Nesie meno svojej autorky Antónie Mačingovej, ktorá sa k téme zdravého stravovania dostala počas obdobia, keď ju trápil vážny zdravotný problém. Postupne sa prepracovala k zostaveniu 28-dňového programu, počas ktorého diétujúci konzumujú predpísané potraviny. Diétu predstavila v knihe Najedzte sa do štíhlosti.
Stravovanie je založené na zvýšenom príjme tekutín, vlákniny, zeleniny, podľa slov autorky by mala byť zmena v prístupe k stravovaniu trvalá a okrem fyzických efektov prináša aj pozitívne psychické zmeny.
Čo budete jesť:
Veľa zeleniny, veľa vlákniny, to je základ stravovania. Napríklad, prvý týždeň pozostávajú raňajky z mrkvy, jablka, orechov, medu a hrozienok. Obedovať môžete fazuľové lusky s cesnakom a syrom, na večeru si môžete dať varenú cviklu s vajíčkom. Ukážka jedálničku
O diéte sa vedú siahodlhé rozhovory na ženských fórach, kde si ženy vymieňajú skúsenosti, recepty a nie vždy sú diétou nadšené.
Čo sľubuje diéta:
- Pokles hmotnosti
- Nárast výkonnosti, viac aktivity, zvýšenie psychickej pohody
- Detoxikácia organizmu, odbúranie a vylúčenie škodlivých látok z tela
- Podľa autorky je tento druh stravovania vhodný aj pre pacientov s cukrovkou II. typu
- Tí, ktorí vydržia nebudú musieť bojovať s chuťou na sladké


Výhody:
- Diéta pozostáva s bežne dostupných potravín
- Netrpíte hladom, ak dodržiavate predpísané potraviny, môžete jesť veľa
- Za mesiac sú výsledky viditeľné
Nevýhody:
- Príprava jedla každý deň, vareniu sa nevyhnete
- Odporúča sa vypiť 3,5 až 4 litre prevarenej vody, to môže byť pre mnohých nesplniteľná úloha
- Ak máte krvnú skupinu B alebo 0, tak by ste sa mali počas diéty vzdať kávy
- Na začiatku sa môžu vyskytnúť hnačky v dôsledku zvýšenému príjmu vody, vlákniny a zeleniny
- Pre niekoho môže byť diéta veľmi jednotvárna
- Po skončení diéty by ste si mali vybrať jeden z dvoch možností stravovania – diétu podľa krvných skupín alebo diétu bielkovinových a sacharidových dní (delená strava)

Hodnotenie Mačingovej diéty odborníčkami
K téme sa vyjadrujú:
Silvia Ďurišová, osobná trénerka, Smefit.sk
Silvia Želtvayová, dietologička, Naturhouse – dietetické centrum, Naturhouse.sk
Alexandra Molnárová, gastroenterologička, Interklinik – klinika zdravia a krásy, Interklinik.sk
Pýtali sme sa odborníčok:
- Čo si myslíte o vyváženosti Mačingovej diéty?
- Aká je pravdepodobnosť, že Mačingovej diéta bude mať úspech?
- Hrozí pri stravovaní podľa Mačingovej diéty riziko jojo efektu?
- Pre koho je vhodná a pre koho nie?
- V čom vidíte riziká jedenia podľa pravidiel Mačingovej diéty?
- Aké sú pozitíva Mačingovej diéty?
Čo si myslíte o vyváženosti Mačingovej diéty? Poskytuje telu dostatok živín?
Fitnesstrénerka Silvia Ďurišová:
Diéta je veľmi nízkokalorická miestami až pod hodnoty bazálneho metabolizmu. Pri troch jedlách za deň môže byť pokrytý energetický príjem živín, ale nie dostatočne. Ide skôr o detoxikáciu organizmu a očistenie organizmu od škodlivín. Výborné je, že obsahuje dostatok pitného režimu, strava je pravidelná s množstvom zeleniny a ovocia a dostatkom vlákniny.
Dietologička Silvia Želtvayová:
Tu by som použila len jednu vetu, ktorú zväčša hovorím aj mojim klientom na pobočkách Natur House: Mesiac ju budete držať a čo potom?
Je veľmi pracné každý deň dodržiavať nejaký plán, kde máte presne napísané čo jesť, ešte si to aj pripraviť s vedomím, že keď to vydržím mesiac, bude dobre. Omyl. Každý by mal mať pôžitok z jedla a aj zo samotného konzumovania. Povedzme si pravdu, nie je nič krajšie, ako prichystať jedlo z lásky a zároveň si ho aj vychutnať pre jeho pestrosť, ale s vedomím, že je aj zdravé. Preto mi príde nezmyselné, aby každá strava v dni bola jednotvárna počas celého mesiaca. Napríklad ako jesť každé ráno jablká s orechmi.