Využívanie kvetov v kulinárstve sa datuje tisícky rokov do minulosti. Kvetiny rôznych rastlín sa využívali ako doplnky do jedál či samotné jedlé špeciality v Číne, Grécku či Ríme.
Ak vám v jedlách chýba farba či výnimočná chuť, práve pridaním kvetov ich absenciu vykompenzujete. Obyčajný zeleninový šalát sa s pár lupienkami ruží či fialiek môže premeniť na umelecké dielo hodné „instagramovej“ fotky.
V našich končinách nie sú kvety až tak výnimočnou súčasťou jedál. Bežne ich využívame sušené v čajoch, v kokteiloch či v sirupoch, ako napríklad bazu čiernu.
Pritom množstvo z nich nespĺňa len estetickú funkciu, ale je aj zdrojom významných látok a vitamínov pre naše telo.
Ako jedlé kvety konzumovať a zbierať
- Ak si chcete pochutnať na farebnej kytice, určite sa vyhnite kvetinárstvam a kvetom hnojeným pesticídmi.
- Kvetiny nezbierajte ani pri cestných komunikáciách v blízkosti veľkej premávky.
- Zbierajte a jedzte len tie kvety, ktoré poznáte a viete, že sú vhodné na konzumáciu.
- Ideálne je jesť kvety, ktoré ste si vypestovali sami alebo kúpili z dôveryhodných zdrojov.
- Pri konzumácii jedzte len okvetné lístky, nie tyčinky a piestiky, tie mávajú veľmi horkastú chuť.
- Ak trpíte alergiami, ochutnávky kvetín si dávkujte pomaly a postupne, aby ste neriskovali alergickú reakciu.
Sedmokráska
Pre konzumentov kvetov - začiatočníkov je sedmokráska ideálna voľba. Ľahko ju nájdete na lúkach či v záhradách a svojim jemným vzhľadom príjemne osvieži pomazánku natretú na chlebe alebo šalát.
V sedmokráske nájdete napríklad inulín, ktorý prospieva tráveniu a chuťou pripomína oriešky.
Niektorý z nej pripravujú dokonca polievku, iní ju pridávajú k mäsu, do šalátov alebo ako ozdobu na dezerty. Chuťovo je relatívne neutrálna, takže sa hodí takmer ku všetkému.
Nechtík
Poznáme ho ako súčasť krémov na upokojenie pokožky, redukciu začervenania či ako pomôcku pri liečbe rán a jaziev.
Protizápalové účinky nechtíka lekárskeho môžete využiť aj jedením jeho kvetov. Kvety aj lístky majú citrusovú chuť, hodia sa do šalátov, sendvičov, morským plodom či horúcim dezertom.
Čakanka
Jemne modré kvety čakanky dokážu byť naozaj krásnou ozdobou, využívajú sa najmä v šalátoch. Pre ich horkastú chuť je však nutné používať ich s mierou.
Púpava
Púpava je jedna z najvšestrannejších kvetín, ktoré v našom prostredí môžeme nájsť. Aj keď sa tvári nenápadne a obyčajne, okrem alternatívnej liečebnej pomôcky dokáže byť aj chutným doplnkom v kuchyni.
Jej kvety sú typickou súčasťou šalátov. Mladé kvietky sú sladké, chutia trochu ako med, staršie kvety už naberajú horkastejšiu príchuť.
Levanduľa
Upokojujúce účinky vône levandule má rada väčšina ľudí. Aj pohľad na ňu na poliach prináša akýsi pokoj do duše. Levanduľa je však dobre využiteľná aj v kuchyni.
Šéfkuchári ju často využívajú na výrobu levanduľového cukru. Cukor vysypete na plech, necháte ho rozpustiť v rúre, potom ho rozdrvíte a k drvenej zmesi pridáte sušenú levanduľu.
Takáto zmes je výborným oživením koláčov a sladkých dezertov. Levanduľa má sladkastú, veľmi aromatickú chuť, ktorá sa výborne hodí na tento účel.
Ruža
Chuť a vôňa ruže závisí od typu kvetu a jeho farby. Niektoré chutia sladko ako jahody, ďalšie ako mentol, iné pikantne. Okvetné lístky ako ozdoba na dezertoch spravia z obyčajného koláča vznešený výtvor.
Bez problémov ich však môžete pridať do zeleninových či ovocných šalátov, pohára šampanského alebo si pripraviť ružový sirup.
Kapucínka
Farebné žlté a červené kvetiny kapucínky sa tiež dokážu dokonale vynímať v šalátoch a na chlebíčkoch. Použiť ich môžete aj v smoothie nápojoch. Chuťou trochu pripomínajú reďkovku, teda sú mierne pikantná. Používajte ich preto s mierou.
Fialka
Tak ako fialka vyzerá, aj chutí. Je jemná a sladká. Je obľúbeným doplnkom sladkých dezertov, limonád a sirupov.
Ak chcete svojich hostí prekvapiť originalitou, kvietky fialky zamrazte v kockách ľadu a takto ich podávajte v nápojoch.
Kuchári zdobia fialkami aj pečené mäso. Na fialkách si pochutnávala aj cisárovná Sisi, ktorá ich zbožňovala kandizované .
Begónia
Mäsité kvety begónie môžete zazrieť najčastejšie v záhradách. Majú citrusovú chuť z mierne horkastým doznením a chrumkavou textúrou. Ak hľadáte rýchly dezert, ozdobte okvetnými lístkami begónie ovocný šalát či ochutený jogurt a je po starostiach.
Ďatelina
Všetci si pamätajú fialové či biele hlavičky ďateliny, ktoré ako deti odtrhávali a vysávali sladkastú šťavu z kvetov. Konzumovať však môžete celý kvet, nemusíte ho po odobratí šťavy zahodiť. Neodporúča sa konzumovať len v období tehotenstva.
Je toho oveľa viac
Pripravili sme pre vás len pár typov rýchlo dostupných kvetov, ktoré si môžete nazbierať a ochutnať vo svojom okolí alebo zakúpiť v špecializovaných predajniach jedlých kvetín.
Existuje však oveľa väčšie množstvo druhov dobre známych kvetín, ktoré sa dajú konzumovať. Ochutnať môžete kvety lipy, cesnaku, orgován, hyacint, kvety cukety, ktoré sa jedia aj plnené inými dobrotami, slnečnice, kvety tymiánu, tulipány, kvety ovocných stromov, ibištek či gladiolu.