Suroviny:
- 4 strúčiky cesnaku
- 150 ml mlieka
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 4 rajčiny
- 4 plátky syra gouda
- 2 baklažány
- cibuľa
- 4 zemiaky
- 150 ml kyslej smotany
- 1 PL hladkej pšeničnej múky
- olivový olej
- Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a roztlačíme. Rajčiny sparíme v horúcej vode, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Orestujeme na oleji cibuľu a mleté mäso, osolíme, pridáme nakrájané rajčiny a podusíme asi 25 minút. Potom pridáme cesnak.
- Ošúpeme zemiaky a nakrájame na tenké kolieska. Umyjeme baklažán, nakrájame na hrubšie kolieska. Baklažánové kolieska poukladáme na papier na pečenie, osolíme a necháme zapiecť na 15 minút do rozohriatej rúry.
- Z oleja a múky vymiešame v hrnci zápražku, prilejeme smotanu a mlieko. Necháme prejsť varom a pridáme syr. Ešte 5 minút povaríme a odstavíme. Takto urobíme bešamelovú omáčku. Keby bola príliš hustá, prilejeme mlieko.
- Do zapekacej misy dáme na dno zemiaky a osolíme ich. Potom poukladáme vrstvu mletého mäsa a poukladáme na ňu baklažán. Potom poukladáme znovu vrstvu zemiakov, mletého mäsa, baklažánu a ukončíme vrstvou zemiakov.
- Pečieme asi hodinu v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po hodine vytiahneme z rúry, zalejeme bešamelovou omáčkou a zapekáme ešte 30 minút pri teplote 200 stupňov.

