to viete, vy muži z Tvrdošína, čo pochodujete a zneužívate vieru, aby ste ľudí vydesili.

KOMENTÁRE

Kto vlastne môže podpísať Istanbulský dohovor

Súlad dojednaných medzinárodných zmlúv s ústavou posudzuje Ústavný súd.

Neprehliadnite tiež

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.