Jedli ste už kvety? Tieto ochutnajte ako prvé

Jedlé kvetiny dokážu zlepšiť chuť aj vzhľad rôznych jedál.

(Zdroj: Unsplash)

Využívanie kvetov v kulinárstve sa datuje tisícky rokov do minulosti. Kvetiny rôznych rastlín sa využívali ako doplnky do jedál či samotné jedlé špeciality v Číne, Grécku či Ríme.

Ak vám v jedlách chýba farba či výnimočná chuť, práve pridaním kvetov ich absenciu vykompenzujete. Obyčajný zeleninový šalát sa s pár lupienkami ruží či fialiek môže premeniť na umelecké dielo hodné „instagramovej“ fotky.

V našich končinách nie sú kvety až tak výnimočnou súčasťou jedál. Bežne ich využívame sušené v čajoch, v kokteiloch či v sirupoch, ako napríklad bazu čiernu.

Pritom množstvo z nich nespĺňa len estetickú funkciu, ale je aj zdrojom významných látok a vitamínov pre naše telo.

Sedmokráska

Pre konzumentov kvetov - začiatočníkov je sedmokráska ideálna voľba. Ľahko ju nájdete na lúkach či v záhradách a svojim jemným vzhľadom príjemne osvieži pomazánku natretú na chlebe alebo šalát.

V sedmokráske nájdete napríklad inulín, ktorý prospieva tráveniu a chuťou pripomína oriešky.

Niektorý z nej pripravujú dokonca polievku, iní ju pridávajú k mäsu, do šalátov alebo ako ozdobu na dezerty. Chuťovo je relatívne neutrálna, takže sa hodí takmer ku všetkému.

Loading

...

Nechtík

Poznáme ho ako súčasť krémov na upokojenie pokožky, redukciu začervenania či ako pomôcku pri liečbe rán a jaziev.

Protizápalové účinky nechtíka lekárskeho môžete využiť aj jedením jeho kvetov. Kvety aj lístky majú citrusovú chuť, hodia sa do šalátov, sendvičov, morským plodom či horúcim dezertom.

Loading

...

Čakanka

Jemne modré kvety čakanky dokážu byť naozaj krásnou ozdobou, využívajú sa najmä v šalátoch. Pre ich horkastú chuť je však nutné používať ich s mierou.

Loading

...

Púpava

Púpava je jedna z najvšestrannejších kvetín, ktoré v našom prostredí môžeme nájsť. Aj keď sa tvári nenápadne a obyčajne, okrem alternatívnej liečebnej pomôcky dokáže byť aj chutným doplnkom v kuchyni.

Jej kvety sú typickou súčasťou šalátov. Mladé kvietky sú sladké, chutia trochu ako med, staršie kvety už naberajú horkastejšiu príchuť. 

Loading

...

Levanduľa

Upokojujúce účinky vône levandule má rada väčšina ľudí. Aj pohľad na ňu na poliach prináša akýsi pokoj do duše. Levanduľa je však dobre využiteľná aj v kuchyni.

Šéfkuchári ju často využívajú na výrobu levanduľového cukru. Cukor vysypete na plech, necháte ho rozpustiť v rúre, potom ho rozdrvíte a k drvenej zmesi pridáte sušenú levanduľu.

Takáto zmes je výborným oživením koláčov a sladkých dezertov. Levanduľa má sladkastú, veľmi aromatickú chuť, ktorá sa výborne hodí na tento účel. 

Loading

...

Ruža

Chuť a vôňa ruže závisí od typu kvetu a jeho farby. Niektoré chutia sladko ako jahody, ďalšie ako mentol, iné pikantne. Okvetné lístky ako ozdoba na dezertoch spravia z obyčajného koláča vznešený výtvor.

Bez problémov ich však môžete pridať do zeleninových či ovocných šalátov, pohára šampanského alebo si pripraviť ružový sirup. 

Loading

...

Kapucínka

Farebné žlté a červené kvetiny kapucínky sa tiež dokážu dokonale vynímať v šalátoch a na chlebíčkoch. Použiť ich môžete aj v smoothie nápojoch. Chuťou trochu pripomínajú reďkovku, teda sú mierne pikantná. Používajte ich preto s mierou.

Loading

...

Fialka

Tak ako fialka vyzerá, aj chutí. Je jemná a sladká. Je obľúbeným doplnkom sladkých dezertov, limonád a sirupov.

Ak chcete svojich hostí prekvapiť originalitou, kvietky fialky zamrazte v kockách ľadu a takto ich podávajte v nápojoch.

Kuchári zdobia fialkami aj pečené mäso. Na fialkách si pochutnávala aj cisárovná Sisi, ktorá ich zbožňovala kandizované .

Loading

...

Begónia

Mäsité kvety begónie môžete zazrieť najčastejšie v záhradách. Majú citrusovú chuť z mierne horkastým doznením a chrumkavou textúrou. Ak hľadáte rýchly dezert, ozdobte okvetnými lístkami begónie ovocný šalát či ochutený jogurt a je po starostiach.

Loading

...

Ďatelina

Všetci si pamätajú fialové či biele hlavičky ďateliny, ktoré ako deti odtrhávali a vysávali sladkastú šťavu z kvetov. Konzumovať však môžete celý kvet, nemusíte ho po odobratí šťavy zahodiť. Neodporúča sa konzumovať len v období tehotenstva.

Loading

...

 

 

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 176
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 905
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 138
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 458
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 711
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 494
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 187
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 701
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 392
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 675

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci vyšetrujú Štrougala. Na Slovensku sú zločiny premlčané

Poľsko rieši štyri prípady usmrtenia ľudí elektrinou na hranici s ČSSR. Na slovenskej časti hranice s Rakúskom ich zomrelo vyše štyridsať.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

KOMENTÁRE

Každý astronóm a tvorca nových liekov im pripomína, aké sú nuly

Namiesto cesty ľudstva na Mars, rozprávajú blázni o malom človeku.

Neprehliadnite tiež

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.

Šesť najznámejších modeliek, ktoré sa narodili ako muži

V modelingovom priemysle sa im darí rúcať všetky tabu.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop