Farmaceutka Ľubomíra Gömöryová: Kozmetika je moja srdcovka

Od farmácie sa dostala k vývoju slovenskej kozmetiky a prezradila nám, čo všetko sa skrýva za vznikom prípravkov, ktoré nás rozmaznávajú a robia krajšími.

(Zdroj: Jana Liška)

Vo farmácii pôsobíte vyše tridsať rokov. Vždy ste túžili pracovať v tomto odbore?

Počas základnej školy som chcela byť detská lekárka, vždy som mala veľmi rada deti. Potom som sa dostala na gymnázium a tam mi profesorka biológie povedala, že by som sa hodila na farmáciu. V tom momente som si nevedela predstaviť, čo to znamená. Predstavovala som si pod farmáciou lekáreň. Vždy som inklinovala k biológii, ale farmácia sa týka aj chémie. Napriek tomu som si radu mojej profesorky vzala k srdcu a šla som tento odbor študovať. Až keď som prišla na prijímačky, zistila som, že v ňom existuje viacero smerov. V minulosti existovala všeobecná farmácia pre lekárnikov, klinická pre pracovníkov nemocníc a farmácia pre prácu vo farmaceutickom závode. Práve tú som si vybrala.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo všetko ste stihli vystriedať počas svojej dlhoročnej praxe?

Začala som ako technológ prvovýroby, granulácie, čiže výrobou tabliet. To bol prvý stupeň mojej práce technologického farmaceuta. Potom som pôsobila v technickej podpornej skupine. Bola to skupina technikov, ktorá zavádzala do výroby nové veci, ako napríklad nové zariadenia, technológie a tiež výrobnú dokumentáciu či informačné programy. Z praktickej oblasti som prešla do teoreticko-praktickej. Najdlhšie som pôsobila na stredisku rozvažovňa, kde sa spracovávajú suroviny a vstupné materiály podľa predpísaných receptúr. Bolo to malé stredisko, ale naučila som sa tam veľa dôležitého, napríklad ako vyzerá práca s ľuďmi, organizácia pracovnej zmeny, bezpečnosť, správna výrobná prax, sledovanie finančných nákladov. Robila som si školenia svojich ľudí. Začínala som ako radový technológ, ale najviac som sa naučila od obyčajných ľudí, robotníkov. Najlepšie sa mi robilo so ženami v popoludňajšej zmene, keď bol väčší pokoj a priestor na rozhovor pri práci. Ženy sa medzi sebou bavili o deťoch a  všetkom možnom. Ja som si z týchto debát zobrala svoje a ony ani netušili, ako mi odovzdávali svoje odborné vedomosti.

A ako ste sa napokon dostali k výrobe kozmetiky?

K  stredisku rozvažovňa sa mi neskôr pridružili ďalšie dve – výroba tekutých liekových foriem, kde sa vyrábajú  kvapky, roztoky, sirupy, mäkké želatínové kapsuly a stredisko výroby polotuhých liekových foriem, kde sa vyrábajú krémy, masti, telové mlieka, gély či zubné pasty. A práve tu som prišla k mastiam a ku kozmetike, ktorá je dnes mojou srdcovkou.

Prostredie, v ktorom pracujete, je prevažne ženské. Nedochádza tam ku konfliktom a hádkam, ako to už býva v dámskom kolektíve zvykom?

Na hlúposti pri našej práci nie je čas. Ľudia sú využívaní naplno, takže neostáva priestor na nejaké žabo-myšie vojny. Ale, samozrejme, všade sa niečo udeje. Našťastie to dnes už nie je ako za socializmu, keď sa niektoré ženy chodili sťažovať, že jedna druhej prebrala manžela.

Ste autorkou nových kozmetických produktov známej značky, ktorá sa už desaťročia predáva na Slovensku. Ako vyzerá ich vývoj?

Predtým než človek začne niečo vymýšľať, musí študovať. Ja som autorkou telových mliek, takže som študovala, čo vlastne telové mlieko je, čo obsahuje, percentuálne zastúpenie jednotlivých fáz a preferencie spotrebiteľov. Následne sme si robili testovanie zložiek, ktoré by sme chceli použiť. Keď začnete skladať jednotlivé zložky dokopy, môže sa napríklad stať, že sa oddelí voda od zvyšku emulzie. Popri správnej konzistencii musí byť zabezpečená aj mikrobiálna účinnosť konzervačných látok a predpísaná kvalita produktu. To všetko sme testovali, rovnako aj povolenú koncentráciu surovín, lebo v rámci Európskej únie sú určité normy, ktoré musíme dodržiavať. Nechávali sme to všetko testovať v analytickom a mikrobiologickom laboratóriu.

Ako vyzerá v praxi príprava krému? Je to zložitý proces?

V prvom kroku musíte mať vhodné suroviny, ktoré musia byť prepustené vstupnou kontrolou, navážené podľa konkrétnej receptúry a pred zarobením sa znova skontrolujú. Pracovník potom začne triediť konkrétne suroviny do príslušných zariadení, pripravuje sa olejová a vodná fáza. Za pomoci ďalších látok sa vytvára hotový produkt, parfumuje sa alebo sa doň po vychladnutí pridávajú niektoré bylinné výťažky a oleje, ktoré neznášajú vysokú teplotu. Väčšina výroby je dnes automatizovaná.

Neskúšali ste si produkty miešať aj vlastnoručne v nejakej mištičke?

