Chudnutie pre pamätníkov: Takto bojoval s nadváhou Demis Roussos

Pred viac ako tridsiatimi rokmi vyšla kniha, v ktorej grécky spevák Demis Roussos popísal svoj boj s nadváhou. Niektoré z rád sú aktuálne aj dnes.

Demis Roussos(Zdroj: TASR)

Grécky spevák Demis Roussos, populárny v sedemdesiatych rokoch, bojoval s obezitou. Umelec, ktorý nás navždy opustil v januári minulého roku, sa o svojom chudnutí rozhodol napísať aj knihu. Volá sa Otázka váhy a vyšla v 1982. V českom preklade sa v roku 1990 objavila tiež u nás.

Spoluautorkou knihy a Demisovou poradkyňou pri zhadzovaní kilogramov bola Veronique Skawinska, životná partnerka hudobníka Vangelisa, s ktorým Roussos v roku 1967 založil skupinu Aphrodite's Child.

Skawinska, spisovateľka, novinárka a fotografka, sa profesionálne venovala aj otázkam výživy. Tu je niekoľko spevákových rád, ktoré mu pomohli zbaviť sa prebytočných kilogramov.

1. Ak máte stálu chuť do jedla, veľa pite. Zakaždým, keď pocítite, že máte prázdny žalúdok, naplňte ho minerálkou. Pite aj počas jedenia. Surová zelenina tiež veľmi dobre potlačí hlad, naplní žalúdok vodou a vlákninou.

Pravidelný a dostatočný príjem tekutín je dôležitý bez ohľadu na to, či chcete schudnúť alebo nie. Štúdia ukázala, že pol litra vody približne polhodinu pred jedlom pomohla účastníkom znížiť hlad a prijať tak menej kalórií.

2. Striedajte druhy minerálnych vôd, aby ste si nezvykli na ich zvláštne účinky.

Striedanie minerálnych vôd odporúča aj doktorka Janka Zálešáková v rozhovore, ktorý poskytla Sme.sk. Podľa nej, je potrebné zvážiť aj zdravotný stav jednotlivca, najmä v prípade, ak trpí ochoreniami obličiek a srdca.

3. Jedzte s chuťou. Pripravujte si chody, ktoré budú príjemné pre vaše chuťové bunky. Používajte bylinky a korenia, dbajte na pekne prestretý stôl.

4. Jedzte malé porcie. Nikdy si nepridávajte a usilujte sa, aby vám vždy niečo zostalo na tanieri.

Funkčnosť tejto zásady už overili aj vedeckým výskumom.

5. Majte hlad, ale nie veľmi. Ak totiž skutočný hlad nie je uspokojený, telo mobilizuje svoje zásoby tuku, aby doplnilo energiu, a vtedy nám ubúda na hmotnosti. Naučte sa rozlišovať hlad od chuti na jedlo. 

6. Ak vás prepadne kritický záchvat hladu, teda hypoglykémia, dajte si lyžicu medu, ale polhodinu nepite. Med je vysoko koncentrovaný a zostane dlho v krvi. Keby sa rozriedil, bola by z neho sladká voda, ktorá sa dostáva príliš rýchlo do buniek a iba odkladá záchvat hypoglykémie.

7. V reštaurácii si objednávajte šalát bez zálievky, mäso alebo ryby grilované alebo varené v pare, zeleninu surovú alebo sušenú. Neobjednávajte si syry alebo múčniky, nanajvýš jogurt. Pite minerálku, berte si so sebou špeciálny chlieb alebo náhradu chleba s otrubami alebo so sójou.

Táto rada má tiež niečo do seba, pretože vláknina dokáže predĺžiť pocit sýtosti.

8. Sóju jedzte vo všetkých podobách – obsahuje veľa bielkovín a žiadny cholesterol ani cukor.

V tomto prípade sa netreba obmedzovať iba na sóju. Príjem bielkovín má pozitívny učinok na úbytok hmotnosti

9. Odstráňte tuk z mäsa: kupujte chudé mäso, prípadne odstráňte z mäsa zbytočný tuk – z kuraťa stiahnite pred varením kožu.

