Suroviny:
- ½ šalátovej uhorky
- 450 g rajčín
- strúčik cesnaku
- 400 g rajčinového pretlaku
- zelená paprika
- cibuľa
- 15 ml citrónovej šťavy
- 15 ml olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- Rajčiny umyjeme, paríme vo vriacej vode a ošúpeme. Odstránime jadierka z dužiny. Ošúpeme cesnak a cibuľu. Cibuľu pokrájame nadrobmo, cesnak prelisujeme. Uhorku a papriku očistíme a pokrájame na kúsky.
- Do mixéru vložíme cibuľu, rajčiny, rajčinový pretlak, cesnak, olej, trochu vínneho octu a korenia. Rozmixujeme dohladka. Potom pridáme citrónovú šťavu, osolíme a znovu rozmixujeme.
- Polievku necháme vychladnúť. Podávame s kúskami uhorky a papriky.
Tip: Gaspacho môžeme posypať aj opečenými kúskami chleba a zjemniť kyslou smotanou.