SME

Najsuchšie Martini na svete: Buñuelovi stačila v gine kocka ľadu opláchnutá vo vermute

Viete, že Margaritu vymyslela Američanka a Bloody Mary pochádza z Paríža?

(Zdroj: Picjumbo.com/Viktor Hanacek)

Koktejly sú asi jednou z najpríjemnejších vecí na svete. Nevedno presne, kde sa vzali, jedno je však isté – namiešať ich je veľké umenie. O vzniku týchto ušľachtilých nápojov kolujú legendy.

Jedna z nich hovorí o mexickej princeznej Xoctl. Keď vraj pohostila Američana na kráľovskom dvore miešaným nápojom, splietol si jej meno s drinkom. Podľa inej verzie, zo začiatku 19. storočia, prišiel americký generál na dvor mexického kráľa rokovať o prímerí a kráľ mu ponúkol niečo na pitie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nápoj zvláštnej chuti a vône prinieslo krásne dievča. Pripravila ho Coctel, dcéra mexického kráľ. No a Američania neskôr skomolili jej meno na Coctail.

SkryťVypnúť reklamu

Návšteva baru síce patrí k relaxu a barman je často bútľavou vŕbou, ochotne si vypočuje vaše starosti všedného dňa, no ak čakáte kamarátku a máte pred sebou babský večer, skúste si long drink namiešať sama.

Cuba Libre: Dielo dôstojníka

  • ľad
  • 4 cl rumu Bacardi
  • 1 cl Lime Juice
  • 15 cl coly
  • Ozdoba: limetka, slamka

Pohár: Long 3 dcl

Príprava: priamo v pohári

Tento jednoduchý drink s názvom Slobodná Kuba zaznamenal v šesťdesiatych rokoch raketový nárast popularity, možno pre úspešný marketing rumu Bacardi, pôvodného bieleho kubánskeho rumu a Coca coly.

Rum a cola nielenže idú chuťovo dobre dokopy, ale aj symbolizujú dávne kubánsko-americké priateľstvo, časy, keď Amerika investovala do Kuby. Veď v Cuba Libre sa spolu spájajú typický kubánsky a americký výrobok.

SkryťVypnúť reklamu

Stará legenda hovorí, že tento nápoj vznikol na Kube ako dielo istého dôstojníka, keď zmiešal Bacardi s novým nealkoholickým nápojom na trhu, s Coca Colou.

Ak si objednáte tento drink a barman sa vás opýta, ktorej značke svetlého rumu dávate prednosť, s Bacardi určite nič nepokazíte, práve naopak.

High Society: Ak máte radi gin

  • ľad
  • 4 cl ginu
  • 2 cl broskyňového likéru
  • 2 cl campari

- doliať grepovým džúsom doplna

Ozdoba: grep, koktejlová čerešňa, dve slamky

Pohár: 3 dcl

Príprava: v šejkri

Keď dostanete tento nápoj pred seba, hneď - už vďaka jeho farbe – sa vám zlepší nálada. Čaká vás skvelý mix tých najjemnejších chutí broskyňového likéru a ginu zaliatych grepovým džúsom.

Tento úžasne osviežujúci long drink síce nenájdete skoro v žiadnej zbierke receptúr, ale v poslednom čase sa udomácnil vo väčšine barov na Slovensku aj v Česku.

SkryťVypnúť reklamu

Je tiež obľúbený na podnikových večierkoch. Niekedy sa pri jeho príprave používajú rôzne náhrady, ale skúste si ho pripraviť z ginu Bombay Sapphire, z Campari Bitter, z broskyňového likéru Peach Bols a z čerstvej šťavy z 8-12 ružových grepfruitov.

Výsledok bude stáť za to - poteší vaše oči, srdce aj chuťové poháriky.

Loading

...

Margarita: Vymyslela ju vraj Američanka

  • ľad
  • 4 cl tequily
  • 4 cl triple Sec
  • 2 cl citrónovej šťavy
  • soľ – pre chuť, aj ako ozdoba

Pohár: V-shape

Príprava: v šejkri

Navlhčiť si priehlbinku medzi palcom a ukazovákom, nasypať do nej soľ, oblízať ju, vycmúľať mesiačik citróna alebo limetky a zapiť tequilou. To je tradičný spôsob pitia tequily.

Iný, civilizovanejší, predstavuje Margarita. Tento koktejl sa spája s menom Francisca Moralesa, ktorý ho vraj objavil v roku 1942 v Mexiku. No existujú aj iné story. Autorstvo pôvodnej receptúry, ktorá používala miesto bežného Triple Sec likéru originálny Cointreau, patrí údajne Američanke Margarite Samesovej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tá mala nápoj prvý raz namiešať na Vianoce v roku 1948 v mexickom Acapulcu. Išlo dokonca o vybranú spoločnosť s účasťou neskoršieho hotelového magnáta Nicka Hiltona a Elisabeth Taylorovej.

