Na svedomí ju majú Robb Wolf, Mark Sisson a Dr. Loren Cordain. Je postavená na predpoklade, že naša tráviaca sústava bola státisíce rokov uspôsobovaná pre príjem potravín, ktorú naši predkovia získavali predovšetkým lovom a zberom. Popiera neskoršie obdobie poľnohospodárstva, ktoré obohatilo stravu najmä o cukry a lepok.
Naši predkovia mali stravu bohatú predovšetkým na tuky, či už z mäsa, orechov alebo rastlín. Vďaka tomu boli celkovo zdravší a vitálnejší. Naopak nasledujúce obdobie poľnohospodárstva prinieslo množstvo chorôb a alergií.
Približne 50-60% stravy v paleo diéte tvoria tuky, bielkoviny 20-25% a cukry okolo 25%. Práve kvôli tukom je paleo diéta v rozpore s inými diétami, ktoré tuky minimalizujú.
Vhodné je mäso, zelenina, orechy, ovocie, živočíšne tuky a neškodné rastlinné tuky, neskôr možno pridať fermentované mliečne výrobky, zemiaky. Neodporúčajú sa obilniny, niektoré strukoviny, rafinované potraviny ako cukor, múka, rastlinné oleje, nefermentované mliečne výrobky.
Z mäsa je vhodné pre paleo diétu kvalitné hovädzie a bravčové mäso, vnútornosti, z tukov, bravčová masť, olivový olej, kokosový, vajcia, zemiaky, ryža. Z ovocia, jablká, hrozno, hrušky, slivky, bobuľové ovocie, orechy, z mliečnych výrobkov jogurty, kyslá smotana, syry s vysokým obsahom tuku.
Veľké porovnanie diét na smeŽeny
Pýtali sme sa odborníčok na výhody aj nevýhody najznámejších diét.
Viete, ako na telo pôsobí Mačingovej diéta, delená strava, Raw food trend, krabičková diéta, diéta hollywoodskych hviezd, Dukanova diéta či obľúbená Paleo diéta?
To všetko sa dočítate na našom webe od 1. do 3. júla 2016.
Pri paleo diéte sú zakázané obilniny a cereálie, cukor, arašidy a sója, slnečnicový a repkový olej, mlieko a mäkké syry.
Paleo diéta preferuje prírodné potraviny, v žiadnom prípade nie polotovary. Pre vyznávačov tejto diéty je dôležitý kultivovaný chov zvierat a potraviny z prirodzených zdrojov.
Výhodou diéty je, že nevyžaduje počítanie kalórií. Príjem potravín z prirodzených zdrojov je nepochybne zdraviu prospešný. Niektorí uvítajú aj tuky, ktoré táto diéta preferuje. Medzi nevýhody paleo diéty patrí menší výber potravín, pri ktorých treba mať na prípravu väčšiu fantáziu. Potraviny z prirodzeného prostredia, či mäso z domáceho chovu nie bežným sortimentom v supermarketoch, takže ak chcete dodržiavať paleo diétu získavanie potravín bude určite náročnejšie aj nákladnejšie. Riziko predstavuje aj vysoký príjem tukov, nedostatok kvalitných sacharidov, niektorých vitamínov a minerálov.
Hodnotenie Paleo diéty odborníčkami
K téme sa vyjadrujú:
Silvia Ďurišová, osobná trénerka, Smefit.sk
Silvia Želtvayová, dietologička, Naturhouse – dietetické centrum, Naturhouse.sk
Alexandra Molnárová, gastroenterologička, Interklinik – klinika zdravia a krásy, Interklinik.sk
Pýtali sme sa odborníčok:
- Čo si myslíte o vyváženosti Paleo diéty?
- Aká je pravdepodobnosť, že Paleo diéta bude mať úspech?
- Hrozí pri stravovaní podľa Paleo diéty riziko jojo efektu?
- Pre koho je vhodná a pre koho nie?
- V čom vidíte riziká jedenia podľa pravidiel Paleo diéty?
- Aké sú pozitíva Paleo diéty?

Čo si myslíte o vyváženosti Paleo diéty?
Fitnesstrénerka Silvia Ďurišová:
Paleo diéta je celkom vyvážená tým, že sa konzumuje prevažne veľké množstvo bielkovín a tukov a v malej miere sacharidy. Kladie sa dôraz na potraviny vypestované v domácom prostredí ako sú zemiaky, ryža, mäso. Je preto bohatá na bielkoviny – proteíny a množstvo tukov. Výborné je, že sa vyhýba cukrom, obilninám a mliečnym výrobkom.
Dietologička Silvia Želtvayová:
V Paleontologickej diéte dominujú tuky nad úkor sacharidov. Nabáda ku konzumácií produktov ako je mäso, ryby alebo ovocie, avšak prikazuje vyradiť z jedálnička všetky priemyselne spracované potraviny. Ale, bohužiaľ, aj mliečne produkty, obilniny, strukoviny a semienka.