SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Zapekaná grécka pochúťka: Musaka

Typický grécky pokrm nie je zložité pripraviť aj doma.

(Zdroj: Fotolia.com)

Suroviny:

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 150 ml mlieka
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 4 rajčiny
  • 4 plátky syra gouda
  • 2 baklažány
  • cibuľa
  • 4 zemiaky
  • 150 ml kyslej smotany
  • 1 PL hladkej pšeničnej múky
  • olivový olej
  1. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a roztlačíme. Rajčiny sparíme v horúcej vode, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Orestujeme na oleji cibuľu a mleté mäso, osolíme, pridáme nakrájané rajčiny a podusíme asi 25 minút. Potom pridáme cesnak.
  3. Ošúpeme zemiaky a nakrájame na tenké kolieska. Umyjeme baklažán, nakrájame na hrubšie kolieska. Baklažánové kolieska poukladáme na papier na pečenie, osolíme a necháme zapiecť na 15 minút do rozohriatej rúry.
  4. Z oleja a múky vymiešame v hrnci zápražku, prilejeme smotanu a mlieko. Necháme prejsť varom a pridáme syr. Ešte 5 minút povaríme a odstavíme. Takto urobíme bešamelovú omáčku. Keby bola príliš hustá, prilejeme mlieko.
  5. Do zapekacej misy dáme na dno zemiaky a osolíme ich. Potom poukladáme vrstvu mletého mäsa a poukladáme na ňu baklažán. Potom poukladáme znovu vrstvu zemiakov, mletého mäsa, baklažánu a ukončíme vrstvou zemiakov.
  6. Pečieme asi hodinu v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po hodine vytiahneme z rúry, zalejeme bešamelovou omáčkou a zapekáme ešte 30 minút pri teplote 200 stupňov. 
Prečítajte si tiež: Zapečená brokolica so syrom Čítajte  Prečítajte si tiež: Zapečený baklažán s kuskusom Čítajte 

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 338
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 586
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 752
  4. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 565
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 514
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 179
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 312
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 298
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 161
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 010
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Grécko
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom