Jedli ste už kvety? Tieto ochutnajte ako prvé

Jedlé kvetiny dokážu zlepšiť chuť aj vzhľad rôznych jedál.

(Zdroj: Unsplash)

Využívanie kvetov v kulinárstve sa datuje tisícky rokov do minulosti. Kvetiny rôznych rastlín sa využívali ako doplnky do jedál či samotné jedlé špeciality v Číne, Grécku či Ríme.

Ak vám v jedlách chýba farba či výnimočná chuť, práve pridaním kvetov ich absenciu vykompenzujete. Obyčajný zeleninový šalát sa s pár lupienkami ruží či fialiek môže premeniť na umelecké dielo hodné „instagramovej“ fotky.

V našich končinách nie sú kvety až tak výnimočnou súčasťou jedál. Bežne ich využívame sušené v čajoch, v kokteiloch či v sirupoch, ako napríklad bazu čiernu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pritom množstvo z nich nespĺňa len estetickú funkciu, ale je aj zdrojom významných látok a vitamínov pre naše telo.

Sedmokráska

Pre konzumentov kvetov - začiatočníkov je sedmokráska ideálna voľba. Ľahko ju nájdete na lúkach či v záhradách a svojim jemným vzhľadom príjemne osvieži pomazánku natretú na chlebe alebo šalát.

V sedmokráske nájdete napríklad inulín, ktorý prospieva tráveniu a chuťou pripomína oriešky.

Niektorý z nej pripravujú dokonca polievku, iní ju pridávajú k mäsu, do šalátov alebo ako ozdobu na dezerty. Chuťovo je relatívne neutrálna, takže sa hodí takmer ku všetkému.

Loading

...

Nechtík

Poznáme ho ako súčasť krémov na upokojenie pokožky, redukciu začervenania či ako pomôcku pri liečbe rán a jaziev.

Protizápalové účinky nechtíka lekárskeho môžete využiť aj jedením jeho kvetov. Kvety aj lístky majú citrusovú chuť, hodia sa do šalátov, sendvičov, morským plodom či horúcim dezertom.

Loading

...

Čakanka

Jemne modré kvety čakanky dokážu byť naozaj krásnou ozdobou, využívajú sa najmä v šalátoch. Pre ich horkastú chuť je však nutné používať ich s mierou.

Loading

...

Púpava

Púpava je jedna z najvšestrannejších kvetín, ktoré v našom prostredí môžeme nájsť. Aj keď sa tvári nenápadne a obyčajne, okrem alternatívnej liečebnej pomôcky dokáže byť aj chutným doplnkom v kuchyni.

Jej kvety sú typickou súčasťou šalátov. Mladé kvietky sú sladké, chutia trochu ako med, staršie kvety už naberajú horkastejšiu príchuť. 

Loading

...

Levanduľa

Upokojujúce účinky vône levandule má rada väčšina ľudí. Aj pohľad na ňu na poliach prináša akýsi pokoj do duše. Levanduľa je však dobre využiteľná aj v kuchyni.

Šéfkuchári ju často využívajú na výrobu levanduľového cukru. Cukor vysypete na plech, necháte ho rozpustiť v rúre, potom ho rozdrvíte a k drvenej zmesi pridáte sušenú levanduľu.

Takáto zmes je výborným oživením koláčov a sladkých dezertov. Levanduľa má sladkastú, veľmi aromatickú chuť, ktorá sa výborne hodí na tento účel. 

Loading

...

Ruža

Chuť a vôňa ruže závisí od typu kvetu a jeho farby. Niektoré chutia sladko ako jahody, ďalšie ako mentol, iné pikantne. Okvetné lístky ako ozdoba na dezertoch spravia z obyčajného koláča vznešený výtvor.

Bez problémov ich však môžete pridať do zeleninových či ovocných šalátov, pohára šampanského alebo si pripraviť ružový sirup. 

Loading

...

Kapucínka

Farebné žlté a červené kvetiny kapucínky sa tiež dokážu dokonale vynímať v šalátoch a na chlebíčkoch. Použiť ich môžete aj v smoothie nápojoch. Chuťou trochu pripomínajú reďkovku, teda sú mierne pikantná. Používajte ich preto s mierou.

Loading

...

Fialka

Tak ako fialka vyzerá, aj chutí. Je jemná a sladká. Je obľúbeným doplnkom sladkých dezertov, limonád a sirupov.

Ak chcete svojich hostí prekvapiť originalitou, kvietky fialky zamrazte v kockách ľadu a takto ich podávajte v nápojoch.

Kuchári zdobia fialkami aj pečené mäso. Na fialkách si pochutnávala aj cisárovná Sisi, ktorá ich zbožňovala kandizované .

Loading

...

Begónia

Mäsité kvety begónie môžete zazrieť najčastejšie v záhradách. Majú citrusovú chuť z mierne horkastým doznením a chrumkavou textúrou. Ak hľadáte rýchly dezert, ozdobte okvetnými lístkami begónie ovocný šalát či ochutený jogurt a je po starostiach.

Loading

...

Ďatelina

Všetci si pamätajú fialové či biele hlavičky ďateliny, ktoré ako deti odtrhávali a vysávali sladkastú šťavu z kvetov. Konzumovať však môžete celý kvet, nemusíte ho po odobratí šťavy zahodiť. Neodporúča sa konzumovať len v období tehotenstva.

Loading

...

 

 

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  4. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  5. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  6. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  7. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  8. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  9. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom
  10. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie
  1. Do we have "Sagans" in language education?
  2. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  3. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  4. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  5. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  6. Top trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  7. Ako elektronicky zabezpečiť objekty?
  8. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  9. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  10. Realitná činnosť ako podnikanie
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 22 846
  2. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 15 706
  3. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 12 309
  4. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 8 831
  5. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 951
  6. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 4 749
  7. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 3 338
  8. Sú pre nás plesne nebezpečné? 2 600
  9. „Šťastný domov“ nie je fráza: 4 tipy, ako si ho vytvoriť 2 588
  10. Najväčšia šanca získať Daikin Althermu s dotáciou až do 3 700 €! 1 788

Téma: Kokosový olej


Hlavné správy zo Sme.sk

autorská strana toma nicholsona

Recept na šťastné manželstvo. To druhé

Ak je skúsenosť matkou múdrosti, prečo nie sú druhé a tretie manželstvá úspešnejšie?

Neprehliadnite tiež

Ako by mal vyzerať dobrý rozhovor o sexe? 13 tipov podľa odborníčok

Postup, ako sa začať s partnerom či partnerkou rozprávať o intímnom živote.

Zverejnili oficiálne fotografie zo svadby Harryho a Meghan

Autorom je fotograf Alexi Lubomirski, ktorý snímky zhotovil na hrade Windsor.

Módna poradňa: Ako si vybrať plavky podľa typu postavy

Aby na vás plavky vyzerali sexy, musia správne sedieť. Poradíme vám, ako na to.

Vzťahová poradňa: Mám obetovať svoj dlhoročný vzťah?

Klinická psychologička radí v partnerských problémoch.