Po riadnom poslovenčení by sme ju mali volať ‚krútenica‘. Jej meno má pôvod v nemčine (Schmierkäse), ale na Slovensku a v blízkom okolí sú zaužívané aj iné mená – okolo Zvolena napríklad birhunt, na ‚maďaroch‘ körözet/kerezet a po maďarsky zase körözött.
Potrebujeme:
- 200 g ovčej bryndze
- 50 g masla
- sladkú červenú papriku
- pažítku alebo cibuľu (podľa okolností a chuti)
- 1 PL horčice
- 0,5 dl svetlého piva
- drvenú rascu
Postup:
Maslo vymiešame s mletou paprikou, pridáme bryndzu. Ochutíme podľa vkusu pridaním nasekanej pažítky, nakrájanej šalotky alebo cibule. Kto chce, môže pridať aj mletú/drvenú rascu, horčicu alebo na zjemnenie svetlé pivo.