Ale áno, miešali sme to aj v malej kadičke s pomocou jednoduchého miešadla. Pripravovali sme si menšie štyristogramové vzorky, pridávali sme ingrediencie, sledovali sme, čo sa deje a kombinovali sme rôzne pomery jednotlivých látok a fáz. Vždy produkty takto testujeme. To je prvý test, ktorý podstúpia.

Nestala sa niekedy nejaká nehoda alebo neobjavila alergická reakcia?

Niekedy sme sa báli, čo z toho bude, ale nič sa nestalo. Pri vývoji sme pracovali ako štvorčlenný tím a ja som manažovala jednotlivé kroky, takže sme všetko mali pod kontrolou.

Keď už máte takú prax v miešaní mliek a mastí, robievate to aj doma? Miešate si vlastné prípravky na pleť?

Nie, to vôbec nerobím. Aj keď som si rôzne receptúry študovala predtým, ako sme začali pracovať na nových produktoch. Robila som si rešerš a vyslovene po týchto postupoch som išla. Niekedy na internete nájdete veľmi jednoduché veci a v jednoduchosti je krása. Ale nič si sama nevyrábam. Ako študentka som si občas spravila masku na tvár, to je všetko. Základom pre starostlivosť o pleť by mal byť podľa mňa olivový olej.

Máte na vaše produkty odozvy od užívateľov? Počula som, že niektorí ľudia si mažú vaše krémy na topánky.

Máte pravdu, od zákazníkov máme za tie roky naozaj mnoho ľudových receptov. Na topánky sa používala najmä modrá verzia Indulony, lebo je mastná a odpudzuje vodu. Ale ja to až tak neodporúčam, lebo vám na nich ostane mastný film a v ryhách sa uchytí prach a ťažko sa odstraňuje. Vieme však z praxe, že ju ľudia využívajú u detí s atopickým ekzémom, muži ju používajú po holení a ženy na tvár. Nechtíkovú verziu využívajú tetovači na doliečenie mikrokrvácaní, ktoré vzniknú po procese tetovania. Jeden tetovač testoval naše nové telové mlieko s nechtíkom, ktoré je obohatené vitamínom E. Bol nadšený, pretože doba hojenia tetovaní sa skrátila o polovicu.

Kto má na starosti rozhodovanie o vôňach či koncentrácií a výslednom stave produktu?

Nápad na samotný produkt pochádza z marketingového oddelenia. V prieskumoch sa zistilo, že ľudia by radi vyskúšali aj iné produkty ako rokmi overené krémy na ruky. Spolu s výrobným tímom sme spoločne testovali vône, v rámci môjho oddelenia sme jednotlivé krémy testovali a vytvorili škálu všetkého, čo sa nám páči. Pripravili sme vzorky vedeniu, kde prešli prvým sitom. Potom sa vzorky predvádzali a testovali v Českej a Slovenskej republike medzi ľuďmi rôznych vekových kategórií a pohlavia.

Vy sama využívate produkty, ktoré vyrábate?

Áno, v zime používam mastnejšiu verziu nášho klasického krému na tvár a v letných mesiacoch menej mastný nechtíkový krém.

Od apríla ste riaditeľkou farmaceutickej výroby. V čom je vaša práca dnes iná v porovnaní s prácou bežného pracovníka, ktorú ste robili dlhé roky?

Je to viac manažovania a menej operatívy. Moja práca často spočíva len v tom, že rozprávam, a oproti bežnej operatíve necítim, že za mnou ostáva niečo hmatateľné. Keď vyrobím telový krém, mlieko, dokážem ho chytiť do ruky. Manažérska práca je beh na dlhú trať a je to iný štýl práce. Ale na mojej pozícií človek viac otvára oči, radí, ukazuje smer podriadeným a určuje priority.

Je zložité riadiť ľudí?

Je dobré vždy si vypočuť obe strany. Ak za mnou niekto príde s nejakým problémom, idem na „miesto činu“ , rozprávam sa s našimi pracovníkmi a zisťujem, kde je pravda, lebo to nie je vždy jednoduché. Vo svojom blízkom okolí mám zamestnancov, na ktorých sa môžem spoľahnúť, a spoločná práca nás posúva vpred. Lenže ľudia sú rôzni. Sú aj negatívni, tých treba povzbudiť, a potom sú aj takí, ktorí s ničím nemajú problém. Tí sa veľmi dobre počúvajú, lebo všetko je v ich prípade optimistické, spraví sa s ľahkosťou a vám ubudne problém.  Ale aj oni vás môžu sklamať, napokon zistíte, že realita je niekde inde. Práca s ľuďmi je vždy zložitá, treba hľadať vhodné cesty. Občas si vravím, že musím byť prísnejšia, aj keď to nemám v povahe.

Ďakujeme za zapožičanie priestorov na fotenie Sheraton Bratislava Hotel a Amber´s Bar.

Foto: Jana Liška

Vizáž a styling: Jana Milatová

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 142
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 890
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 037
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 704
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 790
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 497
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 712
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 728
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 386
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 956

Téma: Kultové značky socializmu, ktoré prežili


Článok je zaradený aj do ďalších tém Rozhovory z denníka SME

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Prvý týždeň na Tour de France: Sagan má už len jediný cieľ

Prvý týždeň na Tour veľké zmeny nepriniesol.

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možeme vziať z Trumpa.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.