10. Jedzte surové potraviny, ktoré sú čerstvé a zrelé, ktoré pekne vyzerajú aj pekne voňajú.

Prečítajte si aj článok: Jedenásť vedou overených spôsobov ako schudnúť

 

Demisova metóda

Začiatok intenzívneho chudnutia

Raňajky

- čerstvá grapfruitová šťava alebo vajíčko namäkko, natvrdo alebo „stratené“

- náhrada kávy alebo bylinkový čaj alebo veľmi slabá čierna káva či káva bez kofeínu s umelým cukrom

Dopoludnia

- surový zeler

nízkotučný syr alebo jogurt

Obed

- šaláty a zelená zelenina podľa vlastného výberu, surová alebo varená v pare (brokolica, špenát, cukina, špargľa, obyčajná fazuľa, zeler, uhorka, ružičkový kel, pór) bez soli a ochutená citrónovou šťavou alebo dietetickými ochucovacími  prostriedkami

Popoludní (ak máte hlad)

-surový zeler

- syr alebo jogurt – ale málo

Večera

- biela ryba alebo kura, grilované alebo varené v pare bez soli

- omáčky s vysokým obsahom bielkovín (omáčka s čerstvým syrom alebo jogurtom, ak máte chuť)

Pred spaním

- štyrikrát do týždňa pohár odstredeného mlieka

- každú noc upokojujúci odvar alebo hrnček bylinkového čaju

 

Demis mal svoju vlastnú metódu, ktorá vychádzala z lekárskych rád a vlastných pozorovaní po konzumácii rôznych potravín. „Spočiatku som nejedol ovocie, šaláty, paradajky alebo mrkvu. Niekedy som zjedol pór. Mal som pocit, že by som po surovej zelenine pribral. Ovocie som začal jesť až po troch mesiacoch. Jedol som jahody alebo zelené jablká štyrikrát týždenne, na raňajky alebo odpoludnia. Takto som to robil bez prerušenia deň za dňom, a za sedem mesiacov som schudol o 46 kilogramov, inými slovami: 1,5 kilogramu týždenne. Zmena bola pozoruhodná,“ píše vo  svojej knihe Demis.

Zakaždým, keď pocítil hlad, vypil najprv pohár vody, čo je dobré aj pre vylučovanie toxínov. Lekár mu poradil úplne vynechať soľ, ktorá zachytáva vodu v tkanivách. „Aspoň objavíte skutočnú chuť zeleniny,“ tvrdí.

 

 

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  2. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  3. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  5. Kŕčové žily: nepekné a nebezpečné
  6. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  7. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  8. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  9. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  10. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 10 361
  2. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 849
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 818
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 749
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 579
  6. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 255
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 191
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 156
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 561
  10. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 2 446

Téma: Stravovanie


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Nacionalistický kňaz pomáha šíriť propagandu ĽSNS

Ján Košiar, ktorý otvorene podporuje kotlebovcov, píše pre časopis Zväzu protikomunistického odboja. Magazín platí ministerstvo vnútra.

KOMENTÁRE

Antifašisti ani antikomunisti to nepochopili

Neexistuje sloboda len pre jednu vybranú skupinu.

EKONOMIKA

Volkswagen: Odborári dostali to, čo sme im núkali pred štrajkom

Na jar ponúkal Volkswagen zvýšenie platov o 12 percent.

KOMENTÁRE

Domáci násilník Danko

Reči, akože „nesystémové strany nevedia riadiť štát“, sú z úst „systémovej“ SNS dokonalou fraškou.

Neprehliadnite tiež

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Strava v tehotenstve: Päť kľúčových živín pre matku a dieťa

Veľká päťka živín pre tehotné: kyselina listová, vápnik, vitamín D, bielkoviny a železo. Aký má byť príjem a ktoré potraviny ich obsahujú?

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.