SME

Jedli ste už kvety? Tieto ochutnajte ako prvé

Jedlé kvetiny dokážu zlepšiť chuť aj vzhľad rôznych jedál.

(Zdroj: Unsplash)

Využívanie kvetov v kulinárstve sa datuje tisícky rokov do minulosti. Kvetiny rôznych rastlín sa využívali ako doplnky do jedál či samotné jedlé špeciality v Číne, Grécku či Ríme.

Ak vám v jedlách chýba farba či výnimočná chuť, práve pridaním kvetov ich absenciu vykompenzujete. Obyčajný zeleninový šalát sa s pár lupienkami ruží či fialiek môže premeniť na umelecké dielo hodné „instagramovej“ fotky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V našich končinách nie sú kvety až tak výnimočnou súčasťou jedál. Bežne ich využívame sušené v čajoch, v kokteiloch či v sirupoch, ako napríklad bazu čiernu.

SkryťVypnúť reklamu

Pritom množstvo z nich nespĺňa len estetickú funkciu, ale je aj zdrojom významných látok a vitamínov pre naše telo.

Sedmokráska

Pre konzumentov kvetov - začiatočníkov je sedmokráska ideálna voľba. Ľahko ju nájdete na lúkach či v záhradách a svojim jemným vzhľadom príjemne osvieži pomazánku natretú na chlebe alebo šalát.

V sedmokráske nájdete napríklad inulín, ktorý prospieva tráveniu a chuťou pripomína oriešky.

Niektorý z nej pripravujú dokonca polievku, iní ju pridávajú k mäsu, do šalátov alebo ako ozdobu na dezerty. Chuťovo je relatívne neutrálna, takže sa hodí takmer ku všetkému.

Loading

...

Nechtík

Poznáme ho ako súčasť krémov na upokojenie pokožky, redukciu začervenania či ako pomôcku pri liečbe rán a jaziev.

Protizápalové účinky nechtíka lekárskeho môžete využiť aj jedením jeho kvetov. Kvety aj lístky majú citrusovú chuť, hodia sa do šalátov, sendvičov, morským plodom či horúcim dezertom.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

Čakanka

Jemne modré kvety čakanky dokážu byť naozaj krásnou ozdobou, využívajú sa najmä v šalátoch. Pre ich horkastú chuť je však nutné používať ich s mierou.

Loading

...

Púpava

Púpava je jedna z najvšestrannejších kvetín, ktoré v našom prostredí môžeme nájsť. Aj keď sa tvári nenápadne a obyčajne, okrem alternatívnej liečebnej pomôcky dokáže byť aj chutným doplnkom v kuchyni.

Jej kvety sú typickou súčasťou šalátov. Mladé kvietky sú sladké, chutia trochu ako med, staršie kvety už naberajú horkastejšiu príchuť. 

Loading

...

Levanduľa

Upokojujúce účinky vône levandule má rada väčšina ľudí. Aj pohľad na ňu na poliach prináša akýsi pokoj do duše. Levanduľa je však dobre využiteľná aj v kuchyni.

Šéfkuchári ju často využívajú na výrobu levanduľového cukru. Cukor vysypete na plech, necháte ho rozpustiť v rúre, potom ho rozdrvíte a k drvenej zmesi pridáte sušenú levanduľu.

SkryťVypnúť reklamu

Takáto zmes je výborným oživením koláčov a sladkých dezertov. Levanduľa má sladkastú, veľmi aromatickú chuť, ktorá sa výborne hodí na tento účel. 

Loading

...

Ruža

Chuť a vôňa ruže závisí od typu kvetu a jeho farby. Niektoré chutia sladko ako jahody, ďalšie ako mentol, iné pikantne. Okvetné lístky ako ozdoba na dezertoch spravia z obyčajného koláča vznešený výtvor.

Bez problémov ich však môžete pridať do zeleninových či ovocných šalátov, pohára šampanského alebo si pripraviť ružový sirup. 

Loading

...

Kapucínka

Farebné žlté a červené kvetiny kapucínky sa tiež dokážu dokonale vynímať v šalátoch a na chlebíčkoch. Použiť ich môžete aj v smoothie nápojoch. Chuťou trochu pripomínajú reďkovku, teda sú mierne pikantná. Používajte ich preto s mierou.

Loading

...

Fialka

Tak ako fialka vyzerá, aj chutí. Je jemná a sladká. Je obľúbeným doplnkom sladkých dezertov, limonád a sirupov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chcete svojich hostí prekvapiť originalitou, kvietky fialky zamrazte v kockách ľadu a takto ich podávajte v nápojoch.

Kuchári zdobia fialkami aj pečené mäso. Na fialkách si pochutnávala aj cisárovná Sisi, ktorá ich zbožňovala kandizované .

Loading

...

Begónia

Mäsité kvety begónie môžete zazrieť najčastejšie v záhradách. Majú citrusovú chuť z mierne horkastým doznením a chrumkavou textúrou. Ak hľadáte rýchly dezert, ozdobte okvetnými lístkami begónie ovocný šalát či ochutený jogurt a je po starostiach.

Loading

...

Ďatelina

Všetci si pamätajú fialové či biele hlavičky ďateliny, ktoré ako deti odtrhávali a vysávali sladkastú šťavu z kvetov. Konzumovať však môžete celý kvet, nemusíte ho po odobratí šťavy zahodiť. Neodporúča sa konzumovať len v období tehotenstva.

Loading

...

 

 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 79 979
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 424
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 134
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 447
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 876
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 249
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 212
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 320
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 652
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 567
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 48 897
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 991
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 376
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 960
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 707
  8. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 10 656
  1. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  2. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  3. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  4. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  5. Tupou Ceruzou: Businessman
  6. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  7. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  8. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
SkryťZatvoriť reklamu