No podľa ďalšej historky meno tomuto najznámejšiemu a najobľúbenejšiemu nápoju s tequilou nedala žiadna mexická seňorita, ani pani Samesová, ale iná Američanka, herečka Marjorie Kongová. V roku 1948 navštívila Dannyho Herrera´s Rancho La Gloria v Tijuane.

Ten zistil, že herečka má alergiu na alkohol, s výnimkou tequily. Namiešal jej teda drink s tequilou a pomenoval ho Margarita, čo je španielský preklad mena Marjorie.

Piňa Colada: Osvieženie z Portorika

  • ľad
  • 4 cl rumu Bacardi
  • 1 cl kokosového sirupu
  • 2 cl malibu
  • 12 cl ananásového džúsu
  • 3 cl sladkej smotany

Ozdoba: ananás, koktejlová čerešňa, kokosová múčka, 2 slamky

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pohár: Hurikán

Príprava: v šejkri

Názov v preklade znamená „precedený ananás“. Jeden z mladších klasických drinkov, obľúbeným sa stal v 80. rokoch, v čase obrody  koktajlov a dnes patrí medzi najpopulárnejšie nápoje sveta.

Jeho kolískou je ostrov Portoriko. Hovorí sa, že tento drink pomohol jednej významnej firme, ktorá vyrába skvelý biely rum, z dočasných problémov s odbytom.

V Spojených štátoch sa začal predávať polotovar, malé plechovky so zmesou kokosového likéru a ananásového džúsu. Bolo to jednoduché:

Naliali ste zmes do mixéru, pridali rum a podmanivý nápoj bol na svete. Na jeho prípravu potrebujete kokosový krém, ale môžete si pripraviť aj vlastný.

Chladený kus sušeného kokosu nastrúhate, lyžičku kryštálového cukru rozpustíte v horúcej vode a pridáte kokos. Vymiešate, dosladíte, vychladíte a máte vlastný krém.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mojito: Populárne v čase prohibície

  • drvený ľad
  • 7 gramov mäty
  • 2 lyžičky hnedého cukru
  • 2 cl Lime Juice
  • 6 cl rumu Bacardi
  • doliať sódou
  • 2 ks limetky pokrájané na štvrťky

Pohár: Highball

Ozdoba: lístky mäty, 2 slamky

Príprava: v pohári

Ide o kubánsky národný nápoj, veľmi podobný inému koktejlu, s názvom Collins, ibaže v tomto prípade sa nepoužije gin, ale rum. Mojito je charakteristické mätovými listami.

Aj vďaka nim má osviežujúcu chuť. Je tiež príjemne kyselkavé, vďaka limetke. Ideálne osvieženie v zemepisných šírkach, v ktorých sa nápoj zrodil.

No aj u nás má svojich skalných fanúšikov, a to nielen v horúcom lete. Hoci pred pár rokmi sme o ňom u nás ani nechyrovali, dnes sa ho nevieme nasýtiť. Každý chce len mojito, lebo mojito je skrátka "in"!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Práve svieža a krásne zelená mäta mu dodáva chuť aj imidž niečoho „extra“. Mojito je iné už na pohľad, vôňou a aj chutí výnimočne. Niekedy sa mu hovorí aj Cuban mini julep.

A kto vraj neochutnal mätový julep, žil zbytočný život. Veľkú popularitu získal na Kube v čase prohibície, kedy si ho sem chodili užívať návštevníci z Ameriky.

Fanúšikom mojita bol aj slávny Papa Hemingway, ktorý v roku 1952  napísal legendárnu vetu: „My Mojito in la Bodegita and my Daiquiri in El Floridita.“ Čím chcel povedať, ktorý drink, v ktorom bare pije.

Majiteľ La Bodegity Martinez urobil z mojita legendu. K nemu sa dostala z hotela la Concha v Havane, kde tento drink miešali od roku 1910 a postupne sa rozšírilo do okolitých barov.

Bloody Mary: Receptúra z Paríža

  • ľad
  • 12 cl paradajkového džúsu
  • 4 cl vodky
  • 1 cl citrónovej šťavy
  • soľ, čierne korenie
  • worchester, tabasco

Ozdoba: sedano (stopky listového zeleru), 2 slamky

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pohár: Highball

Príprava: v šejkri

Tento koktejl je vhodný ako aperitív, ale aj ako povzbudzujúci či osviežujúci nápoj 24 hodín denne. Teší sa veľkej tvorivej priazni barmanov, vodku v ňom môžete nahradiť aj ginom.

Možno vám padne vhod pridať trochu nastrúhaného chrenu. K receptúre Bloody Mary sa hlási Harry´s New Bar v Paríži. Jeho barman Pete Petiot sa neskôr stal šéfbarmanom newyorského St Regis Hotelu.

