SME

Jedli ste už kvety? Tieto ochutnajte ako prvé

Jedlé kvetiny dokážu zlepšiť chuť aj vzhľad rôznych jedál.

(Zdroj: Unsplash)

Využívanie kvetov v kulinárstve sa datuje tisícky rokov do minulosti. Kvetiny rôznych rastlín sa využívali ako doplnky do jedál či samotné jedlé špeciality v Číne, Grécku či Ríme.

Ak vám v jedlách chýba farba či výnimočná chuť, práve pridaním kvetov ich absenciu vykompenzujete. Obyčajný zeleninový šalát sa s pár lupienkami ruží či fialiek môže premeniť na umelecké dielo hodné „instagramovej“ fotky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V našich končinách nie sú kvety až tak výnimočnou súčasťou jedál. Bežne ich využívame sušené v čajoch, v kokteiloch či v sirupoch, ako napríklad bazu čiernu.

SkryťVypnúť reklamu

Pritom množstvo z nich nespĺňa len estetickú funkciu, ale je aj zdrojom významných látok a vitamínov pre naše telo.

Sedmokráska

Pre konzumentov kvetov - začiatočníkov je sedmokráska ideálna voľba. Ľahko ju nájdete na lúkach či v záhradách a svojim jemným vzhľadom príjemne osvieži pomazánku natretú na chlebe alebo šalát.

V sedmokráske nájdete napríklad inulín, ktorý prospieva tráveniu a chuťou pripomína oriešky.

Niektorý z nej pripravujú dokonca polievku, iní ju pridávajú k mäsu, do šalátov alebo ako ozdobu na dezerty. Chuťovo je relatívne neutrálna, takže sa hodí takmer ku všetkému.

Loading

...

Nechtík

Poznáme ho ako súčasť krémov na upokojenie pokožky, redukciu začervenania či ako pomôcku pri liečbe rán a jaziev.

Protizápalové účinky nechtíka lekárskeho môžete využiť aj jedením jeho kvetov. Kvety aj lístky majú citrusovú chuť, hodia sa do šalátov, sendvičov, morským plodom či horúcim dezertom.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

Čakanka

Jemne modré kvety čakanky dokážu byť naozaj krásnou ozdobou, využívajú sa najmä v šalátoch. Pre ich horkastú chuť je však nutné používať ich s mierou.

Loading

...

Púpava

Púpava je jedna z najvšestrannejších kvetín, ktoré v našom prostredí môžeme nájsť. Aj keď sa tvári nenápadne a obyčajne, okrem alternatívnej liečebnej pomôcky dokáže byť aj chutným doplnkom v kuchyni.

Jej kvety sú typickou súčasťou šalátov. Mladé kvietky sú sladké, chutia trochu ako med, staršie kvety už naberajú horkastejšiu príchuť. 

Loading

...

Levanduľa

Upokojujúce účinky vône levandule má rada väčšina ľudí. Aj pohľad na ňu na poliach prináša akýsi pokoj do duše. Levanduľa je však dobre využiteľná aj v kuchyni.

Šéfkuchári ju často využívajú na výrobu levanduľového cukru. Cukor vysypete na plech, necháte ho rozpustiť v rúre, potom ho rozdrvíte a k drvenej zmesi pridáte sušenú levanduľu.

SkryťVypnúť reklamu

Takáto zmes je výborným oživením koláčov a sladkých dezertov. Levanduľa má sladkastú, veľmi aromatickú chuť, ktorá sa výborne hodí na tento účel. 

Loading

...

Ruža

Chuť a vôňa ruže závisí od typu kvetu a jeho farby. Niektoré chutia sladko ako jahody, ďalšie ako mentol, iné pikantne. Okvetné lístky ako ozdoba na dezertoch spravia z obyčajného koláča vznešený výtvor.

Bez problémov ich však môžete pridať do zeleninových či ovocných šalátov, pohára šampanského alebo si pripraviť ružový sirup. 

Loading

...

Kapucínka

Farebné žlté a červené kvetiny kapucínky sa tiež dokážu dokonale vynímať v šalátoch a na chlebíčkoch. Použiť ich môžete aj v smoothie nápojoch. Chuťou trochu pripomínajú reďkovku, teda sú mierne pikantná. Používajte ich preto s mierou.

Loading

...

Fialka

Tak ako fialka vyzerá, aj chutí. Je jemná a sladká. Je obľúbeným doplnkom sladkých dezertov, limonád a sirupov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chcete svojich hostí prekvapiť originalitou, kvietky fialky zamrazte v kockách ľadu a takto ich podávajte v nápojoch.

Kuchári zdobia fialkami aj pečené mäso. Na fialkách si pochutnávala aj cisárovná Sisi, ktorá ich zbožňovala kandizované .

Loading

...

Begónia

Mäsité kvety begónie môžete zazrieť najčastejšie v záhradách. Majú citrusovú chuť z mierne horkastým doznením a chrumkavou textúrou. Ak hľadáte rýchly dezert, ozdobte okvetnými lístkami begónie ovocný šalát či ochutený jogurt a je po starostiach.

Loading

...

Ďatelina

Všetci si pamätajú fialové či biele hlavičky ďateliny, ktoré ako deti odtrhávali a vysávali sladkastú šťavu z kvetov. Konzumovať však môžete celý kvet, nemusíte ho po odobratí šťavy zahodiť. Neodporúča sa konzumovať len v období tehotenstva.

Loading

...

 

 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 061
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 703
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 280
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 192
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 184
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 035
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 935
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ministerstvo vnútra nechce ukázať ich výstupy.


7
Mestský úrad Čadca.

Najväčšieho dlžníka domáci zrejme nepoznajú.


Pápež Lev XIV. pred inauguračnou omšou.

Lev XIV. sľúbil, že vynaloží všetko úsilie.


6
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 777
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 879
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 614
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 168
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 799
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 626
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 155
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 815
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťZatvoriť reklamu