Potrebujeme:
Na cesto:
- 3 šálky kvalitných ovsených vločiek
- 1 šálku pohánkovej múky
- 5 bielkov
- 2 vajcia
- 5 PL hnedého trstinového cukru
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 2 PL kakaa
- 1 prášok do pečiva
- štipku soli
Na plnku:
- 500 g tvarohu
- 200 g smotanového jogurtu
- 2 vanilkové cukry
- 500 g pokrájaných jahôd
- 1 čl vanilkovej esencie
Postup:
Vločky necháme napučať v mlieku 30 – 40 minút. Potom k nim pridáme rozšľahané vajcia, cukor, múku, kakao a soľ a všetko rovnomerne zmiešame. Na záver vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a prášok do pečiva.
Cesto rovnomerne roztrieme na plech, ktorý sme vytreli maslom a vysypali múkou. Kým sa vločky napučiavajú, rozšľaháme žĺtky s vanilkovým cukrom, pridáme jogurt, vanilkovú esenciu a tvaroh. Jahody nakrájame na menšie kusy a zamiešame do tvarohovej plnky.
Plnku dávame po lyžiciach rovnomerne na celé ovsené cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20 minút pri 200 °C a potom 40 minút pri 180 °C. Podávame s hromadou čerstvých jahôd, prípadne aj so šľahačkou.
Koláč je vhodný aj na raňajky, dva – tri kúsky vás zasýtia na celé dopoludnie.