Nápoj prvýkrát pripravil v roku 1921. Petiot údajne drink pomenoval na počesť hollywoodskej herečky Mary Pickfordovej. Ingrediencie na prípravu môžu zahŕňať chrenovú omáčku namiesto tabaska, prípadne sa skombinujú.

Používa sa aj štipka zelerovej soli, hoci v Paríži ju vraj odmietajú. Výhonok zeleru ako ozdoba sa začal pridávať koncom 60. rokov 20. storočia. Došlo k tomu náhodou. Jeden hosť hotelu Ambasador v Chicagu dostal svoj obľúbený drink bez obvyklého miešadla.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poslúžil si teda výhonkom zeleru z obloženej misy a barmanom sa tento netradičný spôsob zdobenia zapáčil. Ak zeler milujete, môžete ho pokojne zjesť.

Martini: Miloval ho Buñuel

  • ľad
  • 6 cl ginu
  • 2 cl Martini extra dry
  • Ozdoba: oliva, ale aj rez alebo špirála citrónu

Pohár: V-shape

Príprava: miešací pohár

Reč je o najobľúbenejšom koktejli na svete. Je to kráľ koktejlov, nápoj bohatých a slávnych. Za jeho tvorcu sa považuje barman Martini Di Arma Di Taggia, ktorý drink pripravoval v roku 1910 v newyorskom hoteli The Knickerbocker.

Známy americký multimilionár J.D. Rockefeler mu zaň údajne dával 25 centov prepitné. V mestečku Martinez, 32 kilometrov od San Francisca, zas nájdete bronzovú tabuľku, podľa ktorej tu v roku 1874 barman menom Julio Richelieu vytvoril nápoj zvaný Martinez special. „Z“ časom vypadlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zmienka o sladšom predchodcovi tohto nápoja pochádza už z roku 1862. Pôvodná verzia drinku sa skladala z rovnakých častí ginu a vermutu, teraz sa nazýva fifty-fifty.

Pomer týchto dvoch zložiek sa však mení, pri ultrasuchom martiny sa pohár iba vytrie vermutom pred naliatím ginu. Na prípravu martiny existuje množstvo receptov, ktoré sa  líšia množstvom pridaného vermutu.

Čím viac ginu a menej vermutu, tým suchšie martini. Takisto namiesto olivy možno pridávať citrónovú špirálu.

Slávny španielsky režisér Luis Buñuel sa v knihe Do posledného dychu vyznáva z lásky k suchému Martini. S pokročilejším vekom si pripravoval stále suchšie a suchšie a na staré kolená mu stačilo, keď sa do ginu vhodila kocka ľadu, opláchnutá vo vermute.

No a napokon nechával gin v pohári len presvecovať slnečným svetlom, prefiltrovaným cez fľašu vermutu postavenú na okne, čo bolo podľa neho najsuchšie martini na svete. Tak teda, vyzlečte si mokré šaty a vymeňte ho za suché martiny - ako sa vraví na začiatku filmu Každý deň je sviatok s Mae Westovou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Daiquiri: Drink pre Kennedyho

  • drvený ľad
  • 5 cl rumu Bacardi
  • 2 cl citrónovej šťavy
  • 1 cl cukrového sirupu

Ozdoba: limetka, 2 slamky

Pohár: V-Shape

Príprava: v mixeri

Daiquiri je vhodné ako aperitív, ale aj ako osviežujúci krátky nápoj kedykoľvek. Receptúra vraj vznikla niekedy na prelome 19. a 20. storočia.

Riaditeľ malej bane na cín, banský inžinier Jennings Cox v kubánskom meste Daiquiri používal na občerstvenie svojich hostí miesto whisky zmes bieleho kubánskeho rumu a šťavy z limetiek, ktorú lisoval jeho sluha.

Jedným zo slávnych klientov v Daiquiri bol vraj americký prezident J.F.Kennedy.

Podľa inej historky kubánski obchodníci vraj už nemali dovážaný gin, a tak museli používať miestny alkohol, teda rum.

Ten nemal veľmi dobrú kvalitu, a preto ho miešali s inými ingredienciami. Rum sa v tomto nápoji ocitol aj preto, že bol jediným dostupným liekom na maláriu. Okrem klasického daiquiri existuje aj „ľadová“ verzia, keď sa do pohára pridá ľadová drť a tá urobí drink aj na pohľad krásny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Verziu s rozmixovaným ľadom prvýkrát namiešal v roku 1912 barman Constantino Constante Ribalagua v reštaurácii la Florida v Havane.

 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 828
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 517
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 124
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 255
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 149
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 753
  7. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 327
  8. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 2 278
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 10
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 939
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 559
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 355
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 052
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 485
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 11 042
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 545
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 460
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťZatvoriť reklamu