Farmaceutka Ľubomíra Gömöryová: Kozmetika je moja srdcovka

Od farmácie sa dostala k vývoju slovenskej kozmetiky a prezradila nám, čo všetko sa skrýva za vznikom prípravkov, ktoré nás rozmaznávajú a robia krajšími.

(Zdroj: Jana Liška)

Vo farmácii pôsobíte vyše tridsať rokov. Vždy ste túžili pracovať v tomto odbore?

Počas základnej školy som chcela byť detská lekárka, vždy som mala veľmi rada deti. Potom som sa dostala na gymnázium a tam mi profesorka biológie povedala, že by som sa hodila na farmáciu. V tom momente som si nevedela predstaviť, čo to znamená. Predstavovala som si pod farmáciou lekáreň. Vždy som inklinovala k biológii, ale farmácia sa týka aj chémie. Napriek tomu som si radu mojej profesorky vzala k srdcu a šla som tento odbor študovať. Až keď som prišla na prijímačky, zistila som, že v ňom existuje viacero smerov. V minulosti existovala všeobecná farmácia pre lekárnikov, klinická pre pracovníkov nemocníc a farmácia pre prácu vo farmaceutickom závode. Práve tú som si vybrala.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo všetko ste stihli vystriedať počas svojej dlhoročnej praxe?

Začala som ako technológ prvovýroby, granulácie, čiže výrobou tabliet. To bol prvý stupeň mojej práce technologického farmaceuta. Potom som pôsobila v technickej podpornej skupine. Bola to skupina technikov, ktorá zavádzala do výroby nové veci, ako napríklad nové zariadenia, technológie a tiež výrobnú dokumentáciu či informačné programy. Z praktickej oblasti som prešla do teoreticko-praktickej. Najdlhšie som pôsobila na stredisku rozvažovňa, kde sa spracovávajú suroviny a vstupné materiály podľa predpísaných receptúr. Bolo to malé stredisko, ale naučila som sa tam veľa dôležitého, napríklad ako vyzerá práca s ľuďmi, organizácia pracovnej zmeny, bezpečnosť, správna výrobná prax, sledovanie finančných nákladov. Robila som si školenia svojich ľudí. Začínala som ako radový technológ, ale najviac som sa naučila od obyčajných ľudí, robotníkov. Najlepšie sa mi robilo so ženami v popoludňajšej zmene, keď bol väčší pokoj a priestor na rozhovor pri práci. Ženy sa medzi sebou bavili o deťoch a  všetkom možnom. Ja som si z týchto debát zobrala svoje a ony ani netušili, ako mi odovzdávali svoje odborné vedomosti.

A ako ste sa napokon dostali k výrobe kozmetiky?

K  stredisku rozvažovňa sa mi neskôr pridružili ďalšie dve – výroba tekutých liekových foriem, kde sa vyrábajú  kvapky, roztoky, sirupy, mäkké želatínové kapsuly a stredisko výroby polotuhých liekových foriem, kde sa vyrábajú krémy, masti, telové mlieka, gély či zubné pasty. A práve tu som prišla k mastiam a ku kozmetike, ktorá je dnes mojou srdcovkou.

Prostredie, v ktorom pracujete, je prevažne ženské. Nedochádza tam ku konfliktom a hádkam, ako to už býva v dámskom kolektíve zvykom?

Na hlúposti pri našej práci nie je čas. Ľudia sú využívaní naplno, takže neostáva priestor na nejaké žabo-myšie vojny. Ale, samozrejme, všade sa niečo udeje. Našťastie to dnes už nie je ako za socializmu, keď sa niektoré ženy chodili sťažovať, že jedna druhej prebrala manžela.

Ste autorkou nových kozmetických produktov známej značky, ktorá sa už desaťročia predáva na Slovensku. Ako vyzerá ich vývoj?

Predtým než človek začne niečo vymýšľať, musí študovať. Ja som autorkou telových mliek, takže som študovala, čo vlastne telové mlieko je, čo obsahuje, percentuálne zastúpenie jednotlivých fáz a preferencie spotrebiteľov. Následne sme si robili testovanie zložiek, ktoré by sme chceli použiť. Keď začnete skladať jednotlivé zložky dokopy, môže sa napríklad stať, že sa oddelí voda od zvyšku emulzie. Popri správnej konzistencii musí byť zabezpečená aj mikrobiálna účinnosť konzervačných látok a predpísaná kvalita produktu. To všetko sme testovali, rovnako aj povolenú koncentráciu surovín, lebo v rámci Európskej únie sú určité normy, ktoré musíme dodržiavať. Nechávali sme to všetko testovať v analytickom a mikrobiologickom laboratóriu.

Ako vyzerá v praxi príprava krému? Je to zložitý proces?

V prvom kroku musíte mať vhodné suroviny, ktoré musia byť prepustené vstupnou kontrolou, navážené podľa konkrétnej receptúry a pred zarobením sa znova skontrolujú. Pracovník potom začne triediť konkrétne suroviny do príslušných zariadení, pripravuje sa olejová a vodná fáza. Za pomoci ďalších látok sa vytvára hotový produkt, parfumuje sa alebo sa doň po vychladnutí pridávajú niektoré bylinné výťažky a oleje, ktoré neznášajú vysokú teplotu. Väčšina výroby je dnes automatizovaná.

Neskúšali ste si produkty miešať aj vlastnoručne v nejakej mištičke?

Ale áno, miešali sme to aj v malej kadičke s pomocou jednoduchého miešadla. Pripravovali sme si menšie štyristogramové vzorky, pridávali sme ingrediencie, sledovali sme, čo sa deje a kombinovali sme rôzne pomery jednotlivých látok a fáz. Vždy produkty takto testujeme. To je prvý test, ktorý podstúpia.

Nestala sa niekedy nejaká nehoda alebo neobjavila alergická reakcia?

Niekedy sme sa báli, čo z toho bude, ale nič sa nestalo. Pri vývoji sme pracovali ako štvorčlenný tím a ja som manažovala jednotlivé kroky, takže sme všetko mali pod kontrolou.

Keď už máte takú prax v miešaní mliek a mastí, robievate to aj doma? Miešate si vlastné prípravky na pleť?

Nie, to vôbec nerobím. Aj keď som si rôzne receptúry študovala predtým, ako sme začali pracovať na nových produktoch. Robila som si rešerš a vyslovene po týchto postupoch som išla. Niekedy na internete nájdete veľmi jednoduché veci a v jednoduchosti je krása. Ale nič si sama nevyrábam. Ako študentka som si občas spravila masku na tvár, to je všetko. Základom pre starostlivosť o pleť by mal byť podľa mňa olivový olej.

Máte na vaše produkty odozvy od užívateľov? Počula som, že niektorí ľudia si mažú vaše krémy na topánky.

Máte pravdu, od zákazníkov máme za tie roky naozaj mnoho ľudových receptov. Na topánky sa používala najmä modrá verzia Indulony, lebo je mastná a odpudzuje vodu. Ale ja to až tak neodporúčam, lebo vám na nich ostane mastný film a v ryhách sa uchytí prach a ťažko sa odstraňuje. Vieme však z praxe, že ju ľudia využívajú u detí s atopickým ekzémom, muži ju používajú po holení a ženy na tvár. Nechtíkovú verziu využívajú tetovači na doliečenie mikrokrvácaní, ktoré vzniknú po procese tetovania. Jeden tetovač testoval naše nové telové mlieko s nechtíkom, ktoré je obohatené vitamínom E. Bol nadšený, pretože doba hojenia tetovaní sa skrátila o polovicu.

Kto má na starosti rozhodovanie o vôňach či koncentrácií a výslednom stave produktu?

Nápad na samotný produkt pochádza z marketingového oddelenia. V prieskumoch sa zistilo, že ľudia by radi vyskúšali aj iné produkty ako rokmi overené krémy na ruky. Spolu s výrobným tímom sme spoločne testovali vône, v rámci môjho oddelenia sme jednotlivé krémy testovali a vytvorili škálu všetkého, čo sa nám páči. Pripravili sme vzorky vedeniu, kde prešli prvým sitom. Potom sa vzorky predvádzali a testovali v Českej a Slovenskej republike medzi ľuďmi rôznych vekových kategórií a pohlavia.

Vy sama využívate produkty, ktoré vyrábate?

Áno, v zime používam mastnejšiu verziu nášho klasického krému na tvár a v letných mesiacoch menej mastný nechtíkový krém.

Od apríla ste riaditeľkou farmaceutickej výroby. V čom je vaša práca dnes iná v porovnaní s prácou bežného pracovníka, ktorú ste robili dlhé roky?

Je to viac manažovania a menej operatívy. Moja práca často spočíva len v tom, že rozprávam, a oproti bežnej operatíve necítim, že za mnou ostáva niečo hmatateľné. Keď vyrobím telový krém, mlieko, dokážem ho chytiť do ruky. Manažérska práca je beh na dlhú trať a je to iný štýl práce. Ale na mojej pozícií človek viac otvára oči, radí, ukazuje smer podriadeným a určuje priority.

Je zložité riadiť ľudí?

Je dobré vždy si vypočuť obe strany. Ak za mnou niekto príde s nejakým problémom, idem na „miesto činu“ , rozprávam sa s našimi pracovníkmi a zisťujem, kde je pravda, lebo to nie je vždy jednoduché. Vo svojom blízkom okolí mám zamestnancov, na ktorých sa môžem spoľahnúť, a spoločná práca nás posúva vpred. Lenže ľudia sú rôzni. Sú aj negatívni, tých treba povzbudiť, a potom sú aj takí, ktorí s ničím nemajú problém. Tí sa veľmi dobre počúvajú, lebo všetko je v ich prípade optimistické, spraví sa s ľahkosťou a vám ubudne problém.  Ale aj oni vás môžu sklamať, napokon zistíte, že realita je niekde inde. Práca s ľuďmi je vždy zložitá, treba hľadať vhodné cesty. Občas si vravím, že musím byť prísnejšia, aj keď to nemám v povahe.

Ďakujeme za zapožičanie priestorov na fotenie Sheraton Bratislava Hotel a Amber´s Bar.

Foto: Jana Liška

Vizáž a styling: Jana Milatová

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  2. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  3. Za palivo Shell BMW domov
  4. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  5. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  6. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  7. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  8. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  9. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  10. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  1. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  2. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  3. Plynové kondenzačné kotly IMMERGAS „šité na mieru“
  4. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  5. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  6. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  7. Naše finančné družstvo zveľaďuje svoje aktíva
  8. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si piatykrát odnáša Martinus
  9. Za palivo Shell BMW domov
  10. Shell ponúkne najrýchlejšie dobíjanie elektromobilov v Európe
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 22 395
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 17 423
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 071
  4. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 727
  5. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko 7 411
  6. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 6 183
  7. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 5 223
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 4 164
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú 3 500
  10. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien 3 308

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Fico nepripustil chyby, viní Kisku a médiá

???????My nikam neodchádzame, povedal Robert Fico na sneme Smeru v Častej- Papierničke.

DOMOV

Snem Smeru: Fico opäť útočil na Kisku, aktivistov i médiá

Delegáti odštartovali snem hymnou a minútou ticha za Pašku.

KOMENTÁRE

Ficovi už nepomôžu ani dva kamene

Niet dôvodu si myslieť, že Smer a Fico budú robiť niečo iné, ako robili doteraz.

DOMOV

Začali hlásiť potraty cudziniek, stúpli takmer päťstonásobne

Mediklinik z Levíc začal zverejňovať počet potratov, ktoré urobil Poľkám.

Neprehliadnite tiež

Dudince: Poklad hontianskeho regiónu ozdravuje telo aj myseľ

Letná dovolenka na Slovensku nemusí byť nuda.

Anett Vaculíková: Nikto nás neučil, že strava musí byť vyvážená

Odborníčka radí rodičom, ako naučiť deti jesť s rozumom a zdravo.

Upečte si chutné mandarínkové zákusky a koláče

Mandarínky sú obľúbené u detí aj dospelých a hodia sa do sladkých osviežujúcich dezertov.

Kto má nárok vládnuť po Alžbete II.? Nástupníci britského trónu

Kráľovská rodina sa v priebehu rokov rozrástla.

Bolesť po rozchode trvá jedenásť týždňov. Ako ich prečkať?

Poradíme, ako efektívne využiť čas po rozchode.